Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

Excursie în Buena Park (OC), cel mai distractiv oraș mic din America

20 iunie 2019
Excursii

Distribuie articolul

La 15 minute de mers cu autocarul de la Center Street Promenade din Anaheim unde am avut press brunch-ul din cadrul târgului IPW 2019 la care am participat ca jurnalişti internaţionali acreditaţi, se iveşte un semn pe mijlocul drumului care ne anunţă că am intrat în Buena Park. Realizăm deja cum peisajul se modifică, clădirile înalte făcând loc căsuţelor mici, americane, aşa cum le ştiţi de prin filme, fără garduri între ele, cu grădini şi peluze bine îngrijite.

 

Buena Park

Credit foto: Visit Buena Park

 

În 02 Iunie am avut de ales între mai multe tururi organizate pentru presă şi noi am decis să vizităm „Most Fun Small Town in America: Buena Park”, în  intervalul orar 11.30 – 16.30. Pentru că ne-a plăcut tare mult atmosfera, am decis să vă povestim mai multe despre acest orăşel cochet.

 

 

De ce e renumit Buena Park?

 

  • Găzduieşte primul parc tematic din California şi cel mai mare parc acvatic din Orange County.
Buena Park_Knott's Berry Farm

Credit foto: Knott’s Berry Farm

  • Este locul de naştere al „Boysenberry” – vedeţi mai jos cu ce se mănâncă asta.
Buena Park_Knott's Berry Farm

Credit foto: Knott’s Berry Farm – boysenberry

  • A fost numit ca unul din cele mai distractive („most fun small town”) oraşele din America.

 

 

 

Istoria Buena Park este strâns legată de istoria Knott’s Berry Farm

 

De la câteva ranchos în 1783 (atunci când California aparţinea Regatului Spaniei), până la ferme de lactate şi depozite pentru construcţia căilor ferate către Santa Fe şi Southern Pacific în 1883, micul orăşel Buena Park a fost atestat în acte abia în 1953.

Însă ce a pus oraşul efectiv pe harta Americii şi a turiştilor, în special, a fost proprietatea de 20 de acri (aproape 9 hectare) cumpărată de Walter şi Cordelia Knott, care a evoluat fantastic de la o fermă de rubarbă, sparanghel şi fructe de pădure la primul parc de distracţii din California (1934) odată cu dezvoltarea primei atracţii turistice numite (cum altfel?) Ghost Town, mai apoi până la fantasticul parc de distracţii preluat în 1997 (după 78 de ani în proprietatea familiei Knott) de Cedar Fair, L.P. pe care l-am vizitat noi la început de Iunie.

 

Buena Park_Knott's Berry Farm

Credit foto: Knott’s Berry Farm – Walter & Cordelia Knott

 

Datorită priceperii de fermieri şi culturilor prospere ale familiei Knott’s, roadele recoltelor au început să fie vândute la un stand de-a lungul drumului care a devenit ulterior o piaţă, Berry’s Market. De aici până la o ceainărie deschisă de Cordelia pentru vânzarea gemurilor şi produselor fabricate cu fructele produse în gospodărie nu a fost decât un pas.

 

Buena Park_Knott's Berry Farm

Credit foto: Knott’s Berry Farm – Domnul Knott in stânga imaginii, la piața de fructe

 

Walter, împreună cu un prieten de familie, Rudolph Boysen, au creat apoi boysenberry, un fruct de pădure încrucişat din zmeură, mure şi loganberry (un hibrid obținut deja din zmeură și mure), pe care l-am văzut şi noi cultivat încă în cadrul Knott’s Berry Farm, seamănă cu o mură mai mare, cu nuanţă închisă de grena spre negru.

 

Cordelia şi-a extins ceainăria şi a dezvoltat o reţetă de biscuiţi de casă şi plăcintă cu boysenberry, dar şi pui prăjit (fried chicken dinners). Pe măsură ce restaurantul a crescut în popularitate, au crescut şi cozile şi timpii de aşteptare, motiv pentru care Walter a creat prima atracţie de la Knott’s Berry Farm – Ghost Town.

