Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

#hailavot sau 22 de motive sa MERGI LA VOT duminica

24 mai 2019
De suflet
0 comentarii

Distribuie articolul

Nu știu câtă nevoie mai e de acest îndemn în bula mea, dar nu voi obosi să spun: #hailavot duminică. Da, acest articol trebuia să fe despre minunatul, suprinzatorul zbor cu balonul cu aer cald din Cappadocia, dar aleg să scriu un îndemn pentru cei nehotărâți.

De ce? Pentru că îmi pasă, pentru că nu vreau să emigrez, pentru că m-am implicat mereu în campaniile umanitare, educaționale sau civice cu care am rezonat!

MERGI LA VOT duminică, 26.05.2019!

De ce să îți rupi 10 / 30 / 60 minute să votezi la Europarlamentare și la Referendum?
L-am urmărit în ultima lună pe Tudor Galos, care a scris în fiecare zi un motiv pentru a-i îndemna pe cei nehotărâți sau care cred că votul lor nu va face diferența să meargă să își exercite un drept dobândit cu sacrificiu.

Cu acordul lui scriu aici cele 23 de motive să MERGI LA VOT duminică:

1. Este dreptul tău. #hailavot

Niște oameni au murit (câteva milioane acolo) ca TU să ai dreptul să îți exerciți opinia politică. Te enervează niște nenorociți? Votează împotriva lor! Îți place de niște oameni politici? Votează-i! Vrei să dai un mesaj? Du-te la vot! Pentru ca tu să ai acest drept s-au purtat războaie, au avut loc revoluții, a curs mult sânge. Uităm cât de greu se câștigă niște drepturi și cât de ușor ele pot fi pierdute!

2. Este o miză uriașă! În primul rând votăm europarlamentarii români ce ne vor reprezenta la Brussels. #hailavot

Acești europarlamentari vor iniția, dezbate și vota proiecte critice cu impact major pentru România. Datorită lor putem vorbi acum ieftin în cadrul UE și să uităm cu totul de coșmarul denumit „roaming”. Studenții pot să circule ieftin în Europa datorită lor. Nu se mai pot vinde produse de calități diferite în diverse țări ale UE datorită lor. Serviciile online nu au voie să fie diferite în diverse țări ale UE datorită lor.
În ultimele luni România prin acțiunile Parlamentului României și ale Guvernului s-a îndepărtat de valorile UE. Acum este momentul să demonstrăm poziția noastră – ne aliniem la valorile UE sau ne dezicem de ele. Indiferent de opțiunea ta trebuie să te documentezi despre poziția fiecărei formațiuni politice prezente în alegeri și să votezi în consecință. 

3. Fiecare vot contează! Un vot poate să facă diferența! #hailavot

Partidul lui Erdogan în Turcia a pierdut primăria Istanbulului la o diferență de doar 14.000 de voturi. Au votat peste 8 milioane de locuitori ai orașului… Votul tău, indiferent pentru ce candidat sau formațiune politică îl dai, are un impact foarte puternic! Datorită votului tău un anumit partid poate primi sau nu încă un loc în Parlamentul European. Loc care va face diferența în adoptarea unor proiecte critice pentru România!

4. Ai cu cine vota! #hailavot

Oferta din acest an a partidelor politice (adică listele) conțin bineînțeles și hahalere dar conțin și oameni noi pe locuri eligibile. Gândirea este de tip simplist – pe primele locuri sunt puse niște „cârlige” care să atragă voturi, urmează hahalerele și apoi oamenii noi și faini. Da, implicit vor ajunge în Parlamentul European hahalere – este valabil pentru orice țară membră a Uniunii Europene și pentru aproape orice partid. Însă este cel mai mic procent de hahalere pe liste pe care l-am văzut! Partidele au realizat importanța strategică a acestor alegeri și și-au „curățat” listele destul de bine. Așa că nu poți invoca scuza „nu am cu cine vota”. Ai cu cine vota. Intră pe site-ul fiecărui partid, consultă oferta, CV-urile candidaților și votează! 

5. Votul la Europarlamentare îl dai pentru cei pe care tu vrei să îi angajezi! #hailavot

Parlamentarii europeni sunt plătiți din banii tăi și din banii mei. Din banii fiecărui cetățean european! Mai mult, angajații europarlamentarilor – asistenți, secretare etc sunt angajați din banii tăi. Sunt angajații tăi!
Să ne înțelegem : tu decontezi de asemenea tâmpeniile făcute de ei. Tu și eu împreună plătim diversele greșeli și împreună (ar trebui să) ne bucurăm de reușite (reducerea drastică a costurilor de roaming, aceeași calitate la aceleași produse indiferent de stat membru etc). Modul în care pui ștampila pe buletinul de vot dă sau nu unor oameni șansa să lucreze pentru tine! Ei sunt „public servants” – rolul lor este să îți facă viața mai ușoară ca tu să poți în continuare munci și plăti taxe. Nu îți fac viața mai ușoară? La alegeri dai cu ei de pământ! 

