Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

In dumbrava amintirilor din copilărie – Craig și dumbrava (P)

13 octombrie 2018
Advertoriale

Distribuie articolul

A ajuns la urechile mele o informaţie proaspătă referitoare la un serial animat nou, denumit „Craig şi dumbrava”, ce va fi difuzat începând de luni la Cartoon Network, de la ora 17.25, ce se adresează copiilor între 6 şi 12 ani.

Citind despre serial şi urmărind trailerul, nu am putut să mă abţin din a face paralele între peripeţiile lui Craig şi ale prietenilor lui şi copilăria mea.

 

Copilăria noastră se trăia afară!

 

M-au copleşit amintirile, despre care nu prea povestesc public. Dar poate a fost doar un trigger ce m-a făcut să mă uit înapoi cu nostalgie, la vremea când exploram nestingheriţi, mai întâi grădina şi străzile din micul oraş de provincie unde ne petreceam verile, la bunici, iar mai apoi zona din jurul blocului unde am locuit în primii 14 ani din viaţă.

Cu gândul înapoi în copilărie, m-am teleportat înapoi în curtea bunicilor mei, când observam fascinată vinetele cum cresc şi se coc, alergam păsările care nu voiau decât să ciugulească boabe, fugeam de râmele care lăsau dâre pe potecile din curte, după ploaie, admiram straturile de ceapă, usturoi, ardei şi roşii, îngrijite cu sfinţenie de mamaie.

 

 

Mai apoi, când nu eram la școală, eram afară, pe lângă bloc. Am crescut la bloc de 8 etaje și două scări. Îmi amintesc că am numărat odată în jur de 80 de copii pe scara noastră.

Universul nostru tot era afară. Întindeam preșuri și ne jucam cu păpușile sau cărți sub balcoanele de la etajul 1. Exploram grădinile neîngrijite de la bloc, salvam toți puii de pisică pe care îi găseam, făceam ierbare din plantele pe care le găseam acolo. Jumuleam pomii fructiferi înainte să se coacă fructele, foloseam parcarea mașinilor ca să construim forturi din cearceafuri împrumutate de la părinți (fără știrea lor), bețe uscate și pietre. Urmăream gâzele și ne întrebam unde e casa lor. Aveam propria noastră dumbravă la bloc.

 

Revenind în prezent am avut o strângere de inimă!

 

Mi-am dat seama că băieţii mei nu vor avea astfel de amintiri, cu joacă de dimineaţă până seara, afară, cu gaşca de copii, cu veri petrecute la ţară (căci nu mai avem rude acolo) în deplină libertate şi fericire. Că nu vor cunoaşte ce înseamnă să nu ai alternative de joc, în afara celor pe care ţi le faci singur alături de prieteni, din beţe, cârpe, păpuşi vechi, mingii.

 

Societatea, copiii şi tehnologia au evoluat fantastic faţă de acum 30 de ani şi mie mi se pare din ce în ce mai dificil să trezesc interesul băieţilor să ieşim în natură, să explorăm, să jucăm jocuri care nu presupun un aparat electronic. Îmi pare că se îndepărtează, fără voia lor sau a noastră, de natură, de descoperirea lumii înconjurătoare.

 

Poate de aceea încercăm să suplinim această senzaţie de alienare faţă de natură cu ieşiri multe în aer liber, cu vizite multe la nenumărate grădini botanice şi zoologice, cu tururi scurte în natură (păduri tropicale, rezervaţii naturale sau păduri de foioase de la noi), cu drumeţii scurte pe poteci de munte.

Featherdale Wildlife Park

Interesul lor este însă limitat, chiar dacă ştiu că petrecem timp în familie şi par a se distra. Se plictisesc repede. În plus pot afla informaţii de tot felul imediat, de pe internet sau din cărţi.

 

„Craig și dumbrava”, la Cartoon Network, un serial ce încurajează copiii să descopere universul de lângă casă, să exploreze propria dumbravă!

 

M-am bucurat să aflu că serialul acesta ce se lansează luni, 15 Octombrie, este despre viaţa unui băiețel în orașul de suburbie Herkleston, pe nume Craig Williams şi  cei doi prieteni Kelsey și John Paul „JP”. Craig iubeşte să iasă în aer liber şi să se joace alături de prietenii lui, descoperind împreună ce lucruri minunate se pot întâmpla în dumbrava din cartierul lor, aşa cum o făceam noi în urmă cu 30 de ani.

 

 

Dumbrava reprezintă pentru cei trei amici o întreagă lume imaginară: aici ei construiesc și domnesc peste forturi, se distrează pe rampe de biciclete și formează, de ce nu, o întreagă “societate” a copiilor. Fiecare episod îi prezintă pe copii într-o nouă aventură, fie că descoperă zone neexplorate din Creek (dumbravă), fie că își fac noi prieteni, sau, de ce nu, fie că intră în mici necazuri.

Craig și prietenii săi se folosesc de obiecte și accesorii de zi cu zi pentru a-și crea jocuri și jucării, costume, forturi, castele, pe principiul DIY (do it yourself): bețe, pietre, frunze etc.

 

Îmi place mesajul serialului „Craig şi dumbrava”, acela de a încuraja copiii să iasă să petreacă mai mult timp afară, în natură, să descopere lucrurile minunate care se întâmplă în mică dumbravă de lângă ei, fie ea curtea proprie, un parc, grădinile din jurul unui bloc, curtea bunicilor sau rezervaţii naturale.

 

 

Le-am povestit tare entuziasmată băieţilor despre serial şi am decretat în cor că abia aşteptam să urmărim poznele aventurosului Craig, inimosului JP şi isteţei Kelsey!

 

Voi cum vă distraţi afară cu copiii? Sau cum se joacă ei când ies singuri afară, pe lângă bloc?

 

Distribuie articolul

Comentarii