Toţi suntem un pic haiduci (sau cum a fost în infotrip-ul Haidook Experience)
Distribuie articolul
Recunosc că atunci când am primit invitaţia de a participa cu toată familia la infotrip-ul Haidook Experience, un eveniment de presă organizat cu scopul de a promova festivalul Haidook Summer Fest, prima reacție a fost de a refuza.
Cai? Călărie? Dormit la cort, în zonă de munte? Nu, mulţumesc!
Noi iubim confortul, siguranţa, iar animalele mari preferăm să le admirăm de la distanţă!
Ii trimit, totuşi, e-mailul cu detaliile lui Florin, să citească şi el, ne codim, ne învârtim, confirmăm apoi (din motive independente de noi) vrem să anulăm, până la urmă Carmina ne vorbește cu atât de mult entuziasm despre ceea ce va fi acolo, încât rezolvăm problemele şi decidem, totuşi, să experimentăm.
Că la asta suntem buni, la experimentat!
Pregătiri pentru Haidook Experience
Intervin probleme logistice: de unde facem rost de cort, izoprene şi saci de dormit pentru toţi 4? Ce trebuie să iau în bagaj? Dacă plouă?
Dăm sfoară în ţară, Carmina ne ajută cu un cort, Adriana ne împrumută câte trei saci de dormit, saltele gonflabile şi izoprene. Mulţumesc, fetelor!
Ne îmbarcăm în această nouă aventură cu două „first time”-uri pentru întreaga familie: prima dată în şaua unui cal şi prima dată la cort.
Dacă pentru prima experienţă suntem absolut încântaţi toţi patru (noroc cu frumoşii cai Haflinger de la Potcoava, dar mai ales cu personalul blând şi calm de acolo, în frunte cu Ionuţ şi Marian Popescu, fraţii care conduc pensiunea şi centrul de echitaţie) şi vrem să o repetăm cât de curând posibil, a doua experienţă (dormitul la cort) nu o vom repeta prea curând (citiţi mai jos de ce)!
Prima zi la Haidook Experience
Duminică ne îmbarcăm frumos în maşină, plini de entuziasm, punem Google maps care ne duce direct la centrul de echitaţie şi pensiunea Potcoava, gazda noastră din prima noapte şi unul din organizatorii atât ai infotrip-ului, cât şi ai festivalului Haidook Summer Fest care are loc în aceste zile în aceeaşi locaţie.
Mai multe detalii despre Festival găsiţi în articolul precedent sau pe site-ul oficial.
Cele 2 ore şi jumătate până la locaţie trec ca vântul. Facem cunoştinţă cu locația (urmează articol detaliat despre Pensiunea Potcoava), cu ceilalţi participanţi şi organizatori, inclusiv cu vedeta Festivalului, Miron Bococi, un om pe cât de talentat, pe atât de simplu şi cu bun simţ.
Miron ne face un mic spectacol cu doi căluţi de la Centrul de Echitaţie Potcoava, ai lui fiind pe drum, către ţară.
După aceea trece la instruirea participanţilor, rând pe rând. Mă mir şi mă bucur, în acelaşi timp, să văd că băieţii sunt foarte receptivi şi stau foarte bine pe cal, reţin regulile şi pare că se distrează de minune.
Seara se încheie cu o degustare de vinuri de la Château Vartely (găsiţi produsele lor pe Produse Moldoveneşti), personal îmi place cel mai mult Cabernet Sauvignon-ul, care merge perfect cu friptura de vită încinsă pe grătarul din foişor.
A doua zi la Haidook Experience
Luni ne trezim plini de energie, luăm micul dejun şi câteva lecţii de călărie suplimentare în cursul dimineţii. După o scurtă relaxare în jacuzzi, o repriză de jocuri în curte şi masa de prânz, urmează pregătirea pentru drumeţia călare, către pădure.
Începe adevărata aventură Haidook Experience. Pornim pe cai, pe jos şi cu căruţa spre Munţii Leaota aflaţi în apropiere. O drumeţie de circa 3 ore, în care călărim, mergem pe jos sau în căruţă, după chef şi putere.
La ce ne trebuie căruţe? Păi cine cară atâtea corturi, saci, ceaune, provizii?
Drumul în sine nu este dificil, întâi mergem pe drum de ţară, prin satul Brebu, apoi pe drum pietruit, ca să finalizăm urcarea pe poteci de deal şi munte.
Peisaje absolut superbe, voie bună cât cuprinde, exerciţiu fizic!
Spre seară ajungem în poieniţa unde campăm, bărbații din expediţie (inclusiv ai mei) se apucă de strâns lemne şi aprind focul de tabără.
