Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

Croaziere cu copii – Cum rezervi o croazieră de vis pentru familia ta?

11 august 2017
Croaziere

Distribuie articolul

Vrei să rezervi o croazieră pentru familia ta, dar de unde începi planificarea ei? Care e cea mai bună companie? Care e cel mai potrivit itinerariu pentru o croazieră cu copii? Cum rezervi croaziera? O rezervi înainte să cumperi biletele de avion către portul de îmbarcare? Apelezi la o agenţie sau faci rezervări pe internet? Ce pui (şi ce nu pui) în bagaje înainte de plecare?

 

În articolul anterior ţi-am dezvăluit motivele pentru care noi considerăm că croazierele cu copii sunt vacanţe perfecte pentru toată familia.

În articolul prezent vei găsi răspunsuri la întrebările de mai sus şi etapele procedurii prin care rezervi o croazieră pentru familia ta.

Să nu ratezi articolele următoare, vei găsi alte informaţii utile şi îţi vei face o idee despre experienţele noastre de croaziere cu copii:

Croaziere cu copii – Sfaturi pentru o croazieră reușită (va include descrierea operaţiunilor de îmbarcare/debarcare, la ce să te aştepţi, ce poţi face pe vapor sau în porturi, diverse sfaturi)

Croaziere cu copii – Impresii din croazierele cu MSC Cruises

Croaziere cu copii – Impresii din croaziera cu Royal Carribean

Croaziere cu copii – Impresii din croaziera cu Celebrity Solstice, Celebrity Cruises

 

Etapa 1: Găsirea unui itinerariu / oferte de croazieră cât mai potrivite

Punta Cana, plaja, Occidental Resort

Vedere de pe plaja din Punta Cana, înainte de îmbarcarea pe vasul de croaziera

Există mai multe moduri de a afla ultimele noutăţi şi oferte speciale de croaziere în ziua de astăzi:

 1. Te abonezi la newsletterul agenţiilor din România care vând croaziere şi care trimit uneori ofertele speciale, grupuri organizate sau last minute cruise, monitorizezi circa 10 agenţii şi studiezi ofertele trimise de acestea.
 2. Te abonezi la newsletterul companiilor internaţionale de croazieră sau studiezi itinerariile şi perioadele pe care acestea operează, cu menţiunea că rezervările şi plăţile se fac, de obicei, tot prin intermediul agentului lor de vânzări din fiecare ţară (deci tot la agenţii acreditate din România ajungi).
 3. Urmăreşti blogul nostru şi te înscrii la newsletterul nostru şi beneficiezi de selecţia pe care o vom face noi şi trimite pe e-mail tuturor abonaţilor noştri. Practic, facem noi munca de cercetare de mai sus şi ţi-o prezentăm în rezumate săptămânale sau bi-lunare.

Noi am rezervat toate cele 5 croaziere în care am fost prin intermediul a 3 agenţii diferite acreditate, din România, am fost mulţumiţi de serviciile lor. NU nominalizez căci nu vreau să fac reclamă gratuită nimănui, însă îmi puteţi scrie în privat pentru întrebări suplimentare.

Tip 1: Noi am legat croazierele de oferte speciale la companiile aeriene, le-am rezervat cu mult timp înainte şi achitat treptat. Asta a ajutat bugetul familiei, căci nu am făcut toată plata integral.

Exemplu: am primit newsletter în Noiembrie cu ofertă specială Croazieră în Caraibe, 7 insule în 7 zile la început de Februarie anul următor, era grup organizat şi includea şi zborul internaţional, cazare 2 nopţi într-un resort de 4* în Punta Cana şi transferurile aeroport – hotel – port / port – aeroport. Preţul era foarte bun, am cerut informaţii, am rezervat, am confirmat, am plătit avans în Noiembrie şi diferenţa în Ianuarie, am plecat.

Tip 2: Partea de cercetare poate fi făcută cu mult timp înainte, chiar înainte să ai tot bugetul necesar pentru rezervarea unei croaziere, căci companiile de croaziere păstrează, în linii mari, aceleaşi itinerarii, porturi, vase, anual. Practic puteţi studia intens cam ce v-aţi dori pentru familia voastră, alege un itinerariu şi urmări ofertele de la diverse companii pe acel itinerariu.

Dacă îţi place itinerariul, porturile în care opreşte vasul, numărul de zile la bord (poate unele au prea multe zile pe mare şi copiii se pot plictisi – spre exemplu la croazierele de relocare poti sta si 5 zile consecutiv pe mare), facilităţile vasului şi tipurile de cabină, treci la etapa 2.

