Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

La Digue, Seychelles, insula plajelor de poveste și a bicicletelor

1 ianuarie 2018
Destinaţii

Distribuie articolul

In periplul nostru de toamnă prin Seychelles, am ajuns și în cea mai mică dintre cele trei insule locuite ale ţării, insula La Digue, cu o populaţie de numai 2.800 de locuitori.

Fără să beneficieze de un aeroport şi cu foarte puţine mijloace de transport motorizate (autoturisme), insula este renumită pentru plajele superbe (Anse Source D’Argent – cea mai fotografiată plajă din Seychelles se află pe La Digue), atmosfera relaxată de vacanţă şi numeroasele biciclete folosite ca mijloc principal de transport pe insulă.

 

 

Anunț de maximă importanță: pun câteva fotografii în articol, însă am selectat cele mai bune 78 de poze din 233 (câte aveam făcute pe La Digue), pe care le găsiți în galeria foto de la finalul articolului.

 

La Digue

 

 

Cum ajungi pe insula La Digue?

 

Majoritatea vizitatorilor sosesc pe La Digue cu ferry de la Praslin. Există 7 feriboturi pe zi, iar plimbarea durează doar 15 minute și costă aproximativ 15 euro (noi am dat circa 90 de Euro dus-întors, o familie de 4). Nu există servicii directe de la / către Mahe – va trebui să schimbați ferry cu o barcă mai mică la Praslin spre La Digue, deși călătoria poate fi cumpărată cu un singur bilet. Există două servicii pe zi care se conectează, iar călătoria va costa în jur de 65 de euro.

 

La Digue

 

Dacă vă permiteţi, puteţi să luaţi un transfer cu elicopterul și să aterizați pe pista mică (dar pitorească) de lângă rezervația L’Union.

 

 


Insula e relativ micuţă (are o suprafaţă de 10.08 km pătraţi), ceea ce facilitează transportul cu bicicleta între plaje. Bicicletele se închiriază de la sosirea în port, orășelul La Passe în estul insulei, costa 150 SCR (circa 10 Euro) / zi. Anumite unităţi de cazare de pe La Digue le oferă gratuit în costul cazării.

 

La Digue

 

Puţină istorie despre La Digue

 

Insula a fost numită La Digue după o navă din flota exploratorului francez Marc-Joseph Marion du Fresne, care a vizitat Seychelles în 1768.

Primii oameni s-au stabilit pe insulă în 1789, când coloniștii francezi au adus cu ei sclavi africani. Mai târziu, au sosit mai mulți deportați francezi, urmat de un număr mare de sclavi eliberați și imigranți asiatici.

În 1854, prima capelă catolică a fost construită pe La Digue de către părintele Theophile. Majoritatea locuitorilor insulei sunt de credință catolică.

La Digue

Coloniștii francezi de pe La Digue au fabricat var de corali și se crede că sunt responsabili de declinul recifelor de corali ale insulei. De asemenea, au făcut copra din nucă de cocos și au avut plantații de vanilie. Această tradiție a fost continuată (am văzut asemenea plantaţii de nucă de cocos și de vanilie, pe domeniul L’Union Estate, de care aparţine plaja Anse Source D’Argent).

Copra este carnea uscată sau kernelul de nucă de cocos, care este fructul palmierului de cocos (Cocos nucifera). Uleiul de cocos este extras din copra, făcându-l o marfă agricolă importantă pentru multe țări producătoare de nucă de cocos.

 

La Digue

 

 

 

Ce să vizitezi pe insula La Digue

 

Industria principală a insulei este turismul, fiind cunoscută pentru plajele sale, în special pentru Anse Source d’Argent și Grand Anse. La Digue a avut parte de o creștere turistică majoră în secolul trecut, care a ajutat puternic economia Seychelles.

 

La Digue

 

La Digue

 

Rezervația naturală Veuve, aflată în interiorul insulei, găzduiește pasărea neagră Paradise Flycatcher, care mai numără doar aproximativ 100 de exemplare. Cel mai înalt vârf al lui La Digue, Belle Vue, este în partea centrală a insulei, cu o înălţime de 300 m (980 ft) deasupra nivelului mării.

La Digue este, de asemenea, vizitat pentru o mare varietate de creaturi subacvatice cum ar fi pești, rechini și pisici de mare. Insula are o mulțime de opţiuni de cazare (majoritatea pensiuni) și activități de agrement (snorkeling, hiking, beach hopping, vizita în rezervaţii naturale ca Veuve sau L’Union Estate).

La Digue

Băieții au găsit un castravete de mare prins de un coral și îl studiază.

 

La Digue

 

 

Atracţiile principale de pe insula La Digue rămân, totuşi, plajele

 

La Digue

 

Nu este o surpriză că acestea câștigă frecvent premii ca fiind printre cele mai frumoase de pe planetă și reușesc întotdeauna să impresioneze. Fie că preferați întinderile lungi de nisip alb de la sud, sau frumosul Anse Source D’Argent, care este înconjurat de bolovani de granit masiv, aceste plaje vă vor lua răsuflarea.

