Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

Recomandări locaţii și obiective turistice pentru familii cu copii în Maramureș – Romania e child friendly

29 noiembrie 2017
România e child friendly

Distribuie articolul

In continuarea proiectului ROMANIA E CHILD FRIENDLY, după ce am trecut în revistă locurile child friendly din Bucovina și Muntenia, a sosit rândul zonei MARAMUREȘ pentru a fi inclusă în lista de Recomandări locaţii și obiective turistice pentru familii cu copii.

Apreciez foarte mult sprijinul tău pentru a crea împreună baza de date cuprinzătoare cu recomandările noastre şi ale tale pentru vacanţe de vis în ţara noastră, alături de copii, toate în acelaşi loc, gratuită şi accesibilă oricui, oricând.

 

Bârsana, credit foto: Andra Maria Tamaş

 

Știi deja cum poți contribui în proiect, nu?

Varianta 1 – Comentarii

Varianta 1 e mai simplă, poți lăsa un comentariu la fiecare articol, pe fiecare regiune, cu locaţiile minunate, potrivite pentru familii cu copii, pe care le-aţi întâlnit, hotelurile sau pensiunile extraordinare care v-au impresionat, cu o descriere succintă a facilităţilor şi de ce sunteţi de părere că locaţia trebuie inclusă în listă.

Varianta 2 – Chestionare prelucrate şi importate în articole

Am conceput un chestionar pe care îl veţi găsi aici, dar şi în fiecare articol dedicat regiunilor, pe baza criteriilor menţionate mai sus. Accesează Chestionar România e child friendly!

 

Credit foto: Andra Maria Tamas

 

Recomandări locaţii și obiective turistice pentru familii cu copii în județul Maramureș

 

Județul Maramureș este poziționat în nordul țării, la granița cu Ucraina și se învecinează cu județele Satu Mare, Sălaj și Bistrița Năsăud. Acesta cuprinde patru zone folclorice vechi, care făceau parte din regiunea istorică Maramureș: Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Codrului şi Ţara Maramureșului, toate pline de istorie și tradiții, oferind astfel numeroase obiective turistice, atât naturale, cât și culturale și religioase.

 

Credit foto: Andra Maria Tamas

 

Am citit anul acesta și am admirat fotografiile superbe de la Maramureș Balloon Fiesta în Magia zborului cu balonul, un articol scris de Ioana Chicet-Macoveiciuc, Prințesa Urbană:

„Eu nimeresc la Sergiu Zavulan, din Chișinău. E tânăr și face multe glume. Am nevoie de glume, să râd ca să nu plâng. Ne urcăm pe rând în nacelă, ne așezăm în picioare unde ne spune el. Pe margini, ținându-ne de sfori sau de nacelă. În jurul nostru, baloanele încep să se ridice în liniște. Unii plutesc de câteva minute. Mă uit în sus cu capul dat pe spate. Sunt atât de frumoase!

Când revin cu ochii spre pământ, văd că pluteam și noi. Fără zgomot, fără balans, pluteam. Ne-am ridicat lin, dar repede. Curând eram la 500 de m înălțime. Aceeași imagine pe care o văd atât de des din avion, dar acum încet, fără zgomot, într-o pace pe care nu o pot descrie.” Prințesa Urbana

Festivalul Maramureș Balloon Fiesta are loc la final de septembrie, în Baia Mare. E cel mai mare festival cu baloane de aer cald din România. Vin piloți din toată lumea, olandezi, englezi, polonezi, festivalul are și multe alte activități și un târg cu produse tradiționale, concerte, mâncare bună, zbor ancorat pentru copii.

 

Mi-a părut rău că am aflat despre festivalul baloanelor cu aer cald din Maramureș puțin înainte de începutul acestuia și mi-am promis când am citit articolul Ioanei, în sinea mea, că anul viitor nu îl vom rata. Nu știu ce părere va avea soțul meu când va afla câte planuri fac eu pentru 2018, dar,  în principiu, e obișnuit cu mine și visurile mele.

 

Maramureș Balloon Fiesta – credit foto: Mitrut Burghina

 

Pentru acest articol am avut și colaborarea nemijlocită a Adrianei Podină (care scrie pe blogul Stilul meu de viață), locuitoare în Satu Mare, care a străbătut zona și a povestit despre vacanțele ei de familie.

 

Adriana ne povestește despre un traseu superb (ce a inclus Cimitirul Vesel din Săpânța, Mânăstirea Săpânța-Peri, Muzeul satului maramureșan din Sighetul Marmației, dar si Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei), precum si o recomandare de cazare in Sighetu Marmației, Hotel Grădina Morii, articolul complet aici: Ce poți vizita în Sighetu Marmației și împrejurimi?

 

Cimitirul Vesel din localitate maramureșeană Săpânța este unul dintre cele mai cunoscute locuri de veci din România. Ceea ce transformă acest cimitir într-unul unic în țara noastră sunt crucile din lemn ale mormintelor de aici, foarte viu colorate, pe care sunt sculptate scene din viața personală sau profesională a celui care este înmormântat acolo. De asemenea, pe lângă sculpturile frumos pictate, pe unele cruci din lemn apar chiar și texte umoristice, numite epitafuri, care descriu, într-un mod cât se poate de umoristic, viața decedatului.

 

Cimitirul Vesel – foto: Stilul meu de viata

 

Stațiunea balneoclimaterică Ocna Şugatag se află în localitatea cu același nume, la 20 de kilometri distanță de orașul Sighetu Marmației. Acesta a fost menționată documentat încă din anul 1355. Aici există câteva lacuri, unice în Europa, formate în urma prăbușirii minelor de sare din zonă, a căror ape cu conținut ridicat de sare ajută la tratarea unor boli precum reumatismul, parezele, afecțiunile ginecologice sau polineuropatia. Lacurile de aici conțin ape minerale sodice şi clorurate.

