Program excepțional de 1 Mai în Cappadocia (28 Aprilie – 03 Mai 2023)
Distribuie articolul
La trei ani distanță de când am descoperit magia Anatoliei, a formațiunilor ciudate peste care plutesc baloane colorate în lumina caldă a răsăritului de soare, te invit să ni te alături într-un program de grup excepțional în perioada 28 Aprilie – 03 Mai 2023, în Cappadocia!
Ai aici o listă cu cele mai interesante 10 atracții turistice din Cappadocia, dacă nu ești încă ferm convins că această destinație este un must-see!
Dar de ce Cappadocia?
Cappadocia (tărâmul frumoșilor cai, cum mai este denumită) este o regiune istorică din Anatolia centrală, cele mai importante orașe din regiune fiind Kayseri, Avanos, Aksaray, Nevșehir și Ürgüp. O zonă ce pare desprinsă din altă lume, cu oraşe subterane, case şi biserici săpate în tuf vulcanic, dar şi cu forme bizare pe care natura le-a cioplit în rocă de-a lungul timpului.
Relieful constă dintr-un platou înalt de peste 1000 m altitudine, străpuns de vârfuri vulcanice precum Hasan (3253 m), Melendiz (2293 m), Muntele Erciyes din apropierea Kayseri (vechea Cezaree) fiind însă cel mai înalt (3916 m).
Dar hai să vezi ce ne-am propus să facem acolo, pe zile:
Programul excursiei de grup în Cappadocia
Ziua 1 / 28 Aprilie 2023 / Vineri / București – Istanbul – Kayseri
Ne întâlnim la aeroport cu restul grupului la ora 07.30 pentru a face formalitățile de check-in. Zburăm spre Kayseri cu Turkish Airlines, cotată în repetate rânduri drept cea mai bună companie aeriană din Europa, cu o escală la Istanbul. Decolăm la ora 09.35 din București și aterizăm la Istanbul la ora locală 11.00. Avem escală o oră cincizeci și cinci de minute, la ora 12.55 ne îmbarcăm spre Kayseri, unde aterizăm la ora 14.20.
Transfer la hotel Osmanli Cappadocia Hotel sau similar și cazare.
Zonele cele mai căutate pentru cazarea în regiune sunt Göreme, Nevsehir, Ürgüp, Avanos sau Uçhisar. Dar cea mai renumită regiune este Goreme, foarte aproape de toate atracţiile turistice din Cappadocia, cu minunatele hoteluri, pensiuni şi hanuri săpate în peşteră (Cave Hotels).
Seara o rezervăm unei plimbări prin Goreme, gazda noastră pentru următoarele 5 nopți.
Ziua 2 / 29 Aprilie 2023 / Sambata / Cappadocia Green Tour: Kaymakli, Valea Soganli, Sobesos, Mustafapasa
Mic dejun.
Se crede că primele semne ale activității monahale în Cappadocia datează din secolul al IV-lea, moment în care comunități mici, care acționează pe învățăturile lui Basileus cel Mare, episcop de Kayseri, au început să locuiască celulele scobite în stâncă. În perioadele ulterioare, pentru a rezista invaziei arabe, au început să formeze sate troglodyte sau orașe subterane, cum ar fi Kaymakli (prima oprire din turul nostru de azi) sau Derinkuyu, care au servit drept locuri de refugiu.
Vedem cum trăiau oamenii în aceste orașe cu mai multe niveluri, cu grajduri, bucătării, camere de depozitare și camere de vinificație), apoi ne indreptam spre Valea Soganli (facem o plimbare in pas lejer, de circa 2 km, prin valea cu morminte bizantine din stâncă). Vizitam Sobesos, o baie romană din secolul al V-lea cu mozaicuri și morminte din perioada Imperiului Bizantin, Taskinpasa Medresesi (o școală teologică otomană) și Mustafapasa (un vechi sat grecesc numit cândva Sinasos).
Avem transport asigurat, ghid local, intrările la obiective și prânz în cadrul turului.
Mai multe despre Green Tour pe link.
Seara putem merge la un spectacol optional al dervișilor rotitori, pe noi ne-a impresionat acest ritual religios, profund și marcant.
Ziua 3 / 30 Aprilie 2023 / Duminica / Cappadocia Blue Tour: Devrent Valley, Pasabaglari, Avanos, Uchisar, Goreme Open Air Museum
Mic dejun.
Dacă ieri am luat tangență cu istoria și geografia Cappadociei prin vizitele în Valea Soganli, orașul antic Sobesos și Mustafapasa, astăzi suntem pregătiți să descoperim construcțiile și bisericile sculptate în tuf vulcanic din cadrul muzeului Goreme Open Air, valea Pasabaglari (Monks Valley) cea plină de conuri și ciuperci formate după două erupții vulcanice și a eroziunii, dar și Valea Devrent (supranumită Valea Imaginației) în care vom vedea formațiuni în forme de animale. Avem opriri si la atelierele de ceramică de la Avanos și fabrica de covoare handmade, zona este renumită pentru aceste meșteșuguri, iar priceperea celor ce duc mai departe tradițiile ceramicii modelate și pictate manual, dar și a covoarelor țesute de mii de femei în zonă, cu o răbdare titanică și o tehnică absolut uimitoare este absolut lăudabilă.
