Top 5 atracții turistice în Republica Moldova, pe ruta Ștefan cel Mare și Sfânt
Distribuie articolul
Cetăți istorice, vinării cu sute de kilometri de galerii subterane, monumente istorice și peștera rupestră de la Orheiul Vechi, toate intră în topul nostru cu cele mai tari 5 atracții turistice în Republica Moldova, pe ruta cultural-turistică ,,Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt”. Sigur că suntem subiectivi, acesta e un top cu ceea ce ne-a plăcut nouă cel mai mult în cel mai recent infotur în care am fost invitați de către Agenția de Investiții din Republica Moldova și Federația Patronatelor din Turismul Românesc.
Preambul: Ce este ruta cultural-turistică ,,Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”?
Ștefan cel Mare, fiul lui Bogdan al II-lea, a fost Domnul Moldovei între anii 1457 – 1504. A domnit 47 de ani, durată care nu a mai fost egalată în istoria Moldovei și este considerat a fi o personalitate marcantă a istoriei României, fiind înzestrat cu mari calități de om de stat, diplomat și conducător militar. Pe parcursul domniei a dus peste 40 de războaie și bătălii, majoritatea victorioase. A fost, de asemenea, un promotor al culturii și al bisericii, ctitorind un număr impresionant de Mănăstiri și Biserici. Pentru aceste merite a fost canonizat de Biserica Ortodoxă – Română, cu numele de “Stefan cel Mare și Sfânt”, la 20 iunie 1992.
In 2019, Agenţia de Investiţii din Republica Moldova şi Ministerul Turismului din România au dezvoltat ruta cultural-turistică „Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt”, ca rezultat al Acordului dintre România şi Republica Moldova, semnat în 2018, privind colaborarea pentru promovarea turismului.
Ruta cultural-turistică „Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt parcurge circa 2000 km şi străbate 20 localităţi din România, 9 localităţi din Republica Moldova şi 13 domenii viticole, oferind, astfel, turiştilor o lecţie de istorie şi de spiritualitate prin intermediul obiectivelor turistice reprezentate de mănăstirile ctitorite, cetăţile fortificate, hrubele (beciurile domneşti) vechi de peste 500 de ani, a căror continuitate s-a păstrat până în zilele noastre şi, nu în ultimul rând, a muzeelor în cadrul cărora sunt organizate expoziţii cu vestigii din timpul domniei Voievodului. De asemenea, pe lângă atracţiile de bază, traseul este completat de alte 80 de locuri adiţionale, 34 din Republica Moldova şi 46 din România, care oferă turiştilor o experienţă diversificată: gastronomică, oenoturistică, de aventură etc.
Traseul promovează următoarele obiective turistice: cetăţi (Suceava, Soroca, Neamţ, Tighina), domenii de cultivare a viţei-de-vie şi de producere a vinului, podgorii şi beciuri domneşti (Cotnari, Mileştii Mici, Cricova, Purcari, Et Cetera, Panciu-Odobeşti etc.), mânăstiri ctitorite de voievod (Putna, Pătrăuţi, Voroneţ, Volovăţ, Reuseni, Sfântul Ilie, Dobrovăţ, Sfântul Nicolae Domnesc, Hârlău, Sfântul Nicolae Popăuţi, Cuvioasa Parascheva, Biserica Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Borzeşti-Bacău, Căpriana), muzee (Muzeul viei şi vinului din Hârlău şi Muzeul lui Ştefan cel Mare din Vaslui, Muzeul de Istorie şi Etnografie din Mereni), precum şi alte monumente remarcabile: Palatul Culturii din Iaşi, construit pe o veche ctitorie a voievodului, Curţile Domneşti din Tg. Neamţ şi din Vaslui, Complexul rupestru de la Ţîpova, Orhei, Saharna şi Monumentul lui Ştefan cel Mare din Chişinău, precum şi Podul Înalt pentru sărbătorirea victoriei obţinute în lupta cu Imperiul Otoman.
Turiştii pot selecta locurile pe care îşi doresc să le viziteze, în funcţie de preferinţe şi să-şi creeze propriul traseu pe platforma oficială. Tot aici, doritorii pot afla mai multe informaţii despre fiecare obiectiv în parte, platforma fiind disponibilă atât în limba română, cât şi în engleză.
