Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

Cu copiii la pensiunea Joyard din Porumbacu de Sus

15 iulie 2022
Recomandări

Distribuie articolul

Cum a fost sejurul nostru cu copiii la pensiunea Joyard din satul Porumbacu de Sus? În articolul ce urmează descriem cât mai fidel structura de cazare, situare, facilități, servicii de masă la pensiunea Joyard. Vă vom lăsa și o listă de câteva atracții din zonă pe care să le vizitați sau să le evitați, dacă ajungeți să vă cazați la pensiunea Joyard, Porumbacu de Sus, din județul Sibiu.

 

pensiunea Joyard

 

Îmi plac tare mult locurile cu povești deosebite.

Îmi plac afacerile mici, construite cu trudă și la care lucrează familiile din pură pasiune.

Îmi plac oamenii care își deschid casa și sufletul și mă fac să mă simt acasă, deși sunt la sute de kilometru distanță de casa mea.

Îmi plac locurile care se gândesc atât la distracția copiilor, cât și la confortul și relaxarea părinților.

Îmi plac pensiunile românești care sunt ridicate și decorate cu bun gust, care împletesc tradițiile și istoria cu confortul modern.

Am găsit un astfel de loc la pensiunea Joyard, o pensiune însuflețită de cei care au ridicat-o (Claudiu și Adina Hila), dar și de cei care au grijă de ea și oaspeții ei (Cornel și familia lui).

 

pensiunea Joyard

 

 

Unde este situată pensiunea Joyard

 

La circa 300 de km de București, la poalele Munților Făgăraș, în strada Principală nr 19, din Porumbacu de Sus, județul Sibiu. Noi am făcut 5 ore cu mașina pe A1 apoi pe Valea Oltului, iar Waze ne-a condus perfect, până in poarta albastră a pensiunii.

În afară de o porțiune unde se lucrează și traficul era restricționat, drumul pe Valea Oltului mi s-a părut mai liber și mai puțin stresant decât pe Valea Prahovei.

Sunt locuri frumoase și pe Valea Prahovei, cu siguranță, dar am început să explorăm și alte zone mai puțin aglomerate, din varii motive. Spre exemplu, Haferland sau Bucovina.

 

 

Ne-am oprit lângă gardul albastru, am ocolit cu grijă tufele de levănțică, am intrat pe poartă și ne-au întâmpinat gazdele.

 

pensiunea Joyard

 

Cum este împărțită pensiunea Joyard și ce capacitate de cazare are

 

 

Am intrat pe aleea pietonală și am văzut mai multe corpuri de clădire, iar Claudiu ne-a făcut rapid un tur al pensiunii. Pe stânga se află un corp de clădire cu o cameră dublă și bucătăria. Pe dreapta, un alt corp cu trei camere, cu intrări separate. Revin la camere ulterior. În față, din aleea principală, zăresc niște geamuri mari care dau intr-un soi de sufragerie imensă.

pensiunea Joyard

 

 

Pensiunea este mică, dispune doar de patru camere, dar acestea sunt realizate cu atât de mult bun gust că ai zice că au folosit un designer de interior. Nu, tot ce veți vedea acolo sunt ideile Adinei și ale lui Claudiu, care și-au pus sufletul în acest loc.

 

pensiunea Joyard

 

Spațiile comune (bucătăria, sufrageria sau lounge-ul cum vreți să îi spuneți, zona de grătar și întreaga curte interioară care se dezvăluie abia după ce treci de ușile sufrageriei) sunt gândite cu atenție pentru oaspeții care provin din locuri diferite. Oferă și prilej de socializare (dacă asta vreți), dar și intimitate. Dar să o luăm pe rând.

 

pensiunea Joyard

 

Bucătăria pensiunii

 

Bucătăria este, ca și restul pensiunii, o îmbinare de accente tradiționale (dulapuri restaurate, decorațiuni) și electrocasnice moderne. Pentru confortul oaspeților, gazdele au adus 2 frigidere mari, cu congelatoare, în care poți să îți ții mâncarea proprie, băuturile, fructele, înghețata.

Integrate perfect în spațiu sunt mașina de spălat vase, plita electrică și un espressor modern Jura, prăjitorul de pâine și cuptorul cu microunde.  Pe blaturi găsești un suport generos de tacâmuri puse pe categorii, o cutie plină de pliculețe de ceai de tot felul, coșuri de pâine.

În dulapurile din bucătărie există condimente diferite, ulei și oțet, sare și zahăr, oale și tigăi.

 

pensiunea Joyard

 

Poți lua micul dejun aici, există și o masă cu scaune, dar și în sufragerie sau în curtea interioară.

Vasele sunt ținute pe categorii (pahare de apă, de vin, de alcool, căni, cești, castroane, farfurii întinse) în dulapul de la ieșirea din bucătărie, imediat cum intri în sufragerie.

Poți să îți gătești în bucătărie sau poți comanda mâncare în avans, Cornel (omul de bază în pensiune) și familia lui au grijă să îți aducă mâncarea caldă de peste drum (unde locuiesc ei).