Simt cum picături de ploaie îmi udă obrajii încinşi de la urcuş, aşadar ne apucăm urgent să montăm corturile, să umflăm saltelele, să aranjăm sacii de dormit.
Cum vine, aşa şi pleacă ploaia, moment în care băieţii de la pensiune pun ceaunele cu pastramă de oaie şi apă pentru mămăligă pe foc.
Noroc cu dulciurile de la Romanian Art and Craft, ne mai potolim foamea până e gata pastrama. Copiii savurează turta dulce iar noi ne înfigem în nucile umplute şi cornuleţele cu gem!
Strânşi în jurul focului de tabără, mâncăm (ca la uşa cortului) aperitivul adus de la Potcoava, apoi pastrama şi mămăliguţa (copiii rad câte trei frigărui de pui), bem vin şi savuram priveliştea şi liniştea locului.
Caii pasc liniştiţi, priponiţi de copaci, în apropiere.
Parcă încep să simt cum creşte în mine spiritul haiducilor de altă dată. Ei aş!
Ne retragem la cortul nostru. După câteva jocuri şi poveşti, copiii adorm. Noi, însă, nu. Până dimineaţă, pe la 3, nu putem adormi.
Deja aud cum mişună ceva în afară cortului, ce poate fi? Urs sau lup nu poate fi, căci ar fi simţit caiii şi ar fi nechezat! Să fie o vulpe, o cârtiţă?
Of, copiii ăştia s-au întins şi noi stăm într-o parte, înghesuiţi!
Îmi e cam frig, ba nu, mi-e cald, nu se mai face odată dimineaţa?
Nu, experienţa la cort nu e pentru noi, probabil din varii motive cumulate:
- Nu suntem obişnuiţi să dormim afară, în natură;
- Cortul este de circa 3 persoane (abia au încăput cele trei saltele), ne-am cam înghesuit;
- E linişte, prea multă linişte!
Dar ştiu că sunt mulţi iubitori de camping, noi nu suntem printre ei. Noi preferăm confortul pensiunii. Pentru voi, iubitorii de camping, natură şi cai a fost creat acest pachet special numit Haidook Experience.
Pachetul turistic Haidook Experience
Pentru pasionaţii de călărie, centrul de echitaţie Potcoava are 3 tipuri de pachete cu ore de echitaţie incluse.
Haidook Experience este un program turistic în sine iar noi am savurat o parte din el în infotrip. Vezi mai multe aici: http://www.potcoava.ro/experiente-calare-tarife/haidook-experience/
Tura călare parcurge fostul drum al grănicerilor – între Runcu şi Bran se trecea în Ardeal. Legenda spune că “drumul grănicerilor” sau “ vechiul drum de trecut în Ardeal” mai este cunoscut ca şi “Drumul Domnesc” sau “Plaiul Domnesc”.
Legenda mai spune că în zona aceasta şi-ar fi făcut veacul Haiducul Radu Anghel (cunoscut după cântecul “Radu mamii Radule ”): haiduc pentru unii şi hot pentru alţii Radu Anghel a rămas în legendele muntenilor mai ales datorită zvonurilor legate de o comoară ascunsă în una din peşterile de aici.
Ultima zi de Haidook Experience
După micul dejun, începem coborârea, tot prin pădure, către sat şi pensiune. Copiii nu s-au mai dat jos de pe cai timp de două ore!!!
După un prânz copios, tot la Potcoava, maestrul Miron Bococi (care între timp şi-a adus caiii de competiţie şi de Festival la Potcoava), face un antrenament privat cu Bruce, Feeling şi Capricio, la care avem onoarea de a asista, doar un mic preview din ceea ce va face sâmbătă la Festivalul Haidook Summer Fest.
Experienţa în sine a fost tare mişto, copiii abia aşteaptă să revină la Potcoava, le e deja dor de Steward, Piggy, Lizzie, Nelli, Royal Lady şi ceilalţi căluţi.
Nu uitaţi, sâmbătă şi duminică îi puteţi vedea pe vrăjitorul de cai, Miron, pe fratele său, Liviu Bococi, pe actorul Denis Ştefan, Scoala Bate Şaua şi mulţi alţi iubitori de cai, direct la Festival!
Haidook Summer Fest se afla la a treia ediţie, are loc în perioada 15 -17 iunie 2018 şi se adresează în special familiilor cu copii şi celor pasionaţi de cai şi petrecere a timpului în natură.
Acest articol a fost scris în cadrul infotripului Haidook Experience organizat de centrul de echitaţie Potcoava, in parteneriat cu Haidook Summer Fest, Produse Moldovenesti – Chateau Vartely, Badsi si Turism Market.