Evadare de weekend în natură la Ferma de sub Penteleu
Distribuie articolul
– Unde naiba mergem, Alina? Nu puteam să rămânem noi acasă să ne relaxăm? Trebuia să facem asta la o fermă despre care nici măcar nu ştim unde este?
Vizibil nervos, din cauza drumului prost prin pădure către Ferma de sub Penteleu, care ne obliga să mergem cu 20 km/oră, Florin bombănea întruna. Într-adevăr, părea că nu mai ieşim din pădurea aceea. Ploile au stricat drumul şi cine să îl repare? Başca, nu mai aveam nici reţea la telefoane, deci adio Waze. Noroc că GPS-ul ne indica faptul că trebuie să fim pe drumul cel bun.
Am filmat puţin drumul, găsiți videoclipul scurt în galeria video de la finalul articolului.
Accesul la Ferma de sub Penteleu
La trei ore după ce am plecat din Bucureşti, după satul Vaarlam din judeţul Buzău, facem stânga pe un pod peste un râu învolburat, la poalele Penteleului. Indicaţiile primite pe e-mail de la Fermă au fost destul de precise:
„Când ajungeți în Varlaam, în dreptul pensiunii Varlaam faceți stânga pe pod și continuați pe drum cu râul Basca Mare în partea dreaptă timp de aproximativ 10 minute până când vedeți pe partea dreaptă sigla Fermă de sub Penteleu de la intrarea pe puntea de peste râu. Poziționarea exactă pe hartă o puteți vedea aici.”
Însă faptul că lăţimea drumului este un pic mai mare decât lățimea unei maşini, că ai pe partea dreaptă râul Bâsca Mare, fără parapeţi şi că nu există indicatoare pe drum (sau noi nu le-am văzut) cu cătunul Gura Milii sau Ferma de sub Penteleu, toate te fac să te întrebi dacă nu cumva ai greşit drumul. Mai ales că eşti într-o zonă neacoperită de reţele, nu ai cum şi pe cine să suni, pe cine să întrebi dacă eşti pe drumul cel bun. Să mai spun că ne-am întâlnit pe acel drum lat cât maşina noastră cu un camion ce venea din direcţia opusă?
După bombăneli ulterioare, dat cu spatele până la un moment când a reușit camionul să treacă pe lângă noi, am mai mers 5 minute şi am văzut indicatorul despre care povestesc cei de la Ferma de sub Penteleu în e-mailul de confirmare. Am intrat în dreapta în parcarea fermei, unde ne aştepta nea Nelu.
Dânsul ne-a dat binețe, a preluat bagajele şi le-a urcat în căruciorul roaba de bagaje şi ne-a spus să îl urmăm către Fermă. Iniţial ne-am gândit că nu trebuie să ne ajute cu roaba, ce Dumnezeu, cât poate fi de departe?
Când am ajuns la Ferma de sub Penteleu, 5 minute mai târziu, trecând peste podețul din scânduri construit de cei de la Fermă, peste „plaja” amenajată la râu şi urcând pe terenul efectiv al Fermei (pe lângă grădinile de legume şi căpşuni, locul de joacă exterior, cotețele amenajate pentru găini şi raţe), am mulţumit în gând pentru roabă şi nea Nelu!
In drumul nostru ascendent spre Fermă, am văzut pe stânga grajdurile de capre, vaci şi adăpostul măgăruşului, pe dreapta am trecut pe lângă coteţul de rațe şi gâşte, majoritatea rațelor erau boboci ceva mai mari, abia le dădea penajul definitiv. Păreau jumulite, sărăcuţele!
Mirosul de animale, de fermă, de iarbă proaspăt cosită este aici la el acasă!
Cazarea la Ferma de Sub Penteleu
Cazarea la Fermă se poate face la Casa Mare (o vilă cu 3 camere de închiriat, situată în faţa locului de joacă exterior) sau la clădirea Fermei, la etajul 1, unde aveţi de ales între cameră dublă, suită de 3 persoane şi suită de 4 persoane.
Preţurile de cazare pe care le-am achitat și noi le găsiți pe site-ul Fermei de sub Penteleu, fiind 4 persoane am stat în suita de 4 persoane, numărul 4. Aceasta este un apartament micuţ (doar suntem la o fermă, nu într-un resort), compus din două camere micuţe, un hol şi o baie, decorate în stil tradiţional. Ne-a frapat faptul că nu există chei la uși, camerele nu au încuietori.
