Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

Croazieră printre insulele din Caraibe de Est: 7 insule de vis in 7 zile

22 august 2018
Croaziere

Distribuie articolul

O croazieră printre insulele din Caraibe de Est în care putem ajunge pe 7 insule în 7 zile? A fost de ajuns o privire fugitivă pe traseu ca să spunem, din tot sufletul nostru îndrăgostit de ocean şi mare, DA!

 

 

Practic, în decurs de o săptămână, în fiecare zi am vizitat o altă insulă din Caraibele de Est.

Niciuna nu seamănă cu cealaltă, deşi teritoriile ce aparţin de Franţa au atribute asemănătoare, la fel cele în care suverane sunt Marea Britanie sau Olanda.  Dominaţia politică şi-a făcut simţită prezenţa, de-a lungul timpului, în insulele din Caraibe, influenţând gradul de dezvoltare, economia acestora, chiar și turismul.

Şapte luni mai târziu urma să revenim în Caraibe cu MSC Divina, de data asta pe un itinerariu în Caraibele de Vest (urmează articol).

 

 

Croazieră printre insulele din Caraibe de Est: un traseu de vis, 7 insule în 7 zile

 

Îmbarcarea şi debarcarea s-au făcut din portul La Romana, în apropiere de Punta Cana, Republica Dominicană, după un sejur de 2 nopţi la Occidental Punta Cana, un resort mai vechi dar confortabil, cu cea mai frumoasă plajă.

 

 

Pe scurt, itinerariul vasului ce a navigat timp de 7 nopţi și a staționat timp de 7 zile, în perioada 01 – 08 Februarie 2015, a arătat aşa:

 

La Romana, Republica Dominicană / British Virgin Islands – Tortola / Antigua and Barbuda / Martinique / Saint Lucia / Guadeloupe / St. Maarten / La Romana

 

În fiecare zi am debarcat în alt port, aveam excursiile deja rezervate şi am explorat, împreună cu copiii (la momentul acela în vârstă de 6 și 4.5 ani), insulele cu vegetaţie luxuriantă, nisip alb şi ape turcoaz.

Ţin să precizez că am ales excursiile astfel încât copiii să nu se plictisească, să prindem ceva plajă şi baie, să fie locuri şi atracţii care îi pot interesa, în mod special, pe ei.

 

 

Croaziera printre insulele din Caraibe de Est: compania de croazieră şi vasul

 

Pentru a doua croazieră cu copiii (prima fusese pe Mediterană în 2014, cu multiple peripeţii), am revenit pe mare în 2015 tot alături de MSC Cruises, pe un vapor cu nume predestinat: MSC Musica.

Despre MSC Cruises am afirmat (şi îmi menţin părerea) că sunt cea mai ieftină companie de croazieră, copiii până la 12 ani care călătoresc alături de părinţi plătesc doar taxele de port şi taxa de servicii (bacşiş) obligatorii. Prin urmare, pentru o familie de 4 sau chiar 5 membri, MSC Cruises reprezintă cea mai eficientă şi economică variantă de a experimenta o croazieră în familie.

 

 

Nu au și cele mai bune servicii (precum Celebrity Cruises) sau cele mai moderne vase (precum Royal Carribean), însă raportul calitate – preț este unul favorabil.

 

Nava MSC Musica

MSC Musica a fost pusă în funcțiune în iulie 2006, fiind „botezată” de însăşi Sophia Loren. Înţeleg că a fost renovată ultima dată în 2016, noi am fost în Februarie 2015, aşa că fotografiile sunt de atunci. Având o lungime de 294 metri, MSC Musica oferă spațiu pentru 2.550 de pasageri și distracție și varietate pentru întreaga familie.

 

Cabina

Cabina noastră, numărul 9218, situată pe puntea 9 a vaporului (etajul 9 – Intermezzo Deck), confirmată încă din momentul rezervării, a fost de tipul Balcony Fantastica.

Imediat după îmbarcare am descoperit o cabină cu balcon (avea chiar 17 mp) un pic mai mare decât cele exterioare (16 mp) sau interioare (13 mp), cu pat matrimonial şi canapea extensibilă (care era deja pregătită pentru somnul copiilor), baie cu duș, TV, telefon, minibar și seif.