Bun, v-am povestit un pic despre acest proiect care tinde să devină unul internațional (fondatorii speră să dezvolte traseul și pe teritoriile Ucrainei și Turciei în viitor), acum revenim la topul personal al celor mai faine 5 atracții turistice de văzut în Republica Moldova, pe care le puteți vizita într-o călătorie de week-end prelungit sau o vacanță de o săptămână, alături de familie sau prieteni:
Locul 5 atracții turistice în Republica Moldova:
Conacul Manuc Bei
Prima noastra oprire din cadrul turului cultural- turistic din Republica Moldova a fost la Conacul Manuc Bei, un monument de arhitectură înscris în Registrul monumentelor de cultură al Republicii Moldova. Numit oficial Complexul istorico-arhitectural Manuc Bey, acesta este amplasat în orașul Hîncești, partea central-vestică a Republicii Moldova.
Complexul istorico-arhitectural cuprinde următoarele edificii: Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Cădirea contesei, Castelul de vânătoare, Turnul de veghe.
Tunelurile și galeriile subterane sunt renumite în Hîncești, acestea uneau numeroase clădiri și gospodării pentru a servi în calitate de căi de evacuare în caz de pericol, majoritatea au fost demolate în timp, totuși pe teritoriul complexului a restabilit tunelul dintre două clădiri importante – Palatul Princiar și Casa Iamandi.
În incinta Casei Iamandi sunt expuse numeroase obiecte colectate de Muzeul de Istorie și Etnografie care reprezintă perioade antice descoperite în săpăturile efectuate pe teritoriul raionului Hîncești dar și obiecte ce provin din ultimele secole care țin de cultura și de rânduiala casnică a locuitorilor acestui ținut.
Mai multe detalii despre această atracție turistică și o galerie mai mare de fotografii poți găsi citind articolul dedicat: Conacul lui Manuc Bei din Republica Moldova.
Locul 4 atracții turistice în Republica Moldova:
Cetățile istorice Tighina și Soroca
Cetatea Tighina (redenumită de turci Bender) este o cetate moldovenească din secolul XV, din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, care a construit-o din pământ și lemn – o palancă, pentru a apăra de tătari trecătoarea peste Nistru.
Pentru că această cetate se află în Transnistria, am avut nevoie de pașaport valabil pentru a trece granița neoficială, deoarece Transnistriei nu-i este recunoscută independența (auto-proclamată în 1990) de către Națiunile Unite, care o consideră parte integrantă a Republicii Moldova).
Cetatea Tighina a fost una dintre cele mai puternice cetăți ale Moldovei. Pe parcursul anilor ‘70 și ‘80 ai secolului al XV-lea, Tighina a fost încorporată în Principatul Moldovei. A devenit un punct important pe ruta comercială a Moldovei, cunoscută și ca Drumul Tătăresc. Acesta lega Europa Occidentală cu Orientul prin vadul Dunării de la Isaccea, iar regiunile bizantine de la dreapta Dunării cu Caffa, colonia genoveză din Crimeea. Drumul care trecea prin Tighina era conectat cu alte cetăți – Hotin, Soroca, Cetatea Albă – și cu Marea Neagră.
Cetatea Tighina a devenit un loc important atât din punct de vedere militar, cât și civil. A jucat un rol important în evenimentele istorice decisive pentru Moldova, Rusia și Imperiul Otoman.
La sfârșitul sec. XIV – începutul sec. XV, pe locul unde mai înainte fusese punctul vamal, a fost întemeiat orașul cu același nume Tighina. Apoi cetatea este reîntemeiată de Petru Rareș, pe malul Nistrului. Cetatea a fost cucerită de Soliman Magnificul (1538). Devenind reședință de raia turcească, vechiul nume e substituit cu altul nou, Bender, adică, „oraș fluvial”. În această perioadă Soliman I poruncește ca cetatea să fie refăcută și lărgită după proiectul arhitectului Sinan, lucrările de reconstruire fiind finisate abia în anul 1541.
