O aventură cu Jeep safari în Gran Canaria – get off the beaten path
Distribuie articolul
Jeep safari în Gran Canaria. Tot ce trebuie să știi despre cum se desfășoară, cât costă, ce include excursia. Jeep safari cu 4×4 și șofer experimentat, o atracție plină de adrenalină.
Dacă vrei să descoperi Gran Canaria, mai avem locuri doar pentru 2 familii pe programul cu charter din perioada 10 – 17 Iulie 2024 (avion, cazare 7 nopți cu demipensiune, transferuri și vizite incluse!)
Explorăm craterul unui vulcan, pe o rută spectaculoasă, cu Jeep safari în Gran Canaria
Avem două ore avans față de România, așa că de când suntem în Gran Canaria suntem matinali. Nu că nu am fi în rest, dar acum e un dezavantaj, că ni se face și somn devreme. Motiv pentru care suntem primii la punctul de întâlnire de la recepția Hotelului Taurito Princess, la 08.45 am, într-o frumoasă zi de miercuri. Savurăm o cafea la pachet și apar două jeep-uri Land Cruiser, cu doi șoferi, unul mai tânăr și unul mai în vârstă.
Avem privilegiul de a alege în ce mașină urcăm, fiind printre primii, așadar alegem mașina a doua, cu șoferul mai în vârstă, gândind că nu ne va zdruncina prea tare.
Apar, pe rând, și ceilalți colegi de info trip și urcă în mașini, observăm că jeep-urile au banchete laterale în spate, practic acomodează 6 persoane (una lângă șofer, trei pe bancheta din spate și două pe banchetele rabatabile din portbagaj). Avem și aerisire naturală, iar șoferul ne roagă să ne punem centurile imediat cum urcăm.
Cât durează excursia Jeep safari în Gran Canaria
Majoritatea companiilor care organizează excursiile de Jeep safari în Gran Canaria operează pe tot parcursul anului, turul zilnic durează de la 09.00 la 16.00, circa 6-7 ore. Mașinile vin la hotelul unde sunteți cazați (în partea de sud a insulei) și ora de întâlnire este între 08.30 – 08.55 a.m., depinde de locația hotelului.
În lunile de vară (Iulie și August) se mai organizează ture cu jeep-ul și între orele 15.30 – 21.30 p.m., imaginați-vă locul ăsta în culorile apusului!
Cât costă să faci un Jeep safari în Gran Canaria
Prețul nu e mare pentru o excursie de 7 ore, un adult plătește cam 50 – 60 Euro, iar un copil 40 – 50 Euro, depinde cu ce companie alegi să rezervi turul de Jeep safari în Gran Canaria.
Ce include excursia Jeep safari în Gran Canaria
În prețul excursiei vei avea incluse:
- pick up și drop off de la hotel;
- Jeep 4×4 și șofer experimentat, care cunoaște teritoriul, istoria și îți povestește despre traseul în zona centrală a Gran Canariei, care e o rezervație UNESCO a biosferei;
- câteva opriri la punctele importante pentru fotografii de neuitat (îți zic mai jos despre ele);
- masa de prânz la un restaurant local, meniu prestabilit, apă, sangria și desert incluse;
- vizitarea unui orășel de provincie cochet, Fataga, timp liber pentru explorat;
- priveliști și senzații unice, într-o experiență extraordinară.
Off we go, pe traseu!
Plecăm din zona Maspalomas, jeep-urile urmează asfaltul către munte, șoferul ne spune că prima oprire va fi cam în jumătate de ora și atunci vom primi și informațiile necesare. Râdem, glumim, simțim briza oceanului și curentul de la mașina fără capotă ne flutură pletele și ne șuieră pe la urechi (dacă vă știți sensibili, luați-vă un hanorac cu glugă sau o căciulă, ceva).
Din Playa del Inglés, ajungem la El Tablero și apoi în zona Lomos de Pedro Afonso. Asfaltul se pierde în urmă, peisajul se schimbă și începem să vedem văi cu palmieri, apoi munți roșiatici, verdeață, cactuși și pini. Drumul e șerpuit, îngust (doar o mașină poate urca pe el, din ce am înțeles există o rută pentru urcare și alta pentru coborâre), șoferul nostru mai în vârstă îi ține isonul colegului din față și merge destul de repede. Urcăm și iar urcăm.
Drumul întortocheat pe care îl urmăm este în sine o aventură, câteodată suntem (prea) aproape de râpă, dar oferă și vederi impresionante asupra Marelui Canion din Gran Canaria și ale râpei Arguineguín. De fapt, acolo, în partea cea mai înaltă a acelei prăpastii, începe cea mai plăcută parte a itinerarului.
Cele două mașini se opresc, șoferul din față ne este și ghid. Ne strânge în jurul lui și ne spune câteva cuvinte, asigurându-ne că vom avea timp să facem și fotografii.
Peisajul este deja spectaculos, dar ghidul ne asigură că urmează priveliști și mai frumoase.
Facem două, zece, o sută de fotografii, filmări și filmulețe, capturăm bucuria momentului într-o fotografie de grup (Florin lipsește pentru că el a fost fotograful de serviciu, cam cum e peste tot :))
Observăm cum se apropie de locul unde sunt parcate jeep-urile noastre o mulțime de alte jeep-uri, vreo șase – șapte, și ne dăm seama că e cazul să ne luăm tălpășița.