 

 

Rezervi o croaziera, plaja Punta Cana

Plaja din Punta Cana, înaintea plecării în croaziera din Caraibele de Est

Etapa 2: Apelezi la o agenţie acreditată sau rezervi o croazieră pe internet?

 

O agenţie acreditată sau specializată pe croaziere îţi poate uşura semnificativ partea de căutare (research), rezervare, completare a procedurilor online înainte de check in, dar te şi poate sfătui în privinţa vaselor, tipurilor de cabine, facilităţilor de familie sau pentru copii, poate oferi discounturi sau bonusuri (gen pachet clasic de băuturi inclus, minute de internet gratis sau 100$ credit la bord) dacă rezervi prin ei.

Tip: Poţi căuta croazierele pe internet, studia itinerariile, vasele, tipurile de cabină, preţul chiar, însă când te decizi, fă o întrebare unui agent. Preţul pe care ţi-l va oferi acesta nu va fi mai mare decât cel obţinut direct de la linie, pentru că ei lucrează pe bază de comision oferit de companiile de croazieră, deci cedat din preţul respectiv, nu adăugat.

Comisionul standard cedat de liniile de croazieră agenţilor lor variază între 10 – 15% din preţul croazierei.

În plus, dacă se întâmplă un eveniment neprevăzut, comunicarea cu agenţia din România este mai facilă decât cu linia internaţională de croaziere (după cum spuneam mai sus, chiar ei te îndeamnă să apelezi la agentul local).

Exemplu: Găseşti o croazieră minunată cu 500 euro/persoană. Agenţia din România ţi-o poate oferi tot preţul de 500 euro, dar îţi dă cadou 50 Euro credit la bord, poate face în locul tău procesul de rezervare şi check in online, îţi pregăteşte documentele necesare, etc. Ce alegi?

Ultima croazieră, cea în Australia – Noua Zeelandă, a fost rezervată la agenţie cu mai mult de un an înainte de plecare, pe o ofertă specială de early booking, care a inclus: 300 USD credit la bord de cabină, internet 40 minute gratis x 2 cartele şi prepaid gratuities (adică nu am mai achitat noi bacşişurile). Avansul a fost 30% la momentul rezervării, restul de plată a fost achitat cu circa o lună înainte de plecare.

Aceeaşi procedură se aplică re-vânzătorilor de croaziere, practic ei cumpără de la agentul acreditat din România croaziera, acesta îi cedează re-vânzătorului 10% din cei 15% (căci se bazează pe volum) şi preţul ar trebui să fie identic cu al agentului sau al liniei.

rezervi o croaziera, Dunedin

Fotografie de familie în portul din Dunedin, Noua Zeelanda

Etapa 3 – Rezervi zborurile şi (eventual) hotelul dinaintea croazierei înainte sau după ce rezervi o croazieră?

Întotdeauna, dar întotdeauna, caută să rezervi biletele de avion în acelaşi timp cu croaziera şi cu data de ajungere la portul de îmbarcare cel puţin cu 24 de ore înainte de plecare.

Exemplu negativ: La prima croazieră a familiei noastre, cu plecare din Genoa, am rezervat biletele de avion pentru aceeaşi zi, plecarea vasului din port era seara, la ora 18, trebuia să aterizăm la Genoa undeva pe la ora 14.00 (aveam timp suficient pentru un transfer cu taxi aeroport – port). La Genoa nu se zboară direct, am rezervat cu Air France, cu escală la Paris (greşeala mea că nu am verificat – escala era extrem de mică, 30 minute doar şi trebuia să ajungem şi în alt terminal la CDG). Nu numai că avionul către Paris a avut întârziere 15 minute, cu toată alergătura noastră cu copiii în braţe, tot nu am prins legătura către Genoa. Şi dacă noi am fi prins-o, bagajele de cală nu ar fi prins-o oricum. Următorul zbor ar fi ajuns seara târziu, după plecarea vasului din port.

Am ratat îmbarcarea în croazieră din Genoa, am pierdut 2 zile din 8 de croazieră (următoarea zi era pe mare, primul port de vizitat şi la care ne-am fi putut îmbarca noi era Malaga), am cheltuit bani suplimentar cu bilete de avion către Malaga şi cazare în Malaga o noapte. NU mai spun de stres, nervi, copii obosiţi. Un coşmar!!!