Noi am devorat ciorba rădăuțeană, ciorbă de perișoare, varză călită cu cârnați și carne la garniță, grătar cu carne delicioasă și un morman de cartofi prăjiți de casă, clătite cu dulceață, chec și gogoși. L-am certat pe Cornel pentru porțiile imense și am mâncat 2 zile dintr-o porție. Îmi pare rău, nu au apucat să fie pozate.

Dimineața poți alege ouă ochiuri, omletă, brânză, legume, mezeluri de casă, unt și gem, zacuscă de casă.

 

 

Sufrageria

 

Un spațiu generos de 60 mp găzduiește două șiruri de mese și scaune salvate de prin vecini. Nu veți găsi 24 de scaune identice, dar e mai fermecător așa, când știi că ele provin din seturi vechi, de la oameni din sat.

 

pensiunea Joyard

 

Decorațiunile sunt în ton, cu funie lipită la îmbinările dintre pereți și tavan, cu o oglindă mai veche de 100 de ani, instrumente iubite odinioară, dar demodate acum, precum un radio, un pick-up, un fier de călcat, o mașină de scris, cărți care se apropie de vârsta mea.

 

pensiunea Joyard

 

pensiunea Joyard

 

Geamurile imense îmi permit să văd dincolo de sufragerie, în curtea bucuriei. Get it? Joyard = joy yard.

 

pensiunea Joyard

 

Camerele din pensiunea Joyard

 

Deși doar patru la număr, camerele de la Joyard sunt impecabile. Atenția gazdelor la detalii (cearceafuri și prosoape cu monograma pensiunii de un alb impecabil) se vede iar în împletirea elementelor vechi cu confortul modern.

Fiind cu doi copii preadolescenți după noi, Claudiu și Adina ne-au rezervat o cameră cu pat matrimonial la parter și un pat dublu la mansardă, unde ajungeai după ce urcai pe o scară un pic cam incomodă.

 

pensiunea Joyard

 

pensiunea Joyard

 

Un dulap vechi este integrat perfect în peisaj, ca și un cuier cu oglindă la intrarea în cameră.

 

pensiunea Joyard

 

Aaaa, suportul lavoarului de la baie era o veche… mașină de cusut.

 

pensiunea Joyard

 

 

Înapoi în curtea bucuriei, la pensiunea Joyard

 

Zona de grătar cuprinde și un cuptor de lut. Un ciubăr cu apă filtrată bolborosește încet. Mese și scaune sunt mângâiate de lumina blândă a amiezii. Șezlonguri de lenevit la soare te îmbie la o lectură, sub mărul verde.

 

pensiunea Joyard

 

pensiunea Joyard

 

 

Aud un scârțâit ușor, Andrei se da în leagănul de la locul de joacă. Un loc de joacă complet, cu leagăne, tobogan, ladă cu nisip, accesorii și jucării diverse, palete de badminton.

Am observat că locul de joacă este ranforsat, leagănele sunt sigure chiar și pentru un adult de talie normală.

 

pensiunea Joyard

 

pensiunea Joyard

 

Ionuț a fugit mai departe în grădină, a trecut podetul peste micul iaz cu pești rapizi și nuferi înfloriți, și a pus stăpânire pe hamacul colorat.

 

pensiunea Joyard

 

Un mini-amfiteatru cu fire place, unde am stat seara la o poveste și un pahar de vin.

 

pensiunea Joyard

 

pensiunea Joyard

 

Un colț de grădină amenajat cu o statuie superbă din bronz, cu doi copii frumoși.

 

pensiunea Joyard

 

O casă veche, în fundul curții, prin acoperișul căreia iese trunchiul unui măr vechi de 90 de ani. Da, mărul era acolo și, la rugămintea unei vecine în vârstă, proprietarii l-au cruțat și au construit în jurul lui. Și încă dă rod.

 

pensiunea Joyard

 

Pensiunea Joyard este un loc însuflețit cu iubirea proprietarilor pentru satul românesc, pentru tradiții, pentru decorațiuni deosebite, deopotrivă vechi și noi.

Un loc de taină, perfect pentru relaxare în cadru restrâns sau alături de familia apropiată (bunici, unchi, verișori) ori prieteni.

 

pensiunea Joyard

 

pensiunea Joyard

 

Revin cu un articol nou pe subiectul atracțiilor turistice din zonă. Până atunci, puteți citi despre Muzeul Astra din Sibiu.

Vă las o mulțime de poze care sper să vă convingă să vizitați măcar o dată pensiunea. Dacă ajungeți în zonă, sunați la +40791 000 055 sau faceți o rezervare la welcome@joyard.ro. Vă asigur că merită, e de vis!

Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, grupul nostru de Facebook – Călătorii cu copii, contul de Instagram şi să dai share articolului, dacă ţi-a plăcut, desigur! 

Galerie foto

Distribuie articolul

Comentarii