Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

O poveste, doi copii, trei insule – excursia în insulele Cousin, Curieuse şi St. Pierre, Seychelles

30 noiembrie 2017
Excursii

Distribuie articolul

În această aventură captivantă, excursia în insulele Cousin, Curieuse și St. Pierre, într-o singură zi am descoperit câteva dintre cele mai faimoase atracții din Seychelles, floră și faună rare și exotice, păduri vechi, plaje de paradis și ape cristaline, pline de viață marină.

 

 

De la apartamentul nostru din Praslin Holiday Home mergem două minute până la staţia de autobuz şi luăm autobuzul până la plaja Anse Cote Dór (20 minute de mers şi 5 SR/persoana biletul, circa 0.3 euro), unde ne întâlnim cu reprezentantul tur operatorului la care rezervasem excursia în cele 3 insule. Cum am ajuns noi să avem o vacanţă de toamnă de vis în paradisul Seychelles, cred că ai citit deja în articolul anterior!

excursia în insulele Cousin, Curieuse și St. Pierre

Aici negociem preţul (oferta era 410 Euro, iar noi avem la noi 450 USD, pentru toţi 4; la faţa locului, ei socotesc echivalentul sumei la 500 USD, le spunem că nu avem decât 450 USD, hotărâţi să mergem la alt operator dacă nu acceptă).

Din fericire, acceptă şi îl desemnează pe Derek drept însoţitor/navigator, care ne aşteaptă pe plaja superbă şi aproape goală la acea oră a dimineţii (în jur de 9). Derek este un localnic simpatic, cu un păr creţ şi des, m-a uimit că, după o baie la St. Pierre, unde am făcut snorkeling, când a ieşit din apă s-a scuturat un pic şi părul lui creţ părea că nici nu fusese udat de curând.

 

excursia în insulele Cousin, Curieuse și St. Pierre

 

Să revenim. Ne descălţasem deja când el trage barca la mal, nu de alta, dar nisipul acela alb şi fin te făcea să vrei nu doar să te descalţi, ci să te întinzi de-a dreptul pe el. Intrăm în apa turcoaz până la glezne şi urcăm, rând pe rând, în barcă. Derek ne face un scurt instructaj şi ne spune care va fi prima oprire, insula Cousin.

 

 

Cruz, barca cu motor care ne transportă în excursia în insulele Cousin, Curieuse și St. Pierre, alunecă ușor pe ape și se depărtează rapid de Praslin.

 

În drum spre Cousin lăsăm razele soarelui să ne mângâie feţele, ne întipărim pe retine și în minte peisajele tropicale pe lângă care trecem, insule cu multă vegetaţie, plaje albe sau stânci, ape de toate nuanţele de albastru. Închid ochii şi aud valurile mici cum se sparg sub barca noastră cu motor, care înaintează rapid, inspir mirosul iubit de ocean şi revin la realitate când aud băieţii ciripind în continuu lângă mine, entuziasmaţi de plimbarea cu barca.

 

excursia în insulele Cousin, Curieuse și St. Pierre

 

Sanctuarul de pe insula Cousin, Seychelles – prima oprire din excursia în insulele Cousin, Curieuse și St. Pierre

 

Ne apropiem de insula Cousin, o frumoasă rezervaţie naturală cu o mare varietate de păsări, floră şi faună, care găzduieşte specii endemice de păsări precum Seychelles Warbler, Seychelles Magpie Robin și Seychelles Fody, precum și țestoase uriașe și multe alte creaturi tropicale.

 

Seychelles insula Cousin

Cum se desfășoară turul pe insula Cousin am scris aici, separat, am pus o galerie vastă de fotografii şi un video scurt, de 3 minute. O insulă sălbatică, un sanctuar natural prea puţin atins de om, pe care mă bucur enorm că am putut să îl vizităm.

 

Plecăm de pe insula Cousin cu micuța noastră barcă rapidă, iar Derek ne arată în zare ceva şi micşorează viteza. Ce ne arată?

Scrutăm orizontul, linia unde oceanul se întâlneşte cu cerul, în nuanţe extrem de apropiate şi îi vedem. Un banc de delfini!

Ii urmărim un timp, Derek aproape oprește motorul ca zgomotul şi vibraţiile să nu îi gonească şi ne bucurăm de spectacolul naturii.

 


Ii puteți vedea și voi în acest videoclip. 
 

După ce se îndepărtează, pornim mai departe în aventura noastră, excursia de o zi în insulele Cousin, Curieuse și St. Pierre, către insula Curieuse, gazda National Marine Park, situată la mai puțin de 1 km de coasta de nord a orașului Praslin.

 

Marine National Park și insula Curieuse, a doua oprire din excursia în insulele Cousin, Curieuse și St. Pierre

 

Insula Curieuse este singurul loc în afară de Vallee de Mai de pe insula Praslin, unde legendarul palmier Coco de Mer crește natural. Această specie rară, indigenă, crește până la 35 de metri înălțime și produce cel mai mare fruct din lume.

