Cea mai tare experienţă din călătoriile noastre de familie – Marea Barieră de Corali
Distribuie articolul
– Abia aștept să prind un peștișor, din ăla cu portocaliu şi galben!
– Eu abia aștept să mă bălăcesc!
Îi privesc cum sar ca doi iezi entuziasmați, în timp ce mintea mea se luptă cu îndoiala: „Oare cum va fi? O să ne descurcăm să facem snorkeling? Niciunul dintre noi n-a mai făcut asta vreodată. Pfff, am dat și o grămadă de bani pe excursia asta de o zi, sper să merite!” Plecăm de la aeroportul din Cairns spre hotelul care ne găzduiește în următoarele două nopți și încerc să le mai domolesc energia băieților:
– Eh, nu cred că o să avem voie să prindem peștișorii și oricum nu cred că or să stea, chiar dacă o să vrem să-i vedem de-aproape. Dar o să ne bălăcim, o să vedem o groază de specii de pești și corali, o să fie amuzant.
Nici prin gând nu îmi trecea atunci că vom avea cea mai tare experiență din călătoriile noastre de familie, acolo, lângă coasta din Cairns, Queensland, Australia. Am zburat special din Auckland către Cairns, la finalul croazierei noastre cu Celebrity Cruises, de 12 zile, in Australia și Noua Zeelandă, pentru a avea această experiență.
Marea Barieră de Corali (cu o suprafață de cca 2000 km) este cu adevărat o minune naturală a lumii, un paradis pentru scafandrii profesioniști și cei care fac snorkeling, dar și pentru începători neexperimentați, ca noi și copiii noștri; cuprinde peste 3000 de recifuri și grădini de corali, mai mult de 1500 specii de pești, 400 tipuri de corali, 5000 specii de moluște, unele din cele mai frumoase insule tropicale din lume și 30 specii de balene, delfini și marsuini (o specie de mamifer cetaceu, asemănător cu delfinul, cu spatele negru, părțile laterale gri și abdomenul alb).
Nu mă aștept să văd balene sau delfini, excursiile sunt organizate la diverse recifuri din cadrul Barierei, pe lângă pontoane ale companiilor de turism, îngrădite și în siguranță. Dar abia aștept să văd grădina de corali și să explorez acolo, în largul oceanului, ceea ce doar în vise mi-am imaginat până acum.
După experiența de preinfarct cu transferul de la aeroport la hotel, ne cazăm la hotelul DoubleTree by Hilton Cairns și ieșim într-o vizită scurtă a orășelului stațiune Cairns. Destul cât să explorăm zona și să vedem cât facem pe jos până la punctul de plecare în excursia de a doua zi.
Punctul de plecare este Terminalul de Vase (Reef Fleet Terminal), cam la 10 minute de mers pe jos de hotel. În spațiul ăsta imens găsești birouri de check ale tuturor companiilor care operează excursii la recifuri sau pe insulele din apropiere, dar și un magazin și o cafenea în zona de așteptare.
Cu două zile înainte, reconfirmasem excursia, iar compania ne sfătuise să ajungem la Terminal pentru check in cu o oră înainte de îmbarcare. La 8.30, preschimbam la ghișeu voucherul pre-plătit cu bilete de acces pe catamaran și aruncam un ochi (și niște bani) în magazin: dăm vreo 20 AUD pentru fiecare dintre echipamentele băieților, cărora am decis să le cumpărăm masca și tubul de snorkeling din motive de igienă, chiar dacă echipamentul necesar este oferit gratuit pe ponton în toate mărimile de adult și copil.
Ne-am felicitat pentru decizia asta când am aflat că echipamentele stăteau în niște tomberoane mari, pe categorii, puse în apă de mare cu o substanță (cică) dezinfectantă. Pentru copii, echipamentul era în containere separate și te serveai singur cu mărimea potrivită.
Timp de o oră și ceva cât facem cu catamaranul până la ponton, urmărim filmulețe despre Barieră, dar și Instrucțiuni de Salvare în caz de urgentă. Echipa ne explică ce activități putem face la ponton, orarul acestora, cum să folosim echipamentul de snorkeling, dar și ce opționale putem cumpăra pentru o experiență completă.
