Sfaturi de călătorie pentru Laponia: cum să te pregătești pentru o excursie în țara lui Moș Crăciun
Distribuie articolul
Ți-am pregătit o suită de sfaturi de călătorie pentru Laponia, tot ce trebuie să știi pentru o viitoare excursie în țara lui Moș Crăciun. Cum te pregătești pentru o excursie în Laponia? Ce trebuie să știi neapărat? Ce haine și încălțări sunt cele mai potrivite? Cum e vremea în Laponia?
Laponia este cea mai întinsă și cea mai nordică regiune finlandeză. Are peste 100.000 de kilometri pătrați, iar capitala poartă numele de Rovaniemi. Rovaniemi este un oraș animat, unde vei găsi restaurante, baruri și cafenele.
Sfaturi de călătorie pentru Laponia: condiţii de intrare pentru români
Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Finlanda.
Intrarea în Finlanda este permisă cu pașaportul sau cartea de identitate în termen de valabilitate.
Ora locală
Ora locală este aceeași ca și în România, deci nu avem diferența de fus orar.
Condițiile atmosferice din Laponia la început de decembrie
Zăpada se așterne, din octombrie sau noiembrie, cam peste tot, până în martie – aprilie. Nu vă așteptați la covoare de zăpadă groase de 1 m, totuși, la început de decembrie, în special în zonele turistice, frecventate de mulți pași mari și mici.
Vremea în Rovaniemi în luna decembrie este umedă (cu precipitații). În medie, temperatura minimă înregistrată este de -8°C.
Temperaturile tipice în timpul zilei ar fi:
Noiembrie: -10 până la 5 grade Celsius
Decembrie: -20 până la -10 grade Celsius
Ianuarie: -30 până la -15 grade Celsius
Previziuni de la fața locului puteți găsi pe acest site.
Temperaturile diurne se situează între -5°C și 10°C, iar noaptea pot coborî până la -20°C!
Sfaturi de călătorie pentru Laponia: Mai mult noapte decât zi
În decembrie, în Rovaniemi, zilele durează, în medie, 4 ore. Soarele răsare undeva la 10:00 și apune la 14:00. Privește acest lucru ca pe un avantaj, te vei putea bucura de luminițele feerice ale locului fără să fii nevoit să aștepți până târziu căderea serii.
Sfaturi de călătorie pentru Laponia: ce vom face în vizită la Moșul
Programul final al fiecărei zile, pe fiecare din cele 2 hoteluri și grupurile mai mici care alcătuiesc grupul mare, îl veți primi cu maxim 1 săptămână înainte de plecarea în excursie.
Dar trebuie să știi ce poți face acolo, care sunt cele mai importante atracții, pentru că le poți vizita alături de grupul tău sau individual, în ritmul tău (dacă nu contravine cu programul stabilit pentru grup), mai ales dacă ești cazat în Satul lui Moș Crăciun.
Ziua de 28 Noiembrie o petrecem pe drumul către Laponia, transfer către hoteluri și check in, apoi o vizită de după amiază la Arktikum & Pilke Science Centre (pentru cei ce au optat pentru această excursie avem deja biletele cumpărate, muzeul se închide la ora 18.00).
Ziua de 29 Noiembrie o petrecem în Satul lui Moș Crăciun. Santa Claus Village este situat la 8 km de Rovaniemi și construit chiar pe Cercul Polar. Va fi primul pe listă, că doar de asta ai bătut atâta drum și-ai băgat atât de adânc mâna în buzunar.
Satul îl poți vizita oricând pentru că este deschis non-stop, dar principalele lui atracții sunt accesibile doar în intervalul orar 10-18 (marea majoritate). Programul cu planificarea orelor pe fiecare grup / fiecare activitate îl veți primi înainte de plecarea în excursie, ne-am străduit să trecem toate activitățile prin rotație, astfel încât să evităm cozile mari și aglomerația.
