Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

Conacul Manuc Bei din Republica Moldova

1 noiembrie 2021
Destinaţii

Distribuie articolul

În perioada 19 – 23 Octombrie 2021 am fost la frații noștri de peste Prut, la invitația Agenției de Investiții din Republica Moldova și Federației Patronatelor din Turismul Românesc, alături de colegi din presa românească și din agenții de turism din România, iar prima oprire din traseul cultural-turistic „Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt” a fost la Conacul Manuc Bei din orașul Hîncești.

Urmărește aventura noastră din prima zi pe plaiuri moldovene în continuare, la vinăria Asconi, apoi trecerea frontierei neoficiale în Transnistria pentru vizitarea Cetății Tighina, culminând cu un tur, degustare și cină la Milestii Mici. Ziua a doua este la fel de încărcată, cu vizite la Pivnițele Brănești, complexul Orheiul Vechi, degustare și prânz la Château Vartely, plus o vizită la Cetatea Soroca și pe Dealul Țiganilor. În ultima zi facem un tur pietonal prin Chișinău și ne despărțim de grup, urmând să fim găzduiți pentru o noapte (cu tur și degustare de vinuri) la Castel Mimi.

 

Dar să începem cu începutul:

Prima atracție vizitată în cadrul turului cultural- turistic din Republica Moldova a fost Conacul Manuc Bei, un monument de arhitectură înscris în Registrul monumentelor de cultură al Republicii Moldova.

 

Conacul Manuc Bei

Palatul Princiar (anii construcției 1857 – 1861) este reconstruit în 2014-2016, găzduieste câteva săli de muzeu, săli de conferință și evenimente, precum si o bibliotecă publică în mansarda edificiului.

 

Localizare Conacul Manuc Bei

 

Conacul Manuc Bei sau Manuc Bey (numit oficial Complexul istorico-arhitectural Manuc Bey) este amplasat în orașul Hîncești, partea central-vestică a Republicii Moldova.

 

 

Edificiile din Conacul Manuc Bei

 

Complexul istorico-arhitectural Manuc Bei cuprinde următoarele edificii: Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Cădirea contesei, Castelul de vânătoare, Turnul de veghe. Pe vremuri mai avea un iaz și două havuzuri (fântâni arteziene) – unul în fața palatului, iar al doilea între palat și casa lui Ioniță Iamandi.

 

Conacul Manuc Bei

Casa Iamandi (Manuc Bey) este cel mai vechi edificiu de pe teritoriul complexului, reconstruit în anii 2014-2016; găzduieste exponatele muzeului de Istorie și Etnografie din incinta Castelului Vânătoresc. Subsolul casei care duce spre tunelurile de sub moșie a fost și el restaurat.

 

Conacul Manuc Bei

Castelul Vânătoresc, construit la 1881, este cea mai bine conservată clădire de pe teritoriul complexului istorico-arhitectural Manuc Bey.

 

 

 

Un pic de istorie a complexului istorico-arhitectural Conacul Manuc Bei

 

După terminarea războiului ruso-turc din 1806–1812, diplomatul și negustorul de origine armeană Manuc Bei Mîrzaian părăsește Bucureștiul și își lasă numeroasele sale afaceri pe mâinile unor oameni de încredere. Se mută pentru o scurtă perioadă la Sibiu, apoi, în anul 1815, Manuc se mută cu familia sa la Chișinău, în Basarabia țaristă, unde cumpără cu 300.000 de „lei-aur”, moșia Hîncești.

Cu toate că conacul îi poartă numele, acesta nu a fost ridicat de către Manuc Bei, el decedând la scurt timp după procurarea moșiei Hîncești, în 1817. Urmașii săi – fiul Murat, care a demarat construcția vilei boierești, și nepotul, Grigore, care a încheiat lucrările respective, au fost responsabili pentru construcția Conacului Manuc Bei.

 

Conacul Manuc Bei

 

 

Cei doi au construit un castel în stil francez de o frumusețe uimitoare, iar in anul 1881 celebrul arhitect Alexandru Bernardazzi a proiectat și a construit Castelul Vânătoresc, înconjurat de turnuri, de grădina de iarnă și de un mic parc.

 

Conacul Manuc Bei

 

În 1940 întreaga moșie și castelul au devenit cazarmă militară a unei unități militare sovietice. Când trupele s-au retras, au aruncat în aer Biserica Armenească şi au incendiat Palatul Princiar. Zidurile conacului, care înconjurau odată întreaga zonă, au fost distruse la sfârșitul anilor 1950.