Tariful de cazare include şi acces la locurile de relaxare, locurile de joacă interior și exterior cu mini tiroliană, activități (ateliere creative pentru copii, drumeții, în funcție de sezon și vreme), acces la telefonul fix, turul Fermei.
Decoraţiuni puţine, simple, mi-au plăcut mult teancurile de cărţi din camere.
Baia simplă, dotată cu o chiuvetă în formă de copaie, vasul de toaletă, cabina de duş şi o băncuţă de lemn. Apa curentă miroase puternic a sulf, când copiii au intrat să facă duş nu ştiam de ce miroase a ouă clocite. Ne-am dat seama că apa conţine sulf, am şi gustat-o când ne spălam pe dinţi.
Cârciuma şi birtul de la Ferma de sub Penteleu
Da, exact aşa sunt numite restaurantul şi barul de la Ferma de sub Penteleu, eşti liber să consumi din frigidere apă plată, apă minerală, bere, vin, tărie (țuică, afinată), cafea la espressor, cu condiţia să te treci într-un tabel situat în fiecare din locaţii (unul în Cârciumă şi unul în Birt). Se merge pe încredere, la final se achită tot ce s-a consumat.
Poţi alege să mănânci la Ferma de sub Penteleu demipensiune (mic dejun şi cina) sau pensiunea completă (toate mesele). Fiind destul de izolată, nu prea ai alte opțiuni de restaurant, aşa că mâncarea de la Fermă rămâne singura variantă.
Dar mâncarea este extrem de gustoasă, sănătoasă şi naturală (produse proprii de la fermă sau gospodăriile din jur). Alexandru, proprietarul, ne-a spus că suplimentează producția proprie cu ouă și cu raţe de la alte gospodării (până cresc bobocii lor). La cele trei mese se face un soi de bufet şi alegi ce vrei să mănânci.
La micul dejun ai pe masă specialităţile făcute la Fermă, salată de vinete, de icre, pate de casă, legume crude asortate, brânză de capră de la Fermă, ochiuri, omletă simplă sau omletă cu legume, ouă fierte, cotlet de porc afumat, babic sau tobă, unt de casă şi gemuri / dulceţuri diverse, cereale naturale şi lapte de vacă sau de capră, ceai, cafea.
La prânz ai variante de ciorbe din care poţi să comanzi (de fasole, cu sau fără afumătură, de perişoare, de pasăre, supa crema de ciuperci) şi mâncare gătită la alegere (raţă pe varză – delicioasă, sarmale, ostropel de pui cu piure, mâncare de păstăi, urzici, fasole bătută, etc) plus bufetul de salate şi garnituri.
Seara, pe lângă bufetul de salate şi garnituri, ai opţiunea de grătar (Florin a mâncat o ceafă fragedă şi bună, copiii au mâncat cârnaţi la grătar – un soi de cârnaţi de Pleşcoi probabil, subţiri, mai uscaţi şi un pic picanţi, iar eu am mâncat în prima seară un păstrăv) sau de mâncare la cuptor (a doua seară aveau ţap sau muşchi de porc la cuptor – muşchiuleţul a fost foarte gustos, se topea în gură). Nu am încercat țapul, nu suntem aşa curajoși.
Deserturile făcute la Fermă mi-au bucurat papilele gustative şi sunt convinsă că s-au depus pe şolduri, cu aşa poftă le-am savurat: plăcinte cu brânză, cozonac de casă, gogoşi proaspăt prăjite, cornulețe cu gem, fidea cu lapte şi scorţişoară.
Activităţile exterioare pentru copii şi adulţi
Pentru copii e raiul pe pământ, ai noştri au lăcrimat când am plecat de acolo, în parte datorită activităţilor care i-au ţinut în exterior cât mai mult timp, în parte datorită prietenilor pe care şi i-au făcut.
