Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

5 motive pentru care croazierele cu copiii sunt vacanțe perfecte pentru toată familia

8 august 2017
Croaziere

Distribuie articolul

Pregătesc o serie de 5 articole despre croaziere cu copii, pe lângă cel prezent, în care să găsiți toate informaţiile necesare planificării, rezervării şi desfăşurării unei croaziere cu copii, în fapt a unei vacanţe perfecte pentru toată familia.

Să nu ratezi în viitorul apropiat:

Croaziere cu copii – Cum rezervi o croazieră (va include sfaturi despre găsirea unor oferte cât mai bune, a unor itinerarii deosebite, planificarea şi rezervarea zborurilor şi a hotelurilor de dinaintea croazierei, rezervarea efectivă, ce să pui şi să NU pui în bagaj)

(va include descrierea operaţiunilor de îmbarcare / debarcare, la ce să te aştepţi, ce poţi face pe vapor sau în porturi, diverse sfaturi)

Croaziere cu copii – Impresii despre MSC Cruises – Croaziera printre insulele din Caraibele de Est

Croaziere cu copii – Impresii din croaziera cu Ovation of the Seas, Royal Carribean

croaziere cu copii, MSC Cruises, MSC Divina, Cartagena

MSC Divina ancorat în Cartagena, un port și un oraș absolut superb

Cum este o croazieră cu copii după tine?

Este o vacanţă frumoasă sau un stres în plus?

De ce să rezervi o croazieră pentru familia ta?

Aflaţi răspunsurile noastre mai jos, mai precis motivele pentru care noi suntem de această părere: croazierele cu copii sunt vacanţe perfecte pentru toată familia.

croaziere cu copii, MSC Cruises, MSC Musica, East Carribean, St. Maarten

Plajă de vis în St. Maarten, Caraibele de Est, am ajuns aici cu MSC Musica într-o croazieră de neuitat (7 insule în 7 zile)

Că suntem fani croaziere am mai spus. Nu pretindem că suntem experţi, însă în decurs de trei ani (din Aprilie 2014 până în Februarie 2017) am fost în 5 croaziere cu copiii din dotare, cu 5 vapoare diferite şi 3 linii de croazieră diferite. Iată cele 5 motive:

 

1. Ai un itinerariu complet, cu multiple oraşe / porturi de văzut într-o singură călătorie.

Practic „cartierul general” al familiei este stabilit pe vasul de croazieră, acesta acostează de-a lungul unei coaste sau în mai multe ţări (uneori chiar pe continente diferite), cobori şi vizitezi timp de 6 – 8 – 12 – 24 ore în fiecare zi alt oraş / port (în afara zilelor pe mare, când te distrezi la bord).

croaziere cu copii, MSC Cruises, MSC Musica, Antigua

Motivul numărul 1 pentru care iubim croazierele – peisaj de vis în Antigua, parte dintr-un traseu extraordinar în Caraibele de Est

Dacă nu te convingi după ce vezi itinerariile croazierelor pe care le-am parcurs noi, poate te conving celelalte 4 motive:

Aprilie 2014 / MSC Cruises / vapor MSC Orchestra / croazieră pe Marea Mediterană / 7 nopţi

Itinerariu: Genoa (Italia) – Malaga (Spania) – Casablanca (Maroc) – Lisabona (Portugalia) – Barcelona (Spania) – Genoa (Italia)

Februarie 2015 / MSC Cruises / vapor MSC Musica / croazieră în Caraibele de Est şi Antile / 7 nopţi / 7 zile, 7 insule

Itinerariu: La Romana (Punta Cana, Rep. Dominicană) – Tortola – Antigua and Barbuda – Martinique – Saint Lucia – Guadeloupe – Saint Maarten – La Romana

Noiembrie 2015 / MSC Cruises / vapor MSC Divina / croazieră în Caraibele de Vest / 7 nopţi

Itinerariu: Miami (SUA) – Ocho Rios (Jamaica) – Cartagena (Columbia) – Cristobal (Panama) – Puerto Limon (Costa Rica) –  Cozumel (Mexic) – Miami (SUA)

