Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

Bucovina, ținut magic

7 iulie 2020
Destinaţii

Distribuie articolul

Ținut magic din nord-vestul Moldovei, plin de legende, Bucovina a fost plămădită într-un relief plin de măreție și solemnitate ce se desfășoară ca un imens amfiteatru natural coborându-și treptele de la apus către răsărit.

Din munții înalți ai Călimanilor sau ai Bistriței până în zona joasă de luncă, farmecele Bucovinei, socotită o adevărată „Elveție românească”, sunt inepuizabile. Șiruri paralele de obcine, cu păduri falnice de brad, fag sau molid, împestrițate cu pajiști și fânețe care își mențin coloritul verde până cade zăpada, se succed ca niște valuri încremenite până departe în zări.

 

Bucovina

Priveliștea de la Mega Tiroliana „La Palma”

 

Nu m-aș fi gândit niciodată la Bucovina ca o destinație perfectă pentru turism activ, toată lumea știe că Bucovina este renumită pentru bisericile și mănăstirile vechi pictate, monumente UNESCO, mai exact pentru turismul religios (pelerinaje sau vizite individuale la mănăstiri).

 

Cu atât mai puțin, în condițiile în care nu ar fi existat SARS-COV-2 și regulile de distanțare socială, nu m-aș fi gândit niciodată să planific o vacanță cu copiii în Bucovina. S-ar fi plictisit groaznic, am gândit eu (greșit, desigur).

Dar când am primit invitația unui info trip #redescoperaBucovina de la Experience Romania și am văzut programul cu activități, nu am stat pe gânduri și am acceptat, ba am prelungit chiar perioada de ședere, astfel încât să vizităm și alte obiective în afara programului info trip-ului.

 

Bucovina este, dincolo de orice închipuiri sau amintiri vagi ale mele, un tărâm desprins dintr-un tablou de Grigorescu, unde toate simțurile îți sunt activate, pe rând sau împreună.

 

Bucovina

 

Bucovina

 

Bucovina este tărâmul potrivit pentru orice vârstă, unde adrenalina îți zburdă prin vene cu sau fără voia ta.

 

 

Nu te poți plictisi în Bucovina. Nu ai cum.

Dacă ești amator de parcuri de escaladă sau tir cu arcul, tiroliene, piscină sau ștrand în aer liber, Parcul de agrement Ariniș, împreună cu partenerii  săi de la Escalada Parc de Aventuri, Agrement Kiralida, sau Climbing Zone îți pot oferi zile pline de aventuri.

 

Bucovina

Băieții au fugit primii, după instructaj, pe traseele de la Escalada Parc de Aventuri!

 

Bucovina

Prinsă in fapt. Tiroliana peste raul Moldova oferă senzații tari!

 

Bucovina

Salt controlat de la 12 m înălțime, cu ajutorul celor de la Climbing Zone. Priviți fața lui Ionuț!

 

Bucovina

Păi nu ne luăm noi șorturile de baie peste tot? Dacă se ivește un ștrand curat și neaglomerat, precum cel de la Complex Ariniș, hop și noi!

 

 

Vrei să faci drumeții? Ai nenumărate trasee marcate, de diverse grade de dificultate.

Bucovina este un ținut plin de nenumărate atracții, de la pitoreștile obcine la spectaculozitatea Munților Rarău, Călimani, Bistriței sau a Cheilor Zugreni. Bucovina este și un ținut al rezervațiilor naturale ce adăpostesc specii rare de flori (fânețele de la Ponoare, rezervația de mesteacăn pitic de la Lucian sau cea de strugurele-ursului de la Moldova – Sulița), forestiere (codrul secular de la Slatioara, pădurile seculare de pe Giumalau și de la Zamostea) și geologice (Pojorâta, Cheile Zugreni, Complexul 12 Apostoli).

 

Bucovina

Pe cărări de munte, cu noroiul de după ploi a fost mai distractiv!

 

Bucovina

Vedere de la telescaunul pârtiei Șoimul din Gura Humorului

 

 

 

Vrei să urci pe dealuri și prin pădure într-o tură organizată cu ATV-uri sau buggy, cum am făcut noi, către vârful Toaca? Emoții și bucurie garantate!

 

 

Bucovina

A fost distracție mare pe buggy in drum spre vârful Toaca, revenim cu video!

 

Bucovina

 

Bucovina

Crucea înaltă de 17 m, pe structura metalică, o imită pe cea de pe Caraiman. Numai că aceasta este luminată noaptea!

 

 

Vrei să te dai pe cea mai lungă tiroliană din România și Europa de Est? Mega Tiroliana de la Palma oferă nu numai senzații tari într-o stare perfectă de siguranță, dar și peisaje extraordinare către pasul Ciumârna.

 

Bucovina

Mega Tiroliana a fost inaugurată în 2018 și este cea mai lungă și mai spectaculoasă tiroliana din România și Europa Centrală având lungimea de peste 1 km și înălțimea maximă de 100 m.

 

Bucovina

Copiii sub 40 kg nu se pot da în poziția „superman”, dar a fost o distracție pe cinste și în poziție normală!

 

Promitem să revenim curând cu un articol în care să vă dăm toate informațiile necesare pentru o vacanță activă în Bucovina, cu descrierea experiențelor noastre recente.

 

 

Bucovina este tărâmul ospețelor care îți gâdilă papilele gustative și olfactive în cel mai plăcut mod posibil.

 

De la ciorbele rădăuțene, zama de pui și ciorbă de burtă, la ciulama sau tocăniță de hribi și păstrăv la jar, alivanci, poale-n brâu și frăguțe cu smântână dulce și mămăligă de la pensiuni, până la opțiuni de fine-dining la Best Western Bucovina Club de Munte (care ne-a fost și gazdă atentă), nu există situație în care mofturoșii (inclusiv ai mei copii) să nu mănânce mâncăruri gustoase pregătite cu drag de gazde, din produse locale.