6. Votul tău este egal cu votul meu și este egal cu votul fiecărei persoane cu drept de vot din România. #hailavot

Te plângi că ies pensionarii la vot și că votează pentru tine? Ieși și tu la vot! Te plângi că tinerii votează tâmpenii? Ieși și tu la vot! Vezi la televizor la emisiuni diverși idioți sau analfabeți funcțional care își exprimă părerea și ȘTII că vor merge la vot? Mergi și tu la vot!
Nu există jumătăți sau sferturi de vot. Există vot.
Crezi că ei sunt mai mulți? Mergi și votează și fă-ți datoria, abia apoi te plângi că restul nu au votat ca tine! Orice bătălie trebuie dusă până la capăt și bătălia încă nici nu a început. Deci pe 26 mai fii pregătit să iei ștampila în mână.

7. Votul tău de pe 26 mai dă un semnal atât Puterii cât și Opoziției. #hailavot

Da, alegerile europarlamentare nu au un efect direct asupra echilibrului de forțe în Parlament. Dar dă un semnal indirect a dracului de puternic. O prezență mare la vot cu un rezultat clar arată cam cum s-ar așeza forțele politice în caz de alegeri parlamentare. Și fiecare partid își va reconsidera poziția, își va reconsidera încrederea în echipele de conducere și va proceda la schimbări. Rezultatul la alegerile europarlamentare va permite forțelor politice să solicite schimbări, să propună inițiative și să obțină suport pentru ele.
Când votați la europarlamentare luați în considerare și ce mesaj puternic dă votul vostru pentru politica națională a forțelor politice! 

8. Odată cu BREXIT importanța României în UE crește. #hailavot

Nu s-a vorbit mult despre acest subiect însă în Uniunea rămasă rolul României devine mult mai important. Suntem o țară mare cu (încă) un număr mare de locuitori. Ceea ce înseamnă că inițiativele parlamentarilor români și voturile lor au o relevanță ridicată. Sunt multe inițiative pentru care poziția României este critică, inclusiv evitarea unei Europe cu două viteze și investiții susținute post Horizon 2020 etc.
Pe cine trimitem acum în Parlament va munci la aceste proiecte critice și le va vota sau nu! Deci hai să ne uităm din nou pe liste, pe CV-urile candidaților și să votăm informați!

9. „vrem o țară ca afară”. „Române, fi mai neamț!”. „N-ai cu cine”. „Ei sunt la ani lumină de noi”. #hailavot

Auzim aceste expresii defetiste zilnic. Este foarte ușor să te plângi este mai greu să pui mâna să schimbi ceva. Țările vest-europene au trecut prin niște pași dificili ca să ajungă unde sunt acum. Au operat schimbări dureroase, au trecut printr-un proces de maturizare. România se află în mijlocul acestui proces ce nu poate încetini dar nici nu poate fi grăbit. Degeaba vrem să sărim pași, trebuie să trecem prin aceste schimbări dacă vrem o țară ordonată, cu oameni corecți și care să își materializeze cu adevărat oportunitățile.
Unul dintre acești pași este votul. Președinția României la Consiliul UE și Summit-ul de la Sibiu au pus România într-o poziție foarte bună în cadrul UE. Niște specialiști și-au făcut foarte bine treaba!
Acum este rândul nostru să demonstrăm angajamentul nostru față de valorile UE. Așa că hai la vot să ne alegem reprezentanții! 

10. Uniunea Europeană este un mecanism extrem de complex ce are nevoie urgentă de reformă. #hailavot

Euroscepticismul a crescut în interiorul UE și tot mai multe state au un discurs tot mai anti-UE, discurs susținut direct și indirect de către Kremlin.
Tocmai de aceea și parlamentul european și instituțiile sale sunt mult mai deschise la inputul cetățenilor europeni. Exemplu concret: referendumul online privitor la eliminarea schimbării orare de două ori pe an s-a transformat în inițiativă legislativă votată de PE! În curând vom avea o singură oră fără ore de vară și de iarnă! Doar datorită implicării directe a cetățenilor UE!
Dar principalul mecanism de implicare al cetățenilor UE este votul. Votați-vă reprezentanții ce vă vor asculta! Căci sunt nevoiți să vă asculte! 