Pe ponton, aplicăm crema de protecție, ne echipăm și ascultăm instrucțiunile. Adică noi, adulții, pentru că Ionuț și Andrei sunt super excitați, nu au răbdare să asculte explicațiile, vor doar să sară în apă și să vadă peștii. Nu știu copiii voștri cum sunt, dar ai mei când sunt emoționați sau/și entuziasmați, zburdă, vorbesc tare, maschează emoția prin năzdrăvănii.
În schimb noi, adulții la prima experiență de felul ăsta, ne gândim cu groază ce ne facem dacă nu mai putem respira prin furtunul din gură, simțim senzația de sufocare când tragi aerul inexistent din mască pe nas, iar teama că tubul s-ar putea inunda și că ne putem îneca pe loc ne dă frisoane.
Îmi amintesc instrucțiunile de pe catamaran: respirăm prin tub pe gură, nu pe nas, și când intrăm în apă nu ne scufundăm cu totul, ci băgăm doar fața în apă, nu tot capul. NU ne putem îneca, avem vestele care ne țin în siguranță la suprafață oricum. Prind și eu curaj în timp ce-i îmbărbătez pe băieți.
Îi ajutăm să își monteze echipamentul corect, repetăm de câteva ori instrucțiunile și îi asigurăm că suntem permanent lângă ei și că ne vom distra de minune. Le arătăm salvamarii la datorie permanent și le explicăm semnalul pentru a cere ajutor: fluturarea mâinilor.
Ne potrivim măștile pe ochi și nas, învățăm băieții să le clătească dacă devin neclare din cauza aburului sau apei, să se oprească și să își scoată furtunul din gură și să îl golească de apă dacă intrau cu capul mai mult decât trebuia.
„Mamă, ce senzație mișto!”
„Ce caldă e apa!”
„Ia uite, peștișorii ăștia mici cu albastru, cât de aproape vin de oameni!”
„L-ai văzut pe ăla cu mov? „
„Uite coralul ăla alb, ca o conopidă! Şi celălalt seamănă cu un creier!”
Avem multe să ne spunem, dar cu tubul în gură şi capul în apă, nu putem decât să dăm ca bezmeticii din mâini și din picioare și să ne arătăm, unul altuia, cu degetul, minunățiile. Le puteți vedea și voi pe contul nostru de Instagram sau în albumul dedicat din contul nostru de Facebook.
Înotăm cât mai departe în zonă sigură demarcată, printre bancurile colorate de peşti care trec pe lângă noi, grădinile vii de corali care se unduiesc după forţa apei şi chiar încercăm să atingem peştişorii. Explorăm totul, uimiţi de acest caleidoscop fantastic de privelişti subacvatice. E greu de crezut că suntem acolo, aşa de aproape de corali, de peşti, că e real ce se întâmplă. Ne bucurăm ca nişte copii de peştii superbi cu portocaliu, turcoaz, violet, galben, alb ce înoată sub noi şi se ascund sub faldurile coralilor care dansează ca în Mica Sirenă. Ne umplem sufletul cu bucuria a ceea ce vedem, cu ceea ce simţim, cu atât mai mult cu cât împărtăşim această experienţă cu cele mai dragi persoane din viaţa noastră, copiii noştri.
Staţi pe recepţie, poate doriţi să citiţi şi partea a doua a articolului, Marea Barieră de Corali – TOP PICKS, sau a treia, Marea Barieră de Corali – 10 EXTRA SMART TIPS, dar şi despre experienţa noastră, cu bune şi rele, din Cairns – un orăşel staţiune tropical minunat, poarta către tururile de la Marea Barieră de Corali, dar şi către alte insule tropicale, unde am fi vrut să stăm mai mult, sau descrierea şederii noastre la Hotelul DoubleTree by Hilton Cairns.
În încheiere, vă invităm să ne spuneţi într-un comentariu ce experienţe excelente, deosebite, de neuitat, aţi avut voi în vacanţele voastre şi unde! Niciodată nu strică o planificare în avans pentru următoarea vacanţă şi inspiraţia poate veni din răspunsurile voastre.
Vă lăsăm cu un film despre experienţa noastră la Barieră.
Şi, ştiţi deja, share să afle şi alţii ce minunat este la Marea Barieră de Corali, nu cumva să rateze excursia dacă sunt prin zonă!
Sper că găseşti util și ușor de parcurs articolul nostru. Dacă da, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram sau canalul de YouTube şi să dai share articolului.