Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

Cum poți să ajuți Ucraina acum

25 februarie 2022
De suflet

Distribuie articolul

Nu e momentul să stăm deoparte, acum că războiul (Doamne, nu îmi vine să cred că pronunț acest cuvânt în 2022) este la câteva sute de kilometri de noi. Când familii, copii, bătrâni au nevoie de noi.  O listă de bine din vremuri de război de la Diana Robu, completată cu ce am mai găsit eu.

📸 Vadim Ghirda

 

Până organizează autoritățile un răspuns centralizat de sprijin al refugiaților, societatea civilă s-a organizat cum a putut:

 

💙💛 Pe grupul UNIȚI PENTRU UCRAINA – Єдині за Україну – United for Ukraine, sunt zeci de oameni din toata țara care oferă cazare pentru familiile din Ucraina. Pe același grup sunt translatori, IT-iști, șoferi, tot felul de voluntari care vor să se implice și ajute.

💙💛 Pe un alt grup, Help to Ukrainian dog owners/breeders – temporary home and care for dogs, sunt oameni din întreaga lume care oferă cazare pentru cei care fug din calea războiului. Sunt postări din România, Spania, Italia, Croația, Estonia, UK, Ungaria, Serbia, Portugalia.

💙💛 Asociația Elevilor din Maramureș a lansat un apel public, cerând să fie contactată de vorbitorii de ucraineană, pentru a veni în sprijinul refugiaților.

💙💛 Firma de transport Tarsin transportă gratuit refugiații ucraineni. Ucrainenii vin pe jos în România, de teama războiului. Când ajung în România sunt preluați de firma privată și transportați gratuit în diverse zone din țară.

💙💛 Ștefan Mandachi oferă cazare gratuită în hotelurile sale și mese gratuite în restaurantele Spartan pentru ucraineni:

💙💛 Mai multe ONG-uri și asociații oferă cazare și asistență veterinară pentru animăluțele refugiaților. Și se justifică, se scuză că atât pot face și e în egală măsură un mesaj duios și-un strigăt de neputință: „Nu ne condamnati ca in acest teribil razboi ne gandim la animale, dar doar pentru animale suntem pregatiti noi ca obiect de activitate”.
Casa lui Patrocle (Suceava):
Kola Kariola (București):
Save our Paws (Iași):

💙💛 Compania Moldtelecom din Moldova oferă, la punctele de trecere din Ucraina spre Republica Moldova, cartele Prepay gratuite, cu minute nelimitate în rețeaua fixă și mobilă Moldtelecom, trafic internet inclus și rețele sociale nelimitat.

💙💛 Asociația Galeriilor de Artă Contemporană din România oferă cazare și sprijin financiar pentru artiștii din Ucraina.

💙💛 Gerald House Construct – Case de Vanzare, o firmă de construcții, angajează muncitori din Ucraina.

💙💛 Hotelul Restaurant Andra din Tecuci oferă cazare pentru refugiații din Ucraina. Patronul spune așa: „Daca vreodata va incepe razboiul in tara mea, mi-as dori ca sotia mea si copilul meu daca reusesc sa treaca granita intr-o tara unde domneste pacea sa fie gazduiti macar o seara intr-o locuinta sigura”.

💙💛 Restaurantul Mod Cafe din Gura Humorului oferă o masă caldă pentru oricine arată un act de identitate ucrainean.

💙💛 Complexul Turistic Costești găzduiește familii de refugiați. Deja complexul este plin de ucraineni care înnoptează acolo în prima noapte de război.

💙💛 Bogdan Tanasa, producător la Brichete Foc Iași vrea să ajute cu 10 Tone de brichete de foc Gratis, familii și Centre care găzduiesc ucrainieni sinistrați ajunși în tara noastră, să se încălzească. Dacă știți astfel de situații, vă rog să îi scrieți în privat.

