Marea Barieră de Corali – TOP PICKS
Distribuie articolul
Sigur că snorkelingul a fost punctul culminant al aventurii noastre în Marea Barieră de Corali, dar și restul zilei avea să ne rezerve experiențe spectaculoase. De departe, cea mai surprinzătoare dintre ele a fost plimbarea cu barca cu fund de sticlă (Glass Bottom Boat Tour).
Stăm mai întâi la coadă pentru turul cu semisubmersibilul (cozile se formează chiar și cu jumătate de oră înainte de orele programate). Ne dăm seama prea târziu că am pierdut timp prețios: semisubmersibilul este o barcă cu un submarin pe jumătate scufundat, dar din păcate nu am văzut prea mulţi corali sau peşti pe cât am fi vrut.
În schimb, barca cu fund de sticlă măreşte cotele entuziasmului şi merita toată atenţia. Ne duce departe de ponton, unde grădinile de corali se văd atât de aproape prin ferestrele de sticlă de sub noi, încât uneori avem impresia că le vom lovi şi ne vom scufunda cu barca cu tot. Căpitanul, un fel de pirat din poveşti, cu păr lung şi barbă roşcată, un tip haios şi foarte priceput la navigat, ne dovedeşte că n-avem motive de îngrijorare.
În timpul acestui tur, vedem foarte de aproape marea diversitate de corali, roz, albi, verzi şi bleu, peşti în toate culorile şi mărimile, meduze albe şi scoici mari, imense, pe fundul oceanului.
TOP PICKS – Preferinţele Familiei Hai Hui în timpul excursiei la Marea Barieră de Corali:
- apele de diferite nuanţe de turcoaz, pure şi calzi, în care am făcut snorkeling şi am înotat, cu staţiile de odihnă şi de explorare;
- diferitele forme şi culori de corali vii pe care le-am văzut (peste 400 tipuri) chiar şi la un metru sub noi în anumite locuri;
- bancurile de peşti prietenoşi şi îndrăzneţi (peste 1500 specii), în toate formele, mărimile şi culorile, înotând lângă sau pe sub noi;
- piscina pentru copii de pe pontonul companiei operatoare a turului, un loc îngrădit cu plase puternice în care intră apa de mare şi peştişori mai mici, pe care băieţii au adorat-o şi în care s-au distrat atunci când noi, părinţii, ne aventuram ceva mai departe de ponton ca să explorăm;
- turul cu barca cu fund de sticlă – Glass Bottom Boat Tour (mult mai bun decât turul cu semisubmersibilul, în opinia noastră);
- Marine Life Touch Tank, un tanc cu apă de mare în care naturaliştii de pe ponton au introdus câteva vietăţi acvatice şi am putut asculta explicaţii despre viaţa marină şi atinge castraveţii de mare, steluţe de mare, scoici etc;
- Prânzul tip bufet tropical incluzând creveţi, feluri calde de mâncare (aripioare de pui, curry de pui, orez), salate şi fructe tropicale (dar hei, cine avea timp de mâncare când ne distram atât de tare în timpul activităţilor de la recif?);
- Wifi gratis la bordul vasului (un catamaran grozav cu aer condiţionat).
Alte chestii opţionale (pe care nu le-am cumpărat, întrucât eram copleşiţi deja de experienţa curentă, dar pe care cu siguranţă le vom încerca data viitoare – Doamne ajută să mai fie o dată viitoare la Marea Barieră de Corali!) sunt:
Seawalker Platform Helmet Diving (145 AU$ pe persoana) – îţi pui o cască pe cap, care îţi asigură oxigenul necesar ca să poţi merge pe platforma spaţioasă subacvatică și să intri astfel în contact cu reciful şi viaţa subacvatică. Ideal pentru cei care nu ştiu să înoate.
Lecţie introductivă în Scufundare (139 AU$ pe persoana) – condusă şi însoţită de instructori calificaţi.
Scufundare Certificată (89 AU$ pe persoana) – într-o serie de locaţii mişto, cu echipament de calitate şi instructori profesionişti, scafandrii experimentaţi pot explora reciful de la pontonul stabil.
Safari de snorkel cu ghid (45 AU$ pe adult, 30 AU$ pe copil) – o călătorie personalizată în adâncul Marei Bariere de Corali cu un naturalist marin profesionist (acesta era Pablo, un spaniol drăguţ şi bine informat, care a ţinut şi lecţia de biodiversitate subacvatică la experienţa de atingere a vietăţilor, la Marine Touch Tank Experience).
Zbor cu elicopterul (160 AU$ pe persoana) – în timpul unui zbor panoramic de 10 minute, ai privelişte de ansamblu asupra apelor albastre şi recifului vast, cel mai mare organism viu de pe planetă.
BINE DE ȘTIUT: Sistemele de rezervare şi informaţiile de pe internet dau acest tur ca tur de o zi, însă am petrecut doar vreo 4-4.5 ore la recif şi aproximativ 2-2.5 ore pe catamaran, dus-întors.
Dacă doriţi, puteţi să citiţi şi partea a treia a articolului, Marea Barieră de Corali – 10 EXTRA SMART TIPS, dar şi despre experienţa noastră, cu bune şi rele, din Cairns – un orăşel staţiune tropical minunat, poarta către tururile de la Marea Barieră de Corali, dar şi către alte insule tropicale, unde am fi vrut să stăm mai mult, sau descrierea şederii noastre la Hotelul DoubleTree by Hilton Cairns.
Sper că găseşti util și ușor de parcurs articolul nostru. Dacă da, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram sau canalul de YouTube şi să dai share articolului.