Vacanţa cu copiii în insula Mahé, Seychelles
Distribuie articolul
Vă spuneam că atunci când am planificat vacanţa cu copiii în Seychelles, am gândit şi răzgândit traseul, insulele, variantele de cazare şi de transport până am ajuns la concluzia că vom petrece primele 5 nopţi pe insula Praslin şi ultimele 3 pe insula Mahé, unde/de unde am aterizat/decolat.
Citește aici și articolul despre insula Praslin, renumită pentru Coco de Mer și plajele pitorești.
Numele insulei provine de la fostul guvernator francez Mahé de La Bourdonnais, deși numele original al insulei era „Ile d’Abondance” sau „Insula abundenței”. Într-adevăr, insula este de o frumusețe naturală de necontestat datorată plajelor de vis cu nisip fin, scăldate de apele turcoaz ale Oceanului Indian, vegetație luxuriantă și peisaje de poveste.
Imediat ce am terminat sejurul de pe insula Praslin, care a fost o bază excelentă pentru excursii de o zi in insulele vecine, unde am vizitat păsările uimitoare pe insula Cousin, explorat dealurile și mangrovele și întâlnit țestoase uriașe în sălbăticie pe Curieuse sau am mers la înot sau scufundări în jurul insulei St Pierre, am descoperit in Mahe o insulă mai mare, mai activă și mai aglomerată decât Praslin.
Câteva informaţii despre insula Mahé
Deși aproape invizibilă pe majoritatea hărților lumii, Mahé oferă o suprafață de 154 km², are o lungime de 28 km, o lățime de 8 km și găzduiește cea mai mică capitală din lume, Victoria.
Din punct de vedere politic, insula este împărțită în 22 de districte (în Seychelles există 25 în total). De sus, din aer, se observă ușor munții de granit acoperiți de vegetație luxuriantă, care formează interiorul insulei, de la nord la sud, ca o coloană vertebrală.
Către estul și vestul insulei găsim dealurile țării care se extind ca brațe în mare, formând golfuri cu ape limpezi azurii. De-a lungul a milioane de ani, bolovanii masivi din granit s-au transformat în nisip fin care se acumulează în golfuri, oferind insulei frumusețea sa caracteristică.
Nouă din fiecare zece cetățeni din Seychelles trăiesc pe Mahé – în jur de 75.000 în total – dintre care aproximativ o treime locuiesc în capitala din nord. Chiar și cei care nu locuiesc în Victoria probabil lucrează acolo sau merg la cumpărături acolo.
Datorită inaugurării aeroportului internațional Mahé în 1972, odată cu independența țării față de Marea Britanie, Mahé a devenit un centru turistic international și punctul central economic și cultural al Seychelles.
Pe lângă aeroport, Mahé găzduiește, de asemenea, centrul guvernamental și administrativ al Seychelles, împreună cu o universitate, stadioane sportive, posturi de televiziune și radio, magazine de artizanat, un port comercial și de pescuit, precum și companii mari din Seychelles, cum ar fi Seybrew Brewery și companii de prelucrare a tonului pescuit.
Atracţiile turistice de pe insula Mahé
Mahé este o insula de tablou, găzduind case creole colorate, din lemn, magazine mici, golfuri izolate cu plaje superbe și vegetația luxuriantă în centrul tuturor.
Centrul insulei dispune de vârfuri impunătoare și păduri dese, creând un fundal uimitor pentru numeroasele trasee de drumeție ale insulei. Numeroase izvoare de apă dulce caracterizează natura bogată a insulei, în timp ce palmierii și alte plante tropicale cresc, de asemenea, în întreaga regiune, inclusiv mango, papaya, banane, ceai și multe altele.
Cea mai cunoscută plajă a insulei este Beau Vallon, care se găsește în nord-vest. Acesta este, de asemenea, centrul turistic al insulei, unul aproape la fel de plin de viață ca și capitala. Aici poți găsi numeroase opțiuni de cazare, restaurante, magazine și centre de scufundări.
Noi am căutat pace și liniște, de aceea ne-am rezervat cazarea la Villa Therese, în sudul insulei, atmosfera de aici fiind mult mai relaxată și mai contemplativă.
