Care crezi că e cea mai frumoasă amintire din călătoriile mele? (bonus CONCURS)
Distribuie articolul
Dacă la Proba 1 am visat frumos şi v-am povestit o fantezie despre Farmecul Umbriei, o experienţă în Iordania şi o călătorie spirituală în Japonia, la Proba 2 a concursului Spring SuperBlog 2018, Momondo vine cu #Călătoriideneuitat şi ne provoacă pe toţi să fim creativi, atât pe mine, cât şi pe voi, în a povesti, din experiența proprie, care este cea mai frumoasă amintire din călătoriile mele / voastre.
Vrei să câştigi bilete de avion în valoare totală de 500 euro oferite de Momondo?
O să îţi povestesc mai jos, cu lux de amănunte, ce trebuie să faci, nu e nimic complicat.
Acestea fiind spuse, cei ce mă citesc de ceva vreme ştiu că îmi este greu să aleg, tocmai pentru că sunt un om pozitiv şi iubesc călătoriile. Toate călătoriile. Am amintiri frumoase din absolut fiecare drumeţie, excursie, concediu, croazieră, sejur pe care le-am făcut singură, în cuplu sau cu familia, în ţară sau în străinătate.
Aleg să păstrez în suflet fiecare destinaţie vizitată în interes de serviciu sau în vacanţă, de aceea îmi este cu atât mai greu să aleg.
Care este cea mai frumoasă amintire din călătoriile mele?
Să fie prima mea deplasare în afara ţării, în 2001, la Paris, în team building?
Paris a fost primul oraş pe care l-am vizitat în afara României. Eram doar o tânără emoţionată la vederea tuturor minunilor întâlnite, turnul Eiffel, Luvru, Notre Dame, Montmartre, Sacre Coeur, Champs Elysees, Sena, Disneyland…
Am mai fost de vreo trei ori de atunci la Paris, însă de fiecare dată l-am văzut cu alţi ochi. Prima dată a fost magic. Dar nu, nu este aceasta cea mai frumoasă amintire din călătoriile mele.
Să fie prima mea deplasare în afara Europei, în 2002, în Thailanda?
Bangkok-ul şi cultura orientală m-au fascinat, templele şi locurile sacre m-au învăţat că sunt multe alte religii pe pământ şi că lumea nu se termină la graniţa României. Am fost uimită de curajul meu de a coborî pe tiroliana de la etajul 52 al unei clădiri din Bangkok şi de cum arăta atunci o staţiune exotică, Pattaya.
Nu, nici aceasta nu este cea mai frumoasă amintire din călătoriile mele.
Nici prima vizită în SUA, la New York, în 2005, moment în care am realizat cât de departe suntem noi, ca nivel de dezvoltare a ţării, de restul lumii occidentale. Nici măcar Times Square, Broadway, Empire State Building, Central Park şi restul atracţiilor de neratat în New York nu mă fac să spun că aceasta este cea mai frumoasă amintire.
Să fie călătoriile în cuplu de dinainte de copii, la Londra, Amsterdam, Istanbul, Veneţia, Orlando, Cape Town, Beijing, Honk Kong?
Să fie evadările în cuplu de după copii, la Dubai, Barcelona, Sankt Petersburg, Berlin, Milano, Bologna?
Să fie vacanţele anuale, împreună cu copiii, pe litoralul turcesc, la greci sau pe litoralul românesc? Sau sejururile cu ei în Singapore, Dubai, Sydney, Orlando, New York, Miami, Seychelles?
Nici măcar concertele pe care le-am vânat în străinătate şi la care am fugit tot în cuplu, după ce am devenit părinţi, ocazie cu care am vizitat şi destinaţiile respective, nu reprezintă cea mai frumoasă amintire din călătoriile mele. Mă refer aici la concertul KISS din 2013 la Zurich şi concertul AC DC din 2015 la Varşovia.
Să fie vreuna din croazierele de neuitat pe care le-am făcut împreună cu copiii?
Poate cea în Caraibele de Est din 2015, în care am văzut 7 insule din Caraibe în 7 zile?