 

La Digue

 

În mod straniu, în ciuda frumuseții lor de neegalat, acestea nu sunt cele mai bune plaje pentru înot pe care Seychelles sau La Digue le oferă. Plajele de pe coasta de vest a orașului La Passe și La Reunion, în apropiere de oraș, renumita Anse Source D’argent au ape foarte puțin adânci, în timp ce Grande & Petite Anse și frumosul Anse Cocos de pe coasta sudică au valuri mari, de-a lungul Oceanului Indian.

 

La Digue

 

Anse Cocos beneficiază de o lagună naturală formată din roci de granit, care oferă ape calme pentru a înota. Se poate ca Anse Severe și Anse Patates, pe coasta nordică, să nu fie la fel de remarcabile ca plajele vecine, dar tot sunt extraordinar de frumoase!

Pentru excursia de o zi pe insula La Digue (6 ore mai exact), noi ne-am rezumat la rezervaţia L’Union Estate şi plaja Anse Source D’Argent, la care am ajuns după o plimbare lejeră de circa 20 de minute pe jos.

 

 

L’Union Estate, La Digue

 

 

Accesul în rezervaţie, care găzduieşte cea mai fotografiată plajă din Seychelles, Anse Source D’Argent, se face contra cost, 100 SCR (7-8 Euro) / persoană, copiii au intrat gratuit.

L’Union Estate este o fostă plantaţie de nucă de cocos și vanilie, ce oferă o perspectivă reală asupra istoriei coloniale La Digue. Până în anii 1980, s-au cultivat aici nucile de cocos pentru obţinerea uleiului de cocos. Înainte ca uleiul de palmier să cucerească piața mondială, uleiul de cocos a fost, timp de secole, produsul natural utilizat pe scară largă în bucătărie.

 

La Digue

 

De altă semnificație istorică este vechiul cimitir, care se află, de asemenea, pe l’Union Estate și poate fi chiar vizitat. Primii coloniști din La Digue sunt îngropați în această locație. În plus, incinta Aldabra Giant Tortoise este o altă atracție turistică populară. Din păcate, animalele sunt întotdeauna ținute în interiorul acestei incinte, spre deosebire de insula Curieuse, o rezervație naturală în apropiere, unde pot circula liber (Tip: dacă dai click pe link, poți citi despre experiența noastră în insula Curieuse).

 

Seychelles, La Digue

Băieții hrănesc broaștele țestoase din L’Union Estate de pe insula La Digue

 

La Digue

 

În apropierea broaştelor țestoase se află plantația de vanilie. Aceasta a fost o altă plantă care a fost cultivată intens pe La Digue, dar datorită lipsei insectelor de pe insulă care să polenizeze, păstăile pot fi recoltate numai dacă oamenii polenizează fiecare floare individual de mână. Aceasta a fost metoda folosită pentru a exporta vanilie, iar astăzi putem vedea în continuare unele dintre plantele cultivate în rânduri lungi.

 

La Digue

 

The Plantation House este unul dintre cele mai vechi exemple de arhitectură colonială franceză de pe La Digue și a fost cândva casa unei familii mauritane care a devenit bogată în La Digue.

 

La Digue

 

În vecinătatea plantației de vanilie este un monolit înalt de 40 de metri. Giant Union Rock ocupă o suprafață de 4.000 m² și are o vechime estimată de aproximativ 700 de milioane de ani.

 

La Digue

Giant Union Rock, în fundal

 

Aleea conduce, în cele din urmă, spre formațiunile puternice și impunătoare de granit, care brodează plaja îngustă Anse Source d’Argent pe toată lungimea sa de 1 km. Aici, bolovanii de granit, palmierii verzi, plaja albă și oceanul turcoaz se amestecă într-o perfectă armonie.

Mai multe fotografii în galeria foto de la final.

 

La Digue

 

Seychelles, La Digue

Pești imenși vin la malul oceanului lângă Andrei, pe plaja de la Anse Source d’Argent, insula La Digue

 

La Digue

 

La Digue

 

La Digue

 

La Digue

 

Poți citi mai multe despre vacanța noastră de toamnă în paradisul numit Seychelles accesând link-ul, despre excursia la Sanctuarul de pe insula Cousin, insula păsărilor și plajelor pustii sau despre aventura noastră în insula Curieuse, gazda Marine National Park, situată la mai puțin de 1 km de coasta de nord a orașului Praslin.

 

La Digue

 

Sper că găseşti util și ușor de parcurs articolul nostru. Dacă da, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram  sau canalul de YouTube şi să dai share articolului.

Galerie foto

Distribuie articolul

Comentarii