Folosind resursele locale și munca țăranilor din împrejurimi, Poarta otomană a transformat cetatea într-un avanpost de luptă bine întărit. La acea vreme cetatea construită din piatră reprezenta un patrulater înconjurat din trei părți de un șanț foarte adânc.
În anii 1705-1707 lucrările de întărire a acestui edificiu de o deosebită importanță militară au fost continuate de către meșterii moldoveni sub conducerea și supravegherea nemijlocită a lui Dimitrie Cantemir.
În 1709, regele suedez Carol al XII-lea și hatmanul ucrainean Ivan Mazepa s-au refugiat în cetate pentru o lungă perioadă de timp. Potrivit legendei, carul lui Mazepa, din aur curat, este încă ascuns în cetatea Tighina, iar într-una dintre ascunzatori s-ar păstra coroana lui Carol al XII-lea. Turiștii pot vizita nu numai cetatea, ci și muzeele de pe teritoriul sau: Muzeul de Istorie a Cetății Tighina și Muzeul Torturii.
Acum Cetatea Tighina este un complex turistic de mari dimensiuni care atrage atenția călătorilor care vizitează Moldova și care doresc să afle mai multe despre istoria ei.
În cetate a fost creată o alee de glorie pentru comandanți, unde au fost înhumați mari lideri militari. Cu câțiva ani în urmă a fost inaugurat Parcul Alexandr Nevsky și au fost organizate, de asemenea, o sală de expoziții, o scenă și un loc de joacă.
Cetatea Soroca, ctitorită de Ștefan cel Mare în secolul al XV-lea, pe malurile Nistrului, pentru a întări apărarea regiunilor de nord ale Moldovei – ținuturile Hotinului, Orheiului și ale Sorocii, în urma atacurilor virulente ale sultanului Bayezid, după ce a pierdut cetățile de la Dunăre și de la Marea Neagră, este singura cetate din Moldova care a supraviețuit intactă pâna în prezent.
La 1499, din porunca Voievodului Ștefan cel Mare, este înălțată o cetate pătrată din lemn pe locul fortăreței genoveze Olihonia (Alciona). Între anii 1543-1546, în timpul domniei lui Petru Rareș, cetatea este rezidită din temelie de piatră, așa cum o vedem și astăzi, adică rotundă cu diametrul de 37,5 m și cu cinci bastioane egal depărtate între ele.
Este cunoscută pentru sistemul arhitectural de fortificare: zidurile cu 5 turnuri formează o închidere circulară, facând-o capabilă să reziste asediilor de artilerie grea.
Cetatea Soroca mai este cunoscută și drept loc unde s-au întrunit oștirile moldovene sub conducerea celebrului om de stat Dimitrie Cantemir și armatele rusești conduse de țarul Petru I în timpul campaniei de la Prut împotriva ostașilor turci în a. 1711.
Fortăreața este unicul monument medieval din Moldova, care s-a păstrat așa cum l-au conceput meșterii, iar în bastionul de la intrare există o biserică mică militară.
Locul 3 atracții turistice în Republica Moldova:
Orheiul Vechi, cetate și târg administrate de Pârcălabul Vlaicu, unchiul lui Ștefan cel Mare
Rezervaţia Cultural-Naturală ”Orheiul Vechi” se află în partea de est a Republicii Moldova, în defileul stâncos al râului Răut, într-un loc fascinant, de importanţă strategică, aproape de vărsare în fluviul Nistru, într-o zonă de confluenţă a civilizaţiilor antice şi medievale, sedentare şi nomade, orientale şi occidentale, creştine şi musulmane. Partea centrală a Rezervaţiei reprezintă un amfiteatru de o rară frumuseţe, format de malurile înalte ale cursului sinuos al Răutului, care întruneşte condiţii remarcabile de apărare.
Rezervaţia are statut de sit cultural-natural de importanţă naţională. Cuprinde bunuri de patrimoniu istorico-cultural (situri arheologice, complexe rupestre, complexe de arhitectură vernaculară, obiective etnografice), aşezări tradiţionale (satele Trebujeni, Butuceni, Morovaia), bunuri de patrimoniu natural (ansambluri geologice şi peisagistice, de floră şi faună), suprafeţe terestre şi acvatice în care se efectuează valorificarea reglementată a resurselor naturale, se practică activităţi agricole, industriale şi turistice.