De la vizitarea grajdurilor, cu hrănirea căpriţelor, văcuţelor şi măgăruşului, a găinilor şi raţelor, la partide de fotbal cu prietenii la locul de joacă, la mini tiroliana amenajată pe care s-au dat, la tras cu arcul la ţintă şi alergat pe câmpiile şi poienile din jur, la joaca cu apa din râu şi bălăceala de pe „plaja” amenajată, la cositul pe care l-au deprins de la Ionuţ, omul de bază de la Fermă, la focul de tabără şi savurat un pahar cu lapte și gogoşi pe terasa din faţa birtului seara, în timp ce se auzea vinilul cu Pasărea Phoenix, toate sunt activităţi pe care noi și copiii le-am făcut cu cea mai mare plăcere şi care au contribuit la sentimentul de părere de rău că plecăm.
Ferma dispune şi de un loc de joacă interior unde copiii s-au distrat cu prietenii lor.
Oamenii de la Ferma de sub Penteleu
Alexandru şi Vali sunt doi tineri ambiţioşi şi calzi, părinţi de doi copii simpatici (l-am cunoscut pe Cezar, o minune de copil vorbăreţ şi prietenos), care au construit Ferma de sub Penteleu pentru ei iniţial. Alexandru ne-a povestit că abia în 2015 a deschis ferma circuitului turistic, din dorinţa de a împărtăşi cu ceilalţi experienţa şi valorile traiului într-o fermă, la munte.
Cu ajutorul oamenilor din zonă, cresc animale, cultivă pământul şi îngrijesc pomii fructiferi, se ocupă de fermă şi oaspeţi cum şi când pot (amândoi au luat comenzi la masă, ne-au servit, au stat de vorbă cu noi) şi sunt oameni deschişi şi muncitori.
Ionuţ este un tânăr de 21 de ani tare harnic și carismatic, lucrează la Ferma de sub Penteleu de câţiva ani deja, este ghidul turistic al Fermei (conduce oaspeţii în turul Fermei), ne învaţă să cosim, face grătar, ne serveşte la masă, învaţă copiii să tragă cu arcul. Un accident nefericit de acum 6 luni i-a fracturat tibia şi peroneul de la unul din picioare, însă nu s-a dat bătut. S-a recuperat şi munceşte zi de zi la Fermă, când au oaspeţi, de dimineaţă până seara.
Nea Nelu este un localnic şugubăţ, un fel de meşter bun la toate, dânsul este cel care ne-a preluat cu bagajele de la maşină, el repară una-alta, dă indicaţii lucrătorilor sezonieri. Şi dânsul, Ionuţ şi Dani, dar şi Alexandru erau prezenţi la mini tiroliană, să echipeze şi asigure securitatea copiilor care se bucurau de experienţă.
Deşi se recomandă pe site ca vizitarea sau cazarea la Fermă să se facă pentru familii cu copii peste 4 ani, probabil din cauza terenului „accidentat”, natural, de la Fermă, toate locurile erau ocupate de familii cu copii de toate vârstele, cu precădere până în 5 ani. Multe familii, mulţi copii. Plecau unii, veneau alţii. Asta nu dovedeşte decât faptul că Alex şi Vali au avut un instinct corect, ca o astfel de experienţă turistică tradiţională prinde la public şi că oamenii vor să se refugieze în mijlocul naturii, al animalelor şi produselor de casă, departe de distragerile, uneori inutile, ale lumii moderne.
Ferma de sub Penteleu e un colţ de natură îmbinată cu tradiţie, un loc pe care am vrut neapărat să îl cunoască şi băieţii mei, vitregiţi de faptul că nu au o „ţară” unde să meargă, nu au bunici în provincie sau un loc unde să îşi petreacă vacanţele de vară, aşa cum mi le petreceam eu, în mijlocul naturii şi al copiilor, de dimineaţa până seara.
Dacă mai ştiţi astfel de locaţii tradiţionale, ferme sau pensiuni tradiţionale din România, relativ aproape de Bucureşti (circa 3 ore), vă rugăm să ne lăsaţi un comentariu cu sugestiile voastre.
Copiii au iubit Ferma de sub Penteleu, vă lăsăm imaginile care dovedesc asta, dar şi un filmuleţ de la cascadă de lângă Fermă, cu peştii care sar efectiv din apă, în aval.
Sper că găseşti util și ușor de parcurs articolul nostru. Dacă da, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram şi să dai share articolului.