Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

Excursie din Sydney: Blue Mountains sau un ocean de eucalipt

15 august 2018
Excursii

Distribuie articolul

600 de Euro pe o excursie de o zi la Blue Mountains pentru 2 adulţi şi 2 copii?

Enorm, al naibii de scump!

După consfătuiri în familie (ştiţi voi: Dar tot am ajuns în zonă, nu ştim dacă mai revenim, ar fi păcat să ratăm o astfel de excursie!) şi căutări intense pe internet să citim descrierea, am găsit excursia la Blue Mountains în toate topurile posibile, must-see dacă ajungi în Sydney, Australia.

Ne-am luat inima în dinţi, am strâns cureaua şi aşa slăbită de croaziera în Australia – Noua Zeelandă şi am purces la rezervarea şi achitarea excursiei.

 

Nu regret nicio haină, bijuterie sau alte zeci de seturi Lego pe care le-am fi putut cumpăra cu banii ăştia. Priveliştea de la Echo către vârfurile renumite Three Sisters, cele trei opţiuni incluse în costul turului cu Scenic World (Scenic Railway, Walkway şi Cableway), dar şi oprirea la amiază la Featherdale Wildlife Park (vei citi în articolul dedicat acestei atracţii bucuria copiilor de a vedea de aproape koala, wombat, canguri şi diavolul tazmanian) au meritat fiecare cent.

 

Dar voi ştiţi deja că noi investim în amintiri şi nu în lucruri, nu?

 

Blue Mountains

 

 

Ce şi unde este Blue Mountains?

 

Parcul Natural Blue Mountains este situat la vest de Sydney, New South Wales, Australia şi face parte din Greater Blue Mountains (destinaţie certificată şi protejată pentru ecoturism – UNESCO World Heritage Area din 2000) ce se întinde pe o suprafaţă de un milion de hectare.

 

Blue Mountains

 

Deşi parcul  natural cuprinde o varietate enormă de plante (96 de specii), eucaliptul domină peisajul. Odată ajunşi cu autocarul în zonă, am înțeles de ce parcul este denumit „munţii albaştri” şi am cuprins cu ochii, mintea şi sufletul întinderea de verde şi albastru tulbure, întretăiată, pe alocuri, de stâncile roşiatice.

 

Blue Mountains

 

Blue Mountains

 

 

 

Blue Mountains: Scenic Railway – un drum cu emoţii pe cea mai abruptă pantă feroviară din lume

 

 

Ne-am aşezat cuminţi la coadă pentru a ne îmbarca în vagoanele trenului cu acoperiș şi geamuri de sticlă, cu vedere panoramică asupra pădurii tropicale. Trenul poate transporta 84 de pasageri odată şi circulă la fiecare 10 minute.

 

Blue Mountains

 

Vagoanele personalizate permit pasagerilor să își aleagă propria opţiune, ajustând poziția lor așezată cu până la 20 de grade! Ionuţ, aventuros din fire, a ales o plimbare „Cliffhanger” la o înclinație abruptă de 64 de grade.

Blue Mountains

 

Blue Mountains

 

Andrei, mai precaut din fire, ne-a pus să selectăm opțiunea „Laid Back”. Bineînțeles, fanii loiali încă mai pot merge la „Original” la 52 de grade (înclinație de 128%).

Trenul coboară cam 310 de metri printr-un tunel în stâncă, timp de trei-patru minute, ieșind în pădurea tropicală veche din Valea Jamison, punct în care am intrat pe traseul Scenic Walkway.

 

Blue Mountains

 

 

Blue Mountains: o plimbare prin pădurea tropicală pe Scenic Walkway

 

Pe o lungime de 2.4 kilometri prin pădurea tropicală, Scenic Walkway oferă 3 posibilităţi de trasee pe o punte de lemn (10 minute, 30 minute sau 60 minute, semnalizate corespunzător), care se fac să crezi că ai nimerit direct în Jurassic. Lipsesc dinozaurii, desigur.

 

Blue Mountains

 

De-a lungul drumului, am aflat despre istoria minelor locale de cărbune, am văzut inclusiv intrarea în mină, dar şi o replică a unei colibe ​​a minerilor și o sculptură de bronz.

