Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

Călătorii cu copii în Seychelles – insula Praslin, renumită pentru Coco de Mer și plajele pitorești

4 ianuarie 2018
Destinaţii

Distribuie articolul

Când am planificat sejurul din vacanţa de toamnă în Seychelles, am gândit şi răzgândit traseul, insulele, variantele de cazare şi de transport până am ajuns la concluzia că vom petrece primele 5 nopţi pe insula Praslin şi ultimele 3 pe insula Mahe, unde/de unde am aterizat/decolat.

De-ar fi să mai mergem încă odată în Seychelles, aş planifica (minim) 6 nopţi pe Praslin şi 2 pe Mahe, atât de multe are această insulă (şi cele din jur) de oferit.

 

 

Praslin

Anse Lazio, Praslin

 

 

Câteva informaţii despre insula Praslin

 

Praslin este a doua insulă ca mărime (38,5 km2) din Seychelles, situată la 44 km nord-est de Mahé. Insula Praslin are o populație de aproximativ 7.500 de persoane și cuprinde două districte administrative: Baie Sainte Anne și Grand ‘Anse. Principalele așezări sunt Baie Ste Anne, Anse Volbert și Grand ‘Anse, care seamănă cu nişte orășele de provincie.

 

Praslin

 

Noi am rezervat o cazare pe cinste în Grand’Anse, Praslin Holiday Home, un apartament cu două dormitoare în regim self catering, despre care am povestit în articol separat.

 

Praslin

Grand’Anse, zona în care am fost cazați

 

Insula Praslin a fost numită Isle de Palmes de către exploratorul Lazăre Picault în 1744. În acea perioadă a fost folosită ca un loc de adăpost al piraților și comercianților arabi. În 1768 a fost redenumit Praslin în onoarea diplomatului francez César Gabriel de Choiseul, duce de Praslin.

 

 

 

Cum ajungi pe insula Praslin

 

Aeroportul principal al Seychelles, pe care sosesc majoritatea vizitatorilor internaţionali, este Seychelles International Airport (SEZ), situat pe insula Mahe, lângă capitala Victoria, inaugurat în 1971. Aici am aterizat şi noi cu cursa Qatar Airways, am avut un transfer privat cu maşina rezervat apriori, care ne-a dus la Inter Island Quay (terminalul Cat Cocos, unde aveam deja cumpărate online biletele de ferry Mahe – Praslin).

Costul transportului Mahe – Praslin – Mahe a fost de aproximativ 330 Euro pentru o familie de 4, echivalentul a 5.160 SCR. Durata călătoriei a fost de circa 45 – 50 minute.

 

Vezi la finalul articolului sfaturile noastre pentru o călătorie în Praslin, tips & tricks din ce am constatat din experiența noastră.

 

Praslin

Pescari la lucru, pe plaja Cote D’Or

 

Praslin găzduiește însă Aeroportul din Insula Praslin, fiind în apropierea celor mai frumoase insule din Seychelles (inclusiv Praslin), în opinia noastră, printre acestea enumerăm: Insula Curieuse, Insula La Digue, Insula Cousin, Insula Cousine și Insula Aride.

În aceste insule se ajunge din Praslin cu tururi organizate de tur operatorii locali (Cousin, Cousine, Curieuse) sau cu ferry (în insula La Digue).

 

 

 

De ce ne-a plăcut nouă insula Praslin

 

Este o insulă puţin aglomerată, se vede că populaţia, în marea ei majoritate, se află pe Mahe, plajele sunt aproape goale (am avut un şoc când am mers prima dată pe plaja din Grand’Anse, nu eram decât noi, cât vedeai cu ochii).

 

Praslin

Aici vedeam pentru prima dată cât de goală era plaja Grand’Anse

 

Din cauza asta atmosfera e relaxată, inclusiv localnicii se mișcă „în reluare”.

