Călătorii cu copii – Siguranţa copiilor în timpul călătoriilor
Distribuie articolul
Putem plănui călătorii cu copii în cel mai mic detaliu, dar pot apărea tot soiul de situaţii neprevăzute ce vizează în special siguranţa copiilor pe timpul deplasării şi la destinaţia de vacanţă. Legile lui Murphy, karma, Dumnezeu, spuneți-i cum vreți.
Ştiaţi că leziunile suferite în cazul unui accident rutier dacă autoturismul rulează cu 30 km/h sunt similare cu o cădere în gol de la o înălţime de 3.5 metri?
Dar că la o viteză de rulare de 50 km/h sunt similare unei căderi în gol de la 10 metri?
Săptămâna trecută a avut loc cea de-a treia ediţie a evenimentului Modern Dad’s Challenges, al cărui partener media a fost şi Familia Hai Hui, cu o temă cu care am rezonat, „Siguranţa copilului în maşină şi călătoriile”.
Ediţia a treia a evenimentului organizat de Creative Energy Corner la iniţiativa Frunzăresc.eu a fost posibilă datorită implicării şi susţinerii brandurilor partenere: ErFi România, Graco România, Nestle Începe Sănătos Creşte Sănătos, Pampers, Web Designer Bucureşti.
Aşa cum văd eu situaţia, putem analiza siguranţa copiilor în călătoriile de familie din trei perspective, pe care intenţionez să le dezvolt şi documentez în trei articole distincte:
Călătorii cu copii – Partea întâi: Siguranţa copiilor în timpul călătoriei
In articolul de astăzi vă voi expune pe scurt concluziile prezentării doamnei Alice Dona, Managing Partner ErFi Kids România, Brand Manager Graco USA, cu referire la noţiunea de siguranţă auto pentru copii, date statistice actuale în România versus Europa şi SUA în materie de siguranţă auto, standardele după care ne ghidăm pentru a alege un scaun auto, despre cum montăm corect un scaun auto în funcţie de sistemul de fixare, sfaturi de sănătate (poziţia corectă în scaunul auto), dar şi despre măsurile de prevenţie a accidentelor în timpul călătoriilor.
Vă voi împărtăşi apoi trucuri şi sfaturi din experienţa noastră de călătorii cu copii pentru siguranţa acestora şi situaţiile cu care ne-am confruntat sau pe care le-am prevăzut în timpul vacanţelor în familie, mai ales din ultimii 4 ani, având în vedere multitudinea de mijloace de transport cu care ne-am deplasat (autoturism, autocar, avion, vapor, etc).
Călătorii cu copii – Partea a doua: Sănătatea copiilor şi familiei în călătorii
Mi-a făcut mare plăcere să o cunosc şi să o ascult povestind pe doamna Roxana Farca, o inspiraţie personală pentru mine, Travel Writer la LumeaMare.ro, care scrie pe un blog de călătorii şi documentează călătoriile familiei dânsei împreună cu fetiţa, Petra, încă de acum 7 ani.
“Călătoria este cea mai bună educaţie pentru copii, începând de la vârstele cele mai fragede. A-i oferi şansa de a petrece alături de tine cele mai bune momente ale anului, indiferent de locul în care alegi să-ţi petreci vacanţă, este cea mai responsabilă decizie şi o dovadă că eşti preocupat cu adevărat de siguranţa lui. Restul sunt scuze şi marketing.” Roxana Farca
Călătorii cu copii – Partea a treia: Siguranţa copiilor la destinaţia de vacanţă şi riscuri posibile
Facem o analiză a posibilelor riscuri la destinație, odată ajunși în siguranță cu autoturismul / avionul / trenul și găsim împreună modalități de a le preveni sau minimiza. Treaba noastră de a veghea asupra siguranței copiilor nu se termină niciodată, nici măcar în vacanță.
Mai jos concluziile pentru prima parte a analizei siguranţei copiilor în timpul călătoriilor, dar şi trucurile şi pregătirile preliminare pe care le-am făcut (şi le facem încă) înainte şi în timpul fiecărei călătorii cu copii:
Siguranţa copiilor în timpul călătoriei
Mărturisesc că sunt conştientă de două lucruri, unul pozitiv, unul negativ:
Cel pozitiv – pe parcursul deplasărilor sau călătoriilor noastre cu copiii, băieţii stau încă în înălțătoarele de maşină cu spătar (chiar dacă au deja 8 ani jumătate, respectiv 7). Nu există caz să demarăm fără a se prinde (de acum se prind singuri) în ele.
