Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

Cu copiii în Cappadocia, ziua 3: din balon în orașul subteran Kaymakli

6 august 2019
Destinaţii
0 comentarii

Distribuie articolul

În scurt timp urmează noi aventuri în cea de-a treia zi în Cappadocia: vom descoperi oraşul subteran Kaymakli şi lacul Nar Gölü sau Volcanic Crater Lake, vom face o drumeţie prin valea (sau canionul) Ihlara şi vom urca până la catedrala Selime, care mi-a plăcut tare!

După dimineaţa plină de emoţii în care am reuşit (yeeey!) să zburăm cu balonul cu aer cald după cinci zile consecutive în care baloanele nu au avut voie să se ridice pe cerul Cappadociei, revenim pentru un mic dejun rapid la gazda noastră, Tekkaya Cave Hotel.

 

 

Oraşul subteran Kaymakli este cel mai întins oraş subteran din Cappadoccia, Derinkuyu este cel mai adânc!

 

Orașul subteran Kaymakli este unul dintre cele 200 de orașe subterane din Cappadocia, dar doar câteva sunt deschise publicului. Aceste orașe rupestre troglodite au fost săpate încă din vremea hitiţilor și s-au extins de-a lungul secolelor, în timp ce armate invadatoare au traversat Anatolia Centrală în căutare de prizonieri și bunuri. În Cappadocia există 36 de orașe subterane, cel mai larg este Kaymakli, iar cel mai adânc este Derinkuyu.

 

orasul subteran Kaymakli

 

Un pic de istorie: cum au apărut oraşele subterane în Cappadocia?

 

Pământul vulcanic din Cappadocia este ideal pentru săpat, iar lipsa de combustibil a făcut ca depozitarea și locuința subterană să fie o idee bună (temperatura nu se schimbă în subteran). Fiecare popor care a trăit în această regiune încă de pe vremea hitiţilor a contribuit la ceea ce au început hitiţii.

 

În anumite perioade, nevoia de a dezvolta aceste bârloguri a fost mai mare decât altele. În timpul persecuției române a creștinilor din secolele ÎI și III d.Hr., nevoia de a se ascunde era mare. În acest timp, zonele subterane au fost extinse. Din nou, în secolele VIII-X, când călăreții arabi au cutreierat ţinuturile Anatoliei, dorința de a deveni invizibil a venit rapid. Aparent, mii de oameni puteau locui în aceste camere în stânci timp de luni întregi.

 

orasul subteran Kaymakli

 

orasul subteran Kaymakli

 

 

Arheologii au găsit un tunel de 9 kilometri care face legătura între Kaymakli și Derinkuyu. Cât de disperați erau acești oameni? Puteau coborî în orașul subteran, din fiecare aşezare, în apropierea tunelurilor, iar apoi, dacă opresorii lor nu plecau, puteau face o călătorie de 10 km și veneau în alt oraș.

 

orasul subteran Kaymakli

 

 

Kaymakli este într-adevăr o capodoperă arhitecturală, având în vedere că au făcut-o cu unelte de mână și fără electricitate. Un labirint în care am fi pierduţi fără Omer, ghidul nostru!

 

valea Ihlara

 

Vizita efectivă în oraşul subteran Kaymakli

 

Orașul subteran Kaymakli este construit sub dealul cunoscut sub numele de Cetatea Kaymakli și a fost deschis vizitatorilor în 1964. Oamenii satului Kaymakli (Enegup în limba greacă) și-au construit casele în jurul a aproape o sută de tuneluri ale orașului subteran. Locuitorii regiunii folosesc în continuare cele mai convenabile locuri din tuneluri ca pivnițe, spații de depozitare și grajduri, pe care le accesează prin curțile lor.

 

orasul subteran Kaymakli

 

Omer ne spune că arheologii au tras concluzia, având în vedere numărul mare al încăperilor de depozitare dintr-o zonă atât de mică, ca un număr mare de oameni au locuit aici, până la 3500 de persoane!

Orașul subteran Kaymakli are pasaje joase, înguste și înclinate. În timp ce orașul subteran este format din 8 etaje sub pământ, doar 4 dintre acestea sunt deschise publicului astăzi, iar spațiile sunt organizate în jurul puțurilor de ventilație.

 

 

orasul subteran Kaymakli

 

Cele mai importante zone ale orașului subteran se află la etajul 3. Pe lângă numeroase locuri de depozitare, vinării și bucătărie, blocul de andezit cu textură în relief este foarte interesant.

