Melbourne, un oraș cosmopolit și o experiență pe muchie (Edge)
Distribuie articolul
Abia aşteptam să acosteze vaporul Celebrity Solstice în port și să vizităm cele câteva atracții turistice in Melbourne incluse in turul pre-rezervat, după o zi pe mare în care ne-am bucurat de facilităţile de distracţie de pe vapor descrise în articolul anterior.
Melbourne ne-a întâmpinat cu o linie de zgârie nori printre care pluteau baloane cu aer cald, o imagine pe care am imortalizat-o de pe balconul cabinei, dar şi cu câteva raze de soare care prevesteau ziua frumoasă care abia începea.
În broşura de excursii opţionale a vasului, pentru oprirea de 9 ore a vasului de croazieră la Melbourne (08.00 – 17.00) erau vreo 12 opţiuni de tururi, majoritatea de nivel dificultate moderat, media de timp fiind de vreo 4 ore de tur şi vreo două de 6 ore, iar cea de preţ la 40 Euro la 160 Euro/persoană.
Am decis încă de acasă să mergem într-un tur de 6 ore privat, rezervat pentru tot grupul de romani cu o agenţie locală, tur ce se numeşte „Melbourne City Sightseeing Tour”.
Atracții turistice în Melbourne incluse în tur
La ora 09.00 am coborâm de pe vas, ne întâlnim cu ghidul care ne conduce la autocar şi pornim într-un tur panoramic de oraş ce cuprinde: Queen Victoria Market, Parliament House, Royal Botanic Garden, Brighton Beach, Eureka Skydeck+ Edge Experience (asta înseamnă că am urcat în turnul Eureka până la etajul 88, dar vă povestim şi arătăm imagini mai jos).
Queen Victoria Market
Prima oprire a fost la piaţa Reginei Victoria, un punct de întâlnire şi un reper pentru produsele naturale şi proaspete, devenită între timp un loc istoric cu o vechime de peste 100 de ani şi un punct de atracţie a oraşului pentru orice turist.
Cunoscută şi sub denumirea de „Vic Market” sau „Queen Vic”, piaţa abundă în tarabe cu fructe şi legume australiene, mâncare gourmet locală şi de import, dar şi produse din piele (geci, curele, genţi), haine şi suveniruri.
Căutaţi şi vizitaţi hala de delicatese, hala de carne (inclusiv peşte şi fructe de mare proaspete), legume şi fructe, articole organice dar şi de uz general. Nu rataţi o plimbare pe lângă magazinele de pe Victoria Street şi Elisabeth Street, la intersecția cărora se afla piața, magazine construite pe la 1884 în stil victorian.
Tip 1: Dacă sunteţi într-o oprire din croazieră şi cumpăraţi fructe din piaţă, faceţi bine şi mâncaţi-le până ajungeţi înapoi la vapor, căci nu aveţi voie cu ele la bord – am lăsat două mango perfecte la security.
Tip 2: Aceleaşi suveniruri cumpărate din Sydney erau mai ieftine în „Queen Vic” Melbourne. Nu vă mai spun de unde ştiu, înţelegeţi voi, că am cititori deştepţi!
Util: Piaţa se afla la intersecţia străzilor Elisabeth şi Victoria, este închisă în zilele de luni şi miercuri şi deschisă în celelalte 5 zile ale săptămânii, dar verificaţi pe internet programul zilnic dacă vreţi să faceţi o vizită, în anumite zile se închide la ora 2.00 pm.
Autocarul ne plimbă apoi pe lângă clădirea Parlamentului şi Grădina Regală Botanică.
Parliament House
Clădirea Parlamentului este instituţia în care activează Parlamentul regiunii Victoria încă din 1855, cu excepţia perioadei între 1901 şi 1928 când a găzduit Parlamentul Australiei. Este cea mai mare clădire publică din secolul 19 din Australia şi un exemplu minunat de arhitectură britanică.
Util: Parliament House, situat la Spring Street, East Melbourne Victoria 3002, este deschis publicului tot anul, de luni până vineri de la 8:30 am la 5:30 pm (clădirea este închisă în week-end şi pe perioada Sărbătorilor legale).
Se pot face tururi publice organizate atunci când Paralamentul nu e în sesiune, fără a fi nevoie de rezervare prealabilă pentru grupuri mai mici de 6 persoane. Aceste tururi au loc la orele 9.30 am, 10.30 am, 11.30 am, 1.00 pm (Express Tour), 1.30 pm, 2.30 pm, 3.30 pm şi 4.00 pm (Express Tour) de luni până vineri (cu excepţia sărbătorilor legale) cu plecare din Vestibul. Tururile publice sunt limitate la 25 persoane per segment orar de vizită.
Royal Botanic Gardens Victoria
Grădina Regală Botanică este o oază de linişte şi verdeaţă în centrul oraşului, în care poţi intra gratuit. Un caleidoscop de culori şi texturi în care găseşti peste 8.500 de specii de plante din toată lumea, pajişti ce te îmbie la o lectură sau lacuri liniştite.