Nu faceţi ca noi! Rezervaţi avion cu o zi înainte, chiar cu mai multe zile dacă este vorba de o croazieră cu plecare de peste ocean, ca să aveţi timp să ajungeţi, să vă obişnuiţi cu fusul orar, să vizitaţi un pic.

Desigur că intervine un cost suplimentar cu o noapte, două la portul de îmbarcare, dar este o ocazie să vizitaţi şi acest oraş/port şi să eliminaţi stres inutil.

rezervi o croaziera

Tip 1: În timp ce studiaţi disponibilitatea şi preţul croazierei, întrebaţi agentul sau căutaţi voi şi oferte de avion către portul de îmbarcare şi retur din portul de debarcare (atenţie: uneori acestea pot fi diferite).

Degeaba daţi 500 de Euro de pasager pentru o croazieră în Caraibe de 7 zile, dacă va costa 1000 sau 1500 euro un bilet de avion. Aici iar intervine un agent care vă poate face corelările astfel încât să găsiți cu cea mai bună variantă de zbor.

Tip 2: Dacă aveţi o zi – două – trei în portul de îmbarcare, încercaţi să alegeţi un hotel situat fie pe lângă port, fie în centru, astfel mai economisiţi la costul transferului său al transportului pentru a vizita oraşul. Hotelurile de pe lângă porturi au şi privelişti frumoase, de obicei.

 

Etapa 4 – Studierea (şi eventual rezervarea) excursiilor opţionale în porturile vizitate, a condiţiilor de viză şi vaccinare pentru ţările vizitate

Dacă aţi rezervat deja croaziera şi biletele de avion, verificaţi:

 • dacă aveţi paşapoartele valabile încă 6 luni de la data plecării în croazieră;
 • dacă ţările vizitate solicită viză de intrare, care sunt condiţiile şi cum se pot obţine în timp util;
 • care sunt condiţiile de călătorie în ţările respective, dacă se impune vreun vaccin sau să aveţi la voi anumite medicamente;
 • dacă este necesar să faceţi rezervare la hoteluri în portul de îmbarcare sau de debarcare, conform orarului biletului de avion şi de îmbarcare/debarcare în croazieră;
 • studiaţi pe site sau cereţi la agentul acreditat oferta de tururi opţionale în porturi.

Ca şi la rezervarea croazierei, agentul acreditat va avea un comision cedat (mai mic de data asta) la excursiile opţionale organizate de linia de croazieră cu tur operatori locali din porturile respective (în general între 5 – 8%).

croaziere cu copii, Royal Carribean, Ovation by the Seas, birou excursii

Biroul de excursii opționale de pe Ovation by the Seas, Royal Carribean

Tip 1: Pentru familii cu copii mici (până în 5 ani), recomand rezervarea excursiilor cu linia de croazieră, chiar dacă preţul este mai mare decât ce aţi putea organiza voi pe plan local sau vizite la liber), întrucât logistica tururilor este mai uşoară (primeşti biletele de acces la tururi în cameră, ai punct de întâlnire cu tot grupul pe vas, te conduc până la autocar şi pe tot traseul turului, ai ghid de limba engleză, uneori şi gustări sau dejun inclus). În plus, vasul garantează că aşteaptă grupurile de excursionişti rezervaţi prin intermediul liniei, dacă intervine ceva nu pleacă din port şi vă lasă în urmă.

Nouă ne-a fost mai uşor aşa când erau copiii mai mici, plus că alegeam din 10 tururi posibile într-un port pe cel care consideram că s-ar potrivi copiilor, ce includea fie un muzeu de istorie naturală, fie o rezervaţie naturală, fie o grădină botanică sau zoologică, fie o plajă.

Tip 2: Pentru familii cu copii mai mari, recomand studierea variantelor de excursii de pe vas şi compararea lor cu celelalte oferite de agenţii de turism locale sau din România.

Uneori preţul excursiilor la liniile de croazieră sunt duble faţă de celelalte. De cele mai multe ori, vasul pune la dispoziţia pasagerilor şi shuttle-uri gratuite (autocare gratuite) cu program stabil care merg de la port în centru şi puteţi face excursiile pe jos, sau cu un hop on – hop off, sau pur şi simplu plimba prin centru, intra la un muzeu sau rămâne pe plajă (dacă e vorba de itinerarii exotice).

