Am găsit un colţ de rai la Potcoava Mountain Hideaway!
Distribuie articolul
Mami, când mai venim la Potcoava? întreabă Andrei, în mașină, pe drumul către casă, acum trei săptămâni.
Să ne înţelegem, abia plecasem de 5 minute şi el deja mă întreba când revenim la Potcoava, trist şi nostalgic, după experienţa infotrip-ului Haidook Experience, în care am fost haiduci pentru două zile. Mărturiseam atunci că noi nu suntem fani camping, preferăm confortul pensiunii, iar la Potcoava nu ai cum să nu îl simţi.
I-am promis copilului că vom reveni, iar nunta prietenilor noştri Carmina şi Călin din week-endul ce tocmai s-a încheiat a fost prilejul perfect pentru un sejur de încă 2 nopţi petrecut la pensiune, o nuntă intimă, naturală şi discretă cum numai ei puteau organiza.
Împărtăşesc cu voi experienţa noastră de familie la Potcoava căci locaţia, oamenii de acolo şi serviciile contribuie, în egală măsură, să facă din Potcoava Mountain Hideaway un adevărat colţ de rai.
Cu cât vorbesc mai mult cu Ionuţ Popescu, proprietarul locaţiei, cu cât îmi povesteşte despre începuturile centrului de echitaţie, apoi ale pensiunii, despre cum a căutat un loc care să se potrivească perfect cu viziunea lui, cu atât mă conving mai abitir ca unii oameni aparţin unor locuri fără să își dea seama, iar unele locuri nu ar putea fi puse în valoare fără anumiţi oameni, că în spatele oricărui proiect de acest gen se ascunde multă pasiune, perseverenţă şi muncă.
La final de 2015, când totul a fost gata, centrul de echitaţie şi pensiunea cu un spaţiu exterior foarte generos şi-au deschis porţile.
Astăzi Potcoava este deja cunoscută în rândul iubitorilor de cai precum şi a celor care iubesc să fie aproape de natură şi au curiozitate legată de cai. În plus, familiile cu copii sunt din ce în ce mai prezente la diversele tabere tematice care au loc aici precum şi pentru a petrece o după amiază sau un weekend departe de agitaţia oraşului.
Puteți citi despre povestea lor în amănunt pe site-ul oficial: http://www.potcoava.ro/povestea/
Insist să vă spun de ce recomand, cu inimă deschisă, Potcoava, atât pentru cupluri, familii cu copii, tabere tematice sau evenimente corporate.
La Pensiunea Potcoava găseşti confort şi relaxare, fie că te odihneşti în cameră, cu o carte pe terasă, la un joc de societate lângă şemineu sau la un grătar lângă foişor!
Camerele pensiunii
Chiar dacă este o pensiune relativ mică, cu doar 13 camere duble, fiecare cameră dispune de baie proprie modernă, mobilier din lemn masiv realizat manual de Bogdan Tipu (veţi vedea peste tot, în pensiune, semnătura „handmade by Bogdan”), un fotoliu extensibil (care se transformă în pat suplimentar), balcoane cu privelişti superbe, dulap, cuier, pat matrimonial lat.
Noi ştiam de la vizita anterioară că nu există foen în cameră, aşadar am adus unul cu noi, dar cred că puteţi găsi lejer unul dacă întrebaţi la recepţie.
Mi-a plăcut la nebunie faptul că nu există televizor în cameră (există unul singur în spaţiul comun de la recepţie), că existau plase împotriva insectelor la uşile de la balcon, că lenjeriile şi prosoapele erau impecabile!
Spaţiile comune
Fie că alegi o carte în limba română sau engleză din biblioteca vastă de lângă recepţie şi o citeşti pe canapelele de lângă zona recepţiei, fie că savurezi o bere sau o cafea de la barul de lângă recepţie (sau pe terasă, să îţi bucuri ochii de privelişte), fie că urmăreşti cu gaşca un meci la televizorul din zona comună (cum am făcut noi), relaxarea e la ea acasă la Potcoava.
Ce mi-a plăcut în spaţiile comune: totul, dar mai ales biblioteca plină de cărţi despre cai, beletristică, marketing sau dezvoltare personală, business sau cărţi pentru copii.
Şi şemineul, oh, şemineul, unicat, realizat manual de ceramistul Attila Kolozsi! Tot el a realizat şi cuptorul din foişor, unde se organizează sesiuni de outdoor cooking.
Restaurantul pensiunii, la care se coboară din recepţie, este dotat cu acelaşi mobilier „handmade by Bogdan” şi încăpător. Aici se servesc toate mesele, voi vorbi mai jos despre sistemul de mese şi calitatea mâncării.
Spaţiul restaurantului fiind destul de mare, partea din spate se poate închide cu un perete pentru a forma o mică sală de training pentru diferite întâlniri formale, workshopuri sau alte activităţi indoor. Sala este potrivită pentru 18 – 30 de persoane (în aranjament U shape/teatru) şi este dotată cu videoproiector, ecran de proiecţie, flipchart, sonorizare, acces wifi.