Plajele de pe Praslin ies în evidență, nume precum Anse Lazio și Anse Geogette făcând parte frecvent din listele cu cele mai frumoase plaje și destinații din întreaga lume și pe bună dreptate. Cote D’Or este o altă plajă extraordinară (nouă ni s-a părut cea mai frumoasă de pe insulă, mai frumoasă chiar decât Anse Lazio, cea mai renumită însă).

 

Praslin

Lângă plaja Anse Lazio, apa este perfectă pentru înotat sau snorkeling

 

Dar Praslin este, de asemenea, singura insulă unde puteți descoperiți uimitorul Coco De Mer, o plantă exotică care a dus la credința că Seychelles a fost adevărata Grădină a Edenului.

 

Seychelles, Praslin

Palmierul și fructele Coco de Mer – acest fruct crește doar în Seychelles, vă povestesc mai multe în articolul despre Fond Ferdinand.

 

 

Este o bază excelentă pentru excursii de o zi la insulele vecine, unde puteți vizita păsările uimitoare pe insula Cousin, explorați dealurile și mangrovele și întâlniți țestoase uriașe în sălbăticie pe Curieuse sau mergeți la înot sau scufundări în jurul insulei St Pierre sau în oricare dintre locaţiile fantastice de scufundări din jurul insulei.

 

 

Atracţiile turistice de pe insula Praslin – plajele şi rezervaţiile Coco de Mer

 

Plajele din jurul insulei sunt efectiv ilustrate pentru cărți poștale, cu nisipul alb și fin, scăldat de ape în nuanţe de turcoaz şi smarald, o imagine de vis. Plajele de pe coasta de sud sunt extrem de superficiale, făcând înotul Grande Anse mai puțin plăcut decât în ​​Cote D’Or, am înaintat vreun km sau mai mult ca să ne ajungă apa la brâu.

Din mai până în octombrie, algele se aglomerează pe ţărmurile de sud, făcând plajele puțin mai atrăgătoare, o problemă inexistentă pe coasta de nord. Pe noi nu ne-a deranjat aspectul acesta.

 

Praslin

Plaja Grand’Anse

 

La pensiunile şi hotelurile localizate de-a lungul ţărmului există şezlonguri private pentru turiştii pensiunii/hotelului, altfel plajele din Seychelles sunt neamenajate şi ar fi bine să ai propriul prosop de plajă pe care să te aşezi. Nu există toalete, chioşcuri sau magazine, muzică sau manele, plajele sunt sălbatice şi liniştite.

Un paradis. Atât pentru cupluri, cât şi pentru familiile cu copii, plaje late sau înguste, aproape goale, de explorat, construit castele şi jucat.

Vă spuneam că noi am avut cazarea în zona Grand’Anse, prin urmare plaja cea mai vizitată a fost din această zonă, extrem de lată şi liniştită, cu găuri mici de crabi în nisipiul alb, cu o bordură de palmieri şi verdeață, cu privelişti de poveste. Citește review-ul Praslin Holiday Home, un apartament cu doua camere în sistem self catering.

 

 

 

Plecarea către excursia în cele trei insule (Cousin, Curieuse şi St. Pierre) a fost de pe plaja Cote D’or, care ne-a impresionat şi ne-a plăcut tare mult pentru pitoresc şi apropierea de restaurante, pensiuni şi magazine (fiind, ca şi Anse Lazio, într-o regiune mai turistică de pe insula Praslin decât Grand’Anse).

 

Praslin

Plaja Cote D’Or

 

În Anse Lazio am ajuns în cadrul turului insulei, după vizita la Fond Ferdinand a fost bine venită baia în ocean.

 

Praslin

Fericire pură la Anse Lazio

 

Pe insula Praslin există două rezervaţii naturale în care cresc încă fructele Coco de Mer: Vallee de Mai (inclusă în patrimoniul Unesco, o atracţie mai cunoscută, mai scumpă şi mai aglomerată decât cea pe care am vizitat-o noi) şi Fond Ferdinand.

 

Despre vizita noastră la Fond Ferdinand, mai multe informaţii despre Coco de Mer şi stadiul de creştere, priveliştea de sus, la capătul unui traseu parcurs cu copiii puteţi citi în articolul Rezervația naturală Fond Ferdinand din Praslin şi Coco de Mer, un fruct cu trei recorduri.

