Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

Singura soluţie e o revoluţie!

22 mai 2017
În joacă

Distribuie articolul

Serios!

Obiceiuri împământenite atât de bine în noi, din moşi-strămoşi, se schimbă doar cu o revoluţie. Revoluţia iubirii de sine, pentru că mai apoi să continui cu exemple personale din care să înveţe şi copiii.

Mă refer, desigur, la evenimentul de sâmbătă, 20 Mai 2017, Food Revolution Day în România, un program implementat de Jamie Oliver la nivel mondial, ce are ca scop educaţia alimentară a copiilor şi stabilirea unui fundament pentru o viaţă sănătoasă. (I love Jamie!)

 

Ambasadorii Food Revolution Romania

 

Cum învaţă copii despre ce înseamnă o viaţă sănătoasă şi echilibrată pe toate planurile? Simplu, prin puterea exemplului şi a repetiţiei.

Cum dăm exemple de viaţă sănătoasă şi echilibrată? Încercând noi, adulţii, să ducem una cât mai aproape de acest ţel. Suntem oameni, nu suntem perfecţi, avem bagaje emoţionale pe care le purtăm cu noi din copilărie, care ne mai fac să divagăm de la ce ne propunem. Însă un om sănătos revine mereu pe calea cea bună, conştientizează abaterea şi cauzele care au stat în spatele ei şi încearcă să o prevină dată viitoare.

 

Dacă mă întrebi care este mâncarea mea preferată, îţi voi răspunde scurt: cartofii prăjiţi în casă şi gogoşile.

De ce? Acestea sunt un trigger care mă poartă înapoi în copilărie, în cea mai frumoasă perioada a ei, când petreceam verile la mamaie şi ea ne făcea cartofi prăjiţi şi gogoşi. Bine, gătea de toate, dar mie, precum copil, astea îmi plăceau. Şi acum le asociez cu mamaia mea scumpă.

 

Am crescut însă, după o anumită vârstă şi cele două sarcini, am început să am metabolismul din ce în ce mai lent, să pun ceva kilograme pe mine. La mine revoluţia iubirii de sine a început acum 3 ani, cu Revvolution Total Body-Makeover, un program de remodelare corporală al cărui membru fidel am devenit. Acolo am învăţat ce înseamnă să te iubeşti, să îţi aloci două ore pe săptămână pentru sport şi să îţi hrăneşti organismul, cu adevărat. Am învăţat să gătesc feluri de mâncare din ingrediente pe care nu îmi imaginam că le voi cumpăra vreodată, ne-am schimbat stilul de viaţă atât eu, cât şi soţul meu.

 

Încercăm din răsputeri să dăm exemple pozitive în casă, mâncăm sănătos (cu mici excepţii, v-am spus că nu suntem perfecţi), avem grijă de corpurile şi minţile noastre, am învăţat să ne iubim pe noi înşine.

Ştiţi că de aici pleacă dorinţa inconştientă de autosabotare (inclusiv prin ingerarea de băuturi carbogazoase sau junk food)? Din creier? Şi că dacă analizezi un pic dorinţa din spate, îţi dai seama că e altceva, de fapt?

 

Avem mult de lucru cu cei mici pe alimentaţie sănătoasă, asta pentru că am doi mofturoşi cărora le gătesc 10 feluri de mâncare pe care le alternez. Este adevărat că gustă la şcoală sau acasă şi dintr-o mazăre, o fasole verde, o supă cremă de linte, însă avem probleme în a-i obişnui să mănânce legume crude, brânză, peşte, ouă în alt fel decât făcute omletă.

Pentru ei am fost sâmbătă la Food Revolution Day la Conacul Golescu-Grant, să înţeleagă ceva. Nu sunt stresată, îmi aduc aminte de mine la vârsta lor, cum strecuram ciorba sau cum mâncam jumătate din farfurie (să nu o refuz pe mama) şi completam masa cu un sandviş. Vor fi OK, sunt convinsă de asta. Repetiţia e mama învăţăturii!

Sâmbătă s-au distrat, au tocat ingrediente şi au montat o salată gustoasă sub directa observaţie a Ambasadorilor FR, Andreea-Carmen Radu (Andrei, la masa Dovleceilor) şi Mihaela Boicu (Ionuţ, la masa Căpşunicilor), au mâncat îngheţată fără zahăr de la Pure&Bio, au răspuns la întrebările despre vitamine şi alimente ale Ambasadorilor, au desenat, s-au jucat în aer liber.

 

Ionuţ la masa Căpşunicilor /Fotografie by Fotografii cu dichis

 

Andrei la masa Dovleceilor /Fotografie by Fotografii cu dichis

 

Efortul organizatorilor a fost pe măsură evenimentului, peste 300 de copii cu vârste între 6 şi 12 ani au gătit alături de Ambasadorii FR reţetele lui Jamie. Ambasadorii FR: Lorena Someşan, Larisa Petrini, Mary Balaban, Andreea Carmen Radu, Amelia Selariu, Patricia Albu, Gabriela Petre, Daniela Mişcov, Daiana Rădulescu, Shamin Gholami, Mihaela Boicu, Lucia Barzu, Mădălina Andreescu, Alina Trifu, Florina Badea, Cristina Huzum, Anda Postelnicescu.

 

Rezultatul final a fost devorat acasă (de noi, v-am spus ca mai avem de lucru cu copiii).

 

Sponsorii şi partenerii evenimentului – Kudos!

Sponsori principali : BEKO, ALPRO, SHERATON HOTEL

Sponsori secundari: Solaris, Costă D’Oro, Rio Mare, Cassa Azzura, Fuchs, Quixx, Raw Vegan Bistro, Green Sugar, Sloop, Puro&Bio, Noorish, Eisberg, Republica Bio, Bioloi

Parteneri DGASPC sector 6, Parenting PR, Mozaic Media, Verita Internaţional School

Parteneri media: Magic FM, Totul despre mame, Pagină de Psihologie, A list Magazine

Părerea mea este că evenimentul şi-a atins scopul, merită promovate şi mediatizate astfel de iniţiative şi abia aştept ediţia următoare! Vă las cu videoclipul lui Jamie. Da, Jamie cântă!

 

 

Citiţi aici cum a fost, din perspectiva ambasadorilor:

Alina Trifu aici

Andreea-Carmen Radu aici

 

Ambasadorii, dupa un eveniment reusit!

 

Şi alte link-uri cu informaţii mişto despre Food Revolution Day:

Mamica Urbana – despre conferinta de presa a evenimentului

Florina Badea

Idriceanu

Mami de 2

Pisica pe sarma

Mamica Activa

Daddycool

Johannasburg

 

Let the kids be kids, not consumers – Jamie Oliver

Galerie video

Distribuie articolul

Comentarii