Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

Prevenția și grija salvează viața copiilor!

22 august 2018
De suflet

Distribuie articolul

 

În România, 5 oameni mor pe zi în accidente rutiere. Asta înseamnă 2000 de oameni pe an. Suntem pe ultimul loc în UE în ceea ce privește siguranța rutieră.

În 2017, potrivit statisticilor IGPR, 37 de minori care nu au purtat centuri de siguranță au fost grav răniți și 3 și-au pierdut viața.

Alți 21 de copii au decedat în accidente în care au fost implicate autovehicule care nu aveau prevăzute elemente de siguranță.

În aceeași perioadă, au mai fost răniți grav 20 de minori și 5 au decedat, pentru că nu au fost transportați în dispozitive de fixare în scaune pentru copii.

 

  • Iată câteva linkuri utile:

https://www.politiaromana.ro/ro/stiri/centura-si-dispozitivele-de-siguranta-salveaza-vieti 

https://www.politiaromana.ro/ro/structura-politiei-romane/unitati-centrale/directia-rutiera/statistici 

 

29 de copii au murit anul trecut din cauză că noi, părinții, nu i-am asigurat!

 

 

TE ROG SĂ DISTRUBUI MAI DEPARTE PETIȚIA INITIATA DE ALEXANDRA STANESCU PENTRU A NE PROTEJA COPIII.

 

Poate cunoști vreun vecin, prieten care nu s-a gândit la aceste aspecte când și-a lăsat copilul într-un autocar sau microbuz, într-o excursie sau tabără cu grădinița sau școala.

Link petitie aici

 

Am extras din articolul Alexandrei câteva fraze care m-au pus pe gânduri:

În 2017, a fost modificat Codul rutier, în special din cauza unei directive europene, și sunt amendați  adulții care transportă copiii până în 4 ani  fără scaun auto (legea vorbește despre înălțimea copilului, adică până în 135 cm). Foarte BINE! Excelent. Doar că…  autocarele sunt considerate mijloc de transport în comun, potrivit Poliției Române, iar aceeași lege NU se aplică copiilor aflțai în autocare și microbuze, precum şi în taxi, dacă în acesta din urmă copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. 

Transportul copilului în vârstă de până la 3 ani, în acest caz, se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicule”, zice legea. 

În traducere, asta înseamnă că:

  •  Va fi în siguranță copilul meu doar pentru că este într-un taxi?!( Ați mers cu taxi-ul in România? Nici eu nu mă simt în siguranță cu centura pusă, dacă are centură mașina!).
  •  Voi ca adulți v-ați pus vreodată centura într-un microbuz? Ați văzut pe cineva care să facă asta în România?
  •  Va fi în siguranță copilul meu doar pentru că îl supraveghează un adult stând pe scaun?!

 

Articolul complet, intitulat Dragi părinți, nu vă lăsați copiii în microbuze fără centură sau scaun auto! cuprinde mai multe informații și vă duce la petiția inițiată de Alexandra, prin care dorește să ceară parlamentarilor să oblige microbuzele și autocarele (în special cele școlare) să aibă centuri de siguranță și să permită montarea de scaune de copil pentru copiii sub 135 cm înălțime.

 

  • Dragi părinți, vă rog, informați-vă înainte! De asta depinde viața copiilor noștri! Aveți responsabilitatea aceasta față de ei! NU vă culcați pe o ureche că nu se întâmplă nimic. Ba se poate întâmpla ORICE, ORICÂND!  
  • Dacă vreți să vă lăsați copiii în excursii, întrebați directoarea grădiniței sau pe cine organizează plecările, dacă nu se pot monta scaune auto pentru copiii mici. Dacă acest lucru NU e posibil, CEREȚI închirierea unui astfel de autocar. Există și e datoria directorului să caute aceste servicii.
  • NU țineți copilul în brațe! Este mult mai periculos în cazul unui accident pentru că la un impact, greutatea corpului tău îl va strivi, nicidecum nu îl va proteja, așa cum FALS credem.
  • Dacă din fericire copilul vostru merge cu un autocar cu centuri, obligați profesorii să le folosească! Scuza că un copil se agită în autocar și nu stă pe loc NU ar trebui să existe. Regulile sunt reguli și salvează vieți în acest caz!
  •  Dacă aveți copii care merg cu microbuzul școlar, cereți primăriei să închirieze mașini prevăzute cu centuri.

 

Trăim în era informației rapide, nu avem nicio scuză pentru neglijență!

Implicați-vă, protejați ce aveți mai scump pe lume, informați mai departe!

 

Am mai scris pe tema câteva articole similare:

Călătorii cu copii – Siguranţa copiilor în timpul călătoriilor

Călătorii cu copii – Sănătatea copilului şi a familiei în călătorii

Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram şi să dai share articolului, dacă ţi-a plăcut și îl consideri util, desigur!

Distribuie articolul

Comentarii