Să fie cea în Asia din 2016 în care am văzut ceva din Vietnam, Coreea de Sud, China, Singapore?
Sau croaziera din 2017, extrem de frumoasă, în Australia – Noua Zeelandă? Ori prima experienţă de snorkeling în familie la Marea Barieră de Corali?
Nu.
Nu vreau să credeţi că mă laud cu destinaţiile vizitate, vreau doar să înţelegeţi cât de greu mi-a fost să aleg care este cea mai frumoasă amintire din călătoriile mele.
Cea mai frumoasă amintire din călătoriile mele provine de acum 10 ani (exact la începutul lunii Martie), încununa un circuit de vis în Ecuador – Peru.
Nu este vizita la Middle of the World, Ecuador, sau faptul că am fost cu trupul, în acelaşi timp, în două emisfere.
Nici oraşul Lima, cu ale sale atracţii turistice renumite, Plaza de Armas şi Catedrala, biserica San Francisco, Plaza Mayor, Palatul Torre Tagle sau catacombele subterane.
Nici măcar cartierul Miraflores, cu faleza Oceanului Pacific şi Parcul Iubirii, ceviche (un preparat din peşte şi/sau fructe de mare, răspândit în toate statele de coastă ale Americii Centrale) şi berea Cusquena.
Nici oraşul de provincie pitoresc Cuzco, situat în sud-est, lângă Valea Urubamba în lanțul muntos al Anzilor, cu ai săi locuitori pitoreşti şi Templul Soarelui sau Catedrala Santo Domingo.
Situat la o altitudine de 3.399 m, ca să rezişti în Cuzco erai nevoit să faci aclimatizare. Cea mai facilă metodă era să mesteci frunze de Coca sau să bei ceai de Coca. Pe noi ne-au întâmpinat încă din aeroport localnicii cu suveniruri, printre care şi punguţe cu frunze de Coca de vânzare, iar la hotel, înainte de check-in, ne-au arătat locul unde stătea un termos imens cu ceai de coca deja făcut.
Timp de secole, acest ceai a fost folosit de către indigenii care trăiesc în lanțul muntos Anzi din America de Sud. Se pare că acest ceai are destul de multe avantaje deoarece conține compuși precum inulina, fitonutrienți și alcaloizi. Frunzele de coca conțin și vitaminele A, C, E precum și B2 și B6. Îndepărtează simptomele survenite în urma adaptării organismului la altitudini mari (greaţă, vărsături, diaree), creşte energia şi reduce riscul de boli cardiovasculare.
Ne-a ajutat ceaiul în zilele petrecute acolo, inclusiv în călătoria de neuitat prin Valea Sacră, cu trenul Vistadome Valley către Machu Picchu.
Dar nu, dragii mei, nici măcar călătoria şi traseul de trekking către Machu Picchu şi vizitarea ruinelor incaşe nu au fost cea mai frumoasă amintire din călătoriile mele.
Toate (inclusiv ceaiul de coca) au fost un cumul de factori ce au sprijinit la înfăptuirea celei mai frumoase amintiri din călătoriile noastre: conceperea unui mic incaş în Peru, fiul meu cel mare, Ionuţ.
Ni-l doream deja de doi ani, făcusem teste peste teste, desfundare de trompe, analize, se lăsa aşteptat. Doctora ne-a spus că suntem în regulă, să nu ne mai stresam şi va veni.
Ni l-a trimis Dumnezeu când eram relaxaţi (probabil a ajutat ceaiul de coca), cu inimile deschise şi sufletele pline de frumos. Ni l-a trimis pe 8 Martie 2008, după acest sejur minunat. El, împreună cu fratele său (conceput în Turcia, de altfel) reprezintă cele mai frumoase amintiri din călătoriile noastre.
Trei săptămâni mai târziu (la sfârşitul lunii Martie 2008, de ziua soţului meu) eram în Orlando şi făceam testul de sarcină. Două liniuţe roz!