Schitul Rupestru Peştera
Schitul rupestru „Peştera” se află la marginea de nord a satului Butuceni. Complexul monastic este alcătuit din două unități de bază: Biserică și corpul de chilii monahale.
Mai multe informații și mult mai multe fotografii din zonă găsiți în articolul dedicat – O călătorie înapoi în timp, la Orheiul Vechi.
Locul 2 atracții turistice în Republica Moldova: Chișinău
Actuala capitală a Republicii Moldova, Chișinăul apare în documente la data de 17 Iulie 1436, când domnitorii Iliaș și Ștefan al II-lea i-au dat lui Oncea logofăt mai multe moșii ca răsplata pentru slujba credincioasă. Mai târziu, pe la 1466, printr-un document emis la curtea lui Ștefan cel Mare, selistea Chișinăului, de la Fântâna Albisoarei, cu tot cu moară, ii revine lui Vlaicu-Pârcălab, unchiul acestuia.
Pe la 1641, domnitorul Vasile Lupu trece Chișinăul sub stăpânirea Mănăstirii Sfânta Vineri din Iași și așa rămâne până în secolul al XIX-lea. Partea de jos a orașului e construită în stil medieval, cu străzi sub formă de raze, răsfirate în jurul Pieței Vechi.
Cartierele moderne ale orașului s-au trasat după mâna ușoară a mitropolitului Bănulescu-Bodoni și schițele inginerului Ozmidov – catedrala, grădina publică, mitropolia.
Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt este cel mai vechi parc conceput şi amenajat în manieră clasică la Chişinău. Lucrările principale au fost realizate în 1825: atunci au fost plantaţi arbori şi arbuşti, inclusiv 1.000 de salcâmi. Forma definitivă Grădina Publică si-a căpătat-o în 1835.
Mai târziu apar intrările, două fântâni arteziene cu o adâncime de 13 m, pavilioane de recreaţie şi altele.
Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt a fost inaugurat la 29 aprilie 1928, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Acesta reprezintă una din cele mai importante opere ale reputatului sculptor basarabean din perioada interbelică, Alexandru Plămădeală.
Denumit şi Porţile Sfinte, Arcul de Triumf din Chişinău este un monument de arhitectură construit în 1841, pentru a comemora victoria armatelor ruseşti asupra turcilor. În interiorul arcului se află un clopot care a fost turnat din metalul tunurilor turceşti capturate în război. Înălţimea monumentului este de 13 m, iar capitelurile celor patru piloni ai construcţiei au fost sculptate în stil corintic. Pe partea frontală este montat un orologiu mecanic, luminat în timpul nopţii, care însă nu anunţă prin sunet ora exactă.
Catedrala Mitropolitană din Chișinău sau Catedrala Nașterea Domnului este o catedrală ortodoxă din Chișinău ce se află în apropierea pieței Marii Adunări Naționale și aparține Bisericii Ortodoxe din Moldova. Clădirea catedralei este un monument de arhitectură de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău.
Inițiativa înălțării Catedralei îi aparține mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni (1812–1821), locul amplasării sale fiind indicat în primul plan urbanistic al Chișinăului din 1817. Construcția s-a realizat pe timpul succesorului său, între anii 1832–1836 de către arhiepiscopul Dumitru Sulima (1821–1844).
Clopotnița. A fost construită concomitent cu catedrala, amplasată la 40 m distanță de ea, simetric cu catedrala și față de centrul geometric al cartierului catedralei.
Locul 1 atracții turistice în Republica Moldova: Vinăriile și beciurile domnești
Moldova se mândrește cu cea mai mare densitate de podgorii din lume și poate oferi o varietate de vinuri care să satisfacă orice gust. Aici sunt cultivate atât varietăți de soiuri internaționale, cât și locale, inclusiv Viorica, Rara Neagră, Feteasca Neagră, Feteasca Albă și Feteasca Regală. Totuși, probabil cele mai expresive și unice sunt cupajele prin care vinificatorii moldoveni își exprimă individualitatea moldovenească, toate având specificul lor local.