 

Seychelles, Praslin

De această priveliște am avut parte în rezervația naturală Fond Ferdinand, după ce am urcat mai mult de 500 de trepte printre faimoșii palmieri Coco de mer. Paradis sau nu?

 

 

Transportul pe insula Praslin

 

Dacă aveţi de gând să staţi minim 5 zile pe insula Praslin, variantele sunt următoarele:

  • Închiriaţi o maşină şi vă plimbaţi dintr-un capăt în altul al insulei, sub rezerva faptului că în Seychelles se circulă pe partea stângă a drumului, maşinile au volanul pe dreapta şi unele drumuri sunt atât de înguste că mă întrebam cum vor trece maşinile şi autobuzele unele pe lângă altele fără să pice în prăpastie; mulţi turişti preferă însă acest mijloc de transport, există numeroase posibilităţi de închiriere pe insulă;
  • Călătoriţi cu autobuzele publice de pe insulă – transportul public este simplu (sunt doar două linii, una care înconjoară insula şi cealaltă taie prin centrul insulei, pe lângă Vallee de Mai) şi ieftin (biletul costa 5 SCR, echivalentul a 0.3 euro sau 1.2 RON); autobuzele nu sunt noi, dar sunt în stare bună, marca TATA, au aer condiţionat natural (geamuri deschise) şi pot fi aglomerate (localnicii le folosesc intens); vin la interval de 5 – 20 de minute, depinde de ora din zi la care le folosiți (ziua sunt mai dese, spre seară ajung mai greu);
  • Luaţi maşini private cu şofer sau taxi, însă vor fi destul de scumpe; până să ne prindem cum stă transportul în comun, am plătit 350 SCR (25 de Euro) pe un transfer de la port la hotel, sau 100 Euro pentru turul insulei de o zi (cu oprire la Fond Ferdinand, Cote D’or şi Anse Lazio).

 

Seychelles

Plaja Grand’Anse de pe insula Praslin

 

Unde să te cazezi pe insula Praslin

 

În funcţie de buget, Praslin oferă o gamă largă de spații de cazare. Fie că preferi un complex hotelier de lux, cum ar fi Raffles sau Lemuria, un hotel intim și exclusiv, cu o plajă privată, o reședință de tip boutique independentă sau o vilă simplă, cu o vedere fantastică, există ceva pentru toată lumea.

Plajele de pe coasta de nord sunt superioare sudului. Mulți vizitatori vor ajunge în sau în jurul zonei Anse Volbert/Cote D’Or, dar există o serie de hideaways cum ar fi L’Archipel, La Reserve, Chateau Des Feilles, Coco De Mer, Ile Des Palmes și New Emerald Cove, boutique hoteluri mai retrase.

La momentul când am căutat să rezervăm cazarea pe Praslin, sejurul pentru o familie de 4 la unul din cele enumerate mai sus ajungea destul de mult, am preferat să facem economie la cazare şi să investim în tururi.

Prin urmare, am studiat variantele de cazare la complex de apartamente sau pensiuni, există o mulţime de pensiuni mici sau apartamente pe insula Praslin.

Praslin Holiday Home

 

Despre cazarea noastră la Praslin Holiday Home, un apartament imens, cu două dormitoare, living, două băi, bucătărie complet echipată, balcon, aer condiţionat, am povestit deja, puteţi accesa link-ul.

