Te Puia, Rotorua, Noua Zeelandă – maori, gheizere, păsări kiwi şi tradiţii
Distribuie articolul
Plecăm cu autocarul de pe plantația de kiwi vizitată și ne îndreptăm către Te Puia, unde ne așteaptă o după-amiază plină de istorie, tradiții și minuni naturale.
Rezervația geotermală Te Puia
Te Puia se întinde pe o suprafață de 70 de hectare în valea geotermală Te Whakarewarewa, la marginea oraşului Rotorua. Parcul este renumit pentru faimosul gheizer Pōhutu, bazine de nămol, izvoare termale şi formaţiuni de siliciu. Tot aici sunt scoli naționale de sculptură în lemn, piatră și os.
Imediat ce intram în Te Puia, suntem poftiți într-o Marae (o clădire cu semnificație spirituală) pentru un spectacol cultural tradiţional Māori ce a inclus cântece tradiționale, dansuri și demonstrații de abilități de luptă (inclusiv Haka).
In galeria foto și video regăsiți filmări și fotografii mai multe de la fața locului, dar facem o scurta lecție de istorie mai jos, pentru a înțelege contextul spectacolului și locului.
Te Puia – Istoria Māori în Noua Zeelandă
În societatea Māori, marae este un loc în care cultura poate fi sărbătorită, unde se poate vorbi limbajul Māori, unde pot fi îndeplinite obligațiile inter tribale, unde pot fi explorate și dezbătute obiceiurile, unde pot fi ținute ocazii de familie cum ar fi zilele de naștere și unde pot fi realizate ceremonii importante, cum ar fi primirea de vizitatori sau adunarea celor morți (tangihanga).
La fel ca instituțiile conexe din vechea Polinezia, marae este un wāhi tapu, un „loc sacru” care poartă o mare semnificație culturală.
Māori (/maʊri/) sunt oamenii polinezieni indigeni din Noua Zeelandă. Māori provin din coloniștii din estul Polineziei, care au sosit în Noua Zeelandă în mai multe valuri de călătorii cu canoe (awaka), la un moment dat între anii 1250 și 1300.
De-a lungul mai multor secole izolate, coloniștii polinezieni au dezvoltat o cultură unică, cunoscută sub numele de „Māori”, cu propria lor limbă, mitologie bogată, meșteșuguri distincte și arte spectaculoase. Māori de la început au format grupuri tribale, bazate pe obiceiurile și organizațiile sociale orientale din Polinezia.
Horticultura a înflorit folosind plantele pe care le-au introdus, iar mai târziu a apărut o cultură proeminentă a războinicilor.
Sosirea europenilor în Noua Zeelandă începând cu secolul al XVII-lea a adus schimbări enorme în modul de viață Māori. Māori a adoptat treptat multe aspecte ale societății și culturii occidentale. Relațiile inițiale dintre Māori și europenii au fost în mare parte amiabile, iar odată cu semnarea Tratatului de la Waitangi în 1840, cele două culturi au coexistat ca parte a unei noi colonii britanice.
Creșterea tensiunilor asupra vânzărilor de terenuri în litigiu a condus la conflicte în anii 1860. Revoluția socială, decenii de conflict și epidemii de boală au avut un efect devastator asupra populației Māori, care a scăzut dramatic. La începutul secolului XX, populația Māori a început să se recupereze și s-au făcut eforturi pentru a-și spori poziția în societatea mai largă din Noua Zeelandă și a obține justiția socială.
Cultura tradițională Māori s-a bucurat de o renaștere și o mișcare de protest ce a apărut în anii 1960 și care pledează pentru problemele lui Māori.
În recensământul din 2013, în Noua Zeelandă au fost identificate aproximativ 600 000 de persoane, ca fiind Māori, ceea ce reprezintă aproximativ 15% din populația națională. Ei sunt al doilea cel mai mare grup etnic din Noua Zeelandă, după New Zealanders („Pākehā”).
Kiwi House la Te Puia
Intrăm în KiwiHouse, o construcţie care adăposteşte câteva exemplare din pasărea ne-zburatoare cu penaj maro.
Există cinci specii de kiwi: kiwi maro, tokoeka, rowi, kiwi și kiwi mic. Kiwi de la Te Puia sunt kiwi maro. Kiwi are picioare mari puternice, gheare ascuțite și un cioc lung. Oul de kiwi este uriaș. Cu ani în urmă au fost aproximativ 12 milioane de kiwi, dar astăzi există mai puțin de 100.000 și această icoană națională este pe cale de dispariție.
Avem noroc să vedem în semi-intunericul locului (kiwi este o pasăre nocturnă) un exemplar superb. Este ceva mai mare ca mărime decât mă aşteptam, cam ca un cocoş. Nu ştiu de ce îmi imaginam ceva mai mic, ca o găinuşă aşa.
Satul traditional Maori la Te Puia
Explorăm apoi urmele unui sat fortificat tradițional al populaţiei Maori, Pikirangi Village, în care ne dăm seama cum trăiau cu câteva sute de ani în urmă.
Facem apoi o scurtă plimbare prin valea geotermală Whakarewarewa, vedem bazinele de noroi, faimosul gheizer Pohutu și bazinele fierbinți care fac Te Puia unic.
Gheizerul Pōhutu și bazinele cu noroi fierbinte de la Te Puia
Pōhutu („poor-hoo-too”) este cel mai mare geyser activ din emisfera sudică. El erupe o dată sau de două ori pe oră și uneori ajunge la înălțimi de 30 de metri. Pōhutu înseamnă „stropire constantă” în Māori.
Erupțiile pot dura de la câteva minute până la mult mai mult. Acum 15 ani, Pōhutu a erupt timp de peste 250 de zile. Pōhutu continuă să impresioneze vizitatorii o dată sau de două ori pe oră.
Purapurawhetu („poo-rah-poo-rah-fet-oo”) înseamnă „praf stele”. Piscina cu nămol de la Purapurawhetu își ia numele de la micile clustere de noroi fierbinte în piscină. Aceasta seamănă cu un model de stele, cum ar fi galaxia Calea Lactee. Nămolul din acest bazin este închis la culoare deoarece conține cantități mici de sulf negru.
Această piscină activă de nămol este cea mai mare și mai impresionantă la Te Puia, cu o adâncime cuprinsă între 6 și 10 metri. Activitatea în acest bazin de nămol depinde de precipitații. Atunci când Ngā mōkai-ā-Koko este activă, exploziile de aburire cu temperaturi de atingere a nămolului de până la 95 ° C.
Părăsind Te Puia, facem un tur panoramic cu autocarul în Rotorua (click pe link) și vedem istoricele băi Bathhouse și Gardens of Government, Piscina Rachel’s, Baile Blue Baths și Spa Polineziene.
Sper că găseşti util și ușor de parcurs articolul nostru. Dacă da, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram şi să dai share articolului. Găsești mult mai multe fotografii în galeria foto atașată acestui articol.