Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

5 motive să vizitezi Muzeul Astra Sibiu

30 mai 2022
Recomandări

Distribuie articolul

Muzeul Astra Sibiu este un loc uimitor, perfect așezat în rezervația naturală „Dumbrava Sibiului”, un loc care păstrează intact spiritul românesc autentic prin toate expozițiile și programele pe care le concepe. După vizita din weekend-ul care tocmai s-a încheiat, îți las mai jos 5 motive pentru care este obligatoriu să vizitezi Muzeul Astra Sibiu, în familie, alături de copii sau părinți, cu prietenii sau colegii de clasă. Vei afla informații utile despre Muzeul Astra Sibiu, de ce i se spune Muzeul Civilizației Populare Tradiționale, ce cuprinde și cum se poate vizita. Muzeul Astra Sibiu continuă să inoveze și se încăpățânează să păstreze tradițiile vii, comunitatea aproape și vizitatorii – de la mic la mare – fericiți.

 

Muzeul Astra Sibiu

 

Muzeul Astra Sibiu

 

Muzeul Astra Sibiu

 

 

Motivul #1: Muzeul Astra Sibiu este un paradis natural pentru om, floră și faună!

 

Dacă vrei doar să te plimbi agale, cu bicicleta / trotineta sau să alergi pe aleile nesfârșite, în timp ce aerul curat îți umple plămânii și îți oxigenează creierul, să faci un tur scurt cu barca, trăsura sau sania pe timp de iarnă, Muzeul Astra Sibiu te îmbie cu 96 de hectare întinse, un lac superb populat de rațe și lebede, peste zece kilometri de alei și vegetație luxuriantă.

 

Muzeul Astra Sibiu

 

„O vizită în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului are şi această caracteristică de a te face să uiţi cu uşurinţă de problemele zilnice, transpunându-te într-o lume diferită, cu care înveţi treptat să comunici. Este o lume creată demult, de secole, în decursul unei istorii în care românii şi-au creat un spaţiu al lor, care să-i deosebească de alţii, făcându-i să se simtă unici, creativi, conferindu-le un sentiment al statorniciei şi ajutându-i să reziste în faţa celor care au vrut să-i schimbe, într-un fel sau altul.”

 

Muzeul Astra Sibiu

 

 

Mergem agale pe alee, Ioana (ghidul nostru de la Muzeul Astra Sibiu) ne povestește despre istoria muzeului, care începe cu peste un secol în urmă, odată cu primele manifestări ale unui vis al românilor din Transilvania de a organiza la Sibiu, sub egida Asociaţiunii pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, o colecţie etnografică. O ascult încercând să rețin cât mai multe informații, dar atenția îmi e distrasă de păsărelele care ciripesc vesele în pomii înalți care mărginesc aleea din dreapta intrării.  Ajungem la lac, atenția ne este iar distorsionata de câteva rațe colorate care se scaldă de zor sau, pur și simplu, moțăie pe unul din pontoane.

Mai târziu, plimbându-ne prin spatele instalațiilor tehnice și anexelor gospodărești ne întâlnim cu câteva vaci și un vițel blând, care stă la mângâiat și pozat. Un mânz curajos vede că îl filmez și vine spre mine, căutând o recompensă.

Un cioban cu vestă marcată cu ASTRA mână o turmă de oi proaspăt tunse, iar clopoțelul uneia din ei răsună în liniștea pășunii pe măsură ce paște și înaintează.

 

Muzeul Astra Sibiu

 

Băieții mei orășeni ezită să mângâie vițelul, le e frică de mânz, dar când înțeleg că sunt în siguranță, se apropie ușor și ating animalele. Ce fericire pentru ei, care nu au un loc „la țară” unde să meargă să își petreacă vacanțele, cum am făcut-o noi când eram de vârsta lor!

 

Motivul #2: Muzeul Astra Sibiu oferă variante de activități educaționale pentru toate vârstele, la Etno Tehno Parc!

Sezonul estival este deschis  în perioada 28 mai – 1 iunie 2021 cu Târgul Național de Jucării, ediția a XIV-a!

 

 

Etno Tehno Parc este o zonă destinată copiilor, cu machete funcţionale ale unor instalaţii tehnice din muzeu, loc de joacă şi o şcoală din Ticera, judeţul Hunedoara, unde aceştia pot lua parte la ateliere interesante.

Participarea la ateliere se face în baza biletului/ abonamentului de intrare în muzeu. În ziua de 1 iunie (Ziua Copilului), accesul în Muzeul ASTRA este gratuit pentru copii cu vârsta sub 14 ani.

