Copii pe plantaţie. De kiwi. În Noua Zeelandă.
Distribuie articolul
In drum spre plantațiile de kiwi, imediat după ce luam contact cu portul Tauranga și zona pitoreasca Bay of Plenty (despre care poți citi accesând link-ul), ghidul ne împărtășește o informație uimitoare.
Știți care este cel mai mare producător de fructe kiwi din lume?
Nu, nu e Noua Zeelandă, deși asta îmi imaginam și eu (sunt abia pe locul al treilea, cu producție mondială 16%, pe locul doi fiind Italia cu 24%).
China, oameni buni! P.R. of China deține 49% din producția mondială de kiwi.
Te Puke de lângă Tauranga este capitala fructului kiwi din Noua Zeelandă. Dar știți cum a început totul?
Istoria industriei de kiwi în Noua Zeelandă
In 1903 au fost aduse din China semințele unui fruct kiwi, care s-a cultivat ulterior și răspândit în grădini pentru consum personal. Abia din 1952 kiwi a fost cultivat pentru comerț.
Persoana responsabilă de începerea lui Zespri Kiwifruit (cea mai mare companie exportatoare de kiwi, cu sediul în Bay of Islands şi 21 de birouri în alte ţări) este Hayward Wright. În 1928, cu solurile vulcanice ale Bay of Plenty și clima blândă, Hayward Wright a dezvoltat o nouă varietate de kiwi și de atunci, soiul „Hayward” a fost cultivat și exportat peste tot în lume.
Primele exporturi de kiwi din Noua Zeelandă au avut loc în 1952, în Anglia. Deși numele său inițial era „Yang Tao” sau „Gooseberry chinezesc”, cultivatorii au vrut să numească fructul la fel ca şi pasărea ne-zburătoare cu pene maronii, ca recunoaștere a simbolului național al Noii Zeelande – kiwi.
În prezent, producția de kiwi este o industrie uriașă care livrează peste 120 de milioane de tăvi de export (3,5 kg fiecare, în medie 30 de fructe în fiecare), cu export în peste 60 de ţări.
Ciclul producției unui fruct kiwi
Fact: Unui fruct kiwi îi ia aproape 9 luni să crească până la punctul de recoltare, în solul perfect al Noii Zeelande, unde are suficient soare şi destule ploi.
Iarna, cultivatorii taie mlădiţele şi le leagă de araci, protejându-le astfel împotriva vântului. Primăvara lăstarele cresc, apar muguri verzi care se transforma în flori mici albe, albinele polenizează florile care se transformă în fructe mici. Vara este anotimpul de creştere în dimensiune a fructelor, uneori cultivatorii taie din frunze sau chiar din fructe (le copilesc) astfel încât restul să crească mari şi gustoase. Toamna fructele ajung la maturitate şi pot fi culese manual, puse în cutii şi duse la centre de sortare, etichetare şi împachetare. Se păstrează la temperatura de 1 grad Celsius până la 6 luni.
Cred că ştiţi deja proprietăţile minune ale fructului kiwi, conţine mai multă vitamina C decât portocalele, fibre şi enzima Actinidin care ajuta la digestia proteinelor animale (carne, lactate.
Degustare soiuri de kiwi și produse adiacente
Gazdele ne poftesc în interiorul magazinului cu suveniruri pentru o degustare din soiurile de kiwi (Green, Sweet Green, Organic Green, Gold, Organic Gold) şi am decis: cel Gold îmi place cel mai mult, este o combinaţie perfectă între gustul dulce-acrişor, atât de parfumat și gustos!
Băieţii cer să le cumpărăm îngheţată de kiwi, artizanală, făcută acolo, le facem pe plac. Gustă, cum nu e plină de zahăr și crocobauri nu le place, aşa că ne sacrificăm noi.
La magazinul de suveniruri găsim de cumparat: lichior de kiwi, sucuri, gemuri sau bicuiti şi ciocolată cu bucăţele de kiwi.
Cât ne învârtim noi cu degustarea, băieţii se împrietenesc cu un căţel simpatic şi nu se mai dezlipesc de el decât atunci când plecăm către Te Puia – citește și articolul dedicat Te Puia, Rotorua, Noua Zeelandă – maori, gheizere, păsări kiwi şi tradiţii.
Sper că găseşti util și ușor de parcurs articolul nostru. Dacă da, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram şi să dai share articolului. Găsești mult mai multe fotografii în galeria foto atașată acestui articol.