La aproximativ 5 km (3 mile) în largul coastei nord-estice a orașului Mahé se află Parcul Național Marin Sainte Anne. Fondat în 1973, acest parc constă din șase insule mici și o lagună înconjurătoare. Insulele găsite în parc sunt insula Cerf, Ile Cachée, insula Moyenne, insula Round Island, Long Island și cea mai mare din grupă, insula Sainte Anne.
Aici apele oceanului conțin o mulțime de pești și alte creaturi marine, iar acesta este un refugiu important pentru ei. Colectarea de pește și crustacee este strict interzisă, la fel ca și sporturile motorizate. Așa cum vă puteți imagina, această zonă oferă condiții excelente de snorkelling, cu o mare varietate de floră și faună care sunt vizibile mai ales în Canalul Sainte Anne, care se întinde între Insula Sainte Anne și Insula Moyenne, și, din acest motiv, acesta este destinația multor excursii.
Înconjurată de munți de granit imens în fundal si oceanul turcoaz, plaja Grand Anse oferă o priveliște foarte pitorească. Din satul Grand Anse, șoseaua La Misère urcă prin peisajul montan spre estul insulei.
Anse Royale, destinația aleasă de noi, este una dintre cele mai populare plaje din Mahé, situată pe coasta de sud-est a insulei. Orașul mic care se află lângă plajă are numele „Anse Royale” și conține numeroase facilități, inclusiv o stație de benzină, un spital, bănci, universitatea din Seychelles și o serie de spații de cazare diferite.
Accesul la plajă este simplu, datorită stației de autobuz din apropiere.
Marginea de sud a insulei Mahé este partea cea mai puțin dezvoltată a insulei și se extinde de la capătul sudic al Ansei Royale, în jurul vârfului sudic până la Anse à la Mouche, în estul insulei. De fapt, la sud de biserica Sf. Iosif de pe Anse Royale, găsești doar peisajul natural sălbatic, cu Anse Baleine, Anse Bougainville și Anse Parnel împrăștiate de-a lungul coastei.
La 1 km sud de Anse Bougainville se află plaja lungă Anse Forbans, apoi Anse Marie-Louise. Aceste două golfuri sunt cele mai sudice de pe insulă și sunt aproape complet nedezvoltate. Hărțile vechi numesc această zonă Pirate’s Bay, deoarece acesta a fost din punct de vedere istoric un loc strategic-avantajos pentru pirați.
Cu aproximativ 25.000 de locuitori, capitala Victoria este în continuare cea mai mare așezare din Seychelles și singurul său oraș. Orașul a fost fondat în perioada de colonizare franceză în 1778, înainte de a i se da numele după regina Victoria, mai târziu, de către britanici.
În zilele noastre, orașul s-a dezvoltat cu o piață mică, plină de viață, care oferă pește, fructe și legume, restaurante, birouri, bănci și magazine. La marginea estică, Victoria se deschide spre port și spre ocean, care conține Parcul Național Marin Sainte Anne. Portul nou primește nave de croazieră, vagoane mari și nave-cisternă, care servesc comerțului in toată țara.
În ceea ce privește exporturile, Seychelles vinde condimente, vanilie, nucă de cocos, ulei de nucă de cocos, săpun, ton și scorțișoară. Zona urbană înconjurătoare a orașului cuprinde numeroase facilități și atracții, inclusiv Aeroportul Internațional, Grădina Botanică, o universitate, muzee, locuri de cult, birouri aparținând companiilor de turism, companii aeriene și bănci, precum și un cinematograf și magazine.
Victoria are două centre principale, dintre care unul se învârte în jurul Turnului cu Ceas, o replică a turnului ceasului de la Podul Vauxhall din Londra și un simbol al Seychelles care se află în mijlocul sensului giratoriu nordic. În această zonă puteți găsi bănci, oficiul poștal, Palatul de Justiție și restaurantul de gustări Pirates Arms de pe Independence Avenue.
Aici se află Muzeul Național, în timp ce un pic mai departe de-a lungul drumului se află agenții de turism și centrul de informare turistică, unde puteți găsi hărți pentru trasee montane.
Al doilea centru înconjoară piața Sir Selwyn Selwyn Clarke, care se află la aproximativ cinci minute de mers pe jos de turnul cu ceas. Această piață merită o vizită, mai ales într-o dimineață de sâmbătă, când găsești de cumpărat orice, inclusiv pește, condimente și fructe exotice.