Muzeul Goreme Open Air a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO în 1985, ca parte din Goreme National Park si Rock Sites of Cappadocia, pe de o parte datorită peisajului spectaculos cu creste muntoase, văi și vârfuri denumite „fairy chimneys” (pe vremuri oamenii credeau că ciudatele formațiuni au fost create de zâne!), peisaj sculptat de erupțiile treptate ale vulcanilor din zonă și eroziune, pe de altă parte datorită moștenirii unei civilizații demult apuse, Bizanțul.
Oprim să vizităm și Castelul Uchisar (cel mai înalt punct din regiune), dar și pentru niște fotografii perfecte pentru Instagram la Esentepe (cu o vedere panoramică fabuloasă).
Avem transport asigurat, ghid local, intrările la obiective și prânz în cadrul turului.
O descriere amănunțită și mai multe fotografii din Blue Tour puteți viziona pe link.
Ziua 4 / 01 Mai 2023 / Luni / Cappadocia Red Tour: Derinkuyu Undergrpound City, NarliGol, Ihlara Canyon, Belisirma, Selime
Mic dejun.
După o oprire în orașul subteran Derinkuyu (cel mai mare oraș subteran din regiune, folosit ca adăpost pentru o lungă perioadă de timp în timpul invaziilor), vizităm NarliGol (lacul craterului vulcanic), si apoi Valea Ihlara, un defileu lung de 16 km tăiat în rocă vulcanică, în partea de sud a Cappadociei, rezultat în urma mai multor erupții ale Muntelui Erciyes, format de râul Melendiz acum mii de ani.
Lângă Muntele Hasan și Muntele Melendiz (doi dintre cei trei vulcani din Cappadocia) este Ihlara, cu o adâncime de aproximativ 100 m. Începe din satul Ihlara și se termină cu Mănăstirea Selime din satul Selime, după ce a făcut 26 de coturi de-a lungul a 14 kilometri. Se crede că valea adăpostea peste patru mii de locuințe și o sută de biserici rupestre decorate cu fresce. Aproape optzeci de mii de oameni locuiau odată în Valea Ihlara.
Întregul canion este acoperit cu locuințe subterane tăiate în stâncă și biserici din perioada bizantină construite de grecii capadocieni. Acești localnici au fost obligați să părăsească zona și să se mute în Grecia, în schimbul de populație din Turcia și Grecia din 1923.
La finalul drumeției prin canion ne oprim în satul Belisirma (vedem viața autentică a satului nealterată), luăm prânzul în sat, pe malul apei, și încheiem ziua cu o vizită la Selime (un sit monahal antic, cu un punct panoramic minunat).
Avem transport asigurat, ghid local, intrările la obiective și prânz în cadrul turului.
Mai multe despre canionul Ihlara, Belisirma si Selime pe link.
Ziua 5 / 02 Mai 2023 / Marti / Cappadocia Orange Tour (optional): Hot Air Balloon. Kizilcukur, Cavusin, Rose Valley
Dacă doriți o experiență unică, rezervăm în avans un zbor opțional cu balonul cald la răsărit. Programarea la balon se face cu câteva zile înainte și nu se poate muta de pe o zi pe alta.
Sunt multe alte zone pe Terra unde se zboară cu balonul cu aer cald: în Nappa Valley (California), în Sedona (Arizona), în Myanmar, am auzit că şi în Emiratele Arabe Unite au început să zboare cu balonul peste deşert. Dar niciuna din zone nu are avantajul peisajului extraordinar al Cappadociei, combinaţia de forme geografice vulcanice şi grădini / livezi verzi. Citiți mai multe despre experiența noastră zborul cu balonul in Cappadocia.
Ne întoarcem la hotel pentru mic dejun și un pic de odihnă.
La amiază facem, optional, o activitate de trekking de jumătate de zi de la punctul de apus (Kizilcukur) la Cavusin prin Valea Trandafirilor. Această vale deține diferite culori și tipuri de formațiuni stâncoase.
Vizitam bisericile din Uzumlu. Terminam drumeția în satul Cavusin, unde oamenii încă locuiesc în locuințe tăiate în stâncă și case de piatră. Durează aproximativ 3 – 4 ore și poteca este într-una dintre cele mai interesante văi ale Cappadociei.
Ziua 6 / 03 Mai 2023 / Miercuri / Kayseri – Istanbul – Bucuresti
Luăm micul dejun și, la ora 10.30 avem transfer către aeroportul din Kayseri pentru zborul către Istanbul planificat să decoleze la ora 13.25.
