Lumea Păpuşilor sau ce mai facem noi în week-end
Distribuie articolul
Cu băieţii la baletul Lumea Păpuşilor? Hmmmm….
Nu am mai fost demult cu băieţii la un spectacol de teatru, au fost plecaţi mai mult cu şcoala la diverse spectacole.
La unul de balet nici atât, eram eu plină de prejudecăţi: că se vor plictisi, că nu vor reacţiona pozitiv, că nu vor mai vrea a doua oară, că baletul este mai mult pe placul micilor domnişoare.
Recunosc: m-am înşelat amarnic.
Vineri seară, după şcoală şi teme, am ieşit la „Lumea Păpuşilor”, la Opera Comică pentru Copii, la invitaţia Quartz Media Production, ca parte a unei echipe formate din #miciijurnalisti.
Băieţilor li s-a inmanant câte un ecuson cu numele şi fotografia lor, câte o agenda şi pix pentru a-şi nota gândurile şi răspunsuri la întrebări. Ei au colorat şi desenat pe agenda lor până a început spectacolul, iar răspunsul la întrebări l-am consemnat eu aici, în jurnalul nostru online de călătorii şi activităţi în familie.
Unde are loc spectacolul Lumea Păpuşilor?
Locaţia: Opera Comică pentru Copii (Calea Giuleşti nr. 16, sector 6, Bucureşti) găzduieşte trei săli de spectacole: Sala Mare (capacitate 424 locuri), Salonul Mozart (120 locuri) şi Sala UnderGrant (100 locuri).
Opera Comică pentru Copii şi-a început activitatea în anul 1998, lansată iniţial ca o companie independentă, devenită în 2003 instituţie publică în subordinea Primăriei Capitalei. Din anul 2014 este condusă de soprana Felicia Filip.
Doamna Felicia Filip şi soţul dânsei au întâmpinat oaspeţii la sosire şi la plecare, i-am văzut în sală în timpul reprezentaţiei şi au venit în culise în timpul turului micilor junalisti. M-au impresionat prin blândeţea cu care se adresau copiilor şi adulţilor, deopotrivă, dar şi prin faptul că se ţineau de mână.
Am fost conduşi la locurile noastre şi băieţii au căpătat înălţătoare (altfel nu ar fi reuşit să vadă spectacolul cum trebuie).
Povestea din Lumea Păpuşilor
Spectacolul are la baza baletul clasic „Coppélia” de Léo Delibes, cu un libret scris de Charles-Louis-Étienne Nuitter şi pus în scenă prima oară la Teatrul Imperial din Paris, în 1870. În 22 Septembrie 2017 (când am fost noi) a fost avanpremieră (repetiţie generală cu public), în 23 şi 24 Septembrie 2017 a avut loc premiera la OCC.
Dansată în trei tablouri, povestea se dezvăluie treptat copiilor, care au văzut cum păpuşile au prins viaţă, urmărind povestea a doi tineri logodnici care trec cu succes proba iubirii lor în urma unei încercări neaşteptate.
Tânăra Swanilda îşi surprinde logodnicul, pe Franz, suspinând la vederea unei frumoase domnişoare la fereastră meşterului Coppélius, această fiind nimeni altă decât una dintre păpuşile meşterului.
Cuprinsă de gelozie, tânăra reuşeşte să pătrundă alături de prietenele sale în atelierul bătrânului. Coppelius revine în atelier şi le izgoneşte pe fete, mai puţin pe Swanilda, care se aşază în locul păpuşii şi se deghizează în hainele ei.
In mintea bătrânului apare ideea de a da viaţă păpuşii sale preferate, Coppelia, folosindu-l în acest scop pe Franz (îi oferă o cupa cu vin în care a turnat o licoare să îl adoarmă). Bătrânul o aduce pe Swanilda (îmbrăcată cu rochia Coppeliei) lângă Franz, care a adormit, şi face o vraja că sufletul lui Franz să ajungă în păpuşă.
„Păpuşa” prinde viaţă, se mişcă, priveşte în jur şi cercetează atelierul, încercând în acelaşi timp să îl trezească pe Franz.
Swanilda şi Franz se împacă şi Coppelius îşi da seama că a fost păcălit. Ultimul tablou ne arată piaţă târgului împodobită de sărbătoare şi tinerii din sat care celebrează ziua secerişului, alături de Swanilda şi Franz, care merg la biserică pentru a se căsători.
