Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

Luptă împotriva bullying-ului acasă, la școală și în spațiul public

26 noiembrie 2020
Advertoriale

Distribuie articolul

         Potoliți-vă, vă rog, ce aveți de împărțit? le spun, exasperată de certurile interminabile dintre ei, care îmi sfredelesc mintea și sufletul. Ce vă lipsește?

–         Ionuț îmi dă bully în joc pe telefon, s-a aliat cu prietenii lui și nu mă lasă să fiu în echipă cu ei! se tânguie Andrei și într-o clipă se apropie de frate-său și îl lovește scurt.

         Andrei! Știi că nu ne lovim, spune-mi ce s-a întâmplat!

–         Nu mă lasă să joc cu ei, îmi spune că nu mă pricep, că sunt slab, că nu vrea să joace cu mine! rostește, plin de furie.

 

Înțeleg că e mai mult în substratul acestui moment, îi despart și aștept ca Andrei să fie pregătit să îmi povestească. De obicei, destăinuirile mi le face înainte de culcare, la momentul de conectare maximă.

Aflu că agitația de peste zi, agresivitatea și dorința de răzbunare l-au însoțit de când a venit de la școală. Un grup de patru-cinci copii, cam de aceeași vârstă cu el, l-a încolțit pe Andrei pe terenul de sport și a încercat o intimidare ca la carte. Copiii l-au împins cu spatele în gardul care înconjoară terenul și au vrut să îl lovească. Îi cunoaște din vedere, nu sunt colegi din clasa lui, iar fratele lui nu era prin preajmă la pauză.

 

         Și tu ce ai făcut când ei au venit spre tine și ai simțit că ești atacat?

         Le-am spus să mă lase în pace, că merg și îi spun doamnei învățătoare și ea se duce la director și îi dă afară din școală. Și că îl chem pe Ionuț și o să vadă ei.

         Și ei ce au făcut?

         Se uitau unii la alți, înjurau, dar eu am început să merg spre școală, să mă îndepărtez de ei. Și ei tot strigau vorbe urâte, dar nu i-am mai băgat în seamă.

Deși a știut cum să gestioneze această situație pentru că am avut grijă să vorbim cu ei, să le explicăm despre formele bullying-ului de abuz fizic și verbal, copilul tot a fost influențat de tentativa de agresiune și a încercat să își verse furia pe fratele lui, odată ajuns acasă.

La rândul lui, Ionuț este provocat verbal permanent în grupul de prieteni cu care se joacă jocuri online și, pentru a-și dovedi măiestria în joc și apartenența la club, îl sacrifică, uneori, pe frate-său, îl exclude sau îl defăimează intenționat. Da, chiar cu toată instruirea noastră și chiar dacă știe că nu este bine să procedeze așa!

 

Comportamentul copiilor noștri ne vorbește întotdeauna despre interiorul lor, despre ziua pe care au avut-o la școală, despre influența unei persoane sau unui grup asupra lor. Încercăm să fim atenți la semnalele lor, să le explicăm, să aplanăm conflictele, să îi ajutăm să identifice emoțiile și să le exprime.

Le dăm exemple oriunde le găsim, în parc, în filme, la desene animate, despre fenomenul bullying-ului și despre ce înseamnă să fii un om bun.

 

Potrivit unei cercetări realizate de WarnerMedia și Quantilope pentru Cartoon Network în octombrie 2020 (studiu realizat pe 4.027 copii din Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, Romania, cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani), pentru copiii din România, membrii familiei sunt cele mai importante modele de inspirație (77%) pentru o atitudine binevoitoare și prietenoasă față de ceilalți, fiind urmați de profesori (37%) și de personajele animate de la televizor (33%).

 

 

Când am primit invitația de a mă alătura campaniei emblematice a Cartoon Network, “Clubul Prieteniei – Fii prietenos, nu răutăcios!”  pentru combaterea bullying-ului în România, desfășurată pentru al șaselea an consecutiv, i-am luat, din nou, pe băieți la întrebări.  Și a ieșit un mini interviu pe tema bullying-ului, pe care vă invit să îl citiți mai jos:

 

Ce înseamnă pentru voi bullying? Ați observat care sunt comportamentele care descriu acest fenomen? Unde anume?