 

Muzeul Astra Sibiu a pregătit un program cu o mulțime de ateliere dinamice și interactive pentru copii: de la spectacole de teatru, la țesut, pictură, olărit, confecționat jucării tradiționale, păpuși, moriști și multe altele. În această perioadă, în zona Etno-Tehno-Parc și Școala din Ticera sunt prezenți 20 de meșteri populari, veniți din toate colțurile țării, pentru a-i învăța pe cei mici tainele meșteșugurilor tradiționale.

 

Muzeul Astra Sibiu

 

 

Activitățile se desfășoara atât la Școala din Ticera, cât și în restul monumentelor din muzeu. Prin intermediul unor ateliere interactive, educative și distractive, copiii pot învăța cum funcționează o moară sau cum se ardeau oalele în cuptorul de lut! De la ateliere meșteșugărești de olărit, la ateliere de fierărit și aruncat potcoave, ateliere de pictură pe ceramică sau pe mobilier, ateliere de confecționat păpuși din cârpe sau jucării din lemn, fiecare copil găsește o activitate distractivă potrivită firii lui.

Programul de vizitare (sezon estival)  al Muzeului în aer liber: 08:00 – 20:00

 

Muzeul Astra Sibiu

 

Muzeul Astra Sibiu

 

Muzeul Astra Sibiu

 

 

Motivul #3 pentru a vizita Muzeul Astra Sibiu: intri în contact cu moștenirea culturală și tradițiile demult pierdute!

 

 

Povestea Muzeului ASTRA începe în urmă cu mai bine de un secol, odată cu primele manifestări ale unui vis al românilor din Transilvania de a organiza la Sibiu, o colecţie etnografică. Aceasta avea rolul de a pune în valoare cele mai reprezentative mărturii despre specificul românesc, despre ceea ce ne diferenţia în comparaţie cu alte popoare, lucruri şi fenomene care puteau explica tuturor cine suntem. „Productele” măiestriei românilor trebuia să reprezinte dovada creativităţii tehnice şi ale hărniciei acestui neam. Prima expoziţie a Muzeului Asociaţiunii, instituţie de la care provine numele ASTRA, a avut loc în 1905.

O simplă plimbare prin cele 96 de hectare ale Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA le dezvăluie treptat vizitatorilor o imagine a vieţii rurale de pe întreg cuprinsul ţării noastre, prin cele peste 400 de case, anexe gospodăreşti şi instalaţii tehnice. Dintre cele mai importante enumăr:

 

  1. Gospodăria lipovenească din Mahmudia, judeţul Tulcea, reconstituie fidel viaţa de pescar din Delta Dunării, atât prin amplasamentul ei în apropierea lacului din Dumbrava Sibiului, cât şi prin obiectele piscicole expuse.
  2. Gospodăria pastorală din Poiana Sibiului este o locuinţă tipică vechilor ciobani înstăriţi ai Mărginimii Sibiului şi poate fi recunoscută uşor, fiind zugrăvită într-un albastru intens, denumit local mândră mărie.
  3. În gospodăria funcţională de viticultor sas din Şeica Mică, judeţul Sibiu, vizitatorii sunt invitaţi să cunoască îndeaproape obiectele expuse, să se încălzească la gura sobei şi să ia parte la diverse ateliere.
  4. Moara de vânt din Curcani, judeţul Constanţa, nu este doar singura moară cu pânze expusă în muzeu, ci şi ultimul exemplar de acest tip care a supravieţuit în România până în zilele noastre.
  5. Biserica din Dretea, judeţul Cluj, este cel mai vechi monument al muzeului, datând din anul 1672, cu o pictură extrem de bine conservată şi de o însemnată valoare artistică şi utilitară.
  6. Gospodăria de preot din Stăneşti, judeţul Alba, are, conform tradiţiei orale din zonă, o valoare memorială deosebită – se spune că aici a învăţat două clase primare Avram Iancu.
  7. Casa de viticultor din Vlădeşti, judeţul Vâlcea, atrage atenţia prin foişorul său şi soclul înalt din piatră, fiind foarte asemănătoare, aşa cum au remarcat vizitatorii, cu casa ilustrată pe bancnota de 10 lei.
  8. Cele două gospodării din satul gorjean Găleşoaia, astăzi depopulat, sunt reprezentative pentru evoluţia tipologică a caselor din zonă după împroprietărirea ţăranilor în urma primului război mondial.