Am ştiut atunci că îmi voi aminti de Peru ca de un loc special (dincolo de însemnătatea istorică şi turistică) şi că vom reveni împreună cu băieţii să le arătăm minunile din Anzi!
Gata, aţi aflat! Acum vă provoc pe voi!
TU MĂ AJUŢI PE MINE ŞI POŢI CÂŞTIGA PREMIUL pentru “Cea mai frumoasă amintire din comentarii”!
Cum? E foarte simplu, urmează paşii aceştia:
1. Destăinuie cea mai frumoasă amintire de călătorie într-un comentariu la articolul meu (poate fi dintr-o vacanţă, excursie, drumeţie, sejur, circuit, croazieră, etc).
ATENŢIE: Comentariu la articolul acesta, de pe blog, poţi lăsa comentariu şi la postarea de pe Facebook, dar doar cele lăsate articolului de pe blog intra în competiţie!
Fii original, coerent şi creativ, ai toate şansele să câştigi! (Pasul 1 e important pentru tine, dar şi pentru mine, m-aş bucura enorm să ştiu că unul din cititorii şi prietenii mei au câştigat acest premiu.)
2. Dă un like şi un share (foloseşte în postarea ta hashtagurile #Călătoriideneuitat, #Momondo şi #FamiliaHaiHui) articolului scris de mine postat pe pagina de Facebook a blogului, poţi lăsa chiar şi un comentariu la postarea de pe Facebook referitoare la concurs (Pasul 2 e important pentru mine pentru că mă ajuţi, poate, să obţin un premiu de popularitate pe baza interacţiunilor din Facebook).
Criterii și barem de jurizare pentru premiul acordat celui mai inspirațional comentariu (jurizarea pentru articolul înscris în competiţie, cât şi pentru premiul acordat pentru cititori, se face exclusiv de membrii echipei Momondo):
Respectarea temei – 20 puncte
Creativitatea și originalitatea – 40 puncte
Corectitudinea gramaticală – 20 puncte
Coerența și fluența textului – 20 puncte
Termen limită pentru comentarii: vineri, 16 martie 2018, inclusiv (până la ora 23:59)
Termen de jurizare pentru comentarii & premiul de popularitate: vineri, 23 martie 2018
PREMIILE PENTRU VOI:
Premiul I: Bilete de avion în valoare totală de 500 euro
5 premii x 1 voucher de călătorie în valoare de 50 euro
Premiile pot fi revendicate în termen de trei luni calendaristice de la încheierea competiției, perioada de călătorie fiind la alegerea câștigătorilor.
Baftă, mie și baftă, vouă!
Aceste text este scris pentru Proba 2 din concursul Spring SuperBlog 2018.
Fotografii din arhiva personală a familiei, fiți indulgenţi, căci sunt mai vechi de 10 ani unele!
Poţi oricând să îmi lași feedback-ul tău într-un comentariu.
Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram şi cel de Twitter.
UPDATE 24.03.2018
Au venit si rezultatele jurizarii Momondo (partea a doua):
Premiul de popularitate: Catalina Coman
Premiul pentru “Cea mai frumoasă amintire din comentarii”: Andreea Tomescu – https://mihaelaroxana.ro/2018/03/08/cheia-spre-libertate/#comment-2823
Cele 5 vouchere de călătorie, în valoare de 50 euro fiecare:
1. Natalia Stefanita – https://familiahaihui.ro/blog/cea-mai-frumoasa-amintire-din-calatoriile-mele/#comment-3800403727
2. Lavinia Nita – https://berbececristian.wordpress.com/2018/03/09/inainte-de-cei-20-000-km/#comment-2315
3. Muntean Bianca – http://florinacordos.ro/2018/03/04/unde-esti-tu-copilarie/#comment-72
4. Ileana Crainic – http://ioanaspune.ro/2018/03/taina-din-barcelona.html#comment-36927
5. dana el dreny – http://www.hai-cu-butterfly.com/aventura-adrenalina-zile-extreme-pe-inca-jungle-trail-peru/#comment-284
Felicitari! Sa va bucurati de premii!