O vacanţă de toamnă în paradisul numit Seychelles
Distribuie articolul
Definiţia din DEX a cuvântului „paradis” ar trebui să sufere ceva modificări. Probabil că sunt mult locuri în lumea asta, mare, care ar trebui să se afle acolo, la definiţia paradisului. Seychelles este unul din ele.
Extrem de solicitat pentru pachetele de honeymoon (dacă aţi urmărit contul nostru de instagram aţi înţeles cu uşurinţă de ce spun asta), Seychelles este un paradis (fig. DEX: „Loc plăcut, minunat, splendid; priveliște încântătoare; ceea ce desfată privirea sau sufletul; fericire supremă.”), fără să exagerez cu nimic.
Încă sălbatic pe alocuri, Seychelles a păstrat misterul insulelor de granit şi corali de pe vremea când piraţii căutau insulele ca să îşi ascundă comorile, romantismul de pe vremea francezilor şi eleganţa de pe vremea englezilor.
După ce veţi citi articolele dedicate acestei călătorii a noastre cu copiii şi veţi vedea galeriile foto şi video de acolo (apropo, pentru acest articol am pus in galeria foto 80 de fotografii alese din peste 1100!), vă provoc să îmi spuneţi dacă am avut dreptate să numesc această ţară un PARADIS pe pământ.
Citește despre experiențele noastre cu copiii în insulele din Seychelles în articolele dedicate:
La Digue, Seychelles, insula plajelor de poveste și a bicicletelor
O poveste, doi copii, trei insule – excursia în insulele Cousin, Curieuse şi St. Pierre, Seychelles
Sanctuarul de pe insula Cousin, Seychelles – ghid de călătorie
Marine National Park și insula Curieuse, Seychelles
Insula Praslin, renumită pentru Coco de Mer și plajele pitorești
De ce să mergi în Seychelles? De ce am mers noi?
Unele din cele mai frumoase plaje din lume, încadrate de pietre imense din granit sau palmieri verzi, nisip alb şi fin, rezervaţii naturale ce ocrotesc flora şi fauna cu specimene unice în lume, oportunităţi de scufundare, snorkeling şi pescuit în cele mai frumoase culori ale Oceanului Indian, posibilităţi de trasee montane şi tururi în natură, bucătăria creolă şi oameni prietenoşi, aspectul natural nealterat al insulelor (în marea lor majoritate), acestea sunt motivele pentru care am ales să rezervăm vacanţa noastră de toamnă în Seychelles.
În Ianuarie am cumpărat biletele de avion la ofertă specială a Qatar Airways, am avut atunci de ales între Seychelles şi Zanzibar. Am ales Seychelles şi bine am făcut, a fost o vacanţă de vis pentru familia noastră şi mi-am propus să demonstrez că aceste insule sunt family şi child friendly, nu numai perfecte pentru luna de miere sau cupluri.
Apropos, Qatar Airways are ofertă în perioada asta, am văzut că vând în perioada 20 – 26 Noiembrie 2017 destinaţia Seychelles la 559 Euro/pasager pentru călătorii până în 31 Mai 2018 (acelaşi preţ ca Zanzibar şi Maldives). Super preţ, mai bine decât am dat noi în Ianuarie 2017!
Câteva cuvinte despre Seychelles
The Seychelles Islands este un arhipelag de 115 insule (foarte multe sălbatice, nelocuite, în 9 zile de sejur noi am văzut 6 insule şi am fost cazaţi pe 2 din ele), format din 2 tipuri de insule:
„Inner” Islands, sau insulele interioare, sunt insulele principale, granitice, precum Mahe, Praslin şi La Digue, dar şi insulele mici situate în imediata lor vecinătate.
„Outer” Islands, sau insulele exterioare, sunt insule plate, coraline, ce se întind către coasta de vest a Africii, în grupuri denumite Aldabra Group, Farquhar Group, Alphonse Group, Amirantes Group, Southern Coral Group.
Iniţial am vrut să facem Island Hopping, un program care ne permitea să petrecem 3 nopţi pe insula Praslin, 2 pe La Digue şi 2 pe Mahe, având hoteluri şi transferuri cu ferry incluse. Însă ne-am răzgândit din două motive:
- Am considerat că ar fi prea obositor pentru copii să ne mutăm de atâtea ori, am fi pierdut timp preţios pe drum şi ar fi trebuit să împachetăm/despachetăm bagajul (chiar dacă aveam o singură valiză mare) de prea multe ori.