Am povestit pe larg despre drumul vinului în Republica Moldova, regiunile cu indicație geografică protejată, dar și despre principalele vinării din Republica Moldova în articolul scris pentru KUDIKA:
Hai pe drumul vinului, în Republica Moldova, într-o călătorie de cuplu sau în familie!
Voi povesti mai jos despre principalele vinării pe care le-am vizitat noi în acest infotur, care ne-au și impresionat prin galeriile subterane de zeci de kilometri, vinul excelent, mâncarea extraordinară sau locațiile perfecte pentru relaxare:
Asconi Winery
Situată la doar 30 km de Chișinău, în regiunea IGP Codru, vinăria „Asconi” oferă tot ce și-ar putea dori un turist: peisaje frumoase, arhitectură rustică, mâncare gustoasă și vinuri bune.
Excursiile includ vizite la secţiile de prelucrare, stocare, îmbuteliere și maturare, unde vizitatorii pot vedea întregul parcurs al strugurilor: cum sunt procesaţi, fermentaţi și transformaţi în vin. După ce sunt iniţiaţi în tehnologiile vinificaţiei, vizitatorii sunt invitaţi să savureze o degustare ghidată cu până la 7 tipuri de vin, alese în funcţie de preferinţe: roșu, alb sau roz, maturat în butoaie de stejar sau tânăr.
Web site Asconi Winery: https://asconiwinery.com/
Chateau Vartely
Situat la doar 45 de kilometri de Chişinău, Château Vartely are o arhitectură deosebită și prezintă un adevărat deliciu peisajistic, fiind situat pe o colină de unde se deschide o priveliște amețitoare.
Château Vartely este, pe lângă vinărie, un complex turistic vinicol și de agrement, cu săli de degustare, un restaurant, case de vacanţă și un beci care găzduiește 500 de butoaie de stejar în care sunt maturate vinurile.
În spațiul dedicat maturării vinului în baricuri de stejar, am asistat la un spectacol minunat de realitate augmentată, cu povestea vinăriei și imagini proiectate pe butoaiele de stejar, o feerie de culori.
Tot aici se păstrează și o colecţie de vinuri de pe cinci continente, cea mai veche sticlă datând din 2005. După o degustare ghidată de un somelier profesionist, turiștii se pot delecta cu bucate deosebite la restaurantul vinăriei, care combină bucătăria moldovenească și cea europeană.
Complexul oferă, alături de serviciile de clasă a turismului de relaxare, și o sală de conferințe, dotată cu echipament modern. Sala e potrivită sesiunilor de training, de team-building. Restaurantul Complexului poate găzdui evenimente cu până la 160 de invitați. E dotat cu echipament de ultima generație, climatizoare și instalații de sonorizare.
Web site Chateau Vartely: https://vartely.md/
Mileștii Mici merită un loc în top atracții turistice în Republica Moldova pentru că deține două recorduri mondiale certificate de Guinness World Records!
Beciul de vinuri „Mileștii Mici” a fost inclus în Cartea Recordurilor Guinness pentru cea mai mare colecție de vinuri din lume în anul 2005, când a depășit cifra de 1,5 milioane de sticle de colecție (în prezent are peste 2 milioane de sticle). De asemenea, este cunoscut pentru „Colecția de aur” a vinăriei, unde, la o adâncime de 80 de metri sub pământ, se păstrează multe vinuri moldovenești unice, datând din 1969.
Web site Milestii Mici: https://www.milestii-mici.md/ro/
Pivnițele Brănești (sau vinăria Brănești)
Vinăria Brănești este amplasată într-o veche mină de calcar, ale cărei galerii întunecate și pline de un strat gros de mucegai se întind pe o lungime de 75 km. Întreaga construcție are cel putin 60 de metri adâncime, asigurând o temperatură constantă de 12-14 grade pe tot parcursul anului și un nivel de umiditate de 90-92%, ideal pentru maturarea vinului. Aceste condiții naturale sunt completate de vinificatorii care transformă strugurii în vin delicios.