 

 

Tips & Tricks pentru un sejur pe insula Praslin

 

Încheiem cu o listă de sfaturi pentru un sejur pe insula Praslin, pe care le-am adunat după vacanţa noastră de familie:

  • Nu vă speriaţi, dacă circulaţi pe jos, peste tot pe insulă puteţi vedea pe stânga şi dreapta drumului o mulţime de crabi, sunt precum câinii şi pisicile maidaneze la noi – foarte mulţi;

 

 

  • Dacă sosiţi/plecaţi cu ferry pe/de pe insula Praslin, aşezaţi-vă în partea din spate a vasului (când am plecat spre Mahe am avut parte de ceva valuri, a fost extrem de neplăcută călătoria pentru toţi cei de pe vas, cu vomat şi ameţeală pentru băieţii din familie, eram în primul rând de scaune, fără posibilitatea să ne mutăm, căci era plin vasul);
  • Nu încercaţi să urcaţi în autobuze cu valize (nu este spaţiu suficient, autobuzele nu au loc de bagaje şi culoarul este extrem de îngust – pentru transferurile cu bagaje vă recomandăm taxi sau maşină privată);
  • Cazarea la hotelurile de peste 3 stele este extrem de scumpă (un sejur de 5 nopţi cu mic dejun sau demipensiune ajungea la mai mult de 2000 – 3000 euro); noi am rezervat apartamentul self catering prin Agoda, există multe variante de cazare de genul ăsta sau pensiuni unde nu daţi o avere;
Praslin Holiday Home

Livingul apartamentului din Praslin Holiday Home

  • Mesele la restaurant sunt destul de scumpe şi ele (pe o masă dintr-un fel principal – peşte cu orez şi o pizza pentru copii, două beri şi o apă plată am plătit cam 50 de Euro); pe noi ne-a ajutat bucătăria din apartament, aveam un magazin la 3 minute de cazare de unde ne făceam aprovizionarea şi am pregătit multe mese în apartament, făcând economie (semipreparate, pizza la cuptor, omlete, piure cu şniţel, spaghete);
  • Cumpăraţi apă de la magazin în bidoane mari, de 5L şi transferaţi în sticle mai mici pe care să le aveţi cu voi în tururi sau pe plajă;
  • Nu uitaţi crema de protecţie împotriva soarelui, noi am avut cu SPF 50 şi tot ne-am cam ars (adulţii doar, copiii au avut şi tricouri cu protecţie), pălării şi ochelari de soare, prosoape de plajă sau cearceaf;
  • Se recomandă (am avut şi noi dar nu am folosit căci nu a fost nevoie) să aveţi şi cremă împotriva insectelor;
  • Nu există absolut nicio problemă în privinţa siguranţei pe insula Praslin, însă seara iluminatul public este deficitar (motiv pentru care într-o seară am revenit de la restaurant cu lanternele de la telefon aprinse);
  • Grand’Anse este o zonă mai liniştită şi mai potrivită pentru familii cu copii, Cote D’or sau Anse Volbert sunt zone turistice preferate de cupluri şi tineri;
  • Dacă aveţi de ales, alegeţi Fond Ferdinand în defavoarea Vallee de Mai, este mai ieftin biletul de intrare şi parcul este mai puţin aglomerat (şi mai mare) decât renumitul Vallee de Mai;

 

 

Seychelles

Am urcat ceva la Fond Ferdinand să avem privelistea asta.

  • Luaţi-vă cu voi echipamentul de snorkeling, sunt zone amenajate în Anse Lazio, pe lângă insula din vecinătate St. Pierre şi nu numai, în care vezi flora şi fauna marina nealterată, chiar şi înotând la mal;
  • Din insula Praslin ajungeți ușor sa vizitați insule de o frumusețe și o sălbăticie cum numai în filme vedeți, am făcut și noi câteva excursii și am scris despre ele:

 

La Digue, Seychelles, insula plajelor de poveste și a bicicletelor

O poveste, doi copii, trei insule – excursia în insulele Cousin, Curieuse şi St. Pierre, Seychelles

Sanctuarul de pe insula Cousin, Seychelles – ghid de călătorie

Marine National Park și insula Curieuse, Seychelles

O vacanţă de toamnă în paradisul numit Seychelles

 

Seychelles

Pescar pe plaja din Cote D’Or, Praslin

 

Sper că găseşti util și ușor de parcurs articolul nostru. Dacă da, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram  sau canalul de YouTube şi să dai share articolului.

Galerie foto

Distribuie articolul

Comentarii