Blog

Jurnalul călătoriilor şi activităţilor Familiei Hai Hui

Sanctuarul de pe insula Cousin, Seychelles – ghid de călătorie

30 noiembrie 2017
Excursii

Distribuie articolul

Recunosc că  nu mi-am făcut temele înainte de vacanţa noastră de toamnă în paradisul numit Seychelles, despre această excursie în insula Cousin, nu m-am interesat absolut deloc despre ce vom face. Știam doar câteva chestii generale, că vom vizita 3 din cele 115 insule din Seychelles, că vom vedea multe păsări și ceva țestoase. Adăugați la asta plaje albe fine și ape azurii.

 

Oh, shut up and take my money!

 

Am alcătuit acest mic ghid de călătorie în insula Cousin astfel încât cei ce vor ajunge pe acolo să afle cam ce se întâmplă într-un astfel de tur, informații generale, dar și specifice despre ceea ce urmează să vadă.

 

Plecarea în turul celor 3 minunate insule – Cousin, Curieuse și St. Pierre – se face de pe incredibila plaja Cote Dór din Praslin, unde ne așteaptă prietenul navigator Derek.

Seychelles

Plaja Anse Cote D’or, Praslin. de unde am plecat in excursia de o zi in cele 3 insule

 

Derek trage bărcuța Cruz aproape de mal, noi eram deja în picioarele goale, așa că ne suim rapid în barcă. Ne face un instructaj scurt despre siguranță în barcă, ne arată vestele de salvare și pornim către prima oprire din excursia magnifică de o zi, insula Cousin.

 

Seychelles

Derek (în spatele lui Florin și al lui Ionuț), a fost căpitanul micuței bărci numită Cruz, cu care am făcut excursia în 3 insule: Cousin, Curieuse și St. Pierre

Ce și unde este Insula Cousin

 

Cousin este o insulă granitică de 27 ha situată la 2 km vest de Insula Praslin din Seychelles,  zonă protejată prin lege în Seychelles.  A devenit prima “sea and island reserve” din Oceanul Indian și prima zonă protejată la nivel mondial, când a fost declarată o rezervație naturală de către guvernul din Seychelles în 1968, după cumpărarea și transformarea sa din plantație de nucă de cocos în rezervație naturală.

 

 

Este o insulă înconjurată de plajă albă și nisip fin (cu excepția coastei de sud care este pietroasă), iar în centru este un deal mic, pietre și bolovani de granit, dar și vegetație variată.

 

Seychelles insula Cousin

Din depărtare zărim insula Cousin, plină de vegetație și înconjurată de plaja albă

Accesul către insula Cousin

 

Cel mai ușor se ajunge la Cousin cu un tur organizat de un operator local din Praslin, așa cum merg majoritatea turiștilor (noi am luat de la Holiday Charter). Acesta desemnează o barcă cu motor și un “căpitan” alocat fiecărui grup mic de turiști.

 

Citeste și despre Insula Praslin, renumită pentru Coco de Mer și plajele pitorești

 

Zona specială de protecție a rezervației include apele marine înconjurătoare de până la 400 de metri în larg, în toate direcțiile din jurul insulei Cousin (de aici “sea and island reserve”).

Asta înseamnă că toate ambarcațiunile cu care turiștii se deplasează până la Cousin se vor opri cu circa 200 metri înainte de mal, absolut niciuna (barcă cu motor, catamaran, yacht) nu are voie să ancoreze la mal.

Alături de alte 10 bărci, Derek oprește motorul și aruncă ancora, apoi așteptăm. Pe mal zărim mai mulți tineri îmbrăcați în tricouri turcoaz și vreo două, trei bărci simple, pe care le lansau la apă pe niște rulouri.

 

Seychelles insula Cousin

Băieții se pregăteau să lase barca la apă pentru a ne prelua

 

Rând pe rând, suntem preluați în bărcile respective (încăpeau în barcă oamenii din 2-3 bărci cu motor), ne duc pe insulă, unde se zărește doar un acoperiș (cel albastru din poza de mai sus), care se dovedește a fi punctul de întâlnire pentru toți turistii.

Așteptăm la umbră până debarcă toți turiștii, suntem împărțiți pe două grupuri (engleză și franceză), fiecare cu ghidul lui și pornim în explorarea insulei. Turul durează cam o oră – o oră și jumătate.

 

Seychelles insula Cousin

 

Pun acest film de 3 minute mai jos și în galeria video a articolului, unde vedeți cum a decurs excursia noastră în insula Cousin:

 

Ce poți vedea în turul pe insula Cousin?

 

În fiecare an, 10.000 de oameni profită de oportunitatea de a vizita această rezervație insulară unică pentru a descoperi frumusețea și diversitatea acesteia. Spre deosebire de multe din celelalte insule granitice, pe insula Cousin fauna sălbatică este abundentă și la îndemână.

 

Indiferent de anotimpul în care vizitați insula, fiți sigur că veți vedea o varietate de păsări marine, păsările din pădure în cuiburi, șopârlele care se deplasează în vegetație în căutarea hranei și o serie de nevertebrate, cum ar fi crabi, păianjeni, millipede și termite.