Mobilierul specific unei cabine de vapor era prezent: o măsuţă şi un birou mic, un taburet, dulapuri încastrate deasupra şi lângă patul matrimonial, dulapuri fixe de la baie.

Servicii de restaurant

Bucătăria la bord este gustoasă și corespunde standardului unei nave de clasă bună. Există două restaurante principale, un restaurant tip bufet și un restaurant japonez de specialitate (la care se plăteşte taxă suplimentară).

Noi am rezervat într-o seară o cină la restaurantul japonez, a fost o seară excelentă, cu show privat din partea bucătarului (eram, la vremea aceea, mari fani ai piesei „All of me”a lui John Legend, iar tipul o cânta sublim).

 

Divertisment, sport și relaxare

MSC Musica oferă un program amplu de divertisment. Familiile cu copii se simt confortabil la bord datorită numeroaselor facilități de joacă interioare și în aer liber, o piscină privată și cluburi separate pentru copii și adolescenți.

 

Pentru adulți, spa-ul Aurea este deosebit de popular, noi nu l-am încercat însă, ziua fiind pe insulele din Caraibe, la amiază la piscină şi seara la masă şi spectacole.

Baruri și saloane: Cafenea, Cigar and Smoker Lounge, Salon de înghețată, Bar, Music and Showbar, Barul de la piscină, Aperitif Bar, Sports Bar
Spa și Sport: Sală de fitness, Aurea Spa, Centru sportiv, Shuffleboard, Plimbări pe punte
Divertisment: Teatru, Muzică, Disco, Club pentru copii, Cinema 4D, Bowling, Cameră de jocuri cu cărți, Cazino, Bibliotecă, Cameră de poker, Jocuri video

 

 

Croazieră printre insulele din Caraibe de Est: #1 Punta Cana, Republica Dominicana (port La Romană), 01 Februarie, îmbarcare ora 16.00

 

Nu am apucat să vizităm Punta Cana căci am avut o singură zi plină la resortul Occidental Punta Cana, pe care am preferat să o petrecem relaxaţi pe plajă ori la piscină şi să ne obişnuim cu diferenţa de fus orar.

Resortul este destul de vechi, are nevoie să treacă printr-o amplă reamenajare (măcar bungalourile și camerele). Mâncarea de la restaurant a fost extrem de gustoasă (îmi vine apă în gură şi acum când mă gândesc ce gust deosebit aveau acolo fructele, în special mango şi ananasul).

 

Părţile exterioare (piscinele, grădinile, plaja) arătau ceva mai bine decât camerele. Am văzut nenumărate plaje în Caraibe, la Oceanul Indian, în Dubai, la Miami, însă plaja aceasta de la Occidental, cu palmierii uriaşi ce îşi aveau rădăcinile îngropate chiar acolo, pe plajă, în nisipul fin, lângă apa turcoaz, rămâne preferata mea.

 

 

Pe 1 Februarie, după micul dejun şi încă o baie în mare, am aşteptat în hol autocarul ce urma să ne ducă în portul La Romana; am făcut cam 45 de minute pe drum, după formalităţile de check-in ne-am îmbarcat pe vas, care a ridicat ancora în jurul orei 23.00, când noi deja sforăiam în cabină.

 

 

Croazieră printre insulele din Caraibe de Est: #2 Tortola, British Virgin Islands (port Road Town), 2 Februarie, 14.00 – 19.00

 

Am ajuns a doua zi în jurul prânzului la Road Town, lângă Tortola. Aici am stat de la ora 14.00 la 19.00.  Datorită faptului că ne însoţeau copiii, am rezervat şi achitat dinainte fiecare excursie cu MSC Shore Excursions.

La Tortola am rezervat un tur cu codul TRT01, „The Baths” beach area on Virgin Gorda. Comparând ulterior, mi s-a părut că aceasta este cea mai sălbatică, mai putin dezvoltată dintre toate cele vizitate, cu drumuri înguste, vegetație abundentă, dar locuitori prietenoși.