- Două din cele trei hoteluri din program nu ofereau posibilitate de cazare 2 adulţi + 2 copii în aceeaşi cameră sau apartament. Dertour ne oferea 2 camere duble, deci plăteam dublu, în două din cele 3 insule.
Cazarea în Seychelles pentru o familie cu copii
Am decis să alcătuim și rezervăm noi înşine programul, am planificat 5 nopţi în Praslin şi 3 nopţi în Mahe. Am căutat opţiuni de cazare şi am observat că hotelurile (şi mai ales resorturile) erau extrem de scumpe. Am înțeles mai târziu de ce erau aşa scumpe, vedeţi mai jos.
Am citit pe forumuri şi bloguri străine despre opţiunea de a închiria case sau apartamente în regim de self-catering. Şi asta am făcut. Am închiriat un apartament cu două dormitoare şi living, bucătărie echipată cu tot ce trebuie, chiar maşină de spălat şi suport pentru uscat rufe în ambele locaţii.
Voi reveni cu review-uri separate în cele două locaţii, cu plusuri şi minusurile constatate de noi, vă spun doar aşa:
- In Praslin am rezervat la Praslin Holiday Home, un complex format din apartamente, cu pază seara, situat în zona Grand Anse, la 3 minute de mers pe jos de plaja superbă, lată şi goală, apă puţin adâncă şi turcoaz, 2 minute până la staţia de autobuz şi supermarket, dar şi secţia de poliţie. Cost total sejur 5 nopţi: 750 Euro/apartament cu două dormitoare.
- Pe Mahe, insula principală care găzduieşte atât capitala ţării (Victoria), cât şi aeroportul principal (pe care/de pe care am aterizat/decolat), am rezervat tot un apartament în La Villa Therese, la 2 minute de o plajă minunată, Anse Royale, mai puţin frecventată de turişti decât cele renumite de pe Mahe, la 5 minute de un supermarket cu produse europene şi internaţionale, de piaţă de fructe, legume şi peste, în apropierea unei bănci, ATM, magazine de suveniruri şi variante de restaurante. Cost total sejur 3 nopţi: 420 Euro/apartament cu două dormitoare (am avut ofertă specială). Pentru sejur de minim două nopţi se asigură un transfer gratuit de la aeroport, pentru minim trei nopţi se oferă transferuri gratuite de la/la aeroport.
Transportul în Seychelles pentru o familie cu copii
Ne-am deplasat în Seychelles astfel:
- Cu ferryboat rezervat şi achitat online cu cardul, între Mahe – Praslin – Mahe, dar şi între Praslin – La Digue – Praslin (pentru excursia de o zi în La Digue);
- Cu maşina în Mahe şi Praslin – am rezervat transferul de la aeroportul din Mahe către terminalul de ferry la plecarea către Praslin, apoi transferul de la ferry din Praslin la hotel şi înapoi;
- Cu autobuzele transportului în comun în Praslin (traseul este foarte simplu, există doar trei linii, care au traseu aproape comun, ocolesc insulă şi costă 5 rupii seycheleze, echivalent 0.3 euro sau 1. 3 RON).
Excursiile, transportul cu ferry, sunt destul de scumpe, dar am preferat să economisim la mâncare şi cazare şi să putem vedea cât mai mult din aceste minunate insule.
Exemplu: biletele ferry Mahe – Praslin – Mahe pentru 2 adulţi şi 2 copii au costat circa 330 Euro; biletele ferry Praslin – La Digue – Praslin ne-au costat 100 Euro (tot pentru o familie de 4); transferurile de la aeroport şi de la ferry au costat circa 20 Euro fiecare; excursia de 1 zi în cele trei insule (Cousin, Curieuse, St. Pierre) a fost 450 USD pentru toţi 4 – după negocieri!
Este indicat (dacă vă ţine) să închiriaţi maşina şi să străbateţi insulele principale (Mahe şi Praslin) cu maşina, ieşiţi mult mai ieftin, însă… se circulă pe sistem englezesc pe partea stângă a drumului şi volanul pe drepta.
Mâncarea în Seychelles pentru o familie cu copii
Seychelles este o ţară scumpă, după cum am constatat, aşa că faptul că am avut apartamente self – catering ne-a ajutat să economisim la mâncare (ne pregăteam majoritatea meselor noi înşine), pentru că o masă cu două feluri de mâncare (două pizza, sau o porţie de peşte cu orez şi o pizza), două beri şi o apă plată ajungea la 50 Euro.
