Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

Rezervația naturală Fond Ferdinand din Praslin şi Coco de Mer, un fruct cu trei recorduri

3 ianuarie 2018
Excursii

Distribuie articolul

Insulele Curieuse și Praslin din Seychelles sunt singurele locuri din lume în care Coco de Mer crește natural, sălbatic. Planta deține trei recorduri mondiale: cele mai grele semințe (record 17,6 kilograme), cea mai mare floare de pe orice palmier și cel mai mare fruct (42 de kilograme este recordul absolut).

 

Coco de Mer

 

Pe insula Praslin există două rezervaţii naturale în care cresc încă fructele Coco de Mer: Vallee de Mai şi Fond Ferdinand Nature Reserve.

Denumirea coco de mer vine din franceză și înseamnă „nuca de cocos a mării”.

 

Populația de palmieri este alcătuită dintr-un total de 8.282 de exemplare mature, dintre care cele mai multe se găsesc în trei subpopulații (1.440 de exemplare in Vallée de Mai, 1.380 de exemplare in Fond Ferdinand, 1750 de exemplare pe insula Curieuse). Sursa: The IUCN Red List of Threatened Species. 

 

Coco de Mer

 

Astăzi, Coco de Mer (Lodoicea maldivica) este o specie protejată și un copac ornamental. Fructele sunt folosite în medicina ayurvedică și în medicina tradițională chineză. Este, de asemenea, folosit ca aromă pentru gătit în regiunea Canton din China, un fruct extrem de scump care poate costa între 200 – 600 de Euro bucata.

 

 

Deși Vallée de Mai este, desigur, principala atracție de pe insula Praslin, o alternativă interesantă care merită vizitată și pe care v-o recomandăm este rezervația naturală Fond Ferdinand. Deschis abia în 2013, parcul nu este încă foarte cunoscut.

 

Citește și articolul dedicat insulei ce ne-a găzduit 5 nopți – Insula Praslin, renumită pentru Coco de Mer și plajele pitorești

 

Punctul de plecare poate fi găsit datorită semnului mic și roșu / alb din parcarea de la Anse Marie-Louise, la care se poate ajunge cu autobuzul sau cu mașina de închiriat.

Centrul vizitatorilor (de unde se cumpără biletele) este destul de simplu, dar personalul este întotdeauna fericit să vadă oameni noi!

Taxa de intrare aici este mult mai ieftină decât la Vallée de Mai (am plătit 125 SCR, echivalent 8 Euro / adult, copiii au intrat gratuit), iar turul se face cu un ghid la ore prestabilite.

 

Coco de Mer

 

Tip: Dacă aveți în plan vizitarea rezervației naturale Fond Ferdinand ar trebui să ajungeți acolo dimineața, deoarece nu mai există excursii de la ora 13.00.

 

Cu o suprafață de 122 de hectare, Fond Ferdinand este de peste șase ori mai mare decât Vallée de Mai și este chiar mai bogat în ceea ce privește speciile endemice de plante și animale, având aproape același număr de palmieri Coco de Mer ca și Vallée de Mai.

 

Vizitarea rezervației naturale presupune parcurgerea unui traseu ascendent de aproximativ 500 de trepte, pe măsură ce ghidul explică flora pe care o întâlnim pe traseu, stadiile de creștere ale palmierului Coco de Mer, fauna care trăiește în rezervație (păsări, șopârle, termite și alte insecte).

 

Coco de Mer

 

Trunchiul palmierului poate să ajungă la înălțimea de 30 m (cel mai înalt a ajuns la 56.7 m). Frunzele sunt de mari dimensiuni (7-10 m lungime si 4.5 m latime).

 

Pe drum, ghida ne-a spus că planta este dioică și ne-a arătat palmierii separați de sex masculin și feminin ai Coco de Mer.

Florile masculine sunt cilindrice, fără ramificație și au o formă falică, lungă de până la 1 m, care continuă să producă polen pe o perioadă de zece ani, având una dintre cele mai lungi inflorescențe de viață cunoscute. Cele feminine sunt ramificate și acoperite de solzi.

 

Coco de Mer

Acesta este un palmier de sex feminin.

 

Fructul este un cocos sau nucă de culoare verde, cu 40-50 cm în diametru, care poate atinge și 25 kg, fiind fructul cel mai mare din lume. Sub coaja fibroasă se găsesc trei semințe care pot cântări până la 20 kg (sămânța cea mai mare din lume). Exportul ei este controlat, fiind o specie vulnerabilă.

 

Coco de Mer

 

Ghida ne spunea că ei știu când un fruct Coco de Mer este copt și cade pe pământ, se simte mirosul în toată rezervația. Imediat ce cade (nu cred ca aș vrea să fiu în preajma palmierului când se întâmplă asta), se crapă coaja fructului și emană un miros de fruct tropical, care persistă multe zile.

 

Coco de Mer

 

Călătoria de două ore până la punctul cel mai înalt de pe insulă merită tot efortul. De sus ne-am bucurat de o frumoasă priveliște a Praslinului, precum și a celorlalte insule din Seychelles.

Coco de Mer

 

Coco de Mer

 

Într-o direcție se văd insulele Curieuse, Sister Island, Coco Island, Round Island, Felicité și La Digue, în timp ce în cealaltă direcție putem vedea Frégate, Mahé și Silhouette.

 

Coco de Mer

 

Tip: Nu există posibilitatea de a cumpăra apă de la centrul vizitatorilor, așa că vă sfătuim să aduceți apă cu voi pentru traseul de două ore.

Nu este recomandată vizita pentru copii mici, decât dacă puteți să îi purtați într-un sistem sau în brațe până sus. Copiii de peste 5 ani nu vor avea o problemă în a urca, însă.

 

Coco de Mer

Citește și restul articolelor despre experiența familiei noastre în Seychelles:

La Digue, Seychelles, insula plajelor de poveste și a bicicletelor

O poveste, doi copii, trei insule – excursia în insulele Cousin, Curieuse şi St. Pierre, Seychelles

Sanctuarul de pe insula Cousin, Seychelles – ghid de călătorie

Marine National Park și insula Curieuse, Seychelles

O vacanţă de toamnă în paradisul numit Seychelles

 

Sper că găseşti util și ușor de parcurs articolul nostru. Dacă da, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram  sau canalul de YouTube şi să dai share articolului.

Galerie foto

Distribuie articolul

Comentarii