 

orasul subteran Kaymakli

 

Cercetări recente au dovedit că această piatră a fost folosită ca vas de topire pentru cupru. Piatra nu a fost adusă aici de afară, ci făcea parte din stratul de andezit descoperit în timp ce se scobea. Pentru a-l putea folosi ca oală de topire, au fost sculptate 57 de găuri pe suprafața pietrei. Minereul de cupru, cu o lungime de aproximativ 10 cm, era introdus într-una din găuri și era ciocănit folosind o bucată de rocă tare (o tehnică din perioadele preistorice).

Coloana de ventilație poate fi văzuta și de la etajul 4. Este un puț vertical, adânc de aproape 80 de metri, și trece pe toate etajele în jos.

 

orasul subteran Kaymakli

 

 

Ce trebuie să ştii pentru planificarea unei vizite în oraşul subteran Kaymakli:

 

Avertismente:

  • Vei parcurge tuneluri înguste care îţi impun să te ghemuieşti (exersezi mersul piticului), dar nu va fi nevoie să te târăşti!

orasul subteran Kaymakli

  • Dacă suferi de claustrofobie, eşti însărcinată în mai mult de 6 luni sau ai cu tine un copil până în 4-5 ani, mai bine uită de acest obiectiv turistic!
  • Ai grijă permanent la cap! Tavanul încăperilor săpate în stânca poate fi destul de jos şi te poţi lovi!
  • Chiar dacă este luminat, în orașul subteran nu vei găsi aproape niciun semn (cu excepţia săgeţilor albastre şi roşii care indică drumul „WAY ÎN” sau „WAY OUŢ”) sau alte informații care să îţi povestească ce observi şi istoria locului. Din acest motiv e foarte util un ghid.

orasul subteran Kaymakli

Taxa de intrare în 2019: 35 lire turceşti (cam 6 Euro)
Localizare: la 26 km sud de Göreme, în orașul Kaymakli
Semnalizare / informații la faţa locului: Aproape deloc. Dacă mergi pe cont propriu (fără tur), asigură-te că angajezi un ghid sau vei privi doar o grămadă de stânci în subteran. Ghizii aduc locul la viață, îi poţi găsi chiar la intrare, ba negociază şi prețul (cam 120 lire turceşti – 20 de Euro e un preţ corect).

orasul subteran Kaymakli

 

Timp de vizitare: vizita ghidată durează cam o oră, cel mult 90 de minute.

Cel mai bun mod de a o vedea: două pachete de tururi includ Kaymakli în itinerarul lor: Blue Tour, care trece și prin Valea Soğanlı și Mustafapașa (orașul grecesc vechi); Red Valley / Rose Tour, care include o drumeție prin văi dimineața și o vizită la Kaymakli după-amiaza.

 

orasul subteran Kaymakli

 

Ieşim din subteran în razele calde ale soarelui şi tragem adânc aer în piept. Cum o fi să stai luni în şir în tunelele acelea, fără lumină, aer suficient?

Ne îndreptam spre un alt punct pe traseul nostru, microbuzul trage lângă un lac. Abia când coborâm ne dăm seama cât este de frumos locul!

 

valea Ihlara

 

valea Ihlara

 

Lacul Nar (Nar Gölü) este un lac într-un crater vulcanic, la aproximativ 36 km sud-est de Aksaray în Cappadocia.

Are o adâncime de 21 de metri și o suprafață de 0,7 kilometri pătrați. Bazinul lacului s-a format ca urmare a activității vulcanice. Există încă activitate geotermală în zonă, care a dat naștere la izvoarele fierbinți din jurul lacului. În ultimii ani, apele geotermale au fost pompate până la hoteluri din apropiere pentru a fi utilizate.

 

valea Ihlara

 

 

Next stop: valea sau canionul Ihlara, se pare că ne așteaptă o drumeție pe cinste!

 

Citește și celelalte articole despre experiențele noastre alături de copii in Cappadocia:

 

Zborul cu balonul în Cappadocia, un vis împlinit și copii fericiți

Cu copiii în Cappadocia – ziua 1: Valea Soganli, Sobesos, Mustafapasa

Cu copiii în Cappadocia – ziua 2: Goreme, Avanos, Pasabag, Valea Devrent

Caravanserai și derviși în Cappadoccia

 

Următoarea plecare de grup este planificată pentru 28 Aprilie – 03 Mai 2023. Ne puteți apela cu încredere pentru informații suplimentare sau rezervări.

Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram şi să dai share articolului, dacă ţi-a plăcut, desigur!

Galerie foto

Distribuie articolul

Comentarii