La finalul infoturului am vizitat, pe cont propriu, renumitul Castel Mimi, despre care voi scrie separat un articol, ulterior.
Citește și articolul scris pentru Kudika.ro despre Drumul vinului în Republica Moldova!
Ce trebuie să știi dacă planifici o vizită a topului celor 5 atracții turistice în Republica Moldova:
-
Moneda oficială a Moldovei este leul moldovenesc (MDL). Un leu este măsurat în 100 de bani. Valuta străină poate fi schimbată în lei moldovenești la bănci sau birouri de schimb valutar licențiate. Cardurile bancare sunt acceptate în majoritatea hotelurilor și magazinelor.
-
Internetul în Moldova este unul dintre cele mai rapide și mai ieftine din lume. Noi am cumpărat dintr-o benzinărie o cartelă SIM cu internet 10 GB cu 77 MDL (lei moldovenești), ceea ce înseamnă cam 20 RON (lei românești). Paritatea e cam 4 MDL la 1 RON, deci împărțiți suma la 4 și vedeți cât ar veni în leii noștri.
-
Am evitat convorbirile telefonice, Moldova nefiind în UE, tarifele sunt destul de măricele. Am folosit WhatsApp și rețelele sociale, mailul și net-ul a fost suficient timp de 4 zile.
-
Moldova se află în fusul orar al Europei de Est, deci e aceeași ora ca la noi. Și prizele sunt la fel, pe tensiune standard de 220 V, deci nu vă trebuie adaptoare.
-
Serviciul de taxi este cea mai convenabilă și relativ ieftină metodă de călătorie pentru vizitatorii Chisinaului. În limitele orasului vă costă aproximativ 50-70 MDL (3-5 €). O călătorie pâna la aeroport și în afara orasului va fi plătită per km. Puteti chema un taxi folosind o aplicatie telefonică – iTaxi Chisinau, Yandex Taxi Chișinău.
-
Pe drumul vinului, te poți caza în orașul Chișinău (spre exemplu eu am fost cazată în hotel Jolly Alon Chișinău, foarte central și practic) sau pe traseu, la una din vinariile vizitate care oferă opțiunea de cazare (Castel Mimi, Asconi, Purcari sau Château Vartely).
-
Ai voie să intri în România (fără a plăti taxe vamale, TVA și accize) cu 4 L de vin / persoană (sau 5 sticle de 750 ml) și 1 L maxim de alcool rafinat (dacă iei Divin, care e un cognac excelent ce nu are voie să fie denumit Cognac, aceasta fiind denumire de origine protejată). De aici am luat restricțiile: https://www.customs.ro/călători/ieșirea-din-românia-într-un-stat-comunitar
-
Numărul de telefon national unic pentru urgente: 112
-
Toate vinariile au magazine și poți cumpăra vinurile degustate care îți plac, cam la jumătate de preț față de cum le găsești în România.
-
Prețurile sunt mai mici decât în România, inclusiv la benzină / motorină, dar și la produsele alimentare. Am mâncat la restaurantul La Plăcinte (care e și la noi) cu aprox 80 RON (2 persoane, două ciorbe, un platou cu 3 plăcinte de carne cu smântână, 2 beri Chișînău la draft și 2 deserturi). Pe aceeași masă în România dăm dublu!
-
Nu uita de suveniruri: vin, bomboane Bucuria, cosmetice Viorica, prune uscate cu nuci trase in ciocolata, ai de unde alege!
Călătorește în orice colţ al Moldovei și vei fi întâmpinat de oameni cu adevărat calzi și prietenoși, iar deliciile culinare, scăldate în vinuri deosebite, vor fi în centrul acelei întâlniri.
Mulțumiri pentru găzduire Hotelului Jolly Alon din Chișinău, acesta este o variantă extrem de convenabilă și confortabilă pentru cazare, fiind situat în centrul orașului, în spatele clădirii Parlamentului și vis-a-vis de Grădina Publică Ștefan cel Mare, la 5 minute de Piața Marii Adunări Naționale.
Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, grupul de Facebook Călătorii cu copii, contul de Instagram şi să dai share articolului, dacă ţi-a plăcut, desigur!