A doua oprire este tot pe traseul râpei Arguineguín, deasupra unei stații naturale de colectare subterană a apei provenite de la pinii canarieni. Aflăm povestea pinilor din Canaria.
Se pare că Gran Canaria este plină de galerii subterane cu apă, cele din nord sunt pline, cele din sud sunt aride. Apa este colectată pentru uz în patru moduri: prin baraje (au 63 de baraje pe insulă) – folosesc apa pentru agricultură și stingerea incendiilor; prin desalinizarea apei oceanului – aceasta se folosește pentru consum uzual în case, la hoteluri, etc, dar nu se bea pentru că are foarte mult calciu de pe țevi, se pare; apa de ploaie și apa de la pini se colectează pentru consum, iar pădurile de pini canarieni sunt foarte importante pentru insulă.
Apa care curge în galerii este filtrată în mod natural din apa de ploaie și din apă produsă de pini (fiecare pin produce între 1000 – 1200 L apă / an!). Pinii se găsesc la altitudini mai mari, precum 700 de metri deasupra nivelului oceanului, și absorb umezeală din norii care trec pe deasupra lor, rețin doar cât au nevoie iar restul elimină în galeriile de apă.
Natura e cel mai mare savant, cel mai mare gospodar și cea mai mare resursă de care dispunem noi oamenii și de care ne batem joc, din păcate.
Jeep safari în Gran Canaria: Lacul și barajul Chira
Continuăm urcarea prin crater, către următorul punct: barajul și lacul Chira (Presa de Chira). Ne oprim câteva zeci de minute pentru a a imortaliza lacul și suntem întâmpinați de câteva rațe frumoase foc, dar care ne ignoră total. Aici, la lac, se organizează excursii de pescuit crap, în jur sunt trasee de hiking.
Continuăm apoi pe un drum asfaltat în aceeași municipalitate San Bartolomé de Tirajana și ne oprim într-un alt punct înalt (Barranco de Tirajana) de unde vedem Tunte, orașul capitală al provinciei, un oraș cu mult alb.
Tunte poate părea un mic oraș de provincie, dar este sediul uneia dintre cele mai bogate municipalități din Spania (per rezident). Asta înseamnă că drumurile sunt întotdeauna bine întreținute și gardurile vii proaspăt tăiate. Tunte are o istorie lungă ca oraș agricol și multe dintre casele de aici au aproape 500 de ani. A avut aceleași probleme ca majoritatea orașelor rurale (populație în vârstă, migrarea tinerilor către orașe mari, etc.), dar trece printr-o oarecare renaștere datorită fermelor de vin și ulei de măsline în plină expansiune din Gran Canaria. Clima din San Bartolomé de Tirajana este perfectă pentru ambele.
Jeep safari în Gran Canaria: Mirador Degollada de las Yeguas
Continuăm spre cel mai spectaculos punct panoramic al excursiei (în opinia noastră), Mirador Degollada de las Yeguas, la o altitudine de numai 842 m. Tot arealul este zona protejată și Unesco Biosphere Reserve.
Acest punct panoramic este situat la granița de vest a Macizo de Amurga, cu vedere către Barranco de Fataga. Această râpă este sculptată din fluxurile de lavă ale rocilor fonolitice, care la vârful Amurga pot avea o grosime de 500 m. Aceste fluxuri de lavă puternice corespund fazelor finale ale primului ciclu vulcanic din Gran Canaria și ar fi fost rezultat al unei erupții între 11 și 12 milioane de ani în urmă. Rocile fonolitice sunt utilizate pe scară largă la fabricarea betonului și asfaltului pe drumuri, de unde și existența unui număr de cariere precum cea pe care o putem vedea în Barranco de Fataga.
La 8 km de Chira ne oprim să mâncăm și să ne recăpătăm forțele, înainte de a continua excursia noastră de jeep safari în Gran Canaria. Cei de la restaurant ne așteaptă cu mesele pregătite, ne așezăm și încep să ne aducă porțiile de mâncare, pulpe de pui cu cartofi canarieni (Canarian potatos, poftim – traduceți voi!) și salată de varză. Desert un mousse (cu fructul pasiunii, parcă) și Sangria.
Jeep safari în Gran Canaria: Fataga
Nu zăbovim prea mult la prânz, aflăm că suntem chiar lângă unul dintre cele mai pitoreșți sate din Canare, orașul Fataga.
Acest sat minunat păstrează arhitectura tradițională a insulei și este înconjurat de o vegetație luxuriantă (Valea Fataga mai este cunoscută, de altfel, sub numele de Valley of the Thousand Palms).
Ne plimbăm pe străduțele înguste, admirăm căsuțele joase, cu tencuială albă și drumurile pietruite, suntem uimiți de liniștea din jur și ne bucurăm de aceste privelișți.
Odată cu excursia Jeep safari în Gran Canaria se poate achiziționa și o plimbare cu cămila prin Barranco de Fataga sau dunele din Maspalomas, înainte de a vă întoarce la hotel. Noi am zis pas, de data asta, acestei experiențe.
Dacă ți-a plăcut aventura noastră prin al doilea crater ca mărime din Europa, după Etna, și priveliștile de pe traseu, te invit să citești și despre atracția noastră favorită din Gran Canaria, Puerto de Mogan, un port turistic plin de culoare, flori și atmosferă chill.
Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, grupul de Facebook Călătorii cu copii, contul de Instagram şi să dai share articolului, dacă ţi-a plăcut, desigur!