 

 

Coco de mer is dioecious, with separate male and female plants (picture 1 is female, picture 2 is male plant, they grow up in different palm trees). The male flowers are arranged in a catkin-like inflorescence up to 1 m long which continues to produce pollen over a ten year period; one of the longest living inflorescences known. The mature fruit is 40–50 cm in diameter and weighs 15–30 kg, and contains the largest seed in the plantkingdom. #cocodemer #fondferdinand #Praslin #Seychelles #visitseychelles #familytravel #familytravelblogger #traveling #travelpics #travelblog #traveltheworld #travelblogger #travelwithkids #blogger #travel #Familiahaihui #familyfun #familytime #kidstravel #travelkids #iamtb #calatoriicucopii

O postare distribuită de Familia Hai Hui (@familiahaihui) pe

 

Ne apropiem de insula roșiatică plină de vegetaţie, debarcăm pe nisipul alb, Derek ne zoreşte să mergem direct la zona de barbeque, unde savurăm un delicios grătar pe plajă, după care ne relaxăm şi înotam în apele turcoaz.

 

Plecăm apoi pe un traseu de 1.7 km de la Anse St. Joseph (unde am debarcat) către Baie Laraie, pentru a ajunge la Marine National Park, o călătorie de o oră prin această rezervație naturală fascinantă, așezată în mijlocul vegetației luxuriante, a palmierilor de nucă de cocos și a copacilor takamaka.

Am scris separat și despre oprirea în insula Curieuse, masa de prânz bogată, drumeţia de o oră prin mijlocul vegetaţiei abudente, până la Marine Naţional Park, unde am întâlnit şi mângâiat multe ţestoase gigant.

Seychelles, insula Curieuse

Derek ne spune că va veni să ne preia cu barca din Baie Laraie, aşa că lenevim pe plajă, alături de ţestoase, până la sosirea lui şi plecarea către ultima oprire din tur.

 

Snorkeling lângă insula St. Pierre, ultima distracție din excursia în insulele Cousin, Curieuse și St. Pierre

 

Revenim în barca cu motor şi, lăsând în urmă Curieuse, facem apoi drumul spre St Pierre, destinația a treia și finală din turul celor 3 insule magnifice din paradisul numit Seychelles.

excursia în insulele Cousin, Curieuse și St. Pierre

Ajungem relativ repede, în 10 minute, ne apropiem de insulă şi zărim o mulţime de bolovani, stânci, câţiva palmieri, câteva bărci cu motor şi catamarane ancorate, dar şi zona delimitată pentru snorkeling.

Opreşte şi Derek barca, aruncă ancora şi ne înmânează vestele pentru snorkeling. Ne echipăm toţi 4, avem echipamentul adus de acasă (măşti şi tuburi), ne prindem vestele şi ne scufundăm în apele cristaline ale Oceanului Indian.

 

 

 

Descoperim o abundență de viață marină nativă în această lume subacvatică, incluzând bancuri de pești tropicali, arici de mare, pisici de mare și formațiuni de corali. Explorăm, alături de copii, lumea minunată de sub ape, zărim chiar şi un ţipar.

Derek aruncă bucăţele de pâine şi bancurile de peşti se înghesuie în jurul nostru, vin navală, se izbesc chiar de măşti. Cam aşa, ca în filmul de mai jos:

 

Când obosesc, băieţii urcă în barcă iar eu şi Florin continuăm explorările. Nu pentru mult timp, pentru că se strâng nori negri şi începe o ploaie caldă, dar deasă, care udă totul în barcă, inclusiv hainele de schimb.

 

Decidem să încheiem turul la ora 15.30, la ora 16.00 oricum era finalul oficial al minunatului tur de 7 ore. Derek conduce barca rapidă către Praslin, în 5 minute ajungem, îi mulţumim şi ne luăm la revedere.

 

excursia în insulele Cousin, Curieuse și St. Pierre

 

Plecăm către apartment încântaţi, cu exaltarea unei zile şi experienţe superbe ce ne va rămâne în amintire pentru mult timp. Fiecare insulă din cele 115 din Seychelles este un loc unic de frumusețe naturală, iar alegerea uneia favorite va fi o sarcină dificilă.

 

Deşi ferm convinşi că nimic din ce vom vedea ulterior în Seychelles nu va depăşi experiența fantastică a celor 3 insule de poveste, urma să ne schimbăm părerea odată ajunşi pe insula La Digue şi în cea mai fotografiată plajă din Seychelles, Anse Source d’Argent, dar şi în Mahe, spre sfârşitul sejurului.

 

Citește despre experiențele noastre cu copiii în La Digue, Seychelles, insula plajelor de poveste și a bicicletelor sau în Insula Praslin, renumită pentru Coco de Mer și plajele pitorești.

 

Sper că găseşti util și ușor de parcurs articolul nostru. Dacă da, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram  sau canalul de YouTube şi să dai share articolului.

Galerie foto

Galerie video

Distribuie articolul

Comentarii