💙💛 Și aici va puteți înscrie ca voluntar cu orice produs / serviciu pe care îl puteți dona.
💙💛Dacă știți oameni care au plecat din Ucraina și își caută job, îndrumați-i către Lugera & Makler Romania. „Le oferim sprijin gratuit cu informații despre piața muncii din România, consultanță pe CV și pregătire pentru interviuri. Scrieți-ne sau îndrumați-i să ne scrie la ukraina@lugera.ro.”
💙💛Alex Filip și sotia sa au decis să puna la dispoziție Casa Filip din Sarichioi, cu întâietate familiilor cu copii mici și foarte mici, care poate au în componența lor și persoane vârstnice. „Capacitatea noastră de cazare e în mod normal de 12 persoane, dar pot sta confortabil până la 20 de persoane în camerele noastre. În plus, cu puțin efort, terasa poate fi și ea reconvertită în zonă de cazare dacă situația va impune. Aceasta e închisă și încălzită prin aparate de AC. Deci putem spori capacitatea până la 50-60 de persoane. De asemenea, prin implicarea directă a familiei noastre și a întregului nostru colectiv, le putem furniza și o mare parte din mesele necesare.”
UNDE PUTEȚI DUCE PACHETE PENTRU MAMELE SI COPIII UCRAINIENI LA CLUJ-NAPOCA:
Coordonator – Codruța Ștefaniga & comunitatea Mamprenoare Cluj Napoca.
Telefon – tel 0734 322 894.
Locații unde se pot duce pachete:
Mănăștur: Silma Optic – Strada Câmpului nr 7, orar: 9.30-18, L-V
Gheorgheni / Mărăști: Four Reasons Academy and Beauty Salon- Viva City, Aleea Valeriu Bologa, nr 3, la parterul blocului albastru (lângă Iulius Mall)- tel: 0729255500
Florești: sediul ACR Contafisc – Strada Tăuțului, nr. 89A, ap. 4, orar: 9-16, L-V
Zorilor/Bună Ziua: Apartament 1 Bistro&Bar – Calea Turzii 162-168, bl C1, parter (orar: 9-22 in timpul saptamanii, 10-22 sambata, duminica inchis)
Spalatoria Mr Jeff, str Aurel Vlaicu 170, L-V 8:30 – 17:30
Cabinet avocat Badiu Andra, Calea Dorobanților nr. 25, ap. 33, tel: +40 (741) 753 102
UNDE PUTEȚI DUCE PACHETE LA IAȘI:
Coordonator – Gabriela Vasiloiu & comunitatea Mamprenoare
Telefon – tel 0746070063.
Centre de colectare Mamprenoare Iasi
Centrul Medical Kinetera,str. Colonel Langa, nr.15 ,(în spatele Mitropoliei), 0746 070 063
QEstetic Valea Lupului, DN28, nr.6 &,0735 222 111
QEstetic Bucium, Șos. Bucium, nr.55k,0735 222 111
Ralu Land- Str. Mihail Cornea nr.41A, casa 20A, 0751 834 747
Asigurări pe înțelesul tuturor-Str. Bazei nr.2.2.F,Valea Adâncă (Tehnopolis), 0756 557 111
ReDecor – str. Ion Creanga nr.128- 0742 945 419
💙💛 Echipa Vola.ro vine în ajutorul cetățenilor ucraineni care au ajuns în România în diverse puncte de frontieră pentru a se reuni cu rudele lor din străinătate, fie în România, fie în alte țări.
Astfel, pentru cetățenii ucraineni care au ajuns în România și vor să călătorească fie spre familie sau rude din străinătate sau sa se revadă cu aceștia în România, Vola.ro oferă, fără niciun cost, soluții de călătorie pentru a ajunge cu bine alături de cei dragi.
„De asemenea, oferim suport pentru 5 familii de cetățeni ucraineni care vor să vină în București (trebuie făcută dovada cetățeniei ucrainene cu un act de identitate). Ajutorul constă în: cazare, transport până în București, catering.”
💙💛 Casa Bunicilor Bucovina, pensiunea familiei Maxim, oferă 40 de locuri de cazare gratuit, pe termen nelimitat, pentru familii din Ucraina. Sunt bineveniți și cățeii. Suntem cu inima alături de toți oamenii care suferă din țara vecină.
„Familia noastră vă primește cu drag, cu camere calde și mâncare proaspătă.
Vă așteptăm în limita locurilor de cazare direct la noi,Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, Strada Simion Florea Marian 8 sau dați mesaj sau sunați-ne la +40723523083″
💙💛La Hanu’ Cotu Buhii  (Gura Humorului) oferă o masă caldă oricărui cetățean ucrainean care prezintă un act de identitate.

„Cei care au informatii din zonele de intrare in Romania … avem nevoie de date despre situatia din punctele de intrare in Romania si unde este necesar de ajutor pe transport.

Am luat si noi legatura cu autoritatile si inca asteptam raspunsuri pentru putea ajuta la transferul cu autocare si minimul necesar (apa, alimente) a refugiatilor. Inainte sa ne pornim vrem sa facem acest lucru cat mai organizat.”

Persoane contact:

Marius Berca (0720800212);

Ionut Bunea (0720800264)

” Suntem alaturi de fratii nostri ucrainieni, ne implicam si #punemsuflet. Astazi au ajuns primele pachete cu alimente in vama Isaccea unde #oameniidelaprofi le-au impartit refugiatilor din acest punct de frontiera. Sunt pe drum camioane Profi si spre celelalte puncte de frontiera unde vom distribui alimente si articole de igiena personala impreuna cu Crucea Rosie Romania.”

💙💛 Silver Star Hotel din Satu Mare renunță la rezervările din această perioadă, de luni (28.02.2022), hotelul nu mai primește clienți, fiind dedicat în exclusivitate, pe perioadă nedeterminată, refugiaților din Ucraina care fug din calea războiului.

” Noi, personal, suntem prea mici pentru a aduce pacea în Ucraina, dar putem să o aducem în sufletele oamenilor care au pierdut totul acolo.”

📞 0361802131

 

💙💛 Păstrăvăria Alex, Mara

❗Oferim cazare gratuită pentru refugiații ucraineni la unitatea noastră, Păstrăvăria Alex! Ne aflăm la aprox. 20 de km de punctul de trecere Sighetu Marmației.

Pentru detalii vă rog să ne contactați la Nr. de tel. +40749990042.

 

📸 Vadim Ghirda

 

Voi actualiza lista în fiecare zi cu inițiativele și centrele de ajutor pe care le găsesc, voi puteți ajuta cu distribuirea ei, pentru a afla de noi inițiative și oameni de bine și a completa articolul!

Pe mine mă dor fotografiile acestea, pe voi nu?

 

 

Dumnezeu să ne ajute!

Distribuie articolul

Comentarii