 

Blue Mountains

După un traseu lejer de 30 minute în care noi am admirat flora şi copiii au alergat peste tot, ne-am îndreptat spre telecabină.

 

Blue Mountains

 

 

Blue Mountains: cea mai mare telecabină în care am urcat – Scenic Cableway

 

 

Am urcat cu telecabina cam 510 metri din Valea Jamison (telecabina coboară şi urcă între Valea Jamison şi partea de sus a escarpamentului). Cabina complet închisă cu geamuri (care poate găzdui tot 84 de pasageri) oferă un punct unic de vizionare pentru cele Trei Surori, Orphan Rock, Mt Solitary și Katoomba Falls.

 

Blue Mountains

 

Blue Mountains

 

La finalul turului am ajuns în Echo Point, un loc care te îndemna la linişte şi meditaţie, admirând, din nou, cele Trei Surori din apropierea orașului Katoomba, unul dintre cele mai cunoscute situri ale Munților Albaştri, care se ridică deasupra Văii Jamison.

 

Blue Mountains

 

Numele lor sunt Meehni (922 m), Wimlah (918 m) și Gunnedoo (906 m) şi s-au format prin eroziunea solului.

Legenda spune că cele trei surori ce făceau parte din tribul Katoomba şi trăiau în valea Jamison, s-au îndrăgostit de trei bărbaţi care făceau parte din tribul vecin Nepean, însă căsătoria era interzisă de legile triburilor. Bărbaţilor nu le-a convenit situaţia şi au decis să le captureze cu forţa, iscând o bătălie între triburi. Un bătrân din tribul Kattomba le-a transformat pe fete în stane să le protejeze, însă a murit în bătălie şi nu a mai avut cine să le transforme înapoi.

 

Blue Mountains

 

 

De ce a fost inclus The Greater Blue Mountains Area în patrimoniul UNESCO?

 

„Criteria (ii) and (iv): Australia’s eucalypt vegetation is worthy of recognition as of outstanding universal value, because of its adaptability and evolution in post-Gondwana isolation. The site contains a wide and balanced representation of eucalypt habitats from wet and dry sclerophyll, mallee heathlands, as well as localised swamps, wetlands, and grassland. 90 eucalypti tax (13% of the global total) and representation of all four groups of eucalypts occur. There is also a high level of endemism with 114 endemic taxa found in the area as well as 120 nationally rare and threatened plant tax. The site hosts several evolutionary relic species (Wollemia, Microstrobos, Acrophyllum) which have persisted in highly restricted micro sites.”

 

Blue Mountains

 

 

Pe drumul de întoarcere către Sydney am făcut o oprire la Featherdale Wildlife Park, unde ne-am bucurat de la mic la mare să vedem de aproape koala, emu, canguri, wombat şi alte animale specifice faunei australiene.

 

Noi am ajuns în Sydney pentru că a fost portul de plecare în croaziera cu Celebrity Cruises în Australia – Noua Zeelandă,  am sosit cu câteva zile înainte de îmbarcare, am vizitat Sydney (urmează articolul Top 10 atracţii turistice în Sydney) şi Blue Mountains, apoi am pornit să descoperim Noua Zeelandă, de care ne-am îndrăgostit iremediabil.

 

Sumarul croazierei (click pe fiecare port ce are link pentru a citi despre experiența noastră acolo): Sydney (Australia) – Melbourne (Australia)Fiordurile Neozeelandeze (cruising)Dunedin (Noua Zeelandă) – Akaroa (NZ) – Wellington (NZ) – Tauranga (NZ) – Bay of Islands (NZ) – Auckland (NZ)

 

Ai timp si chef să citești mai mult despre croazierele cu copii? Poți urmări pe viitor impresiile noastre despre croazierele cu Royal Carribean sau MSC Cruises, sau poți citi acum sfaturi și trucuri utile pe același subiect:

Croaziere cu copii – Cum rezervi o croazieră de vis pentru familia ta?

Sfaturi pentru o croazieră reușită – croaziere cu copii

5 motive pentru care croazierele cu copiii sunt vacanțe perfecte pentru toată familia

 

Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram şi să dai share articolului, dacă ţi-a plăcut, desigur!

Galerie foto

Distribuie articolul

Comentarii