Distribuţia din spectacolul Lumea Păpuşilor
În regia şi coregrafia măiastră a lui Cătălin Caracaş, cu scenografia Adrianei Urmuzescu şi coloana sonoră semnată de Antonel Oprescu, spectacolul „Lumea Păpuşilor” prinde viaţă datorită distribuţiei de tineri talentaţi, începând cu Sofia Sitaru Onofrei (în rolul Swanildei), Tiberiu Pepenică (în rolul lui Franz), prietenele Swanildei (Sophie Hull şi Sabina Chirilă) şi prietenii lui Franz (Raul Oprea şi Taiga Ueno), alături de Ansamblul de balet al Operei Comice pentru Copii.
Turul micilor jurnalişti în spatele scenei şi conferinţa de presă
Imediat după încheierea spectacolului, care a durat vreo ora, micii jurnalişti sunt conduşi de doamna Adina Iacob în spatele cortinei, unde văd decorurile de aproape, fac fotografii cu personajele principale şi doamna Felicia Filip, dar şi domnul regizor Cătălin Caracaş, află informaţii tehnice (le punem mai jos) şi văd ce înseamnă să stai pe scenă în faţa unei săli.
- deşi un spectacol de balet este pregătit în luni bune (minim 3 luni) înainte de premieră, baletul „Lumea Păpuşilor” a fost pregătit în circa 5 săptămâni, de la revenirea din vacanţă a distribuţiei;
- Sofia Sitaru Onofrei (Swanilda) are 17 ani şi acest rol este primul că prim-solistă din viaţă ei, este foarte frumoasă şi emoţionată;
- în Ansamblul de Balet există 9 balerini străini, din Japonia, Canada, Marea Britanie şi Hong Kong;
- Baletul „Lumea Păpuşilor” se adresează copiilor de peste 3 ani – au fost copii mai mici în sală şi nu au avut răbdare să urmărească firul poveştii, nici măcar muzica frumoasă, dansurile şi costumele colorate nu i-au putut linişti;
- pe scenă au evoluat 30 balerini, în spatele cortinei au fost 6 tehnicieni;
- Biletele pot fi cumpărate de pe site-ul instituţiei, costă între 20 – 30 lei în funcţie de categorie, sau între 30 – 45 lei la premiere;
- Cu ocazia punerii în scenă a acestui balet, OCC derulează campania „Păpuşile Operei Comice”. În perioada 15 septembrie-15 octombrie, bucureştenii sunt invitaţi să doneze păpuşi în stare bună, care vor fi colectate în urna amplasată la intrarea principala a instituţiei din Calea Giuleşti nr. 16. Păpuşile strânse vor fi apoi donate asociaţiilor care se ocupă de copiii defavorizaţi.
În perioada următoare, copiii şi părinţii vor putea urmări, la Sala Mare, o serie de producţii noi, dar şi spectacole îndrăgite ale Operei Comice pentru Copii: baletul „Prinţul Crab”, opera „Hänsel şi Gretel” şi suita de spectacole itinerante „Noaptea Vrăjitoarelor”, în octombrie, iar în noiembrie baletul „Frumoasă Vasilisa” şi premiera operetei „Noapte la Veneţia”. Luna decembrie va prilejui reîntâlnirea publicului spectator cu personajele celebrului balet „Spărgătorul de Nuci”, a cărui coregrafie este semnată tot de Cătălin Caracaş.
Pentru toate aceste spectacole, v-aş recomanda să studiaţi opţiunile de abonamente ale Operei Comice pentru Copii pentru stagiunea 2017 – 2018, în care aveţi incluse 10 spectacole de week-end, OCC Bronze / Silver / Gold / VIP, cu preţuri de la 200 la 500 lei.
Dacă vreţi să vedeţi spectacolul Lumea Păpuşilor, acesta va mai fi
jucat în 2017 doar sâmbătă, 14 Octombrie 2017, de la ora 17.00, şi duminică, 15 Octombrie 2017, de la ora 11.00.
Participarea micilor jurnalişti la spectacolul Operei Comice pentru Copii a fost realizată cu sprijinul partenerilor SLooP și Solaris – Belșug din natură.
Ne-a plăcut tare şi vom reveni la „Noapte la Venetia” in noiembrie si „Spărgătorul de Nuci” în decembrie, cu siguranţă.
Sper că găseşti util și ușor de parcurs articolul nostru. Dacă da, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram şi să dai share articolului.
Credit foto: Ileana Szasz, ViraFilms