În apropierea lacurilor s-a amenajat și o bază de tratament ce dispune de mai multe bazine interioare și exterioare, cu apă sărată. Stațiunea este deschisă pe tot parcursul anului.

Despre experiența ei cu familia la Ocna Şugatag a scris Adriana Podină, pe Stilul meu de viata – Ocna Sugatag.

 

Valea Vaserului este una dintre cele mai pitorești văi din nordul României, cu o lungime de aproximativ 40 km.

Pe traseul turistic, Mocănița cu aburi de pe Valea Vaserului circulă, de obicei, între lunile mai și octombrie. Aceasta poate avea două tipuri de vagoane: închise sau sub forma de terasă, de unde turiștii pot admira peisajul superb al văii.

Puteti citi pe blogul Adrianei despre plimbarea ei cu mocanița, într-o frumoasă zi de toamnă.

 

©Daniel Secarescu

 

Recomandări locaţii și obiective turistice pentru familii cu copii în județul Satu Mare

 

Județul Satu Mare se află în partea de nord-vest a României, în regiunea istorică Maramureș și are reședința în orașul Satu Mare. Acesta se învecinează cu județele Maramureș, Sălaj și Bihor și se află la granița cu țările Ungaria și Ucraina. Fiind un județ de graniță aici trăiește un mixt de etnii ce includ români, maghiari, ucrainieni, romi şi șvabi germani.

 

Orașul Satu Mare este reședința județului cu același nume. Fiind cel mai important oraș din județul Satu Mare, nici obiectivele turistice nu puteau lipsi de aici.

Din punct de vedere arhitectural și istoric, în oraș puteți vizita Muzeul Județean, Muzeul de Artă, Biserica Reformată cu lanțuri, Biserica Romano-Catolică (1844), Templul Mare (lăcașul de cult evreiesc), Turnul Pompierilor (construit în perioada 1903-1904), Teatrul, Statuia Lupoaica (o copie a Lupoaice Napocene), Hotelul Dacia sau Palatul Administrativ. De asemenea, în ceea ce privește locurile de agrement din oraș, cele mai cunoscute sunt „Ștrandul Nord Vest Termal Park” și aqua park-ul „Aqua Star”.

 

Tot Adriana Podină face o trecere în revistă a obiectivelor turistice pe care le poti vizita in judetul Satu Mare, în orașul Satu Mare, orașul Carei (castelul Karolyi, Monumentul Ostașului Român, ștrandul termal Carei), orasul Tășnad si zona Negrești –  Oaș.

In Carei, puteți vizita un superb castel din secolul al XIX-lea (1894) ce aparține familiei Károlyi. În interiorul său funcționează, din anul 1985, muzeul orașului, iar în grădina castelului a fost amenajat un parc dendrologic ce adăpostește mai multe specii de plante rare și un manej.

Dacă ajungeți să vizitați zona Negrești –  Oaș, vă recomandăm să treceți și pe la Muzeul Țării Oașului, situat în Negrești-Oaș. Acesta conține două secții, una expozițională – ce cuprinde o colecție de etnografie şi artă populară și una de artă contemporană – și o secție în aer liber.

 

 

 

Stațiunea Tășnad este cea mai cunoscută stațiune cu apă termală din județul Satu Mare, fiind vizitată anual de turiști atât din țară, cât și din străinătate. Aceasta include trei bazine cu apă termală și unul cu apă rece și mai multe spații de cazare și de agrement. Apele termale bogate în minerale, a căror temperatură poate ajunge la 37-40 de grade, ajută la ameliorarea sau la vindecarea unor afecțiuni reumatice și dermatologice.

Pe lângă băile termale, în localitate puteți vizita și Muzeul Orășenesc, amenajat în Castelul Cserey-Fischer, ce cuprinde patru săli expoziționale în care sunt prezentate istoria, arheologia și etnografia zonei Tășnadului, dar și Biserica Reformată construită în anul 1476, în stil gotic și devenită monument istoric.

 

Articolul complet al Adrianei îl găsiți aici: Ce pot vizita in judetul Satu Mare.

 

Știu sigur că avem multe locații faine în Maramureș și Satu Mare, hoteluri și pensiuni child-friendly, așa că aștept sugestiile voastre pentru completarea listei.

 

Credit foto: Andra Maria Tamas

 

Urmărește și articolele cu recomandări locaţii și obiective turistice pentru familii cu copii din celelalte regiuni ale României:

  1. BANAT (Timiş, Caraş Severin)
  2. BUCOVINA (Suceava)
  3. CRIŞANA (Arad, Bihor, Sălaj)
  4. MOLDOVA (Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Vrancea, Botoşani, Galaţi)
  5. TRANSILVANIA (Bistriţa Năsăud, Cluj, Albă, Hunedoara, Mureş, Harghita, Covasna, Sibiu) – fără Braşov
  6. DOBROGEA (Tulcea, Constanţa)
  7. MUNTENIA (Argeş, Dâmboviţa, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Teleorman) – fără Bucureşti şi Prahova
  8. OLTENIA (Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj)
  9. BUCUREŞTI şi împrejurimi
  10. VALEA PRAHOVEI (Prahova, Braşov)

Toate articolele din acest proiect minunat se vor găsi pe blog în categoria ROMÂNIA E CHILD FRIENDLY.

 

Ajută-mă să completăm împreună lista cu Recomandări locaţii și obiective turistice pentru familii cu copii în Maramureș!

 

Imaginea reprezentativă – credit foto World Travel Family.

Sper că găseşti util și ușor de parcurs articolul nostru. Dacă da, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram  sau canalul de YouTube şi să dai share articolului.

Distribuie articolul

Comentarii