11. Efectele unui vot durează mai mult de o legislatură. #hailavot

Dacă aleșii iau măsuri tâmpite următoarea legislatură are de muncă dublu să corecteze mizeriile. Unele mizerii nu pot fi corectate nici în 20-30 de ani. La alegerile din 1932 din Germania a ieșit câștigător un partid din cauza căruia încă mai suferim.
Vin vremuri grele pentru Uniunea Europeană – problema migrației intra-comunitare și a imigranților din afara comunității, problema Europei cu două viteze, conflictele interne între țări, creșterea popularității partidelor extremiste – cu toate aceste probleme europarlamentarii pe care îi alegem se vor confrunta în această legislatură. Măsurile adoptate de aceștia vor avea efect și peste 50 de ani!
De votul nostru depinde atât viitorul UE cât și viitorul României. Așa că pe 26 mai votăm! 

12. Poți vota aproape de oriunde! #hailavot

Dacă ești plecat din localitatea de baștină (unde poți vota doar la secția unde ești arondat) poți vota absolut oriunde unde există secții de votare! În România, oriunde. Fiecare secție de votare are liste speciale pe care te poți trece și poți vota.

13. Nu votezi, ajung imbecilii în funcții cu răspundere. #hailavot

Am ales să share-uiesc video-ul viral al actorului Serban Pavlu (vezi galeria video) deoarece comunică simplu și eficient o idee clară : nu votezi, ajung imbecilii în funcții cu răspundere. Nu trebuie să iubești un candidat ci trebuie să îl găsești pe cel mai apropiat de valorile tale. Este atât de simplu… Găsești candidatul sau candidații și pui ștampila, împăturești buletinul de vot, îl depui în urnă și aia a fost!

14. Sunt anumite partide ce doresc o prezență scăzută la vot pentru a avea un procentaj mai mare (ai lor votează conștient) și pentru a demonstra o posibilă îndepărtare a României de UE. #hailavot

Prezența la acest vot va da un cap în gură acestor inițiative și va reafirma direcția europeană a României. „nu am cu cine vota” =”vreau afară din UE”. Asta înseamnă. Punct.
Îți place să călătorești cu buletinul în UE? Îți place să poți vorbi la telefon în orice țară a UE ca în România? Îți place să nu te întrebe nimeni ce cauți în țara lor și să te simți ca acasă? Atunci știi ce ai de făcut…

15. Unul din conceptele foarte faine care se discută în aceste zile este cel de „cetățean european”. #hailavot

Au fost discuții legate de viitoare cărți de identitate europene care să fie la fel pentru toți cetățenii. Până când acest lucru să devină realitate votul la europarlamentare este un moment în care suntem pe picior de egalitate cu francezii, germanii, italienii, spaniolii etc. Voturile noastre au toate fix aceeași importanță. Coalițiile ce se vor forma în Parlamentul European vor da direcția Uniunii Europene. Chiar astăzi a ieșit un sondaj în care marea majoritate a cetățenilor nu văd un viitor al Uniunii Europene peste 20 de ani.
Fără oameni la vot sigur nu va exista un viitor al Uniunii Europene. De modul în care românii vor vota la europarlamentare depinde importanța României în UE, întrarea în Schengen și accesarea fondurilor europene. Pe 26 mai suntem europeni. 

16. Alegerile europarlamentare reprezintă pentru cetățeni ocazia de a prelua controlul trimițând la Bruxelles oameni bine pregătiți care să le reprezinte interesele. #hailavot

Buletinul de vot arată foarte simplu : sunt cinci pagini, cu ordinea de mai jos. Pui ștampila într-un singur loc. Asigură-te că nu ai prea mult tuș pe ștampilă și că votezi candidatul sau formațiunea potrivită o singură dată. Adică o dată pui ștampila pe formular. Atât.

17. La vot se merge în gașcă! #hailavot

Aceste alegeri europarlamentare vor avea impact doar dacă prezența la vot va fi semnificativă. Faptul că tu votezi este extrem de important dar dacă vrei să ai impact mai trage după tine câțiva prieteni. Mergeți în gașcă la vot! Ia-ți vecinii după tine la vot, oricum votați clar la aceeași secție de vot!
Convinge-ți acel prieten dezgustat de tot să vină să voteze cu cel care se apropie cel mai tare de valorile sale. Alt gust va avea cafeaua dimineața după vot!

18. Pe scurt anumiți jucători politici nu vor o prezență la vot. Deoarece simt că o prezență mare la vot ar conduce la un rezultat ce i-ar putea de-legitima!
Fix de aceea este obligatoriu să mergem la vot! #hailavot

Autoritatea electorală permanentă a sesizat Parchetul General și Biroul Electoral al Sectorului 5 al Capitalei că Paralela 45 face o tombolă cu premii pentru cei care vor vota pe 26 iunie. De această sesizare s-a dezis și vicepreședintele autorității care a și spus că i se pare un gest pripit. Vorbim de o acțiune civică nu politică căci campania este una de îndemn la votare nu îndemn cu cine să se voteze.

