O călătorie înapoi în timp, la Orheiul Vechi
Distribuie articolul
Lăsând la o parte vinăriile vizitate (căci suntem mari amatori de vinuri fine și bucate alese), probabil că atracția noastră favorită de pe întreg itinerariul turului în Republica Moldova a fost călătoria la complexul muzeal Orheiul Vechi.
Și e absolut normal, întrucât partea centrală a Rezervaţiei Cultural-Naturală ”Orheiul Vechi” o reprezintă un amfiteatru de o rară frumuseţe, format de malurile înalte ale cursului sinuos al Răutului:
Ce am căutat noi în Orheiul Vechi, vă întrebați?
În perioada 19 – 23 Octombrie 2021 i-am vizitat pe frații noștri de peste Prut, la invitația Agenției pentru Investiții din Republica Moldova și Federației Patronatelor din Turismul Românesc, alături de colegi din presa românească și din agenții de turism din România.
In 2019, Agenţia de Investiţii din Republica Moldova şi Ministerul Turismului din România au dezvoltat ruta cultural-turistică „Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt”, ca rezultat al Acordului dintre România şi Republica Moldova, semnat în 2018, privind colaborarea pentru promovarea turismului.
Ruta cultural-turistică „Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt” parcurge circa 2000 km şi străbate 20 localităţi din România, 9 localităţi din Republica Moldova şi 13 domenii viticole, oferind, astfel, turiştilor o lecţie de istorie şi de spiritualitate prin intermediul obiectivelor turistice reprezentate de mănăstirile ctitorite, cetăţile fortificate, hrubele (beciurile domneşti) vechi de peste 500 de ani, a căror continuitate s-a păstrat până în zilele noastre şi, nu în ultimul rând, a muzeelor în cadrul cărora sunt organizate expoziţii cu vestigii din timpul domniei Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt. De asemenea, pe lângă atracţiile de bază, traseul este completat de alte 80 de locuri adiţionale, 34 din Republica Moldova şi 46 din România, care oferă turiştilor o experienţă diversificată: gastronomică, oenoturistică, de aventură etc.
Traseul promovează următoarele obiective turistice: cetăţi (Suceava, Soroca, Neamţ, Tighina), domenii de cultivare a viţei-de-vie şi de producere a vinului, podgorii şi beciuri domneşti (Cotnari, Mileştii Mici, Cricova, Purcari, Et Cetera, Panciu-Odobeşti etc.), mânăstiri ctitorite de voievod (Putna, Pătrăuţi, Voroneţ, Volovăţ, Reuseni, Sfântul Ilie, Dobrovăţ, Sfântul Nicolae Domnesc, Hârlău, Sfântul Nicolae Popăuţi, Cuvioasa Parascheva, Biserica Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Borzeşti-Bacău, Căpriana), muzee (Muzeul viei şi vinului din Hârlău şi Muzeul lui Ştefan cel Mare din Vaslui, Muzeul de Istorie şi Etnografie din Mereni), Palatul Culturii din Iaşi, construit pe o veche ctitorie a voievodului, Curţile Domneşti din Tg. Neamţ şi din Vaslui, Complexul rupestru de la Ţîpova, Orhei, Saharna şi Monumentul lui Ştefan cel Mare din Chişinău, precum şi Podul Înalt pentru sărbătorirea victoriei obţinute în lupta cu Imperiul Otoman.
Despre prima atracție vizitată am scris aici: Conacul Manuc Bei din Hîncești.
Dar să revenim la subiectul articolului:
Unde și ce e Orheiul Vechi
Complexul muzeal Orheiul Vechi este amplasat în valea Răutului, un afluent de dreapta al Nistrului, pe teritoriul comunei Trebujeni din raionul Orhei al Republicii Moldova. Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi care are un statut special și constituie cel mai important sit cultural din Republica Moldova, aflându-se și în procesul de nominalizare pentru a fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.