 

 

Muzeul Astra Sibiu

 

Muzeul Astra Sibiu

 

 

 

 

Motivul #4: Implicarea comunității este una din valorile după care se ghidează Muzeul Astra Sibiu!

 

Fie că vorbim de patrimoniu românesc, săsesc, al altor minorități sau chiar extraeuropean, Muzeul ASTRA este depozitarul și facilitatorul valorilor autentice către comunitate. Muzeul ASTRA investește în programe menite să îmbunătățească viața culturală a comunității și să încurajeze oamenii să transforme tradiția într-o parte activă a vieții lor de zi cu zi.

Unul din proiectele creionate pentru susținerea comunității este Târgul de ţară, un târg cu căsuțe în aer liber în care vizitatorii sunt invitaţi să cunoască producători locali şi să participe la ateliere care cuprind, pe lângă preparatele tradiţionale, şi alte segmente de cultură şi civilizaţie populară.

Muzeul desfășoară programe de voluntariat cu participanți din zona Sibiului pentru atelierele interactive pe care le desfășoară pentru copii, invită permanent meșteri din diferite domenii care susțin ateliere de confecționat moriști de vânt, de pregătit turtă dulce, de ceramică sau realizare a hârtiei după metode străvechi.

 

Muzeul Astra Sibiu

 

Muzeul Astra Sibiu

 

 

Motivul #5: Pentru relaxare sau distracție în familie trebuie să faci o vizită la Muzeul Astra Sibiu!

 

Pe măsură ce vizităm muzeul, ascultăm explicațiile ghidului iar copiii pornesc în vânătoarea de comori după indicii ascunse în diferite locuri din parc, îmi imaginez cum putem reveni cu copiii pentru a explora pe îndelete gospodăriile tradiționale, zona Etno Tehno Parc cu ateliere diverse, dar și muzeele efective, pentru că există, în fapt, patru muzee deținătoare a unui patrimoniu extrem de divers atât din punctul de vedere al originii geografice cât și al mesajului pe care îl poartă:

Continuator şi păstrător al patrimoniului şi valorilor Muzeului Asociaţiunii, Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA aduce în faţa vizitatorilor săi lumea tradiţională a fermecătoarei Transilvanii multietnice.

O simplă plimbare prin cele 96 de hectare ale Muzeului în aer liber le dezvăluie vizitatorilor o imagine a vieţii rurale de pe întreg cuprinsul ţării noastre, manifestată material în peste 400 de case, anexe gospodăreşti şi instalaţii tehnice.

Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerus, păstrător al culturii şi civilizaţiei săseşti din Transilvania, continuator al Muzeului Carpatin, deţine cele mai valoroase colecţii etnografice cu profil săsesc, purtând numele marii personalităţi, cu merite însemnate în acest domeniu, Emil Sigerus.

Muzeul de Etnografie universală Franz Binder este singurul muzeu din România profilat pe valorificarea patrimoniului extraeuropean. Aflat în prezent în conservare, muzeul își definește viziunea că un muzeu antropologic, al culturilor lumii, menit să contribuie la înțelegerea fenomenelor sociale ale societății contemporane.

Există planuri de viitor care includ și părinții care vor să se relaxeze și să interacționeze în timp ce copiii învață meșteșuguri străvechi de la meșterii populari sau participă la specacole de magie.

 

 

Muzeul Astra Sibiu

 

Pentru Familia Hai Hui (adulți și copii, deopotrivă) vizita la Muzeul Astra Sibiu a fost o binevenită gură de aer și pauză de la jucăriile tehnologizate, cu atât mai mult cu cât este din ce în ce mai dificil să îndepărtezi pre-adolescenții de device-urile lor. Ioana a reușit imposibilul, să motiveze doi băieți de 12 și 13.5 ani să pornească în vânătoarea de comori, să uite de telefon și să bifeze toate indiciile de  pe hartă.

Muzeul Astra Sibiu

 

Muzeul Astra Sibiu

 

Mulțumim pentru oportunitatea de a descoperi această bijuterie, Travel Communication Romania și echipei Muzeului ASTRA, Hanului din Tulghes pentru mesele delicioase de prânz și Hotelului Continental Forum Sibiu, situat perfect, chiar lângă Centrul Vechi din Sibiu, pentru găzduirea în apartamentul spațios și comod.

 

Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, grupul nostru de Facebook – Călătorii cu copii, contul de Instagram şi să dai share articolului, dacă ţi-a plăcut, desigur! 

 

 

Galerie foto

Distribuie articolul

Comentarii