 

 

Tortola este cea mai mare dintre Insulele Virgine Britanice din Caraibe. Are plaje cu nisip alb, inclusiv Cane Garden Bay și Smuggler’s Cove. Road Town, capitala Insulelor Virgine Britanice, are un port dotat cu ambarcațiuni de navigație și este cunoscut ca un hub pentru yachting. În sud-vestul insulei, parcul național Sage Mountain oferă trasee și priveliști impresionante asupra insulițelor vecine.

 

 

Baths este o zonă de plajă pe Virgin Gorda în Insulele Virgine Britanice. Are bolovani masivi de granit, de-a lungul unor plaje cu nisip alb. Geologii cred că aceste formațiuni ciudate de stâncă au fost formate de vulcani.

 

 

O plajă asemănătoare, la fel de spectaculoasă, urma să vedem, doi ani mai târziu, pe insula La Digue din Seychelles.

 

 

 

Croazieră printre insulele din Caraibe de Est: #3 Antigua, West Indies (port St. Johns), 3 Februarie, 08.00 – 18.00

 

Foste colonii britanice din estul Caraibelor, Antigua și Barbuda se mândresc cu unele dintre cele mai râvnite plaje din lume. Antigua proclamă cu mândrie că are „o plajă pentru fiecare zi a anului”, iar Barbuda este, de asemenea, binecuvântată cu întinderi de nisip roz, presărate cu stațiuni șic.

 

 

Turul rezervat în Antigua, Panoramic Antigua & Beach (ATG24), s-a dovedit a fi exact ce îi spune numele, un tur panoramic, cu o oprire la una dintre cele mai populare atracții turistice din Antigua, Parcul Național Nelson’s Dockyard.

 

 

 

Nelson’s Dockyard se află în fosta zonă navală britanică din secolul al XVIII-lea din Antigua (a fost înscrisă pe lista patrimoniului mondial UNESCO in iulie 2016), cuprinde clădiri istorice restaurate și unele dintre cele mai bune trasee în natură de pe insulă, hoteluri, restaurante, magazine, galerii și muzee.

 

 

 

 

Croazieră printre insulele din Caraibe de Est: #4 Martinique (port Fort de France), 4 Februarie, 08.00 – 21.00

 

Prima oprire a turului Folkloric Martinique & Rum Distillery (MAR16) ne-a dus la Catedrala din Belata.

 

 

Apoi autocarul ne-a condus prin pădurea tropicală a insulei luxuriante, timp în care ghidul turistic a indicat diverse plante tropicale, cum ar fi banane, papaya, copaci de nucșoară, pomi fructiferi, scorțișoară, plante, cacao, trestie de zahăr, bambus, mahon.

 

Am ajuns apoi la distileria de rum Rhum Depaz pentru un tur și degustare. Eșantioanele de rom au fost bune, în special punciul cu nucă de cocos. Aveau la vânzare rom cu tot felul de arome de fructe și ciocolată.

 

 

După aceea, ne-am îndreptat spre orașul St. Pierre pentru a vedea ruinele orașului ce a fost distrus de o erupție a vulcanului în 1902. Erupția a ucis 30.000 de oameni în 3 minute. O singură persoană a supraviețuit, un deținut ce se afla în închisoare (karma is a bitch, right?). Ruinele sunt împrăștiate în oraș printre clădirile moderne.

 

 

 

 

Croazieră printre insulele din Caraibe de Est: #5 Santa Lucia (port Castries), 5 Februarie, 08.00 – 18.00

 

Aerial Tram Adventure în Santa Lucia (SLU12) a fost, cu adevărat, o aventură prin pădurea tropicală.

 

 

După un transfer cu autocarul, ne-am suit într-una din cele 16 gondole (a 8 locuri fiecare) în aer liber, ce urcă fără zgomot în pădurea tropicală, oferindu-le oaspeților o viziune magică asupra naturii, în toată măreția sa.

Tramvaiul urca liniștit prin pădurea tropicală și prin vegetația ei luxuriantă, am putut vedea ferigi imense, flori, cascade mici și copaci neobișnuit de înalți. Ghidul nostru a fost extrem de informat despre pădurile tropicale și a răspuns la toate întrebările.

 

 

După călătoria cu tramvaiul, am facut o scurtă excursie pe jos, pe un traseu din pădure și am ajuns într-o grădină luxuriantă, unde am văzut câteva feluri de pasări colibri.