Tip 3: Încearcă să rezervi excursiile înainte de plecarea în croazieră, există posibilitatea (noi am păţit-o) să nu mai fie locuri disponibile pentru rezervare pe timpul croazierei pe o anumită excursie pe care o doreşti într-un anumit port.

rezervi o croaziera, Jamaica

Prieteni din Jamaica, în timpul unei excursii opționale

Etapa 5 – Primirea documentelor de călătorie şi check in online (da, se face şi pe vasele de croazieră)

După ce ai rezervat cu un agent croaziera, biletele de avion, hotelurile, excursiile opţionale, ai luat vizele şi te-ai informat asupra condiţiilor de călătorie, agentul îţi va trimite cu circa o săptămână – două înainte de plecare documentele de călătorie şi îţi va face check in online la croazieră, însemnând că el va completa online în sistemul liniei datele tale personale.

Este foarte posibil să îţi ceară o carte de credit pentru garantarea serviciilor extra la bord (pe care o va introduce în sistem) sau te întreabă dacă garantezi cu numerar.

rezervi o croaziera, cabina

Programul de a doua zi, formularele de intrare în țara și programul de la clubul copiilor, lăsate pe pat

Tip 1: Pe un vas de croazieră nu se plăteşte nimic cu numerar sau carte de credit. Dar nimic, nici cumpărături, nici băuturi, nici excursii, nimic. În schimb, te foloseşti de cardul de cabină (marcat de obicei cu numele pasagerului şi numărul cabinei) ca de un card de credit.

Consumi, cumperi, semnezi bonurile şi ţi se încarcă cheltuielile pe cabină. Poţi urmări permanent pe TV interactiv din cameră cheltuielile zilnice pe cabină, sau cere de la recepţie un extras printat al cheltuielilor. De aceea este important să ai un card de credit, el se înregistrează în sistem şi se blochează sume pe măsură ce le cheltui (de exemplu, ai cheltuieli într-o zi de cca 90 euro, seara ţi se blochează acea sumă pe card).

Tip 2: Dacă aveţi excursiile rezervate şi achitate dinainte, de acasă, încercaţi să garantaţi cheltuielile extra cu numerar (asta înseamnă că odată ce v-aţi suit la bordul vasului, aţi mers la recepţie şi aţi lăsat în numerar 300 – 500 – 1000 euro sau dolari, în funcţie de cât preconizaţi voi că veţi cheltui extra).

Dacă se depăşeşte această sumă, achitaţi diferenţa (vi se dă mesaj că aţi ajuns la limită şi să veniţi să suplimentaţi), dacă nu, vi se restituie diferenţa la final.

La ce foloseşte asta? Evitaţi să aveţi probleme cu sume blocate de două ori pentru aceleaşi servicii. Practic linia blochează sumele cheltuite zilnic, iar la final trage toată suma cheltuită de pe card. Noi am păţit aşa, de fiecare dată, durează circa o lună – două până te lămureşti cu ei şi îţi deblochează sumele trase iniţial. NU o fac cu rea intenţie, asta e procedura lor, dacă nu te deranjează şi ai suficiente fonduri pe card e ok, dar dacă îţi monitorizezi atent limita de cheltuieli (ca noi), este neplăcut să ajungi după debarcare să nu mai poţi plăti cu cardul alte servicii turistice din cauză că nu mai ai fonduri. De fapt ai, dar sunt blocate.

Mai multe despre documentele de călătorie pentru o croazieră în articolul următor, unde vei afla ce sunt sumarul croazierei, scrisoarea de îmbarcare, sumarul călătoriei, documentele de călătorie, sfaturi pentru croazieră efectivă, întrebări frecvente, instrucţiuni de îmbarcare/debarcare.

 

Etapa 6 – Pregătirea bagajului pentru croazieră

Ai rezolvat toate formalităţile, ai achitat, te-ai pregătit.

Urmează să îţi faci bagajul pentru această aventură minunată. Pfff, ce pui în bagaj? Ce trebuie să ai la tine obligatoriu? Ce NU ai voie să iei pe vas?

Sigur, politica diferă de la linie la linie, dar majoritatea au câteva sfaturi identice în legătură cu bagajul pentru croazieră.

rezervi o croaziera, piscina de pe vas

Piscina de pe vas

Haine

Pentru fiecare membru al familiei (dar în special pentru adulţi) trebuie să ai două tipuri de haine la tine: haine de zi (casual, daywear, comode, conforme cu itinerariul parcurs) şi haine de seară (măcar 1 ţinută pentru toată croaziera).

Nu uita să pui lângă hainele comode (calculează 1 ţinută pe fiecare zi de croazieră)  şi costume de baie, dacă vremea şi itinerariul permit o zi la piscină, jacuzzi sau la plajă în vreun port.

