Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

Casa de Oaspeţi şi Fundaţia Tabaluga din Roadeş

31 iulie 2017
România pitorească

Distribuie articolul

Drumul pitoresc, asfaltat, dar îngust, a lăsat în urmă case vechi, părăsite, lanuri de hamei sau ovăz şi ne-a condus către Casa de Oaspeţi Tabaluga din Roadeş. Probabil ați citit deja cum de am ajuns să vizităm satele săseşti din Transilvania în press trip-ul dedicat săptămânii culturale Haferland.

Tabaluga, Haferland

Tabaluga, Haferland

Casa de Oaspeți Tabaluga

O poartă mare de lemn face accesul către pensiune. Intrăm în curtea mare cu iarbă cosită și fântână. Obloanele deschise de la ferestre încadrează perfect ghivecele de mușcate. Aflăm că „Familia” se cazează la camera numărul 5 (între noi fie vorba toate camerele sunt de fapt duplex-uri). Cuprind living cu canapea extensibilă, mobilier de living şi pat matrimonial sus, pe scară). Camerele arată impecabil, băile sunt noi şi spaţioase.

Tabaluga, Haferland

Clădirea pensiunii

Tabaluga, Haferland

Canapeaua din living este pregătită pentru noi

Tabaluga, Haferland

Si patul de la etaj

Lăsăm bagajele în cameră şi mergem să luăm „gustarea”. Îi pun ghilimele, căci doamna Karina Morth şi Ioan Cosmin „Nelu” Mosora ne aşteptau cu o masă în toată regula. Platouri de brânzeturi, mezeluri (salam, babic), chifteluțe, cârnăciori, roşii, castraveţi, salată de vinete şi o zacuscă bună de ne-am lins pe degete ne așteptau. Gazda ne povesteşte despre Fundaţia pe care o reprezintă.

Tabaluga, Haferland

O mică gustare

Tabaluga, Haferland

Cafeaua este servită în căni cu emblema Fundației Tabaluga

Fundatia Peter Maffay Stiftung Tabaluga

Casa de Oaspeţi Tabaluga este parte din proiectul Schutzburg din Roadeş – Refugiu pentru copii, derulat de Fundaţia Peter Maffay Stiftung, Fundaţia Tabaluga. Fondatorul fundaţiei, născut la Braşov, a început să caute împreună cu echipa lui un loc adecvat pentru încă o casă de vacanţă pentru copii, pe lângă cele dezvoltate deja în Pollenca/Mallorca (Spania), Jagersbrunn şi Peissenberg/Bavaria Superioară (Germania) şi Mayrhofen/Zillertal (Austria).

Ce face Fundaţia Tabaluga?

„Puternic este cel care are mai multe vise decât poate distruge realitatea”.

Acest citat de Ernst Kruppa se pare că stă la baza activităţii fundaţiei Peter Maffay încă de la înfiinţarea acesteia, în anul 2000. Fundaţia, prin casele de vacanţă şi centrele terapeutice pentru copii şi tineri, le dau din nou curaj, încredere şi putere copiilor şi tinerilor dezavantajaţi social, traumatizaţi sau grav bolnavi şi le oferă o perioadă de linişte în aceste locuri.

Obiectivul lor este să dezvolte concepte de viaţă sănătoasă împreună cu copiii, tinerii, îngrijitorii şi îngrijitoarele lor, adaptate individual, concepte care să își dovedească utilitatea şi după încheierea activităţilor terapeutice din centre. Natura și experienţele în mijlocul naturii, culturile străine, alimentaţia naturală şi multe animale din zonele rurale, toate îmbogăţesc viaţa copiilor şi tinerilor dezavantajaţi.

Tabaluga, Haferland

Drumurile şi dorul de ţară l-au purtat pe fondatorul Peter Maffay către Roadeş, un sat aflat la 80 km de Braşov, oraşul său natal. Biserica fortificată din Roadeş era un punct de plecare şi un centru minunat pentru toate activităţile fundaţiei şi o emblemă pentru adăpostul care a luat naştere.