 

Mai jos îți povestesc ce trebuie sa știi dacă vrei să vizitezi insula Cousin, însă acum îți arăt ce am văzut noi:

 

Seychelles insula Cousin

Șopârle

 

Seychelles insula Cousin

Păsări – aici White tern / Fairy tern / Golan

 

Seychelles insula Cousin

Alte păsări – aici Lesser noddy / Kelek

 

Seychelles insula Cousin

Si alte păsări (mama și puiul) – aici White-tailed tropicbird / Payanke

 

Seychelles insula Cousin

Țestoase

 

Seychelles insula Cousin

Alte șopârle

 

Seychelles insula Cousin

Si alte păsări – aici Seychelles magpie-robin, a venit lângă noi la un fluierat al ghidei

 

Seychelles insula Cousin

Aici Bridled tern / Fansen

 

Seychelles insula Cousin

De sus, de pe deal, aceasta era priveliștea

 

Seychelles insula Cousin

Pescăruș în zbor – mă rog, Greater frigatebird / Gran fregat, dar seamănă cu un pescăruș, nu?

Mult mai multe fotografii în galeria foto, nu am vrut să încarc articolul foarte mult.

Insula Cousin are o istorie recentă

 

Initial plantație de nucă de cocos, Insula Cousin a fost achiziționată de Consiliul Internațional pentru Protecția Păsărilor (acum BirdLife) în 1968, în scopul imediat de a salva o pasăre cu caracter endemic (specifică acestei regiuni doar),  Seychelles Warbler (Acrocephalus sechellensis).

Seychelles insula Cousin

Seychelles warbler – foto: Carole Bennett

 

A fost lansată o campanie de salvare a acestor păsări și a devenit specia emblematică a insulei. In acest sens, a fost implementat un program de restabilire a habitatelor: cocotierii au fost tăiați, iar vegetația nativă a fost încurajată să se regenereze, ceea ce i-a permis să înflorească.

De transformarea insulei în rezervație naturală au beneficiat și alte specii de păsări, cinci din cele unsprezece păsări endemice din Seychelles se găsesc pe Cousin, cum ar fi Seychelles magpie robin, Seychelles sunbird, Seychelles fody, Seychelles blue pigeon și Seychelles warbler.

Seychelles insula Cousin

Seychelles sunbird (colibri din Seychelles) – foto: Jeff Watson

De aici, Seychelles Warbler a fost reintrodusă pe alte insule din Seychelles pentru a crește populația, iar pasărea se află acum pe alte cinci insule din Seychelles (în 1968 biologii au numărat 29 de exemplare, în prezent sunt peste 5000).

Din 1998, insula Cousin este administrată de Nature Seychelles, o organizație națională nonprofit (ONG) și BirdLife Partner

 

Seychelles insula Cousin

 

Ce trebuie să știi dacă intenționezi să vizitezi insula Cousin

 

  • Există taxă de vizitare a insulei, copiii peste 12 ani și adulții plătesc 500 SR / persoană (aproximativ 30 Euro), bani care se duc la întreținerea rezervației. Dacă vii cu tur organizat, tur operatorul local a inclus această taxă în costul turului.
  • Trebuie să ai cu tine crema cu factor mare de protecție solară, apă îmbuteliată și cremă împotriva insectelor (se recomandă – noi am avut, dar nu am folosit-o, nu am văzut niciun țânțar);
  • Nu există magazine pe insulă, este recomandat să îți iei apă cu tine, dacă vrei să te hidratezi.
Seychelles insula Cousin

Observați pasărea white-tailed tropicbird, în cuib, pe sol

  • La începutul turului ți se enumeră niște reguli de bază, le reamintesc și eu:
  1. Fotografii comerciali trebuie să plătească taxele necesare. Următoarele nu ar trebui să fie utilizate: echipamente mari care ar putea încetini grupul, flash sau trepieduri care perturbă animalele.
  2. Fumatul și aprinderea focului sunt absolute interzise.
  3. Nu se aruncă gunoi (de altfel nu există coșuri de gunoi nicăieri pe insulă) – dacă aduci ceva ambalat cu tine, ai grijă să le iei înapoi.
  4. Nu este permis să iei materiale sau produse naturale (corali, scoici, flori, etc) de pe insulă.
  5. Stai împreună cu grupul pentru a asculta indicațiile și explicațiile ghidului.
  • Program: Insula Cousin se vizitează de luni până vineri, cu excepția sărbătorilor, între orele 09.30 – 12.30.
  • Nu există facilități de cazare sau restaurant pe insulă, de obicei Cousin se vizitează împreună cu insula Curieuse, unde se organizează BBQ lunch (așa cum am avut noi, citește despre asta în articolul dedicat insulei Curieuse).

 

Seychelles insula Cousin

 

Puteți citi informații suplimentare despre insula Cousin aici: http://cousinisland.net/

 

După explorarea pe îndelete a insulei Cousin, pornim mai departe în aventura noastră, către insula Curieuse, gazda Marine National Park, situată la mai puțin de 1 km de coasta de nord a orașului Praslin.

 

Citește despre experiențele noastre cu copiii în insula La Digue, Seychelles, insula plajelor de poveste și a bicicletelor sau în Insula Praslin, renumită pentru Coco de Mer și plajele pitorești.

 

Sper că găseşti util și ușor de parcurs articolul nostru. Dacă da, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram  sau canalul de YouTube şi să dai share articolului.

Galerie foto

Galerie video

Distribuie articolul

Comentarii