Iunie 2016 / Royal Carribean / vapor Ovation of the Seas / croazieră Asia / 12 nopţi

Itinerariu: Singapore (Singapore) – Ho Chi Minh (Vietnam) – Hong Kong (China) – Xiamen (China) – Seoul (Incheon, Coreea de Sud) – Tianjin (Beijing, China)

Februarie 2017 / Celebrity Cruises / vapor Celebrity Solstice / croazieră în Australia – Noua Zeelandă / 12 nopţi

Itinerariu: Sydney (Australia) – Melbourne (Australia) – Fiordurile Neozeelandeze (cruising) – Dunedin (Noua Zeelandă) – Akaroa (NZ) – Wellington (NZ) – Tauranga (NZ) – Bay of Islands (NZ) – Auckland (NZ)

croaziere cu copii, Celebrity Cruises, Celebrity Solstice, Akaroa

Vasul de croaziera Celebrity Solstice pe fundalul minunat din Akaroa, Noua Zeelanda și doi copii ce trag la apa

 

Cum vezi altfel 7 insule superbe (dar total diferite) din Caraibe, în 7 zile? Sau la ce cost? Cum vezi 4-5 oraşe din 4-5 ţări diferite, fără să intervină costuri suplimentare cu avioane între destinaţii, cazări în acele oraşe, transferuri, etc?

Dacă mai stai şi câteva zile înainte de croazieră la destinaţia de plecare sau de sosire, ai o vacanţă extraordinară, te poţi obişnui cu eventuala diferenţă de fus orar, combini mai multe vizite zburând o singură dată.

 

2. Îți uşurezi logistica de călătorie, lucru foarte important atunci când călătoreşti cu copiii.

Dacă excluzi vizitele anterioare sau ulterioare în porturile de îmbarcare / debarcare, pentru această călătorie împachetezi / despachetezi o singură dată bagajul.

Noi călătorim cât se poate de light, cu circa două valize mari și două de cabină, pentru toată familia (2 adulți și 2 copii), pentru o călătorie de circa 2-3 săptămâni.

Totuși, să împachetezi / despachetezi bagajele de 5-7 ori in decurs de 10 zile poate fi stresant și consumator de timp. De aceea am inclus acest motiv în listă.

croaziere cu copii, Celebrity Cruises, Celebrity Solstice, captain Zisis Taramas

Familia Hai Hui cu domnul căpitan Zisis Taramas al vasului Celebrity Solstice.
Băieții erau la clubul pentru copii la momentul fotografiei.

3. Ai activităţi pentru copii, activităţi pentru adulţi şi activităţi pentru toată familia, la un loc, pe vapor.

croaziere cu copii, Royal Carribean, Ovation by the Seas, whirlpool

In whirlpool, o piscina de circa 1 m adâncime, cu un curent de apa ce te rotea permanent, Ovation of the Seas, Royal Carribean

Activităţile pentru copii într-o croazieră de familie acoperă:

 • club(uri) pentru copii, free of charge în timpul zilei, pe grupe de vârstă (Toddler, Child, Teen) cu activităţi de tot felul, de la ateliere de art&craft, de gătit, dans, joacă liberă, etc;
 • unele vapoare au loc special pe punte cu piscina de copii, tobogane sau „splash area”;
 • altele au tiroliană, perete de căţărare sau activităţi de surf;
 • sală de activităţi cu Xbox, Play Station cu console şi jocuri instalate, pufuri), mese de ping pong, mese de foosball;
 • sală de jocuri (video games) – se achită extra;
 • unele vapoare au terenuri de baschet / fotbal / golf;
 • pe Royal Carribean aveau o sală imensă în interior unde ziua – la anumite ore aveau maşinuţe electrice (din acelea cu care te plimbi în parcurile de distracţie), la alte ore se amenaja teren pentru plimbat cu rolele, iar seara se transforma în discotecă, cu lumini, muzică, etc;
croaziere cu copii, Royal Carribean, Ovation by the Seas, water playground

Distracție maxima pentru copii – loc de joaca cu tobogane acvatice pe Ovation by the Seas, Royal Carribean

Nu ai timp să te plictiseşti într-o zi pe mare cu atâtea activităţi pentru adulţi:

