Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

Caravanserai și derviși în Cappadocia

11 mai 2019
Excursii

Distribuie articolul

„Vreți să mergem la derviși diseară?” întreabă Cătălin în grup dimineață. Nu este inclus în programul călătoriei noastre de grup in Cappadocia și se plătește suplimentar, 30 Euro / persoană. Decidem toți să mergem.

Nu este absolut deloc ce mi-am imaginat. Am mai văzut spectacole cu derviși prin Antalya sau Istanbul (caricaturi, aș putea spune, față de ce am trăit acum), dar acesta chiar nu este un spectacol propriu-zis, ci un adevărat ritual religios, profund și marcant.

Omer, ghidul nostru, ne povestește în microbuz despre derviși și caravanserai, să înțelegem la ce anume vom asista.

 

derviși

 

 

Caravanserai (kervanseray)

 

Caravanseraiurile au fost folosite din secolul al X-lea. Comerțul din Turcia în vremurile medievale era dependent de caravanele de cămile (kervan), care se opreau noaptea în hanuri cunoscute ca kervansaray sau caravanserai, literalmente „palate de caravane”. Aceste construcții ofereau cazare și alte facilități pentru negustori și grajduri pentru animalele lor. Aceste clădiri, construite mai întâi ca clădiri mici pentru utilizări militare, au fost ulterior dezvoltate și transformate în clădiri mai mari și au fost folosite atât în ​​scopuri religioase, cât și precum hanuri pentru călători.

 

Ușile masive de fier și ziduri înalte dau înspre curți înconjurate în mod obișnuit de dormitoare, depozite, case și băi. Pentru încălzirea locurilor au fost folosite „mangale” (braziere) sau „tandire” (cuptoare în pământ), în timp ce iluminatul se făcea cu lumânări și lămpi. Aveau persoane dedicate care lucrau în caravanserais: medic, imam (lider de rugăciune), ofițer de depozit, medic veterinar, mesager, fierar și bucătar.

 

derviși

 

derviși

Caravanseraiurile au fost construite de-a lungul drumurilor de la Antalya – Konya – Kayseri la tărâmul otomanilor turci care trece prin Erzurum și Tabriz și de la Marea Neagră până la Irak prin Amasya – Tokat – Sivas – Malatya – Diyarbakir, la o distanță de 30-40 km unul de celălalt, aceasta fiind distanța maximă parcursă de o cămilă într-o zi.

Unele dintre cele mai frumoase exemple de caravanserai sunt din regiunea Cappadocia: Sultanhani în Aksaray, Agzikarahan în Aksaray și Sarihan în Avanos (unde suntem noi), construite din piatră vulcanică, cu ziduri groase și înalte (pentru a se feri de tâlhari).

derviși

 

 

Gazda ceremoniei cu derviși – Saruhan Caravanserai

 

Saruhan (sau Sarihan) Caravanserai din provincia Nevșehir (numită și Saruhan, însemnând Yellow Caravanserai) acoperă o suprafață de 2000 de metri pătrați și a fost construită în timpul domniei lui Izzettin Keykavus II (1249-1254), poate chiar de el, în 1249. Este construită din piatră de culori galben deschis, roz și bej. Două culori contrastante de piatră au fost folosite pentru efectul decorativ asupra arcurilor portalului principal exterior și portalului interior. Restaurarea acestui caravanserai, din care unele părți erau în ruine, a fost finalizată în 1991. Aici, zilnic, are loc ceremonia dervișilor.

 

 

Ceremonia începe la ora 18.30. Ni se atrage atenția că trebuie păstrată liniște absolută și că este absolut interzis să filmezi sau să faci fotografii în timpul ceremoniei (care ar dura, se pare, vreo 45 de minute), dar că la final vor aloca 2 minute pentru public să imortalizeze dansul învârtit prestat de derviși.

 

derviși

 

 

Simbolistica ceremoniei cu derviși

 

Sema (ceremonia dervișilor ce se rotesc) este inspirația lui Mevlana Celaleddin- mai cunoscut precum Rumi (1207 – 1273), precum și o parte a culturii, credinței și istoriei turcești din Konya. Simbolizează diferitele semnificații ale unui ciclu mistic spre perfecțiune (Ascensiunea – Mirac).

Omer ne spune că întreagă noastră existență și tot ceea ce ne înconjoară este un ciclu. Nu există nici un obiect, nici o ființă care să nu se rotească. Fiecare lucru se învârte, iar omul, un derviș care se rotește, își desfășoară viața, prin revoluția atomilor, prin elementele structurale ale corpului său, prin circulația sângelui său, prin venirea lui de pe Pământ și prin întoarcerea la el, prin rotirea lui cu Pământul însuși.

Ceremonia Sema (whirling dervish) reprezintă o călătorie mistică a ascensiunii spirituale a omului prin iubire, găsirea adevărului și atingerea „perfecțiunii”. Dervișul se întoarce din aceste călătorii spirituale că un om care a ajuns la maturitate și o perfecțiune mai mare, pentru a iubi și a servi întregii creații, tuturor creaturilor fără discriminare în ceea ce privește credința, clasa sau rasă.

 

derviși

 

Dervișul cu pălăria lui (simbolizând piatra lui de mormânt), veștmântul alb (giulgiul său) și brâul negru (sicriul său) este născut în spiritul adevărului. Când își îndepărtează mantaua neagră, el călătorește și avansează spre maturitatea spirituală prin etapele Sema. La început și în fiecare etapă a lui Sema, brațele încrucișate reprezintă numărul unu și mărturisesc despre unitatea lui Dumnezeu.

În timp ce brațele sale sunt deschise, cu mâna dreaptă îndreptată spre cer gata să primească bunăvoința lui Dumnezeu, mâna stângă întorcându-se către pământ pentru a da ceea ce a primit celor săraci, se întoarce de la dreapta la stânga, pivotând în jurul inimii. Acesta este modul său de a transmite darul spiritual al lui Dumnezeu poporului asupra căruia Dumnezeu „privește cu o veghe” divină. Rotirea transcendentală în jurul inimii, de la dreapta la stânga, semnifică îmbrățișarea lui afectuoasă și iubitoare pentru întreaga omenire, pentru toată creația.

 

derviși

 

derviși

 

Copiii s-au plictisit pentru că sunt (încă) prea mici să cuprindă toate aceste semnificații subtile, dar au fost cuminți. Nu recomandăm această experiență copiilor mai mici de 6 ani!

Noi am ieșit încântați din noua experiență, pentru că Omer a avut grijă să ne explice în cel mai mic detaliu tot ce am menționat eu mai sus și pentru că rotirea lor în etape este absolut fascinantă.

La finalul ceremoniei suntem invitați la un pahar de șerbet, care, ghiciți ce – este o băutură religioasă!

 

derviși

 

Citește mai multe despre Cappadocia in articolele de mai jos:

Cu copiii în Cappadocia – ziua 1: Valea Soganli, Sobesos, Mustafapasa

Cu copiii în Cappadocia – ziua 2: Goreme, Avanos, Pasabag, Valea Devrent

 

Următoarea plecare de grup este planificată pentru 28 Aprilie – 03 Mai 2023. Ne puteți apela cu încredere pentru informații suplimentare sau rezervări.

Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram şi să dai share articolului, dacă ţi-a plăcut, desigur!

Distribuie articolul

Comentarii