Poziţia în sat, dimensiunile şi particularităţile terenului, dar și dotările de calitate fac din Casa de Oaspeţi Tabaluga a Fundaţiei Peter Maffay unul dintre cele mai speciale locuri din Roadeş. Casa principală cuprinde o bucătărie, o încăpere pentru servirea micului dejun, salon de primire şi o minunată încăpere cu bolta la subsol transformată într-o confortabilă cramă de vinuri. Fosta gospodărie ţărănească a fost reconstruită pentru oaspeţii fundaţiei, terapeuţii grupurilor de copii angajaţi, participanţi la seminarii şi, în final şi pentru vizitatorii privaţi şi a fost inaugurată în vara anului 2013.

Tabaluga, Haferland

Șura alăturată ajunsese o ruină, așa că a fost demolată, iar în locul său s-a ridicat o construcţie nouă cu şase apartamente spaţioase, elegante, duplexurile cu scara interioară de lemn de care vă spuneam mai sus.

Tabaluga, Haferland

Curtea interioară cuprinde şi două terase cu mese şi scaune, umbrele şi flori, tocmai bune de stat la poveşti dimineaţa la cafea sau seara la un pahar de vin. Vizitaţi pagina oficială a pensiunii.

Tabaluga, Haferland

Tabaluga, Haferland

Parte a comunei Buneşti, localitatea Roadeş se afla în inima Transilvaniei, între Sibiu şi Braşov, la o distanţă de aproximativ 35 de km de Sighişoara. Altădată un sat mândru locuit de saşii transilvăneni, a fost afectat puternic de emigraţie, şomaj, sărăcie şi infrastructura deficitară. În acelaşi timp, elementele cu potenţial evident, precum poziţia geografică, arhitectura pitorească păstrată în mare măsură şi natura autentică sunt practic nefolosite.

Mi-aş dori să existe mai multe comunităţi precum ale saşilor vechi din Haferland, care să ne reamintească proverbul african: „Pentru educarea unui copil este nevoie de întregul sat”. Cu ajutorul diferiţilor parteneri de proiect, în casele din localitate se desfăşoară activităţi în beneficiul copiilor şi adolescenţilor din centrul pentru copii, însă şi al localnicilor.

S-au finalizat deja:

  • Casa de Vacanţă Tabaluga pentru copii;
  • o minifermă agricolă;
  • un cabinet medical;
  • un atelier de tâmplărie;
  • Casa de Oaspeţi Tabaluga;
  • o clădire destinată cazării meseriaşilor şi voluntarilor;
  • Casa de Cultură;
  • a fost pusă în funcţiune o presă de fructe.

Împreună cu partenerii săi Michael Schmidt, respectiv Fundaţia Michael Schmidt din Crit, Caroline Fernolend din Viscri, primarul din comuna Buneşti şi reprezentanţi din Meşendorf, Fundaţia Peter Maffay a iniţiat Săptămâna Culturală a Ţării Ovăzului, Săptămâna Haferland, care se desfăşoară anual în luna august, începând cu anul 2013.

Tabaluga, Haferland

Scopul Săptămânii Haferland (al cărei program pentru 2017 este aici) este acela de a atrage atenţia asupra frumuseţii şi diversităţii regiunii din Tara Ovăzului, precum şi de a reaminti vechile valori culturale, obiceiurile şi meşteşugurile.

Mie nu numai că mi-au atras atenţia, dar mi-au intrat la suflet, după cum puteți citi și în articolul intitulat Casa Kraus și Biserica fortificata din Criţ, embleme ale unei istorii vii a sașilor în România!

Vă las mai jos, pe lângă Casa de Oaspeți Tabaluga, alte variante de cazare pe durata Săptămânii Haferland, dar și pentru vizite în restul anului:

ROADES – Casa de Oaspeti Tabaluga

HOMOROD – Fosta casă parohială evanghelică

VISCRI – Viscri 22

VISCRI – Viscri 125

BUNESTI – Bike Check Inn

SASCHIZ – Casa de pe deal

SASCHIZ – Hanul Cetății

SASCHIZ – Pensiunea Cartref

SASCHIZ – Pensiunea Violeta

CRIT – Casa Kraus

CRIT – Pensiunea Rozalia

CRIT – Crit 217 & Crit 218

CRIT – La Hansi

MESENDORF – Casa de Oaspeti Zian

RUPEA – Hotel Dumbrava

CLOASTERF – Dominic Boutique

CLOASTERF – Cloasterf Haus

 

Să ne vedem sănătoși la Săptămâna Haferland!

Galerie foto

Distribuie articolul

Comentarii