19. Mergem la vot să corectăm prostia părinților și a bunicilor noștri și să ne asigurăm prezentul și viitorul.  #hailavot

În urma unei campanii pline de minciuni, naționalism (nu ne vindem țara), jigniri (boșorogii fără dinți vor s-ajungă președinți) Iliescu și clica lui puneau oficial mâna pe putere – atât pe Parlament cât și pe Președinție. Prezența la vot a fost impresionantă – peste 85%. 12 milioane de cetățeni l-au votat pe Iliescu. L-au legitimat. În urma acestor alegeri România a pierdut primul tren spre NATO și UE. Nici măcar clauza țării celei mai favorizate nu a fost acordată României foarte rapid.
Clica lui Iliescu a pornit rapid jaful țării în cea mai neagră perioadă a României – perioada de „tranziție”. Democrația a fost una „originală” (chiar așa a fost numită), cursul valutar a picat, oamenii și-au pierdut economiile și ce nu au pierdut din economii au pierdut când Stolojan le-a confiscat (ok, echivalat) valuta.
Scorul mare de la alegeri l-a convins pe Iliescu că poate să facă orice – și a înăbușit în sânge cu zeci de morți demonstrațiile din Piața Universității . Armata, Poliția și minerii au făcut crime inimaginabile. Atunci România și-a pierdut imaginea în fața țărilor civilizate și abia în 2006 (după 16 ani) a intrat în UE.
De ce acest post mult mai lung ca de obicei? Căci părinții și bunicii noștri au votat prost acum 29 de ani. Cu toții am suferit de pe urma acestui vot cauzat de un uriaș val de fake news. Pentru că acest vot ne-a îndepărtat 16 ani de Europa. Cât timp a fost Iliescu am avut ușile închise.
Astăzi Iliescu este inculpat dar alții se gândesc să schimbe direcția Europeană a României. Din nou aud că „nu ne vindem țara” (după ce semnăturile lor se găsesc pe contractele care au golit țara).
Peste o săptămână mergem la vot să corectăm prostia părinților și a bunicilor noștri și să ne asigurăm prezentul și viitorul. 

20.  Uniunea Europeană înseamnă prosperitate. Pentru România a însemnat multă prosperitate. #hailavot

Au intrat mulți bani, sunt în derulare multe proiecte, s-au creat multe joburi și românii pot călători oriunde în UE fără să îi întrebe nimeni nimic. Suntem cetățeni europeni.
Pentru antreprenori a însemnat faptul că pot să își vândă produsele și serviciile oriunde în UE fără zeci de autorizații, taxe sau alte greutăți. De aceea multe companii își îndeamnă angajații și clienții să meargă la vot nu doar pentru a-și alege candidații ci și pentru a susține continuarea Uniunii Europene. Găsiți in articolul acesta multe exemple de susținere a votului. Duminică mergem la vot!

21. România este mama noastră iar Uniunea Europeană este casa noastră. #hailavot

Spuneam într-o postare anterioară că după mandatele lui Iliescu și ale clicii sale abia după 15 ani de la Revoluție am fost acceptați. Este locul de care România aparține. Este locul care pentru români a generat prosperitate, mândrie, afirmare.
Indiferent pe unde sunt românii prin Uniunea Europeană muncind pe brânci indiferent de profesie, România este în inima lor. România este mama dar acasă înseamnă toată Uniunea Europeană.
Odată cu plecarea Marii Britanii din Uniune românii și România capătă o importanță sporită. Depinde doar de noi să ducem România acolo unde merită ca importanță și relevanță.
Iar primul pas în această nouă eră a Uniunii Europene este votul de pe 26 mai. Hai la vot pentru Europa noastră! 

22. Avem ocazia ca cetățeni europeni să votăm o dată la cinci ani pe cei ce ne vor reprezenta în Parlamentul European. Acest vot nu este anual, ci o dată la cinci ani. #hailavot

Am avut ocazia în acești ani să vedem europarlamentari activi dar și putori ordinare. Avem oameni noi care candidează, oameni ce vin din business dar și din administrația publică. Avem primari, directori, foști miniștri.
Spre diferență de ultimele referendumuri acum nu mai alegem răul cel mic. Acum ne permitem să nu votăm împotrivă ci pentru.
Consultați listele cu candidații la europarlamentare și alegeți pe cei care sunt cei mai apropiați de valorile voastre. 

Eu îmi petrec toată duminica departe de familie, ca Observator Independent, dar am ales să fac asta pentru că îmi pasă și pentru că #fiecarevot contează.

Votul tău contează! #hailavot

Galerie foto

Galerie video

Distribuie articolul

Comentarii