Familie fericită = joacă în familie? Sau invers?
Distribuie articolul
– Tati, te rog, jucăm un fotbal?
Întreabă Ionuţ cu o oră înainte să meargă la antrenamentul lui propriu-zis de fotbal.
– Ionuţ, tati, vei alerga în curând o oră întreagă!
Îl refuză politicos tati, ştiind bine că la finalul antrenamentului copilul este obosit şi abia se ţine pe picioare.
– Da, dar nu cu tine! vine replica lui Ionuţ, care îl înmoaie pe taică-său şi îşi pune adidaşii în picioare.
***
– Mami, joci cu noi „V-aţi ascunselea”?
Întreabă plin de speranţă Andrei, în timp ce eu păzesc mâncarea pe foc, scot rufele din maşină şi le întind pe suport.
– Mama, vezi că am treabă, nu pot chiar acum. De ce nu te joci cu Ionuţ? (în gândul meu continui: că de aia am făcut doi copii, să se joace împreună)
– E mai distractiv când te joci şi tu cu noi!
Vine replica lui şi mă topeşte. Închid focul, las rufele în coş şi mă joc cu ei.
Odată cu ei creştem şi noi, ne maturizăm şi ne dăm seama ce important este pentru ei să se conecteze cu noi prin joc, să îşi descarce frustrările de peste zi şi să ne jucăm împreună. Noi am crescut într-o societate unde părinţii erau părinţi, îşi vedeau de casă şi de serviciu, de treburile lor de adulţi, iar noi, copiii, ne jucam singuri sau cel mult cu fraţii sau gaşca de la bloc.
Nu am învăţat din familiile parentale nici eu, nici soţul meu, joaca împreună cu părinţii sau bunicii, nimeni nu cunoştea la momentul ăla importanţa acestui timp special în dezvoltarea fizică şi emoţională a copiilor.
Poate că de aia am avut dificultăţi în a percepe nevoia copiilor mei de a se juca cu noi, nu am avut un model înainte, nu ne venea natural, ba chiar am descoperit despre mine că mă cufundam în treburile casnice (veşnic neterminate) ca să evit să mă joc cu copiii mei.
De curând am înţeles aceste lucruri, mi-am schimbat optica şi încerc să o las mai moale cu „trebuie” şi să mă bucur mai mult de prezent şi de copiii mei, care cresc atât de repede.
Specialişti străini în Parenting au abordat tema jocului în familie şi beneficiile acestuia, click pe link pentru mai multe informaţii:
Dr. Laura Markham
Găsiţi pe www.ahaparenting.com tot felul de informaţii interesante şi articole, precum:
What if five minutes of play could change your life?
What’s so special about Special time?
Want to shift the mood at your house?
Dr. Lawrence J. Cohen – www.playfulparenting.com
Lawrence J. Cohen, psiholog american specializat în terapia copiilor şi adolescenţilor prin joc şi autorul cărţii „Playful parenting “(în România, „Reţete de jocuri “), a dezvăluit valoarea jocului că tehnica principală de comunicare cu copiii, subliniind cât de important e ca adulţii să reînveţe să se joace. Aşa cum psihoterapeuţii vorbesc despre „copilul rănit “(făcând referire la problemele nerezolvate din copilărie, cel mai adesea în relaţia cu părinţii), Cohen ne aminteşte că în fiecare dintre noi exista un copil oricând gata de joacă, la care putem ajunge dacă ne reactivam spiritul ludic.
Nu mică mi-a fost mirarea când am primit informaţia ca cineva s-a gândit şi şi-a propus să încurajeze joaca în familie, copii alături de părinţi sau bunici, printr-o aplicaţie haioasă pe care o găsiţi la www.bucurieimpreuna.ro.
Ce trebuie să faceţi?
PASUL 1
Intri pe aplicaţie şi zilnic, te joci online și strângi toată familia la un loc. Folosește săgețile pentru a uni două personaje identice, până deblochezi toți membrii familiei!
PASUL 2
Faci o vizită într-o vineri, în 2 Iunie sau în 9 Iunie, în intervalul orar 16:00 – 20:00, cu codul primit pe email în cel mai apropiat centru comercial Auchan de tine și ridici de la Happy Team premiul câștigat.
PASUL 3
Dacă îți ridici premiul din centrul comercial, poți fi familia norocoasă care se bucură de un weekend la Disneyland. Pe 10 iunie cei de la centrul comercial vor anunța familia câștigătoare!
Descoperă cele 8 provocări amuzante din kit-ul de joacă:
Jocul „Două adevăruri şi-o minciună”
Jocul „Lucrurilor”
Jocul „Ne place sau nu ne place”
Jocul „Râsul în hohote”
Jocul „Reacţionaţi şi acţionaţi”
Jocul „De-a spionul”
Jocul „furatului” de zâmbete
Jocul „Portrete haioase”
Părerea mea este că toţi sunteţi deja câştigători, timpul petrecut în joacă şi conectarea cu copiii voştri se va traduce mai târziu în copii echilibraţi, inteligenţi emoţional şi familie fericită!
Sigur, o excursie gratis la Disneyland Paris pentru toată familia nu strică niciodată!