Diagnostic: constipaţia călătorului. Stai, ce???
Distribuie articolul
„Suferi de constipația călătorului!”
Îmi spune, uşor amuzată, doamna doctor de familie acum vreo câţiva ani, când am revenit dintr-o călătorie în Dubai. Era prima oară când auzeam de aşa ceva dar nu avea să fie şi ultima. Deşi sunt obişnuită cu probleme de acest gen de când mă ştiu, a sunat ciudat asta din gura ei, nici nu ştiam că există un asemenea diagnostic!
Sigur că mi-a recomandat atunci un laxativ care a avut efect pe moment, însă problemele au revenit. Acum vreun an am descoperit un remediu infailibil, îl găsiți mai jos, atât pentru prevenție cât și pentru tratarea acestei probleme!
Cauzele legate de constipaţia călătorului sunt diverse dar au legătură cu călătoriile (doh)!
Stresul prinderii unui zbor de conexiune, al călătoriei în sine, oraşe sau destinaţii noi (nu întotdeauna cu toalete curate), alimentaţie haotică pe cursele de avion, în aeroporturi sau la destinaţie, lipsa mişcării fizice, diferenţe de fus orar, toate duc într-un singur punct: constipaţia călătorului.
Pare să fie o chestiune des întâlnită în discuţiile cu alţi oameni, un procent între 9 şi 40% din călători se confruntă cu ea mai devreme sau mai târziu.
Istoricul personal cu constipaţia călătorului
M-am gândit ceva dacă să abordez un astfel de subiect pe blog. Mi se pare important să ştim şi aspectele mai puţin plăcute cu care ne confruntăm în călătoriile noastre cu copiii, mai ales că suntem două specimene ce par a suferi de constipaţia călătorului în familie şi nu ne ruşinăm să o mărturisim (eu, Alina şi fiul meu, Ionuţ)!
De când mă ştiu am probleme cu tranzitul intestinal care se accentuează în momentul când călătoresc, schimb fusul orar, alimentaţia sau beau mai puține lichide. Am suferit din această cauză, în mod deosebit, pe perioada celor două sarcini, fiind o abonată a prunelor uscate înmuiate în apă cu o seară înainte, a tărâțelor cu miere şi a fructelor combinate cu lapte bătut.
Corpul meu, cel puţin, funcţionează după un ceas. Dacă simt nevoia de a merge la toaletă într-un loc sau moment nepotrivit, îmi suprim nevoia până când îmi permite situația. Din păcate, reținerea scaunului duce la constipație.
Cu Ionuţ am avut aceleaşi probleme de când era mic, merge rar la toaletă şi suferă de constipație.
Care sunt simptomele care vă pot indica un caz de constipaţia călătorului?
Dacă aveţi un tranzit normal şi un program regulat de mers la baie acasă, în momentul când vă deplasaţi într-o vacanţă şi un loc nou puteţi fi reticent la a folosi toaletele publice. Dacă nu puteţi avea scaun normal în trei zile, deja suferiţi de constipaţia călătorului.
Pot apărea dureri de burtă sau dificultăţi în a avea scaun, balonare şi o stare generală proastă.
De multe ori recurgerea la laxative nu este necesară iar folosirea lor de rutină poate crea dependenţă.
Bun, ce e de făcut dacă deja s-a instalat constipaţia călătorului?
In principiu, eu recomand ce am testat pe propria persoană, cu menţiunea că fiecare organism este diferit şi ceea ce funcţionează în cazul meu poate nu merge la altcineva.
Aveţi grijă cu alimentaţia în călătorii – de cele mai multe ori alimentaţia incorectă duce la constipaţia călătorului!
Sigur, poate fi dificil să găseşti variante sănătoase de mâncare în aeroporturi, bogate în fibre, fructe sau legume. E mai simplu (și de cele mai multe ori, mai ieftin) să mâncăm o felie de pizza sau ceva fast food. Dar acestea nu au aport nutritiv care să ne ajute să avem un tranzit intestinal normal, mai ales în călătorii.
Poate mergi la un All Inclusive şi mănânci din toate, că de aia e All Inclusive, nu? Şi mănânci cu plăcere din toate, dar mai mult decât de obicei. Şi poate de mai multe ori pe zi, mai mult decât ai mânca când nu eşti în vacanţă.
Şi dacă tot eşti la All Inclusive, nu o să îţi umpli farfuria cu salată sau legume lângă peştele ăla prăjit sau carnea la grătar, nu? Sau să alegi dimineaţă un iaurt cu ceva cereale integrale (fibre) în loc de o omletă sau mezeluri, nu?