Andrei (10.5 ani): Bullyingul este un fenoment urât, prin care copiii sunt agresați de alți copii. Atunci când un copil împinge, lovește sau vorbește urât cu un alt copil iar și iar, atunci e bully. Dar și bully e un copil fără atenție și are nevoie de ajutor.

Ionuț (12 ani): Bullying este o faptă sau o vorbă urâtă adresată unui copil sau unui adult. De exemplu când copiii vorbesc urât despre ceilalți, răstoarnă lucrurile intenționat, aruncă pe jos cărțile la școală, spun porecle sau înjură. Poți vedea bully la școală, în parc, pe stradă, în filme, cum ne dați voi mereu exemple.

 

Cum puteți voi reacționa atunci când asistați la o scenă în care un copil este bullied?

Andrei: Mergem la copilul respectiv și îl ajutăm (intervenim între el și agresori), îi ridicăm lucrurile, vorbim cu el și îl sfătuim să plece de lângă bullies și să ceară ajutorul adulților.

Ionuț: Când văd un copil că ia bully, mă simt trist pentru acel copil, dar și furios în același timp, mă pun în locul lui și nu îmi place senzația.

 

Ce înseamnă să fii bun cu ceilalți, copii și adulți?

Andrei: Să fii bun înseamnă să fii grijuliu, empatic, generos, drăguț, să îți pese de cei din jur.

Ionuț: Să îi ajuți când le e greu, când au nevoie de ceva, să îi încurajezi și lauzi, când e cazul.

Care sunt modelele care te inspiră să fii bun cu ceilalți? De unde ați învățat voi că e important să fim buni cu cei din jur?

Andrei: De la voi am învățat. Adică de la tine și tati, de la mamaie, de la doamna învățătoare.

Ionuț: Și din filme și desene animate, mereu ne dai exemple când un copil sau adult este bullied. Așa știm că și insultele, poreclele, lovirile sau îmbrâncirile, atitudinea de intimidare, toate astea sunt forme de bullying.

 

 

 

Scopul campaniei anti-bullying desfășurată  de Cartoon Network este creșterea gradului de conștientizare pe această temă, sprijinirea copiilor și a familiilor lor cu asistență specializată și  promovarea prieteniei și a bunăvoinței în rândul copiilor.

Campania se adresează nu doar copiilor, ci și părinților și profesorilor, conștienți de faptul că lupta împotriva bullying-ului trebuie să aibă loc acasă, la școală și în spațiul public. Cartoon Network este partener cu Asociatia Telefonul Copilului care oferă consiliere prin intermediul echipei sale de psihologi și personal instriut.

 

Copiii agresați, familiile lor, martorii și profesorii pot contacta Telefonul Copilului pentru asistență la telefonul  verde 116 111, pe platforma de consiliere online www.116111.ro și pe aplicația mobilă HappyGraff. Mai multe despre bullying, ce poți face, unde să obții ajutor și Codul Prieteniei consultă https://clubulprieteniei.cartoonnetwork.ro/.

 

„Potrivit cercetărilor efectuate de Asociația Telefonul Copilului în 2019 și prezentate la Forumul Național Anti-Bullying, 83% dintre profesori consideră că educația pe care o primesc copiii în cadrul familiilor lor este esențială pentru prevenirea bullying-ului. Încurajăm un comportament pozitiv, creșterea gradului de conștientizare a tuturor părților implicate, precum și raportarea oricărui comportament de bullying prin linia noastră telefonică, 116111, astfel încât vocea fiecărui copil care are nevoie de ajutor să fie auzită”, a declarat Cătălina Surcel, Director Executiv, Asociația Telefonul Copilului.

 

Vă invit pe voi și copiii voștri în Clubul Prieteniei, să distribuiți vestea despre această campanie, și nu uitați:

Fii prietenos, nu răutăcios!

 

Acest articol face parte dintr-o campanie Cartoon Network remunerată.

Iți mulțumim că ești alături de noi în această perioadă dificilă.

Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, grupul de Facebook Călătorii cu copii, contul de Instagram şi să dai share articolului, dacă ţi-a plăcut, desigur!

 

Distribuie articolul

Comentarii