 • sală de fitness;
 • pistă de alergare pe punte;
 • unele vapoare au un loc amenajat ca o terasă pe punte unde se fac vizionari de filme seara;
 • lecţii de dans ţinute la anumite ore;
 • ateliere de gătit;
 • prezentări de produse, prezentări ale porturilor şi excursiilor;
 • casino;
 • entertainment la baruri (muzică live, instrumentală, jazz, pop, etc);
 • centru spa (cu tot ce înseamnă asta) – se achită extra;
 • bibliotecă;
 • cigar room (un salon special de fumat);
 • degustări de vinuri.
croaziere cu copii, Celebrity Cruises, Celebrity Solstice, pool

Puntea cu piscine, jacuzzi, jocuri de apa, pool bar, de pe vasul Celebrity Solstice

Activităţile pentru întreaga familie se desfăşoară, de obicei, fie la piscină în timpul zilei, la sălile de activităţi după-amiaza (tenis de masă în familie, campionat de foosball, vânătoare de comori cu familia la clubul de copii), fie la teatru seara, când poţi viziona împreună cu copiii spectacolul din seara respectivă.

croaziere cu copii, Royal Carribean, Ovation by the Seas, entertainment center

Sala de distracții de pe Royal Carribean, vas Ovation by the Seas, la etajul inferior erau Bumper cars și teren de dat cu role ziua, discoteca seara; la etajul superior sunt mese de tenis de masa, de foosball, salonul de Xbox

4. Vasul de croazieră este un fel de resort pe apă (de circa 14 – 18 etaje), dotat cu absolut toate facilitățile unui hotel de 5 stele.

 • Cabine interioare sau exterioare, cu balcon sau fără, potrivite pentru familii, dotate exact precum camerele (mai mici) de hotel, cu pat matrimonial, canapea extensibilă sau paturi suprapuse, dulap de haine, baie utilată, minibar, TV interactiv, birou, telefon, pat pentru bebeluș la cerere;
croaziere cu copii, MSC Cruises, MSC Divina, stateroom

Cabina exterioară de pe MSC Divina este un pic mai mare ca suprafață căci am avut noroc să ne confirme o cabină pentru persoane cu mobilitate redusă

 • Restaurant principal deschis circa 18 ore / zi (în general), cu varianta de servire bufet pentru cele trei mese principale, snack-uri, pizza, produse de patiserie şi cofetărie, fructe, băuturi la dozator şi cafea la filtru, cu autoservire;
 • Restaurante a la carte, cu servire la mese, cu meniuri fixe pe zile (gen 3 opţiuni de aperitiv, 3 de fel principal, 3 de desert, din care alegi câte unul); între momentul rezervării croazierei şi îmbarcare ţi se comunică (sau poţi alege dinainte) ora de masă – de obicei sunt 2 intervale orare (exemplu: 18.30 sau 20.30), restaurantul desemnat în care vei lua cina şi numărul mesei (această masă rămâne valabilă pentru familia ta la ora respectivă pentru toată durata croazierei, chiar dacă tu alegi să cinezi la restaurantul bufet);
 • Alte tipuri de restaurante (gen grill, hot dog, pizzerie, etc) deschise între anumite ore;
 • Teatru – aici se ţin de obicei spectacolele în fiecare seară, întâlnirile pentru exerciţiul de urgenţă, întâlnirile şi primirea ecusoanelor pentru plecarea în excursiile cumpărate de la bord, prezentări de produse sau servicii ale vasului (în timpul zilei);
 • Opţiuni de distracţie pentru cei mari şi cei mici (vezi punctul 3 de mai sus);
 • Cafenele şi cofetării (de obicei se plătesc extra);
 • Baruri nenumărate (la fel se achită extra);
 • Birou de excursii;
 • Cabinet medical;
 • Recepţie şi concierge;
 • Piscine, jacuzzi, şezlonguri (unele chiar au tobogane acvatice);
 • Casino;
 • Studiouri și magazin foto – se achită extra;
 • Magazine de suveniruri şi magazine de duty free (haine, alcool, tutun, cosmetice, accesorii, etc);
 • Holuri şi scări maiestuoase la unele vase, adevărate promenade pentru plimbările de seară și etalarea ținutelor elegante;
 • Cluburi speciale pentru membrii vechi şi clienţi bogaţi.
croaziere cu copii, Celebrity Cruises, Celebrity Solstice, jacuzzi

Relaxare maximă în jacuzzi pe Celebrity Solstice

5. În afara unor taxe şi cheltuieli opţionale, ai toate serviciile incluse în preţ, iar copiii sub 12 ani au reducere sau plătesc doar taxele portuare.