Util: Grădina Botanică Regală se afla la adresa Birdwood Avenue, Melbourne 3004, este deschisă zilnic de la 7.30 am până la apus, în fiecare zi a anului. Intrarea este gratuită.
La Observatorul de lângă intrare se afla un centru pentru vizitatori, ce furnizează informaţii despre grădini, rezervări de tururi private, închiriere umbrele sau scaune cu rotile, toalete şi magazin de suveniruri. Visitor Center este deschis zilnic între 9am – 5pm în timpul săptămânii şi între 9.30am – 5pm în weekend sau sărbători legale.
Eureka Skydeck
Ajungem la punctul principal de atracţie al turului nostru în Melbourne, anume Eureka Skydeck, un turn de 297 m înălţime şi 92 de etaje, din vârful căruia avem o privelişte panoramică asupra oraşului Melbourne.
Localizat în inima zonei Southbank, pe malul raului Yarra, etajul 88 al Eureka Skydeck oferă privelişti de neuitat de la cei 285 m, fiind cel mai înalt punct de observaţie din emisfera sudică, cu un total de 52 mii de mp de geamuri.
Geamurile de la ultimele 10 etaje ale clădirii sunt placate cu folie de aur de 24 carate.
Distracţia de a urca în 38 de secunde până la etajul 88 cu lifturile supermoderne şi înfundarea imediată a urechilor, a culminat cu vederi panoramice la 360 grade asupra orașului și imprejurimilor Melbourne, de unde poţi zări chiar şi la 75 km distanţă în zilele clare, cum am avut noi noroc să prindem.
Edge Experience la Eureka – o experiență la înălțime, în afara… clădirii!
Neapărat dacă vizitaţi acest turn şi cumpăraţi şi Edge Experience (turnul se poate vizita şi fără această experienţă, dar vă spun eu că aceasta merită toţi banii). Ce e Edge Experience?
Stai la coadă separat pentru a intra într-un cub de sticlă (2.6 metri pe 2.1 metri), ce este proiectat să iasă în afara clădirii la 3 metri, de la etajul 88. După ce ai intrat în cub şi acesta se pune în mişcare, geamurile din care este format cubul sunt opace.
Pe măsură ce cubul iese din clădire (3 m), toate feţele cubului din sticlă devin gradual transparente şi ţi se înfăţişează Melbourne în toată splendoarea lui.
Şi cum stăteam noi liniştiţi în cub, admirând oraşul şi ascultând muzică ambientală, ne pomenim cu zgomote de metal care trosneşte, geamuri care se sparg şi ne întrebam speriaţi ce se întâmplă. Vocea din difuzor ne linişteşte, totul face parte din experienţă. Pfff, să facem infarct, nu altceva!
Directorul de proiect ce a conceput experiența intenţiona ca vizitatorii să aibă parte de ceva unic, o experienţă în care să treci de la starea de calm la cea de frică instant. Eu zic că i-a reușit!
Cubul Edge a fost construit din două tone de geam cu grosime de 45mm pe un schelet ranforsat de oţel, poate ţine o greutate de până la 10 tone şi rezistă la vânturi cu viteza peste 70km/h.
Util: Eureka Skydeck este situat la Riverside Quay, Southbank Melbourne 3006, este deschis zilnic între orele 10.00 am – 10.00 pm. Edge Experience costă 12$ australieni per adult şi 8$ per copil, iar cu costul intrării la Skydeck 88 (20$ canadieni/adult şi 11.50$/copil) ai aceleaşi privelişti la 360 grade minunate ca şi în apartamentele penthouse de 7 milioane de dolari situate două etaje mai jos.
Tur panoramic și atracții turistice în Melbourne
Continuăm turul panoramic al oraşului şi trecem pe lângă Shrine of Remembrance, parcul de distracţii Luna Park şi renumitul Crown Melbourne, ce găzduieşte trei hoteluri, peste 50 de restaurante şi baruri, teatru şi arcada de magazine.
În drumul de retur spre port trecem pe lângă Melbourne Park, circuitul de Grand Prix Albert Park şi zona de plajă Brighton Beach – cu case de vacanţă una şi una.
Încheiem turul şi vizita noastră în Portul Melbourne la Station Pier, unde decidem să bem o bere în cinstea frumosului oraş vizitat şi a experienţei Edge trăite, cu părere de rău că nu putem sta mai mult, dar cu promisiunea că ne vom întoarce pentru a vizita atracţii frumoase ce le-ar fi plăcut copiilor, dar pentru care nu a fost timp de data aceasta: Melbourne Zoo, Sea Life Melbourne Aquarium, Melbourne Museum, Cooks’ Cottage şi Melbourne Star Observation Wheel.
Urmează două zile pe mare și o zi croaziera prin fiordurile neozeelandeze (click pe link dacă vrei să vezi cum sunt fiordurile din Noua Zeelandă) și o zi în Dunedin – un oraș cu doua recorduri.
Sper că găseşti util articolul nostru. Dacă da, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook şi să dai share articolului. Găsești mult mai multe fotografii în galeria foto atașată acestui articol.