Cel negativ – nu stau corect, de cele mai multe ori îşi trec centura de peste umăr pe sub subţiori, ca să le fie drumul mai comod. Pun o fotografie să exemplific.
Doamna Alice Dona, Managing Partner ErFi Kids România, Brand Manager Graco USA, vorbește despre standardele după care ne ghidăm pentru a alege un scaun auto, despre cum montăm corect un scaun auto în funcţie de sistemul de fixare, sfaturi de sănătate (poziţia corectă în scaunul auto), dar şi despre măsurile de prevenţie a accidentelor în timpul călătoriilor.
80% din scaunele de maşină sunt instalate incorect.
Există două standarde de clasificare a scaunelor auto:
Standardul R44 (UN-ECE 44/04) clasifică scaunele de maşină în 4 categorii, în funcţie de greutatea copilului (grupa 1 de la naştere până la 13 kg, grupa 2 – de la 9 la 18 kg, grupa 3 de la 15 la 25 kg, grupa 4 – de la 22 la 36 kg).
Standardul i-Size (sau R129) introdus în 2013 în paralel cu R44, vine cu o clasificare în funcţie de înălţimea şi greutatea copilului, Rear Facing prelungit, instalare mai rapidă (sistem Isofix), protecţie la impact lateral, teste de impact mult mai precise.
Ce am reţinut eu din prezentarea doamnei Dona şi mi s-a părut important să vă spun şi vouă:
1. Nu cumpăraţi niciodată scaun de maşină pentru cel mic de la second hand, decât dacă ştiţi personal vânzătorul şi aveţi încredere că acel scaun nu a fost niciodată implicat într-un accident de maşină. Chiar dacă pare în regulă, în cazul în care a fost implicat într-un accident, siguranţa copilului este pusă în pericol la folosirea ulterioară.
2. Dacă aveţi un autoturism care permite montarea în sistem Isofix, trebuie să ştiţi că majoritatea ancorelor Isofix ale unui autovehicul au o greutate maxim admisă de 18 kg. Verificaţi acest lucru cu producătorul maşinii.
3. În cazul instalării în centuri, scaunul copilului nu trebuie să aibă un joc mai mare de 2.5 cm stânga – dreapta.
4. Dacă puteţi introduce 2 degete orizontal între toracele copilului şi centura în cazul scaunelor din grupa 2 – 3 prinse în centuri, atunci aţi montat corect.
5. Centura autovehiculului trebuie să treacă peste coapsele copilului, nu peste abdomen.
6. De ce Rear Facing în primul an de viaţă? Pentru că greutatea capului bebeluşului reprezintă circa 25% din greutatea corpului (la adult doar 6%), coloana cervicală nu este încă osificată, iar în cazul unui impact frontal se poate produce subluxaţie sau chiar fractură.
7. Copiii cu greutate mai mare de 15 kg pot folosi înălţătoare auto cu spătar (de la 15 la 36 kg) sau fără spătar pentru copii cu greutate peste 22 kg sau înălţime mai mare de 125 cm.
8. Faceţi testul în cele 5 puncte:
- Copilul stă confortabil cu spatele rezemat de banchetă?
- Genunchii copilului sunt îndoiţi confortabil la marginea banchetei din spate?
- Centura autovehiculului este poziţionată la jumătatea umărului copilului?
- Partea inferioară a centurii este la nivelul şoldurilor?
- Poate sta copilul în această poziţie pe toată durata călătoriei?
Trucuri şi sfaturi din experienţa noastră în călătorii cu copii
Familia Hai Hui despre asta este: călătorii cu copii ce au început timpuriu, sfaturi și experiențe proprii, inspirație și împărtășirea unui set comun de valori cu cititorii noștri.
Ionuţ avea numai 5 săptămâni la primul drum mai lung de 3 ore cu maşina şi 9 luni la primul zbor, Andrei avea numai 2 luni la primul zbor.
De atunci, în fiecare an am făcut minim o călătorie cu copiii cu avionul şi mai multe cu maşina, în ultimii 4 ani am avut multiple zboruri long haul (pe distanţă lungă), croaziere cu cinci vapoare distincte, excursii cu autoturisme, microbuze, autocare, trenuri, bărci, etc.