Amplasamentul Pensiunii Potcoava este de vis!
Ionuţ a căutat mult locul în care urma să construiască centrul de echitație și pensiunea ulterior, eu cred că locul l-a găsit pe el. Vă las câteva fotografii, să vă convingeţi că este un colţ de rai!
Pe coama unui deal, la 3 km de cea mai apropiată casă, înconjuraţi de păduri şi cu o privelişte de poveste asupra munţilor Leaota, pensiunea Potcoava este situată în nordul judeţului Dâmboviţa, în Satul Runcu, la o distanţă de 32 km faţă de Târgovişte, 35 km faţă de Sinaia, 78 km faţă de Ploieşti, 81 km faţă de Braşov, 102 km faţă de Piteşti şi 115 km faţă de Bucureşti (noi am făcut cam 2 ore şi jumătate din Bucureşti).
Satul Brebu – cea mai apropiată aşezare faţă de Potcoava – este atestat documentar odată cu Runcu, în 1564 şi este aşezat pe una din cele mai pitoreşti culmi de la poalele Munţilor Leaota: în locul numit “Plaiul Domnesc”.
Trecând de satul Brebu şi mergând drept înainte spre dealul numit “Vârf la In” drumul se desparte la un moment dat în două. Mergând spre dreapta ajungi uşor la Potcoava.
Ai grijă la siluetă dacă vii la Potcoava!
În fiecare zi, la Potcoava se găteşte „Meniul zilei” cu ingrediente naturale, selectate de la micii producători locali.
Asta înseamnă un bufet suedez all you can eat, cu două opţiuni de ciorbe / supe şi două opţiuni de feluri doi (de obicei unul din acestea două vegetarian), pregătite în ziua respectivă, din produse proaspete.
Ionuţ mi-a explicat că preferă acest sistem pentru că evită produsele semipreparate, congelate, etc.
Sigur că dacă există cerinţe speciale şi oaspeţii le aduc la cunoştinţă, personalul de la pensiune se ocupă, însă sistemul de masă este acest bufet „Meniul zilei” şi nu a la carte.
Printre preparatele pe care le-am savurat noi au fost … (mă scuzaţi, pauză pentru înghiţit în sec): supă de roşii, supă cremă de legume, ciorba de văcuţă (cu smântână şi ardei separat), ciorbă de pui cu tăieței de casă, ciorbă de legume, varză călită şi raţă, iahnie fasole, cu afumătura tăiată separat şi murături, pilaf cu legume, mini şniţele din piept de pui, ciocănele de pui la cuptor, peşte şi legume la cuptor, cartofi la cuptor, coaste.
Dat fiind că am revenit la nunta prietenilor noştri, am avut ocazia să testăm şi frigărui de pui sau legume, ceafă la grătar, piure în trei culori (mazăre, țelină și dovleac), pizza, dar mai ales berbecuţul la proţap (curcubeu pe cerul gurii, stăteam lângă Ionuţ pe măsură ce tăia bucăţi din el, n-am avut răbdare să ajungă la bufet).
Mâncarea este gustoasă, dar pâinea de casă (făcută de ei, la pensiune) este divină!!!
Aceasta este cauza pentru care sigur am revenit cu câteva sute de grame (să nu spun kilograme) bune de la Potcoava: pâinea unsă cu salată de vinete sau icre, cu unt şi gem de casă, dimineaţa, sau clătitele şi pandişpanul de la celelalte mese.
Ionuț, dacă data viitoare când vă vizităm nu mai pot urca pe cal, să știi care e cauza!
Micul dejun este tot bufet, se plăteşte separat de preţul cazării. Este abundent, include cremă de brânză, salată de vinete, zacuscă, pate de casă, omletă simplă şi cârnăciori, legume, măsline, cereale, unt şi gemuri, lapte, ceai, cafea. Şi pâinea cea divină!
La Potcoava nu ai cum să te plictiseşti, cu atâtea activităţi pe care le poţi face!
Las la urmă informaţiile despre centrul de echitaţie, încep cu activităţile în interiorul pensiunii.
La acelaşi nivel cu restaurantul, există o zonă de SPA în Potcoava, cu saună, jacuzzi şi salină.
Băieţii au testat jacuzzi, ştiţi doar că sunt mari amatori de bălăceală, eu am intrat la saună şi la salină.
Drumeţii în zonă
De la recepţie poţi primi indicaţii pentru trasee de urmat, fie la picior, călare sau cu bicicletele mountain bike pe care le poţi închiria de la ei (15 RON / oră sau 80 RON / zi)
Comuna Runcu este aşezată de-a lungul văii Ialomicioarei şi este o zonă împânzită de pârâie şi pârâiaşe cu ape limpezi şi reci – numai bune pentru a le admira într-o drumeţie pe jos sau călare. Peisajul de aici include păduri dese precum şi dealuri şi munţi înalţi în depărtare. Contrastul între verdele de pe dealuri, solul roșiatic și cerul albastru este absolut fantastic!
