Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

Bay of Plenty, Noua Zeelandă (Tauranga, Te Puke, Te Puia, Rotorua) – plantaţii de kiwi, păsări kiwi, Māori şi gheizere

10 septembrie 2017
Croaziere

Distribuie articolul

Nu degeaba această porţiune din nordul insulei Noua Zeelandă se numeşte Bay of Plenty, căci abundă în plantaţii de kiwi și avocado, păsări kiwi, tradiții Māori şi gheizere, bazine de noroi geotermale şi peisaje de vis, peste tot, de la Tauranga, portul-oraș în care am ancorat (al cincilea ca mărime în Noua Zeelandă), până la Rotorua şi Te Puia, o rezervaţie naturală geotermală, despre care povestesc mai jos.

Cum am ajuns noi prin aceste părţi ale lumii? Cu o croazieră cu Celebrity Solstice în Australia – Nouă Zeelandă, despre care puteţi citi accesând link-ul.

Bay of Plenty

La coborârea de pe vas, o fotografie cu piratul de serviciu!

Kia Ora = Bine aţi venit! Mulţumesc! La revedere!

Kia Ora is a Māori language greeting which has entered New Zealand English. It means, literally, have life / be well/healthy and is translated as an informal hi at the Māori Language Commission website Kōrero Māori. It is also used as a farewell and expression of thanks.

 

Bay of Plenty – Tauranga

 

Māori au descoperit această regiune migrând cu canoele din Polinezia centrala prin secolul 13 şi au denumit-o “Tauranga”, însemnând “place of rest or anchorage”, deci “loc de odihnă”. Căpitanul James Cook, în 1769, în timpul călătoriei sale, Voyage of Discovery, a navigat de-a lungul coastelor şi observând saturile şi grădinile populaţiei Māori, a notat în jurnalul de bord denumirea zonei ‘Bay of Plenty.’

Bay of Plenty

Tauranga de pe vasul Celebrity Solstice

 

Creşterea rapidă a oraşului şi populaţiei (în 2016 ajunseseră la circa 134 mii de locuitori) a determinat un oraş cosmopolit dar cu o atmosferă relaxată.

Fact: Tauranga este cel mai important port din Noua Zeelandă, de aceea au construit două autostrăzi de la port către continent. A treia autostradă a ţării este la nord de Auckland.

 

Bay of Plenty

La debarcare încă o fotografie cu vasul în fundal.

Bay of Plenty

 

Pornim din portul Tauranga, protejat parcă de vecinătatea muntelui Maunganui şi apele în nuanţe diferite de albastru ale Oceanului Pacific, către Te Puke, în drum spre Rotorua. Ghidul menţionează că solul vulcanic şi clima din zonă sunt excelente pentru plantaţiile de kiwi şi avocado, portocale, dar şi pentru renumita miere de Manuka.

 

Bay of Plenty – Te Puke și plantațiile de kiwi

 

După nici 30 minute facem prima oprire, la o plantaţie de kiwi din Te Puke (capitala fructului kiwi din Noua Zeelandă).

kiwi

Recoltă bogată de kiwi, din februarie până în mai sunt tocmai bune de cules și exportat

Avem în program o vizită prin plantație, explicații despre industria și procesul de cultură și recoltare a fructului, dar și degustare a mai multor soiuri de kiwi. Despre toate am scris aici: Copii pe plantație. De kiwi. In Noua Zeelanda.

 

kiwi, Bay of Plenty

La intrarea în magazin am găsit un tractor rosu frumos foc

 

Cât ne învârtim noi cu degustarea si prin magazinul de suveniruri, băieţii se împrietenesc cu un căţel simpatic şi nu se mai dezlipesc de el decât atunci când plecăm către Te Puia.

 

kiwi, Bay of Plenty

 

Bay of Plenty – Te Puia și tradiții Māori

 

Te Puia se întinde pe o suprafață de 70 de hectare în valea geotermală Te ​​Whakarewarewa, la marginea oraşului Rotorua. Parcul este renumit pentru faimosul gheizer Pōhutu, bazine de nămol, izvoare termale şi formaţiuni de siliciu. Tot aici sunt şcoli naționale de sculptură în lemn, piatră și os.