Iată ce funcţionează la noi în familie în privinţa siguranţei copilului în timpul călătoriei:
Pentru călătoriile cu autoturismul întotdeauna asiguraţi copiii corect în scoica / scaunul de maşină.
Sfat: Când ştiţi că intenționați să închiriaţi un autoturism în străinătate, vă sfătuim să întrebaţi în avans dacă vă pot asigura scaune de maşină pentru copii, ce categorie şi cât costă. Nu aşteptaţi să ajungeţi la biroul de închiriere când preluaţi maşina, e foarte posibil să nu găsiţi scaune disponibile.
În cazul călătoriilor cu avionul ascultaţi indicaţiile de siguranţă ale echipajului, din momentul decolarii.
Chiar dacă le-aţi mai auzit de zeci de ori. Nu se ştie când vă pot salva viaţa. Convingeţi copilul să stea în scaunul propriu legat cu centura pe durata zborului, atunci când semnalul luminos este aprins, sau prindeţi-l de centura Dvs cu prelungirea de centura pe infantul care nu are loc propriu.
Sfat: Imediat după decolare luaţi pliantul de securitate a zborului din faţa Dvs şi vorbiţi cu copilul despre ce este ilustrat acolo. Explicaţi-i că acela este avionul cu care vă deplasaţi, ce fac toboganele gonflabile şi când se umflă ele, vorbiţi-i despre existenţa vestei de salvare şi când se umflă ea, despre măştile de oxigen, etc.
Dacă aveţi ocazia să călătoriţi într-o croazieră, mergeţi cu toată familia la exerciţiul obligatoriu de instructaj în caz de urgenţă.
Durează maxim 30 de minute din timpul alocat croazierei și puteți afla lucruri care vă pot salva viaţa.
Sfat: La bordul unui vas de croazieră copiii primesc brăţări de identificare a staţiei la care pasagerii din zona cabinei Dvs sunt alocaţi pentru reuniune în caz de urgenţă. Pe unele scrie şi numărul cabinei în care veţi fi cazaţi, dar pe toate va fi indicat Muenster Station. În cazul în care copilul Dvs este la clubul de copii şi dvs în altă parte în momentul petrecerii unui eveniment neplăcut, se aud semnalele audio care indică acest lucru şi Dvs trebuie să vă luaţi vestele de salvare din camere şi să mergeţi către punctul de întâlnire. Copiii vor fi aduşi de personalul de pe vapor, cu tot cu veste, la punctul de întâlnire trecut pe brăţările lor.
Fiţi pregătiţi, indiferent cu ce vă deplasaţi, cu un bagaj de mână (rucsac, geanta), care să cuprindă, pe lângă cele uzuale pentru bebeluşi sau copii (scutece sau un schimb de haine, şerveţele, distrageri precum jucării, jocuri, cărţi) şi o trusă de prim ajutor pentru copil (medicamente de extremă urgenţă, bandaje şi plasturi, un recipient mic cu rivanol şi unul cu apă oxigenată, un unguent împotriva ciupiturilor).
Nu mai căraţi casa după voi.
Acum putem să dăm sfatul ăsta, că am trecut prin asta. Am plecat de acasă cu două cărucioare, două pătuţuri pliabile, sterilizator, uscător de biberoane, borcanele, baxuri de pampers, premergător, piscinuţă, colace, ‘nşpe mii de jucărele şi găletuşă şi minge.
La nouă luni, pe plaja din Neptun, Ionuţ era mult mai interesat să culeagă mucurile de ţigări din nisip sau să bage în gură papucii noștri decât să se joace cu jucăriile cărate cu trudă de acasă.
Jucăriile altor copii vor fi mereu mai interesante și mai atrăgătoare. Luaţi cu voi strictul necesar.
Sfat: Înainte de plecare sau chiar de rezervare, solicitați la hotel dacă vă poate asigura pătuţ de copil în cameră, unele au şi cărucioare. Puneţi întrebări ca să aflaţi ce veţi găsi la faţa locului. Unele hoteluri au mâncare specială pentru bebeluşi sau copii, dispun de facilităţi pentru sterilizat biberoane sau încălzit mâncarea la microunde, etc.
Mai multe trucuri şi sfaturi în articolele următoare, despre sănătatea copilului şi a familiei în timpul călătoriilor, dar şi despre siguranţa copilului la destinaţie, riscuri posibile şi cum le preveniţi.