Mâncarea este şi ea scumpă, la fel şi berea. Recunosc că nu ştiam la ce să ne aşteptăm, aşa că am plecat cu un minim de provizii la noi (supe la plic, apă plată pentru prima zi, caşcaval şi câteva conserve de pate de pui). Acolo ne-am preparat diverse, semipreparate (pizza, şniţele, nuggets), piure, spaghete, supe, omlete, sandvişuri.
Un sejur de 8 nopţi într-un resort cu demipensiune (două mese) ne-ar fi costat pe toţi 4 undeva la 5-6000 euro, aşa am reuşit să cheltuim în jur de 3.000 euro, cu totul inclus (tururi, transport local, cazare, masă). Nu am pus în socoteală transportul aerian internaţional, cumpărat în Ianuarie la ofertă cu aproximativ 630 Euro/pasager.
Ce trebuie să ştii dacă rezervi o vacanţa cu familia în Seychelles:
- Temperatura aerului variază numai între 24 şi 32 grade Celsius în tot timpul anului, apa oceanului este perfectă pentru înot, caldă;
- Am avut internet în ambele locaţii de cazare, însă viteza de acolo lasa mult de dorit. Pentru chestii urgenţe (un mail, un chat, un google), merge!
- Moneda locului este Rupia Seychelles (SR), iar paritatea este cam asta: 1 Euro = 16.34 SR, 1 USD = 13.85 SR;
- Poţi bea apă de la robinet pe Mahe şi Praslin, pe celelalte insule însă este recomandat să ai apă îmbuteliată (noi am ales să consumăm apa îmbuteliată peste tot, cumpărăm de la supermarket bidoane de 5 L şi făceam cafea, supa, o aveam cu noi în sticle mai mici în excursii).
- Prizele sunt cele englezeşti (220-240 volţi AC 50 Hz) aşa că îţi trebuie adaptor. Noi plecăm şi cu un triplu mereu, să încărcăm în acelaşi timp mai multe obiecte.
- Nu este nevoie de viză pentru intrarea în Seychelles. Însă, la intrarea în ţară, la vamă, ţi se cer (să le aveţi printate sau la îndemână în telefon): biletul de avion de retur, dovada rezervării cazării şi, bineînţeles, paşaportul valabil. Ţi se aplică o ştampilă pe paşaport (permis de intrare) valabilă pentru şedere de o lună, cu posibilitate de prelungire.
- Birourile de schimb valutar au, în general, curs mai bun decât băncile, numai că nu prea sunt pe toate drumuri (asta pentru că nu prea sunt drumuri pe insule:))). Dacă vrei să schimbi la bancă, trebuie să reţii că programul zilnic al băncilor este 08.30 – 14.00 de luni până vineri şi până la 11.00 sâmbătă. Boieri!
Dar sunt ATM-uri cam în toate locurile importante de pe insulele principale.
- Nu este nevoie să faceţi niciun vaccin înainte de a pleca în Seychelles, nu există riscul contractării malariei sau febrei galbene în această ţară.
- Peste tot se vorbesc trei limbi, graţie ocupaţiei trecute: creolă (o variantă combinată între franceză şi dialecte africane), franceză şi engleză.
- Marea majoritate a populaţiei ţării (care însumează fantastică cifra de 90.000 locuitori) este concentrată pe insula Mahe (circa 90%) şi sunt de religie catolică, foarte puţini protestanţi, anglicani, musulmani sau hinduşi.
- Diferenţa de fus orar între România şi Seychelles este de plus 2 ore, încă un motiv să mergeţi cu copiii acolo, nu vor/veţi suferi la acomodarea la ora locală prea mult.
- Cât priveşte siguranţa, odată cu respectarea unor reguli de bun simţ (folosirea safe-urilor, păzirea lucrurilor valoroase la plajă sau în excursii, evitat zone dubioase noaptea), nu vei avea probleme acolo.
Puteți citi articolele dedicate facilităţilor de cazare la Praslin Holiday Home şi La Villa Therese din Mahe, despre programul nostru detaliat în Praslin, Cousin, Curieuse, St. Pierre, La Digue şi Mahe, dar şi multe, foarte multe fotografii care vor demonstra ce am spus la începutul articolului:
Seychelles este un paradis perfect şi pentru familiile cu copii!
Găsești 80 de fotografii în galeria foto, care dovedesc acest lucru!
Sper că găseşti util și ușor de parcurs articolul nostru. Dacă da, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram sau canalul de YouTube şi să dai share articolului.