Te Puia, Bay of Plenty

Înainte de intrarea la Te Puia

 

Imediat ce intrăm în Te Puia, suntem poftiți într-o Marae (o clădire cu semnificație spirituală) pentru un spectacol cultural tradiţional Māori ce a inclus cântece tradiționale, dansuri și demonstrații de abilități de luptă (inclusiv Haka).

 

Te Puia, Bay of Plenty

In spatele lui Florin este o „marae”, o casă de ceremonii în care am privit fascinați spectacolul tradițional Maori

 

Explorăm apoi urmele unui sat fortificat tradițional al populaţiei Māori, Pikirangi Village, în care ne dăm seama cum trăiau cu câteva sute de ani în urmă. Facem apoi o scurtă plimbare prin valea geotermală Whakarewarewa, vedem bazinele de noroi, faimosul gheizer Pohutu și bazinele fierbinți care fac din Te Puia un loc unic.

Te Puia, Bay of Islands

Gheizerul Pohutu, încă activ

 

Un articol detaliat despre Te Puia, spectacolul Māori si multe fotografii cu gheizerele găsiți aici: Te Puia, Rotorua, Noua Zeelandă – maori, gheizere, păsări kiwi şi tradiţii.

 

Te Puia, Bay of Plenty

Mai multe fotografii și filmul ceremoniei Maori în articolul dedicat Te Puia

Bay of Plenty – Rotorua

 

Părăsind Te Puia, mergem cu autocarul la Rotorua, facem un tur panoramic în care vedem istoricul Bathhouse și Gardens of Government, Rachel’s Pool, Băile Blue Baths și Spa Polineziene.

Bay of Plenty

In autocar, către Rotorua

 

Grădinile guvernamentale sunt locul perfect pentru a vă relaxa și pentru a vă bucura de frumusețea Rotorua și sunt la numai câteva minute de mers pe jos de centrul orașului.

 

Bay of Plenty, Rotorua

Grădinile guvernamentale, într-o locație atât de liniștită și frumoasa

Bay of Plenty, Rotorua

 

Rachel Pool este un izvor istoric alcalin, situat în grădinile guvernamentale din Rotorua, Noua Zeelandă.
Semnul de la izvoare arată: „Apa din acest cazan fierbinte este alcalină și ajunge la 212 grade Fahrenheit”.

Whangapipiro a fost redenumită Rachel Pool după o doamnă Rachel, o cosmeticiană notorie englezoaică, ce a promis tenuri tinere, datorită efectului de înmuiere a dioxidului de siliciu pe piele. Izvorul fierbinte se poate vedea la orice oră din zi, însă nu se poate folosi din cauza temperaturilor sale ridicate.

Bay of Plenty, Rotorua

Rachel Pool (sau Spring), izvorul cu apa fierbinte

 

Dupa o zi plină de emoții și aventuri, revenim la portul din Tauranga printre dealuri verzi, pășuni pline de vite și oi și peisajele care ne-au făcut să ne îndrăgostim de Noua Zeelandă.

 

Fact: Noua Zeelandă este cel mai mare exportator de produse lactate din lume (91% din producție merge la export, restul de 9% fiind suficient pentru consumul populației); în prezent sunt 1.5 vite pe cap de locuitor.

 

Odată ajunși la vas, mai facem o ultimă fotografie în port și spunem, cu sufletul plin de bucurie și inima plină de amintiri:

Kia Ora, Bay of Plenty!

 

Bay of Plenty

Kia Ora, Bay of Plenty (mulțumim pentru ce ne-ai arătat)!

 

 

Urmează Bay of Islands, cu minunata vizită la glowworm cave (peștera cu viermi luminoși) și pădurea de kauri. Rămâneți alături de noi!

Sper că găseşti util articolul nostru. Dacă da, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram şi să dai share articolului. Găsești mult mai multe fotografii în galeria foto atașată acestui articol.

 

Galerie foto

Distribuie articolul

Comentarii