În general, mai toate liniile de croazieră includ în preţul plătit:

 • cazarea la bordul vasului numărul de nopţi specificat in itinerariu (7, 12, 14, până la 180 nopţi), în tipul de cabină ales (interioară, exterioară – cu hublou, cu balcon sau fără, mai mare sau mai mică, cabine de familie sau interconectate;
 • toate mesele (cele trei principale) şi gustările de la restaurantele desemnate (cel bufet, cel desemnat pentru cină, cele de snack-uri);
 • cafea la filtru, ceai, apa la dozator în timpul meselor;
 • activităţi de recreere pentru adulţi şi copii, conform descrierii de la punctul 3.

Când vedeţi o ofertă de preţ pentru o croazieră, de obicei preţul standard include cele de mai sus.

Se adaugă, vreți, nu vreți:

 • taxele portuare (asta depinde de itinerariu, porturi şi numărul de nopţi, pot fi de la 150 – 300 euro / persoană );
 • gratuities (bacşişurile) – sunt obligatorii şi se achită pe vas sau înainte, la agentul de croaziere (în general sunt în jur de 10 – 15 $ sau Euro / adult / zi şi jumătate din acest preţ pentru copii sub 12 ani);
 • pachetele de băuturi (clasice – însemnând băuturi carbogazoase, naturale, bere la draft sau vin la pahar, consumate în timpul meselor; alcoolice – de mai multe tipuri, cele premium includ consum nelimitat de orice fel de alcool, la orice oră , inclusiv specialități de cafea la cafenele);

Se mai pot adăuga suplimentar, în funcție de bugetul si dorințele voastre:

 • consultaţiile medicale la cabinetul de pe vapor, la fel şi medicamentele;
 • serviciile de la centrul spa;
 • cumpărăturile la bord;
 • excursiile organizate;
 • Fotografiile făcute pe vas sau în porturi (ședințele foto sunt gratis, fotografiile în format print sau electronic costă);
 • restaurantele cu specific, neincluse în planul de masă (spre exemplu se poate plăti dacă mănânci la Sushi, sau la un restaurant italienesc, etc)

Sper că v-aţi convins deja, croazierele cu copii pot fi vacanţe perfecte pentru toată familia.

croaziere cu copii, MSC Cruises, MSC Musica

Croazieră cu copii pe MSC Musica, îmbarcarea din La Romana, Republica Dominicană. Andrei plângea că voia mai repede la piscină. :)))

Pe destinaţiile exotice sau transatlantice uneori costă mai mult biletul de avion până la destinaţie decât o croazieră de 7 sau 12 nopţi.

Anumite companii (MSC în special) au o politică super child friendly, de obicei 2 copii de până în 12 ani cazaţi în cameră cu adulţii plătitori plătesc doar taxele portuare şi bacşişurile, nu şi tarif de croazieră (kids sail free). NU este cazul la Royal Carribean, dar şi serviciile sunt mai bune şi vapoarele mai noi, cool, moderne.

Nu uita să urmărești şi celelalte articole despre croazierele cu copii:

Croaziere cu copii – Cum rezervi o croaziera

Croaziere cu copii – Impresii despre MSC Cruises

Croaziere cu copii – Impresii din croaziera cu Ovation of the Seas, Royal Carribean

Vă rugăm să ne spuneți într-un comentariu la articol dacă ați fost sau ați dori să mergeți într-o croazieră cu copilul / copiii?

Dacă da, unde? V-a plăcut? Ce v-a displăcut?

Dacă nu, unde ați dori să ajungeți?

Galerie foto

Distribuie articolul

Comentarii