În 1954 Palatul princiar a fost reparat după proiectul arhitectului general al Chișinăului, Robert Kurtz. Din 1965 clădirea a servit drept sediu pentru Colegiul de Construcție. Pentru studenții de la colegiu a fost construită o nouă clădire, iar conacul în sine a început să deterioreze rapid, mai mult sau mai puțin, Castelul de vânătoare păstrându-se mai bine, aici fiind deschis un Muzeu etnografic.

Până la sfârșitul anilor 1980, complexul arhitectural a fost menținut într-o stare satisfăcătoare. Cutremurul din 1986 a provocat daune importante, majoritatea construcțiilor au fost declarate avariate.

În 1993 Conacul Manuc Bei obține statutul de monument de arhitectură.

In anul 2012, înainte de demararea lucrărilor de restaurare, complexul se afla într-o stare de degradare avansată, cu excepția clădirii Castelului de vânătoare.

 

Conacul Manuc Bei

 

 

Lucrările de renovare (din fonduri europene) au demarat in 2014 si au durat aproape doi ani, însă rezultatul a fost unul satisfăcător.  Palatul a fost renovat în stil renascentist, păstrând luxul și eleganța în care a trăit familia renumitului boier. În palat au fost restaurate dormitoarele, sălile pentru petreceri, sufrageriile și birourile.

 

Conacul Manuc Bei

 

 

Conacul Manuc Bei

 

Conacul Manuc Bei

 

Conacul Manuc Bei

 

Mai multe obiecte de mobilier au fost aduse din Odessa, unde Manuc Bei mai avea un palat. O altă parte din mobilier a fost confecționată în Italia, după câteva modele originale. Pentru a reda din nou în detalii stilul autentic perioadei secolului XIX, au muncit peste 60 de specialişti, atât meșteri din Moldova, cât și din România.

 

Conacul Manuc Bei

 

Conacul Manuc Bei

 

Conacul Manuc Bei

 

 

Curiozități despre Conacul Manuc Bei

 

În timpul reconstrucției Casei vechilului constructorii au găsit o bârnă din lemn care ținea acoperișul casei și pe care era încrustat anul 1859, care se presupune ar fi anul finalizării construcției. La reconstrucția Palatului Princiar au fost descoperite un număr mai mare de elemente de arhitectură și obiecte utilizate odinioară, acestea fiind acum expuse pentru vizitatori.

 

Conacul Manuc Bei

 

Conacul Manuc Bei

 

Tunelurile și galeriile subterane sunt renumite în Hîncești, acestea uneau numeroase clădiri și gospodării pentru a servi în calitate de căi de evacuare în caz de pericol. Majoritatea au fost demolate în timp, totuși pe teritoriul complexului s-a restabilit tunelul dintre două clădiri importante – Palatul Princiar și Casa Iamandi.

 

Conacul Manuc Bei

Ușa aceasta, situată în sala de degustare a Palatului Princiar, duce la tunelul dintre Palatul Princiar și Casa Iamandi. Am urmat tunelul și am ieșit la Casa Iamandi.

 

 

Conacul Manuc Bei

 

 

 

În incinta Casei Iamandi sunt expuse numeroase obiecte colectate de Muzeul de Istorie și Etnografie care reprezintă perioade antice descoperite în săpăturile efectuate pe teritoriul raionului Hîncești dar și obiecte ce provin din ultimele secole care țin de cultura și de rânduiala casnică a locuitorilor acestui ținut.

 

Conacul Manuc Bei

 

Conacul Manuc Bei

 

Conacul Manuc Bei

 

 

Conacul Manuc Bei

 

 

Ne-a fascinat Orheiul Vechi, am avut o călătorie înapoi în timp, la Orheiul Vechi!

Stai pe aproape, urmează un articol cuprinzător despre Top 5 atracții turistice în Republica Moldova, pe ruta cultural-turistică Ștefan cel Mare și Sfânt.

 

Citește și articolul scris pentru Kudika.ro despre Drumul vinului în Republica Moldova!

 

Conacul Manuc Bei

 

 

Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, grupul de Facebook Călătorii cu copii, contul de Instagram şi să dai share articolului, dacă ţi-a plăcut, desigur!

Galerie foto

Distribuie articolul

Comentarii