Aici sunt o mulțime de lucruri minunate pe care le vei face, vei alterna activitățile outdoor cu cele indoor (vezi sfaturile de pregătire bagaje mai jos, ca să ai o experiență cât mai plăcută). Spre exemplu:
- Traversează Cercul Polar – zona este foarte bine marcată și delimitată, ca un prag pe care să-l treci – și primești și atestat pentru asta (e contra cost, dar Familia Hai Hui se va ocupa de asta pentru tine!).
- Vizitează Oficiul Poștal al Moșului, unde ajung scrisori din lumea întreagă (reale!) – e un raft plin cu ele!
- Nu rata unul din cele mai importante motive ale excursiei – întâlnirea cu Moșul (după ceva timp de stat la coadă), întâlnire care este gratuită, fie la el acasă, fie în biroul lui (ceea ce poate fi confuzant pentru copii, cum de e Moșul în ambele locuri, în același timp?). Căsuța în care își are „biroul” este fermecătoare, desprinsă parcă din povești, și vă va emoționa pe toți, mai mici sau mai mari. Poți face fotografii cu Moș Crăciun – pe suport de hârtiecostă 35 de euro, iar un pachet digital (foto și video), costă 50 de euro (să ți-l descarci și să intri în posesia lui). Nu ai voie să faci poze cu telefonul sau camera foto personală!
- Fă cunoștință cu renii Moșului la ceea ce se cheamă Santa Claus Reindeer Resort și, desigur, sa nu ratezi plimbarea cu sania trasă de reni. Au mai multe trasee, de lungimi diferite – 400 m, 1 km sau 13 km (pentru care trebuie covor zdravăn de zăpadă). Noi avem inclus în pachetul excursiei traseul de 1 km prin pădure.
- Vizitează Santa’s Pets – și hrănește reni, lame, alpaca și alte animăluțe (alături de care te poți și plimba). În plus, acolo îți poți da frau liber adrenalinei și te poți da cu sania / colacul pe zăpadă. Îți împrumută ei și echipamentul potrivit dacă nu ești îmbrăcat corespunzător.
- Vizitează pe Doamna Crăciun la ea acasă.
- Treci pe la Academia Elfilor – o activitate de maxim 30 de minute în care cei mici află secretele elfilor. Puteți sări peste ea, mergeți oricum la Academia Elfilor din Santa Park, despre care aflați detalii mai jos. Această activitate în Santa Village costă 39 EUR, în Santa Park (pe care îl vizităm în 30 Noiembrie) este inclusă în biletul de intrare.
Pentru cei care au ales acest opțional, nu uita că vei face cunoștință cu magnificii husky siberieni la o fermă și chiar vei merge la o plimbare cu sania trasă de frumoșii cățeluși. Bucură-te de timpul alături de aceste creaturi frumoase și nu uita să faci muuuulte poze și filmări!
Așează-te apoi în sanie și bucură-te de plimbare, de copacii încărcați de zăpadă, de aerul rece care îți umple plămânii, în timp ce atelajul de husky îți trage sania în peisajul de iarnă. Ascultă câteva povești și află despre stilul de viață lapon de la musher-ul tău într-o colibă caldă, unde te poți încălzi cu o băutură fierbinte și câteva snack-uri (fursecuri, chec, biscuiți).
În 30 Noiembrie avem rezervare pentru Santa Park, un nemaipomenit parc de distracții la interior, votat drept una din cele mai frumoase destinații de Crăciun din lume. Totul se petrece sub pământ și ai să găsești (și aici) Biroul lui Moș Crăciun, Școala și atelierul Elfilor, Poșta de scrisori, un trenuleț magic, un atelier de turtă dulce plus multe alte lucruri minunate!
În aceeași seară (sau în prima, în funcție de prognoza cea mai favorabilă pentru găsirea aurorei) avem excursia în căutarea Aurorei Boreale, ghidul local ne duce în locurile din jurul Rovaniemi unde este cel mai probabil să vedem Luminile Nordului. Înainte de călătorie, verificăm condițiile meteorologice pentru a găsi cel mai bun loc unde le putem întâlni.