 

Bucovina

Miel, mămăligă de barabule, clătite cu brânză dulce și sirop de trandafiri homemade

 

Bucovina

 

Bucovina

 

Noi am savurat toate specialitățile locale la partenerii din acest info trip, Pensiunea Casa Humor, La Conac în Bucovina, La Hanu’ Cotu Buhii, Acasă în Bucovina și, nu în ultimul rând, Best Western Bucovina Gura Humorului. Revenim cu o recenzie amănunțită pe partea de cazare și gastronomie, într-un articol separat.

 

 

Bucovina este comunitate.

 

Oamenii ăștia pe care i-am întâlnit sunt de un bun simț, o atenție la detaliu și un optimism fantastic! Și te molipsesc cu dragostea lor pentru acest ținut magic!

 

Bucovina

Romică, Geta și Edi ne fac primirea la Casa Humor în prima seară.

 

Bucovina

Manuela (Discover Bucovina), Ionela (Parc Arinis) si Geta (Pensiunea Casa Humor), trei promotoare neobosite ale turismului local

 

Recomandăm (cu mâna pe inima și apă în gură) locațiile pe care noi le-am încercat pentru mese (Pensiunea Casa Humor, La Conac în Bucovina, La Hanu Cotu Buhii, Best Western Bucovina, Acasă în Bucovina) sau cazare (noi am stat la hotel Best Western Bucovina și am avut o cameră spațioasă, cu pat dublu și canapea extensibilă pentru copii).

Atenția din fiecare locație la siguranța și sănătatea noastră, a turiștilor, micul dejun organizat de Best Western Bucovina pe terasă și servit la masă, curățenia impecabilă din toate pensiunile și din hotel, personalul care purta măști și mănuși, toate ne-au făcut să ne simțim în siguranță.

 

Bucovina

Edi a fost tot timpul cu noi, dar a ținut să ne primească el însuși cu afinată la dejunul de La Hanu’ Cotu Buhii, un restaurant excelent cu o priveliște superbă de pe terasă.

 

Prieteni și nu competitori, se sprijină unii pe ceilalți și împreună susțin comunitatea locală. Toți vorbesc atât de frumos despre Bucovina, despre mâncărurile tradiționale, despre caracterul oamenilor, încât te impresionează și te conving fără să depună efort. Când ai inima la vedere, se vede și se simte de la o poștă!

 

Bucovina

Romică Tamaș, directorul Best Western Bucovina, ne face cunoștință cu proprietara pensiunii și restaurantului Acasă în Bucovina, cu emoție în glas, știind ce surpriză ne-au pregătit Steluța Boca și soțul ei, Nicuță (frăguțe în smântână dulce cu mămăligă și alivanci cremoase, scăldate în afinată și sirop de trandafiri și de brad).

 

Mulțumim, Romică, Geta (și Erik și David), Edi și Corina (și Mihnea), Nicuță și Steluța!

Ne-am simțit bine veniți în familia voastră mare și frumoasă, și e numai meritul vostru, al tuturor!

 

Bucovina

 

 

Bucovina este lumină, „veselă grădină și pământ binecuvântat de Dumnezeu”.

 

„Încă din vremurile Mușatinilor, acest colț de țară pare să se fi individualizat oarecum de restul Moldovei și prin nemuritoarele ctitorii, majoritatea în vremea lui Ștefan cel Mare și Petru Rareș: Bogdana din Rădăuți, Voroneț, Putna, Humor, Moldovița, Sucevița, Baia, Arbore, Probota, Dragomirna, s.a.  Năzuința bucovineanului de a trăi în sacru s-a materializat în aceste minunate lăcașe de cult.

În arta dezvoltată în biserici și mănăstiri se regăsesc liniile de forță care au stat la baza configurării lumii artistice românești, veacurile de artă cultă bisericească românească găsindu-și apogeul în salba mănăstirilor cu fresce, a căror faimă a ajuns demult până în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.

În credința tradițională, satul și biserica – spații de maximă concentrare spirituală – erau plasate în centrul Universului, asigurând legătura pământeanului cu cerul și divinitatea.” (text Mihai Camilar, Bucovina, ghid turistic)

 

Bucovina

Mănăstirea Humorului

 

Iar monahia Elena de la Voroneț, care a văzut un grup împrăștiat prin mănăstire, ne-a adunat și ne-a vorbit despre picturile mănăstirii, divinitate, îngeri păzitori și credință. Ne-a vorbit tuturor și fiecăruia în parte, cu mesaje pe care le-am reținut și păstrat în suflet.

 

Bucovina

Maica Elena tocmai ieșea din mănăstirea Voroneț, ne-a adunat și vorbit cu tâlc.

 

 

Bucovina este un vis frumos. Doar că deschizi ochii și este aievea!

 

Sper să îl mai visăm cât de curând. Promitem să revenim!

 

Bucovina

Mulțumim, Bucovina și Experience Romania (Tudor și Anda), pentru o experiență cu adevărat memorabilă!

 

Revenim cu articolele promise în curând!

 

Despre info trip, pe zile, a scris și prietena noastră, Elena Greta, food blogger & stylist la De mâncare, după cum urmează: #RedescoperaBucovina Ziua 1, Ziua 2, Ziua 3

Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, grupul de Facebook Călătorii cu copii, contul de Instagram şi să dai share articolului, dacă ţi-a plăcut, desigur!

Galerie foto

Distribuie articolul

Comentarii