Hainele de seară nu trebuie să fie super elegante, o rochiţă de cocktail şi o sanda sau pantof cu toc sunt în regulă pentru doamne, o cămaşă şi un sacou pentru domni. Desigur că pe vasul de croazieră veţi asista la o veritabilă paradă a modei, sunt multe familii în vârstă fără copii, care se îmbarcă cu două valize de persoană şi schimbă ţinutele, rochiile cu paiete, fracurile sau costumele cu cravată în fiecare seară.

Tip 1: O rochie de seară purtată în seara de gală cu căpitanul poate fi purtată ulterior la o excursie de o zi, o sanda fără toc dar cu un pic de sclipici poate înlocui pantofii cu toc.

Pe croazierele cu itinerarii exotice, tropicale, nu este nevoie de sacou pentru domni. Florin s-a descurcat doar cu cămăşi şi pantaloni casual.

Tip 2: Pentru copii este suficient o cămaşă – două la blugi sau o rochiţă drăguţă, lor li se iartă orice.

Tip 3: Fă bagajul pentru croazieră cel puţin cu o săptămână înainte, aşa ai timp să adaugi ce mai e nevoie, să speli şi calci obiecte vestimentare dragi pe care vrei să le iei, etc

Încălţări

La o croazieră de 7 nopţi noi socotim cam 3 perechi de încălţări de persoană (din care una e în picioare oricum): o pereche de papuci sau sandale de apă, o pereche de pantofi comozi pentru excursii sau activităţi sportive şi o pereche de pantofi/sandale casual sau eleganţi (e).

La 4 persoane se adună destul bagaj şi nouă ne place să călătorim light, aşa că facem tot felul de combinaţii de acasă astfel încât să ieşim onorabil la cine.

Nu uitaţi să luaţi cu voi:

 • aparat foto, camera de filmat
 • pălărie/şapcă, ochelari soare, cremă de protecţie
 • binoclu
 • ghiduri sau cărţi despre destinaţiile vizitate
 • trusa de medicamente prescrise sau must have
 • pantofi sport pentru activităţi sportive
 • jucării de apă / nisip sau aripioare/colace pentru cei mici
 • pungi ziplock (foarte convenabile pentru snack-uri, cosmetice, costume ude, etc
 • tableta/laptop cu desene sau filme pre instalate, ce nu necesită wifi
 • echipament de snorkel (dacă e cazul şi aveţi, altfel e scump să închiriaţi)

NU lua cu tine la bord:

 • pătuţ de copil şi scaun de masă (există la bord, când faci rezervare soliciţi să ţi se asigure pat)
 • prosoape de corp sau de plajă (majoritatea prosoapelor la liniile de croazieră sunt impecabile, la piscină aveţi prosoape, unele linii de croazieră te lasă să le iei cu tine şi pe plajă în porturi) – cel mult un cearceaf uşor poţi împacheta;
 • arme (inclusiv cuţite sau foarfece – ai voie cu trusă de manichiură), lichide inflamabile şi explozibile, chimicale (inclusiv înălbitor sau vopsea), droguri şi substanţe ilegale
 • filtru de cafea/fier de călcat/lumânări
 • bâte de baseball, beţe de cricket, echipament arte marţiale, skateboard, surfboard
 • alcool tare sau bere (nu ai voie cu whisky, deşi noi mai trişăm şi punem în bagajul de cală o sticlă de 500 ml de rom sau whisky) – ai voie 2 sticle de vin de persoană pe toată croazieră, dacă le bei în cabină. În rest există restricţia ca să le faci lor consumaţie, desigur.

Ţi-ai făcut şi bagajele? Croazieră plăcută!

Sper că găseşti util articolul nostru. Dacă da, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram şi să dai share articolului, dar şi Join în grupul nostru de Facebook Călătorii cu copii.

rezervi o croaziera, oameni din Jamaica

Citeşte şi articolul următor, vom descrie acolo toată procedura de dinainte de îmbarcare, procedurile de la bord, trucuri prin care să faci croaziera mai plăcută pentru tine şi familia ta, la ce să te aştepţi, ce poţi face la bord şi pe ţărm.

 

Ai timp si chef să citești mai mult despre croazierele cu copii? Poți citi acum sfaturi și trucuri utile pe același subiect:

Sfaturi pentru o croazieră reușită – croaziere cu copii

5 motive pentru care croazierele cu copiii sunt vacanțe perfecte pentru toată familia

Distribuie articolul

Comentarii