Rețineți că aurora boreală este un fenomen natural imprevizibil pe care nimeni nu îl poate garanta 100%. Cu toate acestea, experiența profesională a operatorului local și previziunile cresc șansele să putem observa acest fenomen extraordinar.
În 1 decembrie ne echipăm și mergem în vizită la Ranua Wildlife Park.
Un total de aproximativ 50 de specii de animale nordice și arctice (și aproximativ 150 de animale) trăiesc în parcul Ranua Wildlife Park, un parc zoologic care pune responsabilitatea și siguranța locuitorilor săi înaintea vizitatorilor.
Majoritatea locuitorilor parcului s-au născut acolo sau sunt transferați din alte parcuri de animale și sunt obișnuiți cu prezența oamenilor, dar noi, ca vizitatori, suntem obligați să respectăm liniștea animalelor în propria lor casă.
Singurul urs polar din Finlanda trăiește în acest parc și aici mai poți vedea lupi, râși, urși bruni, vulpe arctică, bufnițe, elan, reni, vidre și multe altele, toate în incinte spațioase în mijlocul pădurii, care imită habitatul lor natural!
Ce și unde poți mânca în vizită la Moș Crăciun
Bucătăria scandinavă este una simplă, care încă mai păstrează caracteristici de pe vremurile vikingilor. Gastronomia este dominată de produsele din cereale, de fructele de pădure, de lapte și produse lactate care sunt ingrediente principale pentru o mulțime de preparate. Și desigur, peștele – în special somonul, dar și codul, heringul și păstrăvul.
Peștele este frecvent consumat afumat, alături de cartofi și fructe de pădure. Și tot din pește, mai exact din somon, la care se adaugă smântână, cartofi și mărar, se prepară o supă consistentă numită Loikki. Mai este consumată carnea de ren (cu textură asemănătoare celei de vită) în tocănițe.
Dintre mâncărurile tradiționale mai amintim cârnații pentru grătar (grillimakkara), serviți cu muștar, și leipäjuusto, o brânză moale preparată din lapte de vacă. Băștinașii preferă să o consume la desert, cu dulceață de mure.
Dintre deserturi sunt de încercat, la o cafea, korvapuusti, brioșele cu scorțișoară, și mustipiirakka, plăcinta cu afine.
Ce să pui în bagajul de Laponia
Vom asigura echipamentele termice (contra cost) oricui are nevoie de ele, dar va trebui să ne organizăm un pic și să le rezervăm din timp pentru excursii.
Experiențele din trecut ne-au dovedit că hainele normale de iarnă (pe care le puteți avea deja în dulap și pe care le recomandăm mai jos) sunt suficiente la plimbări și activități. Ba cu straturile luate corect, nici nu mai e nevoie de echipament suplimentar, pentru că la husky și reni vor fi blănuri și pături, iar la aurora ne deplasăm cu autocarele și ne putem încălzi oricând.
Combinezoanele închiriate pot fi greoaie, inconfortabile și greu de nimerit pe măsura voastră exactă. Imaginați-vă că sunteți un grup de peste 100 de persoane și… oh, wait, chiar suntem un grup de peste 100 de persoane și poate dura foarte mult activitatea de probă și nimerire a unei măsuri cât mai adecvate pentru fiecare persoană, poți găsi liber un combinezon pentru copilul tău de 5 ani dar care să fie măsura 8 ani.
Până atunci, dacă aveți pe acasă sau sunteți fani ai anotimpului rece și oricum aveați de gând să cumpărați, puneți în bagaj:
- geacă de iarnă (de ski, geaca ori combinezon, să nu fie blană ori geacă lungă – nu veți putea trage overall închiriat peste ea sau va fi incomod). Pentru a ține pasul cu frigul, o jachetă impermeabilă/rezistentă la vânt va fi scutul tău principal împotriva oricărei condiții meteorologice pe care Finlanda ți le-ar putea rezerva. Dacă are manșete elastice, o glugă și o căptușeală moale, si mai bine.