Transportul pe insula Mahé
Dacă aveţi de gând să staţi minim 3 zile pe insula Mahe, variantele sunt următoarele:
- Închiriaţi o maşină şi vă plimbaţi dintr-un capăt în altul al insulei, sub rezerva faptului că în Seychelles se circulă pe partea stângă a drumului, maşinile au volanul pe dreapta şi unele drumuri sunt înguste; mulţi turişti preferă însă acest mijloc de transport, există numeroase posibilităţi de închiriere pe insulă;
- Călătoriţi cu autobuzele publice de pe insulă – transportul public este vast (sunt 26 de rute care acoperă toată insula) şi ieftin (biletul costa 5 SCR, echivalentul a 0.3 euro sau 1.2 RON); autobuzele nu sunt noi, dar sunt în stare bună, marca TATA, au aer condiţionat natural (geamuri deschise) şi pot fi aglomerate (localnicii le folosesc intens); vin la interval de 5 – 20 de minute, depinde de ora din zi la care le folosiți (ziua sunt mai dese, spre seară ajung mai greu);
- Luaţi maşini private cu şofer sau taxi, însă vor fi destul de scumpe;
- Închiriați biciclete – poate fi cea mai bună varianta de transport. Insula Mahe are o lungime de numai 16 mile și puteți călători în jurul insulei în propriul ritm.
Unde am rezervat cazarea pe insula Mahé
Ca si in cazul insulei Praslin, unde am rezervat la Praslin Holiday Home, un complex format din apartamente, situat în zona Grand Anse, pe insula Mahe, am rezervat tot un apartament în La Villa Therese.
Locația vilei este grozavă, la 2 minute de minunata plajă Anse Royale, mai puţin frecventată de turişti decât cele renumite din nordul insulei, la 5 minute de un supermarket cu produse europene şi internaţionale, lângă o piaţă de fructe, legume şi peste, în apropierea unei bănci, ATM, magazine de suveniruri şi variante de restaurante.
Cost total sejur 3 nopţi: 420 Euro/apartament cu două dormitoare (am avut ofertă specială).
Pentru sejur de minim două nopţi se asigură un transfer gratuit de la aeroport, pentru minim trei nopţi se oferă transferuri gratuite de la/la aeroport.
La Villa Therese este o vilă privată în sistem self-catering, cu sase apartamente de doua dormitoare fiecare, dispuse pe parter și două etaje. Noi am stat la ap. 5, etajul 2, cu priveliște de pe balcon către dealurile pline de verdeață, papaya și bananieri.
Cele 6 apartamente sunt complet mobilate (110 mp fiecare), cu 2 dormitoare, unul cu pat dublu și unul cu doua paturi single, fiecare cu aer condiționat, lenjerie curată, zone spațioase de living și de luat masa, bucătărie bine echipată și baie cu cadă și duș separate, spălătorie și balcon.
In curtea vilei există șezlonguri pentru stat la soare, dar și un duș exterior, pentru revenirea de la plajă, un bananier și o grădină cu flori, un grătar la dispoziția turiștilor și mobilier de plastic de grădină.
Maurice, de la recepție, care ne-a și confirmat rezervarea, a fost foarte prietenos. Puteți studia website-ul vilei și îl puteți contacta prin e-mail pentru rezervări.
Mi-a plăcut că la recepție există un fotoliu pe care sunt rulate prosoape de plajă curate pe care le poți împrumuta, dar și un coș cu echipament de snorkeling (tot gratuit pentru clienții vilei).
Noi ne-am simțit foarte bine pe Mahe și vom reveni, sperăm, pentru a explora pe îndelete insula, căci sunt multe locuri în care nu am ajuns.
Daca aveți timp să citiți despre excursiile și aventurile familiei noastre în Seychelles, documentate pe fiecare insulă vizitată, vă las mai jos link-urile:
Insula Praslin, renumită pentru Coco de Mer și plajele pitorești
La Digue, Seychelles, insula plajelor de poveste și a bicicletelor
O poveste, doi copii, trei insule – excursia în insulele Cousin, Curieuse şi St. Pierre, Seychelles
Sanctuarul de pe insula Cousin, Seychelles – ghid de călătorie
Marine National Park și insula Curieuse, Seychelles
O vacanţă de toamnă în paradisul numit Seychelles
Sper că găseşti util și ușor de parcurs articolul nostru. Dacă da, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram sau canalul de YouTube şi să dai share articolului.