Sau poate mergi în locuri noi, cu bucătărie specifică şi vrei să încerci de toate. Inclusiv preparate picante sau cu care stomacul tău nu e obişnuit.
Mărturisesc că în familia noastră alimentaţia în timpul călătoriilor este principalul factor care duce la constipaţia călătorului de care suferim, invariabil, eu şi Ionuţ, şi ocazional – Florin şi Andrei. Avem și un video legat de asta:
Beţi lichide şi mâncaţi fructe pentru a combate constipaţia călătorului!
Bine, asta e un sfat perfect valabil pentru fiecare zi, nu numai în vacanţe!
O cantitate mare de lichide previne deshidratarea, ce duce la constipaţie. Şi nu vorbim de două-trei-cinci beri sau două sucuri naturale din fructe. Vorbim despre sfânta apă plată sau minerală şi fructe variate, bogate în apă și fibre, mai puţin în calorii (că tot e sezonul, pepenele roşu e foarte bun pentru hidratare, dar atenţie la cantitatea consumată că vă poate aduce şi un număr mare de calorii!).
Da, bem un capuccino dimineaţa, o bere la prânz şi un cocktail seara, dar apa trebuie să fie permanent lângă voi, pentru consum, pe lângă aceste băuturi!
Luaţi gustări compuse din fructe între micul dejun şi prânz (teoria o ştiu, mai greu cu practica pentru băieţi, între fructe şi îngheţată – vor alege mereu îngheţata)!
Faceţi mişcare şi în vacanţă, ajută la constipaţia călătorului!
Da, ştiu, suntem în vacanţă, am vrea doar să stăm pe un şezlong şi să plutim în piscină. Să ne plimbăm puţin prin staţiunea de munte sau să urcăm cu un telescaun la o cotă şi să stăm acolo să admirăm peisajul montan.
Activităţile fizice de orice fel ajută: drumeţii scurte sau mai lungi, înotul, plimbările cu bicicletele, mersul pe jos (minim 5.000 de paşi zilnic se aplică şi când suntem în vacanţă), o partidă de fotbal sau baschet cu familia şi prietenii, toate ajută!
Dacă suntem în vacanţă nu înseamnă că ne transformăm în legume!
Preveniţi! E mai simplu să preveniţi constipaţia călătorului decât să o trataţi!
La noi e simplu: folosim încă de acasă, dinainte de plecare, dar şi pe durata călătoriei, un produs pe care l-am descoperit anul trecut şi care a făcut minuni pentru noi: OptiFibre. Un produs 100% de origine vegetală, sub formă de pudră solubilă, OptiFibre provine din guma de guar parţial hidrolizată (Partially Hydrolyzed Guar Gum = PHGG), care este o fibră naturală, solubilă, non-vâscoasă.
Ce e OptiFibre şi de ce îl recomand pentru prevenţia şi combaterea constipaţiei călătorului?
Produsul are efect prebiotic şi se adresează persoanelor cu disfuncţii ale tranzitului intestinal, în special celor care suferă de constipaţie, având efecte de reglare a tranzitului în mod natural, fiind recomandat atât pentru adulţi, copii peste 3 ani, dar şi femei însărcinate sau care alăptează, ajutând la reducerea balonării şi susţinând un tranzit intestinal sănătos.
Ce mi se pare foarte tare este că se recomandă inclusiv femeilor însărcinate (numai eu şi alte milioane de femei ştim ce înseamnă constipaţia pe sarcină!!!), dar şi copiilor cu vârsta de peste 3 ani. Tocmai pentru că este un produs natural, dintr-un singur ingredient, 100% de origine vegetală!
Pudra OptiFibre este un produs unic, natural, produs de Nestle Health Science, nu conţine gluten, aditivi, arome sau îndulcitori artificiali. Nu are absolut deloc gust sau miros, se dizolvă complet în alimente moi sau lichide (nu este recomandată dizolvarea în lichidele carbogazoase), fără a afecta gustul sau schimba textura acestora.
Poate fi administrat pe termen lung, fără efecte adverse. Doza recomandată este de la 1 la 5 măsuri pe zi, exista o schemă de administrare.
Acesta este un advertorial în colaborare cu OptiFibre despre un produs pe care îl folosesc şi recomand cu inimă deschisă, am mai scris eu despre beneficiile OptiFibre aici: OptiFibre, un produs natural, 100% vegetal, recomandat tuturor
Sănătate multă și tranzit intestinal normal vă doresc! (hahaha, cum sună asta!)
Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook şi contul de Instagram, conținutul postat acolo este diferit!