 

Buena Park_Knott's Berry Farm

Credit foto: Knott’s Berry Farm – Boysenberry pie

 

Începând cu anul 1934, peste 20 de milioane de oameni au mâncat la Restaurantul doamnei Knott, Chicken Dinner, care continuă să servească acelaşi meniu faimos pe care l-am testat şi noi (pui prăjit cu piure de cartofi, biscuiţi de casă şi plăcintă cu boysenberry).

De-a lungul anilor, familia Knott, ajutaţi de cei 4 copii, au continuat să dezvolte fosta ferma într-unul din cele mai populare parcuri de distracţie din America. Revin cu articol detaliat și multe fotografii ale acestuia.

 

Buena Park_Knott's Berry Farm

Credit foto: Knott’s Berry Farm – Mrs. Knott’s Chicken Dinner Restaurant

 

În prezent Buena Park oferă o gamă largă de restaurante, hoteluri şi atracţii turistice care fac posibilă măcar o excursie de o zi dacă ajungeţi în sudul Californiei, din Los Angeles, Anaheim sau San Diego.

 

 

Câteva informaţii generale despre Buena Park

 

Localizare

Situat în apropiere de Los Angeles (20 de mile = 32 km) oraşul se întinde pe o suprafaţă de 10 mile pătrate (16 km pătraţi) în Orange County, sudul Californiei.

În apropiere: Disneyland (5 mile), Huntington Beach (10 mile), Anaheim Convention Center (8 mile).

Aeroporturi: John Wayne Airport (SNA) la 18 mile, Los Angeles Airport (LAX) la 25 mile.

Cu trenul se poate ajunge cu Amtrak – Pacific Surfliner, până la staţiile Anaheim sau Fullerton, ambele la 5 mile distanţă de oraş (de acolo puteţi lua taxi sau ridesharing ca Uber sau Lyft).

Clima este prietenoasă, cu o medie de 21 grade Celsius, în tot timpul anului.

 

Buena Park_Knott's Berry Farm

Credit foto: Visit Buena Park – Knott’s Berry Farm Hotel

 

Cazare

Dacă decideţi să rămâneţi peste noapte, aveţi de ales între 23 de hoteluri cu un total de 2.575 camere. Fie că staţi în camerele tematice Snoopy de la Knott’s Berry Farm Hotel, camerele renovate ale hotelului Radisson sau în variante mai economice precum Fairfield Inn & Suites, Courtyard by Marriott  sau Holiday Inn, puteţi beneficia de transport gratuit de la majoritatea hotelurilor către atracţiile locale, inclusiv Disneyland.

 

Atracţiile turistice din Buena Park:

  • Knott’s Berry Farm
  • Knott’s Soak City Waterpark
Buena Park_Knott's Berry Farm

Credit foto: Visit Buena Park – Knott’s Soak City Waterpark

  • Pirate’s Dinner Adventure (cină cu spectacol tematic interactiv)
Buena Park

Credit foto: Visit Buena Park – Pirate’s Dinner Adventure

  • Teatro Martini (circ, magie, comedie)
Buena Park

Credit foto: Visit Buena Park – Teatro Martini

  • Medieval Times (cină cu spectacol tematic interactiv)
Buena Park

Credit foto: Visit Buena Park – Medieval Times

  • Big Air Trampoline
  • Olympic Golf Zone

 

Pe partea culturală sunt şi câteva muzee: Knott’s Independence Hall, Richard Nixon Library & Museum, Discovery Cube Science Center , Bowers Museum.

 

Dining – opţiuni de restaurante

Din fericire pentru papilele noastre gustative şi din nefericire pentru siluetele noastre care s-au împlinit ceva pe parcursul călătoriei de două săptămâni în California, am testat cele 3 opţiuni de mai jos pe care vi le recomandăm (de ce să luăm doar noi în greutate?):

 

Mrs. Knott’s Chicken Dinner

Nu ştiu ce reţeta avea Madam Knott, dar mi s-a părut că puiul prăjit, acompaniat de piure de cartofi şi o salată asortată au avut cel mai bun gust din ce am gustat eu.  Şi eu sunt fan al reţetei de pui prăjit al Colonelului, să ne înţelegem! Deci ăsta al doamnei Knott îl bate, de departe!