 

 

Turul s-a încheiat cu o oprire pe o plajă de unde puteam vedea Pigeon Island, pe un mal din nord-vestul insulei Santa Lucia. Băieții abia așteptau bălăceala!

Pigeon Island Naţional Landmark este un parc de 40 de acri care prezintă viața sălbatică locală și este înconjurat de peisaje fantastice, un „muzeu viu” pe care am apucat sa îl vedem doar de la depărtare.

 

 

 

Croazieră printre insulele din Caraibe de Est: #6 Guadeloupe (port Pointe-a-Pitre), 6 Februarie, 08.00 – 21.00

 

Format din cele două insule principale în formă de fluture din Grande-Terre și Basse-Terre (dar și alte câteva insule mai mici), Guadeloupe oferă un teren divers și atrăgător atât pentru călătorul care caută plajă, cât și pentru căutătorii de aventură.

 

 

Turul rezervat de noi, intitulat A glimpse of Guadaloupe (GUA08) ne-a dus in Parcul Național Guadeloupe. Situat pe insula Basse-Terre, Parcul Național a fost creat în 1989, devenind primul parc național francez din teritoriile de peste mări. Scopul său este de a prezerva natura Antilelor, fauna și flora lor, atât marine, cât și terestre. Parcul acoperă aproape 22.000 de hectare, dintre care 17.300 de hectare de pădure tropicală și 3.700 de hectare într-un mediu umed și marin.

 

 

La Grande Soufrière, un vulcan uriaș (și activ) de pe Basse-Terre dă naștere la numeroasele izvoare termale împrăștiate în Parcul Național Guadeloupe. Tot el dă și cota cea mai înaltă din Antile, atingând 1467 de metri în altitudine.

 

Un pic mai departe de-a lungul Route de la Traversée, în direcția Petit-Bourg, este punctul de plecare al unei poteci amenajate, care duce la Crayfish Waterfall (Cascade aux Écrevisses). O plimbare scurtă și ușoară, ideală pentru familiile cu copii, care în zece minute ne-a dus la o cascadă frumoasă, amplasată într-un decor verde. Mai c-am fi sărit în apă, însă (din păcate) nu aveam costumele de baie la noi!

 

 

 

Croazieră printre insulele din Caraibe de Est: #7 St. Maarten (port Philipsburg), 7 Februarie, 09.00 – 15.00

 

 

În St. Maarten am făcut tot un tur panoramic ce a culminat cu oprirea la o plajă. Plecând din terminalul de croazieră, am trecut prin Philipsburg spre Cole Bay și Belle Vue, cu o oprire foto la punctul Harold Jack, ridicat pe un deal de unde am avut vederi fantastice spre insulele vecine, Saba (casa lui Kong în filmul original King Kong) și St. Eustatius la sud, Anguilla britanică la nord.

În zilele fără nori se pot vedea Golful Simpson și laguna acestuia, pe măsură ce urcați dealul.

 

 

 

Ne-am îndreptat apoi spre Orient Bay, o plajă de nisip cu lungimea de două mile, cu nisip fin şi alb, protejată de valurile atlantice de un recif. Este plaja cea mai dezvoltată, cea mai populară și cea mai aglomerată din insulă.

 

 

Pe vapor am făcut și un set de fotografii profesionale, o amintire neprețuită, la fel ca și croaziera în sine.

 

 

 

Dincolo de frumusețea locurilor prin care ne-am plimbat, faptul că am avut cabină cu balcon ne-a ajutat să imortalizăm momente ca acestea:

 

 

Ai timp si chef să citești mai mult despre croazierele cu copii? Poți urmări pe viitor impresiile noastre despre croazierele cu Royal Carribean sau alte vase ale MSC Cruises, sau poți citi acum sfaturi și trucuri utile pe același subiect:

Croaziere cu copii – Cum rezervi o croazieră de vis pentru familia ta?

Sfaturi pentru o croazieră reușită – croaziere cu copii

5 motive pentru care croazierele cu copiii sunt vacanțe perfecte pentru toată familia

Croaziera cu Celebrity Cruises în Australia – Noua Zeelandă

 

Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram şi să dai share articolului, dacă ţi-a plăcut, desigur!

Galerie foto

Distribuie articolul

Comentarii