- pantaloni groși sau de ski – o pereche care nu este prea strânsă pe corp și vă permite să vă mișcați liber, cu fleece pe dedesubt.
- o pereche de cizme / ghete / bocanci de iarnă impermeabile este unul dintre cele mai importante lucruri. Dacă sunt confortabile și au o priză bună, mai bine. Vei purta o pereche groasă de șosete, așa că este o idee bună să ai o pereche cu o jumătate sau chiar o mărime întreagă mai mare.
- șosete groase, preferabil de lână, merinos sau de ski, se pun peste cele de bumbac uzuale
- un set termic de bază (izmene sau colanți și tricou, vătuite sau din materiale care încălzesc, din merino sau poliester – cele de la Decathlon sunt foarte ok).
- pantaloni și colanți comozi de purtat la atracțiile indoor
- pulovere, cardigane sau veste călduroase din lână sau fleece – cât mai puțin voluminoase pentru a permite straturile
- accesorii împotriva frigului: căciulă, fular și mănuși (sunt de preferat căciulile fără moț, peste care poți trage gluga gecii sau combinezonului, mănușile waterproof, în special pentru copiii care se vor juca la zăpadă)
- pijama – nu exagera și lua flanelul cel mai gros, în hoteluri este chiar cald și bine
- costumul de baie – Laponia este renumită pentru saune, acestea fac parte din cultura lor – se pare că sunt mai multe saune decât automobile pe acolo. În plus, cei de la Scandic au și piscină, avantaj ei!
- lenjerie intimă – am o recomandare pentru doamne aici, încercați să lăsați sutienele acasă și să vă luați bustiere de sport la voi.
- doar dacă ai pe acasă, o lanternă din aceea de pus pe cap (head torch) poate fi utilă și la căutat Aurora Boreală. Ai putea crede că smartphone-ul tău va funcționa bine, dar având în vedere temperaturile sub zero, îți va fi foarte greu să-ți scoți mănușile pentru a folosi telefonul cu ecran tactil. În plus, în acest fel mâinile tale vor fi libere și nu va trebui să-ți faci griji că îți scapi telefonul în zăpadă.
- o cremă hidratantă + balsam de buze pentru a vă proteja de temperaturile înghețate: frigul poate fi dăunător și poate duce la piele uscată și/sau crăpată. Aveți nevoie de tipul potrivit de cremă hidratantă pentru temperaturile arctice, deoarece cu multe dintre cele obișnuite există riscul să vă înghețe pe față.
- medicamentele + cosmeticele uzuale
- ochelari de soare – nu, nu glumesc. În zilele însorite, zăpada te va orbi!
- baterie pentru telefon și aparatele foto / video (se descarcă mai repede pe frig)
Secretul în Laponia sunt STRATURILE. Să te îmbraci și dezbraci pe straturi, să păstrezi căldura în interior fără a transpira. Să fie ușor de gestionat când intri undeva unde e cald (stai la coadă la Oficiul Poștal sau te deplasezi cu autocarul, spre exemplu), să poți da jos geaca și vesta sau fleece-ul și să le poți îmbrăca la fel de ușor când ieși afară.
Ai grijă de extremități (dacă îți e cald și bine la cap, gât, mâini și picioare ești ok)!
Nu face parada modei, mergem la distracție și zăpadă, la animale arctice și vin fiert, mergem să ne bucurăm de tot ce ne oferă această destinație, nu îți trebuie 5 pulovere, 3 geci și 10 căciuli pentru 4 zile.
Ține minte că ai voie să iei cu tine un bagaj de cală de 23 kg și unul de cabină de 8 kg, de persoană.