 

Buena Park_Knott's Berry Farm

Credit foto: Knott’s Berry Farm

 

La final am gustat din delicioasă plăcinta cu boysenberry a doamnei Knott, care, în mod surprinzător, avea o tonă de fructe şi mai puţin aluat, iar umplutură era uşor acrişoara, nu dulce.

 

 

Rock & Brews

 

Buena Park

Buena Park

Credit foto: Visit Buena Park – Rock & Brews

 

Legendarii Paul Stanley şi Gene Simmons de la KISS au pus de un restaurant cu specific rock, desigur, localizat în Buena Park. Deja ghiftuiţi cu puiul doamnei Knott, am ajuns la o sesiune de degustare de bere la Rock & Brews, am testat 6 tipuri de bere din cele peste 100 de soiuri craft existenţe: Pilsner Urquell, Beach House Amber, Spaten Pilsner, Expansion IPA, Figueroa Red şi Space Dust IPA.

 

Buena Park

 

Buena Park

Gazdele care nu au observat burţile noastre deja umflate, au adus şi „ceva” aperitive tipic americane: aripioare barbeque, pizza, pâine cu usturoi şi cu caşcaval, rondele ceapă prăjită, tije de legume cu sos de brânză (morcovi, apio).

M-am mulţumit cu câteva legume cu sos şi o felie de pâine cu usturoi. Au mers perfect cu berea care mi-a plăcut cel mai mult, Space Dust IPA.

Sigur că au mult mai multe în meniu, am văzut burgeri, tenders, coaste, ştiţi voi, mâncare americană.

Buena Park

Credit foto: Visit Buena Park – Rock & Brews

 

 

Porto’s

Când ne-a spus ghidul că mai avem o oprire la faimosul restaurant Porto’s, habar nu aveam despre ce vorbeşte. Urma să aflu ulterior ca Porto’s Bakery & Cafe este restaurantul #1 din ţară pe lista Yelp şi să fiu uimită de ce se întâmplă aici.

 

Buena Park

Credit foto: Visit Buena Park

 

Restaurant de familie, cu origini cubaneze, Porto’s este specializat pe găluşti de cartofi umplute cu diverse (noi am testat ceva amestec cu carne tocată şi unele cu legume şi caşcaval, un  pic picante), produse de patiserie şi cofetărie şi sandvişuri savuroase. Am văzut şi raion de pâine separat.

 

Buena Park

Buena Park

Credit foto: Visit Buena Park

 

Nu pot să spun că găluştile m-au dat pe spate, patiseria a fost OK, însă m-a frapat mărimea localului şi cozile de oameni care aşteptau să intre în local ca să se aşeze la alte cozi. Toate mesele pline, era nebunie. Cumpărau la pachet cutii întregi, stăteau la coadă la brutărie, la cofetărie, la cafea, etc.

Buena Park

Buena Park

 

Înţeleg că alte localuri renumite în zonă ar mai fi Spencer’s Bistro, Yoshiharu, Miss Shabu sau ŞUP Noodle Bar’s Vietnamese Pho pentru mâncare asiatică, Tacos La Calle pentru mexicană, John’s Incredible Pizza sau la unul din restaurantele tematice cu cina şi spectacol interactiv – Medieval Times sau Pirate’s Dinner Adventure.

Nouă ne-a plăcut orăşelul acesta mic care îşi merită renumele de „most fun small town în America” şi sperăm să vă inspirăm să vă opriţi, măcar o zi, dacă aveţi drum pe acolo în viitor.

Credit foto pentru fotografiile marcate: Visit Buena Park

 

Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook şi contul de Instagram, conținutul postat acolo este diferit!

Galerie foto

Distribuie articolul

Comentarii