La ora locală 14.55 ajungem pe aeroportul din Istanbul, unde avem escală de aproape 4 ore.
La ora 20.15 sosim pe aeroportul din București și ne despărțim prieteni.
Prețul excursiei în Cappadocia. Servicii incluse.
899 euro / adult, loc în cameră dublă standard – 4 camere disponibile de acest tip
799 Euro / copil între 8 – 13,99 ani cazat cu împreună cu 2 adulți cu pat suplimentar
699 Euro / copil între 5 – 7,99 ani cazat cu împreună cu 2 adulți
Alte tipuri de cazari:
999 euro / adult, loc în cameră dublă deluxe – 2 camere disponibile de acest tip
1.099 euro / adult, loc în Junior Suite – 1 camera disponibila de acest tip
Nu recomandăm această excursie copiilor sub 5 ani, dar dacă sunteți curajoși și doriți să luați copiii cu voi, asigurați-vă că pentru cei mici aveți sisteme de purtare, că sunteți atât voi, cât și ei, în formă fizică bună, deoarece programul implică mult mers pe jos, trekking, urcat și coborât.
Pentru copiii între 2 – 4.99 ani prețul este de 499 Euro, cazare fără pat suplimentar împreună cu 2 adulți.
Prețul de 899 Euro / persoana loc în cameră dublă standard include:
-
transportul cu avionul București – Istanbul – Kayseri și retur, cu Turkish Airlines;
-
taxe aeroport, bagaj de cală 23 kg, bagaj de mână 8 kg;
-
5 nopți de cazare cu mic dejun în tipul de camera disponibil la momentul înscrierii, la hotelul menționat Osmanli Cappadocia Hotel sau echivalent (include taxe locale);
-
transferuri aeroport Kayseri – hotel în Goreme – aeroport Kayseri;
-
transferuri cu midi-autocar / microbuz, ghid local și intrări la obiectivele turistice, conform program în excursiile incluse, menționate mai jos;
-
excursie full day Cappadocia Green Tour (cu prânz inclus);
-
excursie full day Cappadocia Blue Tour (cu prânz inclus);
-
excursie full day Cappadocia Red Tour (cu prânz inclus);
-
însoțitor de grup.
Notă: Tarifele pentru adulți sunt valabile pentru orice persoană > 14 ani.
Tarifele pentru copii sunt valabile la cazarea împreuna cu 2 adulți plătitori în cameră. Pentru cazul în care vor fi un adult + un copil pe cameră, tariful aplicat va fi de 2 adulți. Supliment camera single: 300 Euro / sejur
Prețul nu include:
- Cinele și băuturile în timpul meselor de prânz;
- Zborul cu balonul cu aer cald: in jur de 200 Euro / persoană (se rezervă și achită în avans, același tarif pentru orice persoană mai mare de 6 ani)
- Spectacol derviși rotitori – 40 Euro / persoană
- Cappadocia Orange Tour – 50 Euro / persoana (transport, ghid local, intrările la obiective și prânz în cadrul turului incluse).
- Seară tematică turcească (transferuri, cină turcească, spectacol, băuturi alcoolice incluse) – 50 Euro / persoană
- Asigurare medicala de călătorie si asigurare storno.
Modalitate de plată:
– pentru rezervare și garantarea locului în grup se achită un avans de 500 euro / persoană (adult sau copil) – la înscriere;
– până la 31 Martie se plătește diferența, atât la adulți cât și în cazul copiilor sau celor cazați în alte tipuri de camere.
Plățile se pot face în Euro sau RON, pe baza facturilor emise de agenție.
Cum te înscrii în excursia din Cappadocia:
Dai un mail la familiahaihui@gmail.com cu numele / prenumele călătorilor ca în pașaport și datele de naștere ale copiilor;
Pentru a avea loc această excursie, grupul minim necesar este de 20 persoane. Numărul maxim de turiști este de 30 de persoane.
Condiții de călătorie Turcia:
Potrivit hotărârii autorităților competente din Republica Turcia, începând cu data de 1 iunie 2022, NU mai este necesară prezentarea certificatului care să ateste vaccinarea împotriva COVID-19, dovada trecerii prin boală sau testarea RT-PCR ori antigen la niciunul din punctele vamale de intrare în această țară (aerian, terestru și naval).
De asemenea, a fost eliminată obligativitatea completării formularului PLF la intrarea în Turcia.
Paşapoartele simple electronice sau temporare trebuie să aibă o valabilitate de minimum 150 zile la momentul intrării în Turcia şi să dispună de cel puţin o filă goală.
Cetăţenii români care călătoresc în Turcia în scop turistic nu au nevoie de viză de intrare pe teritoriul acestui stat.
Ce mai aștepți? Hai (Hui) în Cappadocia cu noi!
Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, grupul de Facebook Călătorii cu copii, contul de Instagram şi să dai share articolului, dacă ţi-a plăcut, desigur!