În jur ai numai natură, multă linişte şi o floră şi o faună foarte bogată – odată ce decizi să mergi mai adânc în munte vei avea ocazia să vezi cerbi, căprioare, dar şi urşi şi porci mistreţi.
Este suficientă o plimbare de 10 minute în jurul pensiunii pentru a te întâlni cu iepuri, fazani, pisica sălbatică, veveriţe roşii şi cafenii, păsări de tot felul.
Pentru turele călare, vedeţi preţuri şi informaţii mai jos.
Tot aici se desfășoară festivalul ecvestru anual Haidook Summer Fest, anul viitor va avea loc in perioada 21- 24 Iunie 2019.
Dar să vă povestesc un pic despre „Blondele de la Potcoava”!
De ceva timp căluţii au primit numele de “Blondele de la Potcoava” (pentru că din 13 cai, 10 sunt iepe).
Ionuţ ne-a povestit cum a ajuns să aleagă frumoşii cai din rasa Haflinger pentru centrul lui de echitaţie care cuprinde un manej situat exact în fata pensiunii, un round pen, grajduri şi echipamentele necesare, dar şi personal calificat pentru lecţiile de călărie.
Timp de 1 an a vizitat diverse herghelii din România şi centre de echitaţie din mai multe ţări europene în căutarea “calului perfect”. Îşi dorea un cal de munte, frumos la înfăţişare, potrivit pentru cei ce sunt la început şi în acelaşi timp suficient de iute încât să placă şi unor persoane cu experienţă în ale călăriei.
După ce a văzut lipiţanul, huţulul, semi-greul românesc şi încă alte câteva rase, s-a hotărât la Haflinger, rasa care întruneşte toate condiţiile dorite de el: este un cal de munte din regiunea Tirol, are o statură relativ mică (1,50 m la greabăn), potrivit pentru începători – cât să nu te sperii când urci pe un cal atât de mic – şi are performanţe foarte bune – nu se împiedică, nu alunecă, merge foarte bine pe pante abrupte . În plus, are un strop de sânge de arab în el, ceea ce îl face suficient de iute dacă vrei să alerge şi să parcurgă distanţe lungi.
La Potcoava există trei pachete care includ şi călărie, despre care puteţi citi pe site-ul pensiunii, Experienţe călare: Descoperă, Invaţă, Explorează.
La recepţie, o oră de plimbare călare cu însoțitor la sol este 120 RON și o lecție de echitație este 100 RON, dar tot vă trebuie programare.
Există şi variante mai complexe, pentru cei ce au experienţă în călărie, un program superb numit Haidook Experience. Parte din el am experimentat şi noi în infotripul cu acelaşi nume, despre care puteţi citi aici:
Toţi suntem un pic haiduci (sau cum a fost în infotrip-ul Haidook Experience)
Descrierea şi preţul pachetului le găsiţi dacă daţi click pe Haidook Experience.
Note de final și sfaturi pentru un sejur perfect la Potcoava
Preţuri valabile la momentul redactării articolului:
Cazare vineri – duminică: camera single 200 RON / noapte, camera dublă 235 RON / noapte
Cazare duminică – joi: camera single 180 RON / noapte, camera dublă 210 RON / noapte
Mese: pensiune completă 140 RON / persoana / zi (include mic dejun, dejun si cină, fără băuturi)
Copiii beneficiază de reducere la cazare si mese, adresati-vă pensiunii pentru un pachet complet.
În general, pensiunea Potcoava este destul de căutată, aşadar este indicat să vă faceţi rezervare din timp, mai ales că pe perioada verii găzduieşte tabere tematice pentru copii.
Aveţi însă posibilitatea să petreceţi un sejur – Vacanţa de vară la Potcoava, pentru părinţi şi copii, în perioadele 15 – 20 Iulie, 29 Iulie – 03 August, 5 – 10 August sau 2 – 7 Septembrie.
Informaţii detaliate şi preţuri găsiţi pe website-ul lor (mai exact aici) sau pe pagina lor de Facebook.
În încheiere, vă invităm să îi descoperiţi pe Neli, Steward, Lizzi, Royal Lady, Piggy sau Pandora în galeria foto ataşată, iar după ce v-aţi convins citind acest articol (care nu este un advertorial, este strict recenzia noastră după un sejur plătit) să mergeţi să îi cunoaşteţi şi să vă împrieteniţi cu ei direct la Potcoava.
Şi dacă noi nu v-am convins, au mai scris despre Potcoava Mountain Hideaway:
Printesa Urbana, Tabara lui Momo pentru familii
Corina Poptean, de la Recomand cu drag
Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram şi să dai share articolului, dacă ţi-a plăcut, desigur!