Complexul cuprinde cîteva zeci de hectare ale orașului medieval Orhei (sec. XIII–XVI), denumit ulterior Orheiul Vechi (după părăsirea așezării date și întemeierea în alt loc a unui oraș nou, cu același nume – Orheiul de azi). Din cadrul complexului fac parte două promontorii mari (Peștere și Butuceni), la care se alătură trei promontorii adiacente mai mici (Potarca, Selitra și Scoc), pe teritoriul cărora se află ruinele unor fortificații, locuințe, băi, lăcașuri de cult (inclusiv mănăstiri rupestre) atît din perioada tătaro-mongolă (sec. XIII–XIV) cît și moldovenească (sec. XV–XVI).
Rezervaţia Cultural-Naturală ”Orheiul Vechi” se află în partea de est a Republicii Moldova, în defileul stâncos al râului Răut, într-un loc fascinant, de importanţă strategică, aproape de vărsare în fluviul Nistru, într-o zonă de confluenţă a civilizaţiilor antice şi medievale, sedentare şi nomade, orientale şi occidentale, creştine şi musulmane.
La doar 60 de kilometri de Capitală, timpul parcă a rămas în loc. Cât cuprinzi cu ochii, vezi grote, peșteri, caverne și călugări sihastri. Pare că toată istoria Moldovei s-a adunat la Orheiul Vechi. Legenda spune că primii oameni s-au stabilit aici cu 40.000 de ani în urmă, iar de-a lungul timpului s-au perindat tracii, geții, dacii și alte neamuri.
Mănăstirea în piatră, atracția zonei Orheiul Vechi – Schitul Rupestru Peştera
Schitul rupestru „Peştera” se află la marginea de nord a satului Butuceni. Complexul monastic este alcătuit din două unități de bază: Biserică și corpul de chilii monahale.
Deasupra complexului monastic, pe suprafața promontoriului Butuceni este instalată o cruce din piatră (sec. XVII-XVIII) și amenajată o Clopotniță (1820).
Biserica se află la est de chilii. Este construită în baza unor încăperi mai vechi, urmele cărora se proiectează foarte bine în anumite locuri. Este amenajată de-a lungul versantului, fiind compusă din următoarele compartimente: Altar, Naos, Pronaos, Pridvor și un Gang de acces. Lungimea Bisericii este de 14,7 m, iar lățimea de 4,0-8,0 m, înălțimea de 2,6-3,5 m.
Complexul de chilii al mănăstirii „Peștera” se află la vest de Biserică. Este alcătuit dintr-o sală centrală cu 12 încăperi-nișe laterale.
Complexul monastic a funcționat în mai multe etape, care se încadrează între secolele XV/XVI – începutul sec. XIX (1816).
Între 1816–1904 schitul a fost Biserică parohială a satului Butuceni, ulterior aceasta funcționează doar în timpul marilor sărbători (Paște și Crăciun). În anul 1946 biserica „Peștera” este închisă, mai târziu fiind transformată în depozit al colhozului din localitate. În anul 1968 trece în gestiunea Complexului muzeal Orheiul Vechi. În anul 1996 Biserica schitului a fost ocupat și repus în valoare de către noua comunitate monahală înființată la Butuceni.
La plimbare prin satul Butuceni
După vizita la mănăstirea săpată în piatră, am vizitat o gospodărie tradițională în satul Butuceni, o căsuță care seamănă cu cea a stră-bunicilor nostrui de la țară, cu un pridvor înconjurat de flori, o căsuță cu intrări joase, odaia mare pentru oaspeți, cea familiei care servește de bucătărie și dormitor, beciul în care se păstrau bucatele și vinul.
O plimbare lejeră prin sat ne-a dus înapoi, în timp, pe vremea bunicilor și stră-bunicilor noștri. Îți lăsăm mai jos o galerie de fotografii să te convingi de frumusețea locului!
Citește și Top 5 atracții turistice în Republica Moldova, pe ruta cultural-turistică Ștefan cel Mare și Sfânt. E foarte greu să alegi din 1000 de fotografii!
Imediat apare și articolul scris pentru Kudika.ro despre Drumul vinului în Republica Moldova!
Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, grupul de Facebook Călătorii cu copii, contul de Instagram şi să dai share articolului, dacă ţi-a plăcut, desigur!